بسیاری از مردم برای رفع خستگی در طول روز، عادت به مصرف چای  از جمله چای سنتی یا سیاه دارند. در کشور ما ایران هم مصرف چای نسبت به نوشیدنی‌های دیگر بالاتر است و معمولا حداقل یک وعده در شبانه روز مصرف می‌شود. هنگامی که نوبت به زنان باردار می‌رسد، میل به نوشیدن چای، از چای شیرین گرفته تا چای ترش، تند و چای معطر و خوشبوی تازه در آن‌ها بیش‌تر می‌شود. مادران باردار معمولا با محدودیت‌هایی در بارداری مواجه می‌شوند و یکی از این محدودیت‌ها خوردن چای در بارداری است. همچنین می‌توانید در مقاله «روش‌های تعیین جنسیت جنین ، از افسانه تا واقعیت» در مورد تاثیر مصرف مواد غذایی مختلف در دوران بارداری بر جنسیت جنین بخوانید.

آیا شما می‌توانید در دوران بارداری چای بنوشید؟

خوردن چای در بارداری

در دوران بارداری اگر به مصرف چای سیاه فکر می‌کنید در ابتدا باید مقدار کافئینی که در طول روز مصرف می‌کنید را در نظر داشته باشید. علاوه بر چای، مهم است که در مصرف غذاهایی مانند شکلات، نوشیدنی‌ها و قهوه دقت داشته باشید زیرا آن‌ها هم حاوی کافئین هستند.

بیشتر بخوانید: آیا مصرف کافئین در بارداری برای سلامت جنین خطرناک است؟

ارزش غذایی موجود در چای سیاه

اگر روزانه عادت به مصرف چای سیاه دارید و  حس می‌کنید که در دوران بارداری ممکن است برای شما مضر باشد به جای حذف کردن آن از برنامه روزانه خود، اطلاعاتی در مورد ارزش تغذیه‌ای موجود در چای به دست آورید تا بدانید مصرف چای در دوران بارداری مضر است یا خیر. البته بهتر است به میزان مصرف کافئین در دوران بارداری خود توجه کنید. چراکه مصرف بیش از حد کافیئن می‌تواند به سقط جنین یا تولد نوزادی با وزن بسیار کم منجر شود.

مواد مغذیارزش غذایی (در یک فنجان یا ۲۳۷ گرم)
کربوهیدرات۰/۷ گرم
فولاد۱۱/۹ میکروگرم
منیزیم۷/۱ میلی‌گرم
فسفر۲/۴ میلی‌گرم
پتاسیم۸۷/۷ میلی‌گرم
فلوراید۸۸۴ میکروگرم

 

بعد از یک روز کاری خسته‌کننده، مصرف یک فنجان چای سیاه می‌تواند خستگی را از شما دور کند. گفته می‌شود عطر موجود در چای، اثر آرام‌بخشی روی بدن انسان دارد. یک فنجان چای سیاه اعصاب شما را آرام می‌کند و به شما کمک می‌کند تا از تمام استرس‌های موجود خلاص شوید. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چای سیاه، با عمل آنتی‌باکتریایی خود به کند شدن روند پیری شما کمک می‌کنند. چای سیاه نیز یکی از عوامل کاهش خطر ابتلا به سرطان هم شناخته شده است.

چه مقدار کافئین در یک فنجان چای سیاه وجود دارد؟

چای در بارداری

چای سیاه در مقایسه با انواع دیگر چای ها، بیشتر اکسید شده است و طعم قوی‌تری دارد. البته چای سیاه  حاوی کافئین بیشتری هم است، که باید مقدار کافئین موجود در آن و مقدار مصرف روزانه خود را کنترل کنید زیرا مصرف بیش از حد کافئین در دوران بارداری می‌تواند باعث بروز مشکلاتی شود. اما نگران نباشید زیرا مقدار کافئین موجود در یک فنجان چای که تقریبا ۸ اونس است معادل با ۴۷/۴ میلی‌گرم است. بنابراین، کمتر از حد مجاز مصرف روزانه شما است.

بیشتر بخوانید: خوردن خرما در بارداری ؛ مزایا و نکات مهم در مورد خوردن خرما در دوران بارداری

در دوران بارداری چه مقدار چای سیاه می‌توانید مصرف کنید؟

زمانی که شما باردار هستید و مشتاق میل کردن چیزی باشید، صرف‌نظر کردن از آن بسیار سخت است. اما به یاد داشته باشید که هر چیزی را باید در حد مجاز آن مصرف کنید. راحت‌ترین راه برای کنترل این نیاز این است که هر زمان اشتیاق به خوردن چیزی داشتید در ابتدا به همان مقدار کم از آن بخورید. در طول روز می‌توانید غذاها و نوشیدنی‌های کافئین‌دار مصرف کنید اما مقدار کافئین مصرفی روزانه خود را کنترل کنید. امن‌ترین راه این است که به جای چک کردن مقدار چای مصرف شده، مقدار کافئین مصرفی روزانه خود را کنترل کنید که از ۳۰۰ میلی‌گرم بیش‌تر نشود که این مقدار معادل نوشیدن حداکثر ۳ فنجان چای لذیذ مورد علاقه شما است.

