از دست دادن جنین و پایان حاملگی به خاطر سقط جنین بسیار ناراحت کننده است. در حالت کلی سقط جنین به دلایلی خارج از کنترل شما اتفاق می افتد و نمیتوانید جلوی آن را بگیرید.
اکثر زنانی که در بارداری اول دچار سقط جنین شدهاند، در آینده بارداری سالمی خواهند داشت و خطر سقط جنین کمتر آنها را تهدید میکند. مهمترین نکته پس از سقط جنین، توجه به مادر و احساس همدلی و نه دلسوزی با او است؛ هرگز به خاطر اتفاق پیش آمده یک مادر را سرزنش نکنید، زیرا او کسی است که بیشترین بار احساسی و جسمی را او تجربه کرده و زمانی که بارداری ناموفق باشد، احتمال ابتلا به افسردگی شدید وجود دارد. بنابراین وظیفه همه ما این است که با تمام وجود مادری که دچار سقط جنین شده را حمایت کنیم..
بسیاری از زنان بعد از سقط جنین احساس گناه میکنند و تصور میکنند که از دست دادن کودک و مرگ جنین تقصیر آنها بوده است. بهتر است بدانید که شما در سقط جنین هیچ تقصیری نداشتهاید و نمیتوانید جلوی خطر سقط جنین را بگیرید.
البته کلمه سقط جنین هنگامی کاربرد دارد که مرگ جنین در ۲۰ هفته اول بارداری اتفاق افتاده باشد. در صورتی که سقط جنین بعد از هفته بیستم بارداری رخ دهد جنین، نوزاد زودرس است و به این اتفاق زایمان زود هنگام گفته میشود.
بیشتر بخوانید: ضرورت و اهمیت نوشیدن آب در دوران بارداری
بیشتر بخوانید: کمر درد در دوران بارداری خیلی راحت درمان میشود
البته بسیاری از زنان تا سه ماهه اول بارداری خونریزی واژینال را تجربه میکنند، اما این خونریزی نمیتواند دلیل سقط جنین باشد. در صورت مشاهده خونریزی شدید واژینال حتما با پزشک خود تماس بگیرید تا احتمال سقط جنین یا خطر آن بررسی شده و جلوی از بین رفتن جنین گرفته شود.
علت سقط جنین
بسیار از زنان خود را مقصر سقط جنین میدانند و با احساس گناه دائمی پس از سقط، خود را سرزنش میکنند. این احساس اشتباه است و باید بدانید که تا به حال ثابت نشده که استرس، فعالیت ورزشی یا رابطه جنسی و کار کردن در بارداری باعث سقط جنین میشود. اغلب پدر و مادرها دلیل سقط جنین را نمی دانند. اما در مواردی که سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری اتفاق میافتد و کودک به خوبی رشد نمیکند، ممکن است اختلال کروموزومی وجود داشته باشد و عوامل ارثی در این زمینه نقش داشته باشند.
بهتر است اگر یک بار سابقه سقط جنین داشتهاید یا در خانواده شما چنین مشکلی وجود داشته، این تاریخچه را با پزشک خود در میان بگذارید تا از تکرار این اتفاق ناراحت کننده جلوگیری شود. اما گاهی برخی مادرها ممکن است بیشتر از دیگران در معرض خطر سقط جنین قرار داشته باشند. این اتفاق ممکن است به دلیل زیر باشد:
- اختلالات هورمونی
- اشکال از سیستم ایمنی بدن و مشکلاتی مانند لخته شدن خون
- مشکلات پزشکی مانند تیروئید یا دیابت
- عفونت های شدید که باعث تب میشوند (سرماخوردگیهای غیرعادی مانند آنفولانزا)
- مشکلات فیزیکی رحم
اما برخی از عوامل هستند که خطر سقط جنین را افزایش می دهند:
- بارداری در سنین بالا
- سیگار کشیدن
- مصرف نوشیدنیهای الکلی در سه ماهه اول بارداری
- نوشیدن بیش از حد کافئین و قهوه، چای یا نوشیدنیهای انرژی
- زنانی که سابقه چندین مورد سقط جنین داشته اند
بیشتر بخوانید: مضرات سیگار کشیدن در دوران بارداری
پیشگیری از سقط جنین
یک زندگی سالم و رژیم غذایی باردرای سالم و دوری از سیگار کشیدن یا مصرف الکل و نوشیدنیهای دارای کافئین میتواند خطر سقط جنین را کاهش دهد. متاسفانه تا کنون هیچ راه پزشکی برای جلوگیری یا متوقف کردن سقط جنین پیش بینی نشده و اکثر راهکارها در حد توصیههایی برای کاهش خطر سقط جنین هستند.
احتمال سقط جنین در بارداریهای آینده
اکثر زنانی که در بارداری اول سقط جنین را تجربه کردهاند در بارداری بعدی خود دیگر با این خطر روبه رو نمیشوند. اگر شما یک بار سقط جنین را تجربه کرده باشید، احتمال تجربه دوباره این حادثه یک بار در میان هر پنج بارداری آینده شما خواهد بود. در صورتی که شما مرتبا دچار سقط جنین میشوید و بیش از سه بار پشت سر هم این اتفاق برای شما رخ داده است، باید کمک پزشکی گرفته و در هر بار بارداری دائم با پزشک خود در ارتباط باشید. ممکن است سقط جنین مکرر علت پزشکی خاصی داشته باشد، برخی زنان هستند که رحم ضعیفی دارند و همین باعث میشود که جنین سقط شود.