حتماً درمورد درخشش بارداری شنیده‌اید، چهره درخشان همراه با گونه‌های گلگون که هر زن بارداری را زیباتر نشان می‌دهد. اما این درخشش عموماً با آکنه و جوش (که با نام آکنه بارداری شناخته می‌شود) همراه است. آکنه بارداری هیچ تفاوتی با آکنه معمولی ندارد، فقط زمانی که باردارید ظاهر می‌شود. طبق برخی مطالعات، نزدیک به ۴۰ درصد از خانم‌های باردار دچار آکنه بارداری می‌شوند! در این مقاله آنچه باید درمورد آکنه بارداری بدانید و آنچه می‌توانید (و آنچه نمی‌توانید) درمورد آن‌ها انجام دهید آورده شده است!

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

انواع آکنه بارداری

ازنظر فنی، آکنه بارداری یک نوع آکنه نیست. بیشتر شبیه اصطلاحی است که برای توصیف جوش‌هایی که هنگام بارداری ظاهر می‌شوند استفاده می‌شود. بسته به هر فرد، هرگونه علائم آکنه می‌تواند قبل، در طول یا بعد از بارداری روی صورت یا بدن ظاهر شود. اما دو نوع آکنه وجود دارد که معمولاً در دوران بارداری بروز می‌یابد:

کومدون

بیشتر به‌عنوان جوش‌های سرسیاه یا سرسفید شناخته می‌شوند. مشخصه آن‌ها برجستگی‌های کوچکی است که بافت پوست را کمی خشن می‌کنند. آن‌ها آکنه غیرالتهابی‌اند، به این معنی که درد یا تورم ندارند.

آکنه کیستیک

آکنه کیستیک شکل شدیدتری از آکنه است که برجستگی‌های بزرگ و متورم قرمزرنگی را ایجاد می‌کند که اغلب به دلیل التهاب لمس کردن آن‌ها دردناک است. دلیل این نوع آکنه چربی اضافی است که با پوست‌های مرده ترکیب می‌شود و به‌عنوان محل رشد باکتری‌ها عمل می‌کند.

آکنه بارداری چه زمانی شروع می‌شود؟

آکنه بارداری می‌تواند در هر زمانی از بارداری (در برخی موارد، حتی پس از زایمان) ظاهر شود. علت این امر نوسانات هورمونی است که در آن زمان در بدن زنان ایجاد می‌شود. بالا بودن سطح آندروژن در دوران بارداری باعث تولید روغن اضافی می‌شود.

بااین‌حال، در سه ماهه اول و دوم بارداری، احتمال بروز آکنه زیاد است، زیرا سطح آندروژن در این زمان بسیار بالاست. برخی از افراد ممکن است با جوش‌های بسیار ظریف مواجه شوند، اما برخی ممکن است برآمدگی‌های گسترده‌ای را تجربه کنند. شدت بروز آکنه‌ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اگر خانمی سابقه آکنه داشته باشد، احتمال تشدید آن در دوران بارداری بیشتر است.

اگر خانمی تا پایان ۳ ماهه سوم جوش نزند، احتمالاً بعد از آن هم جوش‌ها مزاحم او نخواهند شد.

آکنه بارداری چه مدت طول می‌کشد؟

همان‌طور که هیچ جدول زمانی مشخصی برای شروع آکنه بارداری وجود ندارد، زمان مشخصی نیز وجود ندارد که آکنه بارداری از بین برود. این امر از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از زنان ممکن است در ۳ ماهه اول دچار جوش شوند و ممکن است در ۳ ماهه دوم این جوش‌ها محو شوند و حتی ممکن است با رسیدن به ۳ ماهه سوم دوباره ظاهر شوند. آکنه بارداری ممکن است در مراحل مختلف بارداری ظاهر شود و از بین برود. تنها چیزی که می‌توان به‌طور قطع درمورد آکنه بارداری گفت این است که ممکن است پس از زایمان ظاهر شوند، زیرا سطح هورمون و ایمنی بدن شما شروع به بازگشت به حالت عادی می‌کند.

آیا ناحیه خاصی در بدن مستعد آکنه است؟

نه واقعاً! آکنه ممکن است در هر جایی ظاهر شود. روی صورت، چانه، گردن یا پشت شما. جوش‌ها حتی ممکن است در هر قسمت دیگری از بدن که قبلاً هرگز جوش نداشته‌اید هم ظاهر شوند.

دلایل آکنه بارداری چیست؟

هورمون‌های بارداری درواقع مقصر اصلی آکنه بارداری‌اند. هنگامی که این هورمون‌ها درنهایت در بدن زنان شروع به رقصیدن می‌کنند، تغییرات زیادی به وجود می‌آورند که از کنترل شما خارج‌اند.

تولید بیش از حد سبوم (ماده‌ای روغنی و مومی‌شکل) یکی از دلایل اصلی آکنه بارداری است. دلیل این تولید بیش از حد افزایش سطح آندروژن است. یکی از این آندروژن‌ها پروژسترون است که در دوران بارداری نقش کلیدی دارد، زیرا رحم را برای نگه‌داری کودک آماده می‌کند.

