با شروع هفته پنجم شما وارد ماه دوم از بارداری خود میشوید. در هفته پنجم بارداری، بسیاری از زنان هنوز نمیدانند که باردار هستند، اما در این دوره نکاتی از نظر رژیم غذایی برای زنان باردار وجود دارد. ماه دوم به اندازه ماه اول حیاتی است و در این مرحله ابتدایی از بارداری خیلی باید مراقب باشید. رژیم غذایی ماه دوم بارداری از اهمیت ویژه و اولیهای برخوردار است. زیرا باعث رشد شبکه عصبی جنین میشود که بعدها به مغز جنین و مغز نوزاد، نخاع و سیستم عصبی نوزاد رشد پیدا میکند. همچنین در این مرحله، ضربان قلب و سیستم گردش خون اولیه جنین شکل میگیرد. در ماه دوم بارداری داشتن یک رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، پروتئینها و دیگر مواد مغذی ضروری است. همچنین میتوانید در مقاله «روشهای تعیین جنسیت جنین ، از افسانه تا واقعیت» در مورد تاثیر مصرف مواد غذایی مختلف در دوران بارداری بر جنسیت جنین بخوانید.
در این مقاله از کودکت، به بررسی کامل انواع غذاهایی که در ماه دوم بارداری باید مصرف کنید و غذاهایی که در این دوره باید از آنها اجتناب کنید پرداختهایم.
بیشتر بخوانید: رژیم غذایی ماه اول بارداری ؛ چه غذاهایی بخوریم و از چه غذاهایی پرهیز کنیم
چه غذاهایی در ماه دوم بارداری بخوریم؟
غذاهایی که در سه ماهه اول بارداری مصرف میکنید، یکی از مهمترین عوامل رشد کودک هستند. کسل بودن و تهوع صبحگاهی ممکن است مانع از خوب غذاخوردن شما شود. باید در نظر داشته باشید که برخی مواد غذایی حتی به رفع و درمان این حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری شما کمک می کند. اما قطعا شما میتوانید مواد مغذی زیادی را به عنوان بخشی از رژیم غذایی ماه دوم بارداری خود به دست بیاورید. برخی مواد مغذی ضروری و غذاهایی که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید شامل موارد زیر است:
اسید فولیک
یک بخش کاملی از رژیم غذایی در هفته هفتم بارداری، اسید فولیک است که وظیفه تامین ویتامین B بدن را به عهده دارد. زمانی که میخواهید اقدام به بارداری کنید برای ماههای اول مصرف روزانه ۵ میلیگرم مکملهای اسید فولیک توصیه میشود. اسید فولیک از جنین در مقابل رشد ناقص شبکه عصبی حفاظت میکند. سبزیجات برگ سبز، تخممرغ، میوهها، مغز خشکبار (بادام، گردو) و عدس سرشار از مکملهای طبیعی اسیدفولیک برای یک زن باردار هستند.
آهن
یکی دیگر از مواد مغذی ضروری برای رژیم غذایی در هفته پنجم بارداری، آهن است. آهن برای ذخیرهسازی خون سالم در بدن ضروری است. در این مرحله، مادر برای داشتن انرژی لازم هنگام راه رفتن، مقابله با بیماریهای صبحگاهی و خستگی در زمان بارداری نیاز به یک جریان خون قوی دارد. از غذاهای سرشار از آهن مانند میوهها، سبزیجات شامل (اسفناج، شنبلیله و چغندر)، مرغ، ماهی و میوههای خشک استفاده کنید.
کلسیم
کلسیم، یک ماده معدنی مهم در ماه دوم از بارداری است. مصرف ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم برای مادر امری ضروری است. در این مرحله، استخوانهای جنین در حال رشد هستند و اگر بدن با مقدار مورد نیاز از کلسیم حمایت نشود، از ذخایر کلسیم موجود در بدن استفاده میکند که در این صورت احتمال پوکی استخوان افزایش مییابد. سبزیجاتی مانند شلغم، کلم و سبزیجات پربرگ منابعی عالی از کلسیم هستند.
پروتئین
دریافت حداقل 75 گرم پروتئین در این مرحله ضروری است. غذاهایی مانند مرغ، تخممرغ، شیر و حبوبات پروتئین مورد نیاز بدن را تأمین میکنند. ماهی نیز یکی از منابع عالی کلسیم به شمار میآید. بااینحال، در انتخاب نوع ماهی محتاط باشید، چراکه خوردن برخی از انواع ماهی (بهخصوص آنها که مقادیر زیادی جیوه دارند) در دوران بارداری ایمن نیست.
روی
وجود زینک یا روی برای متابولیسم عملکردهای اسیدی و بیولوژیکی ضروری است و از غذاهایی مانند ماهی، مرغ، سبزیجات و لوبیاها تأمین میشود.
چربی
وجود چربی در غذا همیشه هم بد نیست، اما تنها برخی از انواع چربی مصرفی شما به رشد کودکتان کمک میکنند. شما باید همچنان از خوردن غذاهای سرخشده و خوراکیهایی با چربی اشباعشده خودداری کنید، اما دریافت چربیهای سالمی مانند روغن و خامه به رشد چشمها، مغز، جفت و بافتها کمک میکند.
فیبر
وجود فیبر به عنوان یک جزء مهم برای کمک به هضم غذا و جلوگیری از یبوست در رژیم غذایی بسیار توصیه میشود. یک رژیم غذایی سرشار از فیبر، شامل سبزیجاتی مانند هویج، کلم، غلات و حبوبات و میوههایی مانند موز خواهد بود ک به حفظ فشارخون و کاهش خطر در طول دوران بارداری کمک خواهند کرد. مصرف حداقل ۱۴ گرم فیبر در هر روز توصیه میشود.
