معمولا یک مادر، پس از دریافت نتیجه مثبت آزمایش بارداری خود، به خطرات ناشی از زایمان زودرس فکر نمیکند. در بیشتر مواقع، وقتی مادری متوجه بارداری خود میشود، برنامههای هیجانانگیزی برای کودک خود در نظر میگیرد. برای مثال، انتخاب دکوراسیون یا رنگ اتاق کودک، تهیه لیست مواردی که کودک نیاز دارد، انتخاب یک نام مناسب و همچنین، برنامهریزی برای یک مهمانی از جمله بخشهای هیجانانگیز باردار شدن است.
در عین حال، برنامهریزی برای یک بارداری سالم بخش مهم دیگری از بارداری است. زایمان زودرس مشکلی رو به افزایش است. از آنجا که زایمان زودتر از موعد به عنوان مشکلی در بارداری محسوب میشود، محققان در تلاشاند بفهمند چه کسانی بیشتر در معرض این خطر قرار دارند و همچنین، به دنبال چگونگی تشخیص زایمان زودرس و جلوگیری بهموقع از تولد نوزاد نارس هستند. برای آشنایی با عواملی که احتمال زایمان پیش از موعد را ایجاد میکنند، با این مقاله کودکت همراه باشید.
چه عواملی احتمال زایمان زودرس را بالا می برد؟
بسیاری از عواملی را که سبب زایمان قبل از موعد میشود میتوان به طور کلی کاهش داد یا از بین برد. با پزشک خود برای کاهش این نوع خطرات و همچنین احتمال وقوع آنها مشورت کنید. عوامل خطر زایمان زودرس شامل موارد زیر است:
۱. زایمان زودرس در بارداری های پیشین
اگر زایمان پیشین شما نیز زودرس بوده است، احتمال زایمان پیش از موعد شما در این بارداری نیز وجود دارد. زایمان زودهنگام باعث تولد نوزاد زودرس میشود. این خطر وقتی افزایش مییابد که زایمان زودتر از موعد خود انجام شود. اگر عوامل خطر در زایمان زودرس کنترل شود، به کاهش دادن خطر تولد نوزاد نارس در حاملگی دوم کمک میکند.
۲. بارداری چندقلو
مادرانی که چندقلو (بارداری دوقلو و بیشتر) باردار هستند بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس و همچنین، خطرات احتمالی آن هستند. مادرانی که چندقلو باردار هستند، برای داشتن یک بارداری سالم و بهرهمندی از اطلاعات مورد نیاز، بهتر است با پزشک خود مشورت کنند.
۳. مشکلات دهانه رحم
عفونتهای رحمی، نارسایی دهانه رحم و جدا شدن زودرس جفت ممکن است منجر به زایمان پیش از موعد شود. درمان هر کدام از این موارد متفاوت است و ممکن است شامل استراحت در رختخواب، عمل سرکلاژ، استفاده از دارو یا زایمان زودرس باشد. در این موارد، باید تحت نظر پزشک باشید.
۴. فشار خون مزمن
داشتن فشار خون بالا قبل از بارداری احتمال خطر زایمان زودرس را در بارداری افزایش میدهد. پره اکلامپسی (Preeclampsia) نیز ممکن است باعث زایمان پیش از موعد شود. مراقبت بهموقع در دوران بارداری میتواند به پزشکان در تشخیص و درمان پره اکلامپسی یا سایر اختلالات فشار خون بالا در دوران بارداری کمک کند و خطرات ناشی از عوارض فشار خون مزمن را کاهش دهد.
۵. دیابت
اگر قبل از بارداری مبتلا به دیابت نوع ۱ یا ۲ هستید، در معرض احتمال زایمان زودتر از موعد قرار دارید. کنترل مناسب قند خون در دوران بارداری دشوار است، حتی برای خانمهایی که قبل از بارداری، قند خون خود را سالها در کنترل داشتهاند. نگه داشتن قند خون در محدوده سالم خطر زایمان زودرس و سایر خطرات دیابت در دوران بارداری را کاهش میدهد.
۶. سیگار کشیدن
سیگار کشیدن در بارداری از بزرگترین موارد خطرناک در بروز زایمان زودرس است که میتوان آن را کنترل کرد. علاوه بر خطر تولد زودرس، دلایل زیادی برای ترک سیگار در دوران بارداری وجود دارد.
۷. مصرف الکل
در بسیاری از موارد، خطر زایمان زودتر از موقع به دلیل مصرف الکل در دوران بارداری است. این نکته را در نظر داشته باشید که در دوران بارداری، مصرف الکل توصیه نمیشود.
۸. سن
مادران زیر ۱۸ و بالای ۳۰ سال، بیش از سایرین، در خطر ابتلا به زایمان پیش از موعد قرار دارند. اگر مقوله سن شما را در معرض خطر شدید زایمان زودرس قرار میدهد، رعایت سایر عوامل برای کاهش خطر ضروری است.
۹. تعویق مراقبت های دوران بارداری
اگر مراقبتهای دوران بارداری به تعویق بیفتد، خطر عوارض سلامتی در دوران بارداری بیشتر میشود. تاخیر در مراقبتهای دوران بارداری با زایمان پیش از موعد همراه است. به محض اینکه فهمیدید باردارید، به دیدن پزشک خود بروید.
۱۰. تغذیه ناکافی
خطر زایمان قبل از موعد در مادرانی که از نظر بدنی و تغذیه ضعیفاند بیشتر است. برای کاهش این خطر، بهتر است وزن خود را حفظ کنید و از رژیم غذایی بارداری تکراری یا کمارزش بپرهیزید.
۱۱. عفونت درمان نشده
عفونتها، بهویژه عفونتهای رحمی و مجاری ادراری، ممکن است خطر زایمان پیش از موعد را افزایش دهند. در حقیقت، تعداد بالای گلبولهای سفید خون نشانهای از عفونت و بهترین پیشبینیکننده زایمان زودرس در هفتههای ۲۲ تا ۲۷ دوره حاملگی است.
فراموش نکنید اگر سوال یا تجربهای در زمینه بارداری زود رس یا پیش از موعد دارید میتوانید از طریق قسمت نظرات زیر همین مطلب یا در اینستاگرام کودکت با ما در میان بگذارید.