دلایل پرهیز از خوردن چای در بارداری

پرهیز از خوردن چای در بارداری

هر چیز خوبی در کنار فواید و مزایای بی‌شمار، همیشه یک عیب بزرگ دارد. در دوران بارداری شما باید مزایا و معایب هر چیزی که می‌خورید را بسنجید زیرا در این دوران همه چیز را با کودک خود به اشتراک می‌گذارید. عده‌ای بر این عقیده‌اند که خوردن چای سیاه در دوران بارداری مضر است. اما در واقع این‌طور نیست. اگر در مصرف هرچیزی زیاده‌روی کنید مضر است. این امر در مورد چای سیاه نیز صدق می کند. اگر شما مقدار کافئین مصرفی خود را کنترل نکنید منجر به عوارض شدید در دوران بارداری می‌شود و شما و کودک را در معرض خطر قرار می‌دهد.

در ادامه دلایلی برای جلوگیری از مصرف بیش از حد چای سیاه وجود دارد:

  • خوردن بیش از حد چای در دوران بارداری، خطر سقط جنین یا اختلالات مادرزادی را افزایش می‌دهد.
  • خوردن چای سیاه در دوران بارداری باعث می‌شود دفعات ادرار بیش‌تر از حالت عادی خود را تجربه کنید.
  • خوردن چای سیاه در دوران بارداری، احتمال ابتلا به کم‌خونی را افزایش می‌دهد.
  • خوردن چای سیاه در دوران بارداری، خطر ابتلا به فشار خون را افزایش می‌دهد.
  • خوردن چای سیاه در دوران بارداری، منجر به بی‌خوابی شما می‌شود.

بیشتر بخوانید: دادن چای به کودک ؛ خوردن چای برای سلامتی کودک خطر دارد؟

آیا چای سیاه بدون کافئین وجود دارد؟

اگر نمی‌توانید مصرف چای سیاه را کم‌تر کنید، بهتر است از نوع بدون کافئین آن استفاده کنید. در حالی‌که، بسیاری از چای‌های گیاهی دارای مقدار کمتری از کافئین هستند اما مانند چای سیاه دارای طعم و عطر عالی نیستند. با این وجود زمانی که به سلامت کودک خود فکر کنید، از خوردن چای سیاه در دوران بارداری دوری می‌کنید. شما می‌توانید در دوران بارداری چای سیاه بدون کافئین، که به راحتی قابل دسترسی است را انتخاب کنید که مصرف آن برای شما و کودک هیچ ضرری ندارد.

یک ترفند مخفی برای چای سیاه بدون کافئین، خیس کردن آن است. اگر از برگ‌های چای استفاده می‌کنید برگ‌ها را در ظرفی ریخته و آب را به مقداری اضافه کنید که برگ‌ها کاملا با آب پوشانده شوند. اجازه دهید آب به جوش بیاید. وقتی کاملا جوشید، آب را خارج کنید و برگ‌ها را در ظرفی قرار دهید و آب را به چای که می‌خواهید بنوشید اضافه کنید. اگر از چای کیسه‌ای استفاده می‌کنید آب داغ را روی چای کیسه‌ای بریزید و اجازه دهید تقریبا ۳۰ ثانیه در آب‌جوش بماند. سپس آن را از آب خارج کنید، اکنون شما فنجانی از چای سیاه بدون کافئین برای خود آماده کرده‌اید.

اگر شما علاقه وافری به خوردن چای سیاه دارید و سلامت کودک برای شما مهم است، خود را از لذت نوشیدن چای محروم نکنید و با مصرف کنترل شده انواع مواد غذایی و نوشیدنی، دوران بارداری ایمنی را تجربه کنید.

نوشیدن چای سبز در سه ماهه اول بارداری

تا به حال هیچ توصیه پزشکی به صورت رسمی مصرف چای سبز را در دوران بارداری ممنوع نکرده است. پس نوشیدن یکی دو فنجان چای سبز در روز ضرری برای شما ندارد.

هرچند، بهتر است که در نوشیدن چای سبز زیاده روی نکنید، چراکه میزان کافئین آن، بسته به اینکه چگونه دم شود، تنها اندکی کمتر از چای سیاه معمولی است. مصرف کافئین را تا کمتر از دویست میلیگرم، حدود سه یا چهار فنجان در روز نگه دارید. البته این دویست میلیگرم شامل هرگونه نوشیدنی کافئین دار می شود. پس حساب مصرف قهوه، نوشابه، نوشیدنی های انرژی زا و شکلات را هم پیش خود داشته باشید.

گفته شده که چای سبز موجب بهبود سلامتی می‌شود. چراکه مملو از آنتی‌اکسیدان هاست. آنتی‌اکسیدان ها ترکیبات شیمیایی هستند که مانع از آسیب سلولی در بدن ما می‌شوند و همین طور به جلوگیری از بروز بیماری های قلبی، فشار خون بالا و دیابت نوع دو کمک می‌کنند.

چای سبز حتی برای دندان ها و استخوان های شما خوب است، و به حفظ سیستم ایمنی سالم در بدن شما کمک می‌کند.

با این حال، مصرف بیش از اندازه چای سبز ممکن است مانع از جذب راحت اسید فولیک شود. اسید فولیک یک ماده غذایی بسیار مهم، بویژه در سه ماهه اول دوران بارداری شما است. اسید فولیک مانع از بروز نقص لوله عصبی مانند مهره شکاف یا اسپینا بیفیدا می‌شود.

البته، خطر زیادی فرزند شما را تهدید نمی‌کند. پس اگر حول و حوش اویل دوران بارداری خود و زمان شکل گیری جنین، چای سبز زیادی مصرف کردید سعی کنید مضطرب نشوید.

این را هم در نظر داشته باشید که چای سبز، مانند انواع دیگر چای، می تواند مانع از جذب آهن موجود در غذاهای غیرگوشتی شود. پس بهتر این است که همراه با غذا مصرف نشود.

پاسخ شما:

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید
نام خود را اینجا وارد کنید