چه غذاهایی در ماه دوم بارداری نخوریم؟
غذاهایی که در رژیم غذایی ماه دوم بارداری باید از مصرف آنها اجتناب کنید عبارتند از:
پنیر نرم
پنیرهای نرمی مانند بری و کامامبر در خود باکتری ای کولی دارند و مصرف آنها در بارداری توصیه نمیشود. همچنین شما باید پنیرهای سفت را هم بهطور محدود مصرف کنید.
تخم مرغ خام
تخممرغ می تواند موجب بیماری سالمونلا شود. سالمونلا عامل یکی از شایعترین مسمومیتهای غذایی است که در جوجهها و تخممرغها معمولاً وجود دارد و به طور جدی میتواند رشد طبیعی کودک شما را مختل کند. تخممرغهایی که مصرف میکنید باید کاملا آبپز یا پخته شده باشند. حتی مصرف تخم مرغ نیمه آبپز شده و نیمه پخته شده توصیه نمیشود.
گوشت فرآوری شده
گوشت فرآوری شده برای مدت طولانی در قفسهها نگهداری میشود و خطر ایجاد باکتریهای مضر برای شما و کودک را در بردارد. توصیه میشود در طول دوران بارداری از مصرف گوشتهای فرآوری شده اجتناب کنید تا سلامت شما به خطر نیفتد.
ماهی خام
غذاهای دریایی مانند خرچنگ، میگو و غیره حاوی عناصری به نام جیوه هستند که میتوانند منجر به سقط جنین شوند. آنها حاوی پروتئین نیستند و مواد مغذی بدن شما را فراهم نمیکنند.
بیشتر بخوانید: خوردن ماهی و غذاهای دریایی در دوران بارداری خطرناک است؟
شیر پاستوریزه نشده
شیر پاستوریزه نشده را مصرف نکنید. شیر پاستوریزه نشده حاوی جانوران کوچک و میکروسکوپی (میکروارگانیسمها)، پاتوژنها و سالمونلا است که برای بدن شما و رشد نوزادتان مضر است.
الکل
مصرف الکل، ازآنجاکه باعث بروز عوارض متعدد میشود، در دوران بارداری اکیداً منع شده است. الکل میتواند بر سلامت شما و، از همه مهمتر، رشد کودک پیش از تولد تأثیر منفی بگذارد. بنابراین، در سراسر دوران بارداری خود از خوردن الکل خودداری کنید.
مصرف میوههای تازه، سبزیجات، غذاهای کاملا پخته شده و پروتئینها به شما انرژی میدهند و ماهیچههای شما را شکل میدهند. مصرف بیشتر غذاهای نشاستهدار از غذاهای شیرین موجب افزایش کالری بدن شما میشود.
نکاتی در مورد تغذیه ماه دوم بارداری
- برنامه رژیم غذایی برای صبح: اگر در زمان مناسب به اندازه و نسبت مناسب غذا بخورید، تمام مزایای غذایی را که میخورید دریافت خواهید کرد. سعی کنید صبح یک وعده غذایی متعادل که حاوی میوه، سبزیجات، غلات و محصولات لبنی مانند شیر را مصرف کنید. خوردن یک رژیم غذایی کمی غنی در صبح کمک میکند تا زمان بیشتری را برای هضم داشته باشید.
- برنامه رژیم غذایی برای ظهر: خوردن سالاد به شما کمک خواهد کرد تا احساس شادابی و انرژی بیشتری داشته باشید. شما همچنین می توانید از تخممرغ پخته شده برای ناهار خود استفاده کنید. بشقابی از برنج و حبوبات یک وعده غذایی کامل برای ناهار خواهد بود.
- برنامه رژیم غذایی برای شب: با توجه به اینکه ممکن است شما هنوز دچار بیماری صبحگاهی شوید بهتر است شب را سبک بخوابید. غذای ساده و سبک میتواند با سبزیجات آبپز و پخته شده، ادویه کم و سالاد همراه باشد.
اگر شما احساس گرسنگی میکنید میتوانید مقدار کمی از میانوعدههای سالم بخورید. از غذاهای سرخ شده اجتناب کنید و اشتهای خود را به این نوع غذاها سرکوب کنید. از مصرف زیاد غذا پرهیز کنید زیرا برخی بر این باورند که شما باید اندازهی ۲ نفر غذا بخورید. برخلاف باور عمومی، شما برای ۲ نفر نفس میکشید اما برای ۲ نفر غذا نمیخورید. شما باید فقط به اندازهی ۱ نفر واحد غذا بخورید و به اندازهی کافی سالم باشید تا بتوانید از ۲ نفر مراقبت کنید.
بیشتر بخوانید: اثرات مضر پرخوری در دوران بارداری چیست و چگونه از آن جلوگیری کنیم؟
به خاطر داشته باشید، افزایش تغذیه شما، به غذاهایی که انتخاب میکنید بستگی دارد، بنابراین عاقلانه انتخاب کنید. دقت کنید که مصرف غذاهای چرب، غذاهای شیرین، غذاهای سرخ شده و غذاهایی که کالری بالایی دارند را محدود کنید زیرا آنها ارزش غذایی را برای کودک شما فراهم نمیکنند. اسید فولیک برای رشد جنین حیاتی است و شما علاوه بر مکملهای تجویز شده توسط پزشک، باید مواد غذایی سرشار از اسیدفولیک را مصرف کنید.