تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند لثههای شما را به راحتی تحریک و ملتهب کند. اگر لثههای شما قرمز و ملتهب شده است و موقع مسواک زدن خونریزی میکند، شما حساسیتها ناشی از دلاکهای روی دندان را تجربه میکنید. مسواک زدن با دقت و آرام و استفاده از نخ دندان از این اتفاق جلوگیری میکند. برای مراقبت از دندان ها در دوران بارداری میتوانید از درمانهای خانگی و پزشکی استفاده کنید.
اهمیت مراقبت از دندان ها در دوران بارداری
مقاله مرتبط: آیا در دوران بارداری می توانیم قهوه بنوشیم؟
مراقبت از دندان ها در دوران بارداری بسیار مهم است. یک ارتباط مستقیم و اثبات شده بین بیماری لثه در زنان باردار و زایمان زودرس با وزن کم بچه وجود دارد که میتواند شرایط سلامت کودک شما را با خطر رو به رو کند. آمار حاکی از آن است که از هر ۱۰۰ زایمان زودرس ۱۸ مورد آن به علت بیماریهای بافتهای اطراف دندان بوده است. دندانها و لثه خود را دو بار در روز با یک مسواک کوچک و نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید بشویید.
مراجعه به دندان پزشک
هر گونه درمان دندانهای شما تا قبل از بارداری برای شما سادهتر است. شما ممکن است در طول بارداری حالت تهوع صبحگاهی داشته باشید که موجب بشود درمان دندانهای شما به تعویق بیافتد.
مراقبت در دوران حاملگی
اگر شما باردار هستید یا احتمال میدهید باردار باشید، حتما به داندان پزشک خود این موضوع را بگویید. در دوران بارداری از دکتر خود بخواهید که لثه و داندانهای شما را معاینه کند و به شما بگوید که چگونه از آنها مراقبت کنید. دندان پزشکها و پزشکها برای زنان باردار با دقت بیشتری دارو تجویز میکنند. بعضی از داروها مثل آنتی بیوتیک تتراسایکلین روی رشد دندانهای کودک شما اثر میگذارد.
حالت تهوع صبحگاهی
ممکن است شما سوزش معده یا حالت تهوع صبحگاهی داشته باشید. محتویات معده اسیدی است و موقع استفراغ کردن روی دندان شما مانند یک لایه قرار میگیرد. این اسید موجب فرسایش دندان میشود و به علت از بین رفتن مینای دندان، خطر پوسیدگی آن را افزایش میدهد.
- حداقل تا ۳۰ دقیقه بعد از رفلاکس معده یا بالا آوردن مسواک نزنید. این کار باعث می شود مینای دندان برای بازیابی خود بعد از حمله اسیدی زمان داشته باشد.
- بعد از بالا آوردن دهان خود را با آب شستشو بدهید تا اسیدها شسته بشوند و کمی خمیر دندان حاوی فلوراید روی دندان خود بمالید تا هم دهان شما را تازه کند و هم مینای دندان را قوی کند.
اهمیت مسواک زدن
برای جلوگیری از ساخته شدن پلاک روی دندانها، ۲ بار در روز مسواک بزنید. صبحها بعد از صبحانه و شبها قبل از خواب مسواک بزنید. بعضی از زنان باردار موقع مسواک زدن حالت تهوع پیدا میکنند. اگر مسواک زدن حال شما را بد میکند سعی کنید از یک مسواک نرم با سر کوچک که مخصوص بچهها است استفاده کنید یا کمی دیرتر زمانی که حالت تهوع ندارید دندان خود را بشویید. زمانی که دندانهای عقبی خود را مسواک میزنید مراقب نفس کشیدن خود باشید. مسواک بدون خمیردندان هم می تواند سودبخش باشد، بعد از آن میتوانید کمی خمیر دندان روی دندانها بمالید و برای مدت زمان کوتاهی آن را نشویید. البته به محض اینکه حالت تهوع شما برطرف شد با خمیردندان مسواک بزنید.
فلوراید (دهان شویه)
فلوراید دندانها را قوی میکند و از پوسیدگی جلوگیری میکند. فلوراید در خمیر دندان یا به صورت مایع به جنین در حال رشد آسیب نمیرساند. برای انتخاب فلوراید مناسب با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
عکس دندان
تا جایی که ممکن است از عکسبرداری دندان در دوران بارداری خودداری کنید. اگر متخصص دندان شما عکسبرداری را ضروری دانست مراقبت و احتیاط ویژه در حین عکسبرداری باید انجام بگیرد.
میل شدید به بعضی از غذاها
- میان وعدهها و نوشیدنیهای اسیدی و شیرین مثل آب پرتقال خطر پوسیدگی و فرسایش دندان شما را افزایش میدهد.
- میان وعدههایی را که کم شیرین، کم چربی، کم نمک و سرشار از فیبر باشد انتخاب کنبد.
- آب شیرین بنوشید.
- دهان خود را با آب شیرین بعد از هر وعده غذایی بشویید.
مصرف کلسیم
کلسیم برای رشد دندانها و استخوان کودک شما بسیار مهم است. از ۴ ماهگی دندان و استخوان کودک شما شروع به آهکی و محکم شدن میکند. کلسیم و فسفر مورد نیاز او از غذایی که شما میخورید و در صورت لزوم از استخوان شما تامین می شود. این مواد معدنی از دندان شما تامین نمیشود. از ۷ ماهگی نیاز کودک شما به کلسیم و فسفر بیشتر میشود. شما با خوردن لبنیات میتوانید این مواد معدنی را فراهم کنید.
- شیر و محصولات شیری منابع خوبی برای تامین کلسیم هستند. لبنیات کم چرب با شیرینی کم را انتخاب کنید.
- اگر شما شیر یا محصولات لبنی مثل ماست و پنیر نمیخورید، مواد غذایی دیگری که حاوی کلسیم هستند انتخاب کنید، مثلا شیر سویا با کلسیم اضافه، جایگزین خوبی است. با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت نیاز برای شما قرص کلسیم تجویز کند.
- مواد تشکیل دهنده مواد غذایی را نگاه کنید. کلسیم باید یکی از محتویات آن باشد.
- مصرف کلسیم برای یک زن باردار یا مادری که به کودک خود شیر میدهد و بالای ۱۸ سال ست دارد، ۱۰۰۰ میلی گرم در روز است. دریافت کلسیم مورد نیاز نوجوانان باردار بین ۱۰۰۰ تا ۱۳۰۰ میلیگرم است.
غذاهای زیر حاوی کلسیم زیادی هستند. ۴بار استفاده از آنها در روز کلسیم مورد نیاز شما را تامین میکند.
- ۱ لیوان ۲۵۰ گرمی شیر، ۳۶۰ میلی گرم کلسیم دارد.
- ۱ کاسه ۲۰۰ گرمی ماست بدون چربی حاوی ۳۶۰ میلی گرم کلسیم است.
- ۳۰ گرم پنیر کم چرب، ۳۰۰ میلی گرم کلسیم دارد.
- ۱۰۰ گرم ماهی سالمون با استخوان دارای ۳۰۰ میلی گرم کلسیم است.
- نصف لیوان اسفناج، ۱۰۰ میلی گرم کلسیم دارد.
انتقال باکتریهای عامل پوسیدگی به کودک خود
نوزادان بدون هرگونه عامل پوسیدگی دندان یعنی جرمها به دنیا میآیند. همه به جز نوزدان باکتریهای گوناگونی راکه موجب پوسیدگی دندان میشود، در دهان خود دارند. این باکتریها از شخصی به شخص دیگر منتقل میشود.
این باکتریها توسط خانواده یا دیگر افراد به نوزادان منتقل میشود. مثلا از طریق استفاده از یک قاشق باکتریهای عامل پوسیدگی منتقل میشوند. دندانهای کودک از زمانی که ظاهر میشوند در معرض این خطر قرار میگیرد.
مادران با نگهداری سالم دندانها و دهان خود میتواند انتقال این باکتریها را کاهش بدهند. به یاد داشته باشید که بعد از صبحانه و قبل از خواب مسواک بزنید، به طور مرتب از نخ دندان استفاده کنید، از غذاهای سالم استفاده کنید، مصرف غذاهای شیرین را محدود کنید، آب شیرین بنوشید و مرتب به دندان پزشکی مراجعه کنید.
هرچه شما به دندان خود بیشتر رسیدگی کنید میزان باکتریهای پوساننده در دهان شما کمتر میشود. مراقبت از دندان ها در دوران بارداری نیز به کاهش این باکتریها کمک میکند.
امنیت درمان دندان در دوران بارداری
با متخصص دندان خود راجع به درمان دندان خود و مراقبت از دندان ها در دوران بارداری صحبت کنید.