این سطوح افزایش‌یافته آندروژن باعث می‌شود غدد پوست شما منبسط شود و رشد کند و درنتیجه سبوم تولید شود. این امر بیشتر منجر به مسدود شدن منافذ پوست، التهاب و درنهایت رشد باکتری می‌شود: نتیجه نهایی چیزی نیست جز آکنه و جوش!

علاوه‌براین، در طول بارداری، بدن زن سموم کمتری آزاد می‌کند، زیرا بدن او آب بیشتری را در خود نگه می‌دارد. این سموم در منافذ پوست به دام می‌افتند و سعی می‌کنند از طریق پوست و عرق خارج شوند. آن‌ها همچنین منجر به آکنه بارداری می‌شوند.

جدا از این موارد، دو دلیل رایج دیگر برای بروز آکنه بارداری وجود دارد:

روبالشی و حوله کثیف

این مورد برای همه انواع آکنه صادق است! پوست کثیف محل رشد باکتری‌های مولد آکنه است و پوست شما تنها جای تمیزی است که با آن تماس دارد. روبالشی یا حوله شما ممکن است سلول‌های مرده پوست یا مو را روی خود داشته باشد و درنتیجه هنگام استفاده از آن‌ها روغن در پوست شما رسوب کند. این امر ممکن است منجر به جوش و آکنه شود. توصیه می‌شود هفته‌ای یک بار حوله‌ها و روبالشی‌های خود را بشویید.

فشار دادن و دستکاری کردن جوش‌ها

دستانتان را دور نگه دارید و آکنه را به حال خودش رها کنید! با میل به برداشتن، بریدن یا فشار دادن آکنه بارداری خود مبارزه کنید، زیرا فقط آن را بدتر می‌کند. گاهی اوقات، ترکیدن ممکن است منجر به زخم شدن پوست و باقی ماندن اثر شود (حتی پس از برطرف شدن جوش!)

سایر عواملی که باعث ایجاد آکنه در دوران بارداری می‌شوند

به‌غیراز نوسانات هورمونی (بیشتر افزایش سطح آندروژن) عوامل دیگری هم هستند که می‌توانند احتمال ابتلا به آکنه بارداری را افزایش دهند.

یکی از این عوامل کاهش ایمنی است. ازآنجاکه سیستم ایمنی بدن شما در مبارزه با آکنه نقش دارد و مدام در حال تغییر است و در دوران بارداری تا حدودی سرکوب می‌شود، می‌تواند به بروز آکنه کمک کند.

یکی دیگر از این عوامل استرس است! خانم بارداری که دچار استرس باشد بیشتر تحت تأثیر آکنه بارداری قرار می‌گیرد، زیرا هورمون‌های استرس باعث ایجاد جوش‌ها و حتی بدتر شدن آکنه‌های موجود می‌شوند.

چگونه می‌توانید آکنه بارداری را درمان کنید؟

بارداری زمان دشواری است. هر کاری که انجام می‌دهید و هر چیزی که می‌خورید مستقیماً روی کودکتان تأثیر می‌گذارد! بنابراین، حتی اگر آکنه را خودتان در خانه درمان کنید، توصیه می‌شود قبل از شروع هر درمانی با پزشک مشورت کنید.

حفظ سبک زندگی سالم و مراقبت مناسب از خودتان و پوستتان بهترین کاری است که انجام می‌دهید. راه‌های گیاهی برای حفظ سبک زندگی سالم با رژیم غذایی غنی از مواد مغذی در دوران بارداری وجود دارد. برندهایی مانند andMe محصولات ایمن و گیاهی را ارائه می‌دهند تا به بهینه‌سازی مصرف ویتامین شما کمک کنند.

در اینجا چند نکته و ترفند آمده است که می‌توانید برای درمان (یا حتی پیشگیری) آکنه بارداری از آن‌ها استفاده کنید:

از پاک‌کننده‌های ملایم صورت استفاده کنید: با تمیز نگه داشتن پوست از بروز جوش و آکنه جلوگیری کنید. صورتتان را ۲ بار در روز با پاک‌کننده ملایم و بدون صابون بشویید. فراموش نکنید که کاملاً بشویید و آب بزنید، مخصوصاً در جاهایی که منافذ مسدود می‌شوند.

از شست‌وشوی بیش از حد اجتناب کنید: پوست شما در دوران بارداری کمی حساس می‌شود. شست‌وشوی بیش از حد می‌تواند تمام چربی و رطوبت طبیعی پوستتان را از بین ببرد. این اتفاق باعث می‌شود پوستتان (منظور غدد چربی زیر پوست است) بیشتر کار کند و آنچه را که پوست از دست داده است دوباره پر کند. این افزایش بیش از حد باعث می‌شود پوستتان مستعد جوش شود.

  • مرطوب کردن: از مرطوب‌کننده بدون روغن استفاده کنید که می‌تواند تحریک را به حداقل برساند و تمام روغن‌های ضروری و مواد مغذی مورد نیاز پوست را فراهم کند. پوست خشک (بیشتر به دلیل استفاده از صابون) بیشتر مستعد جوش است.
  • SPF را فراموش نکنید: آفتاب زیاد برای پوستتان خوب نیست، شما از قبل می‌دانید! آفتاب می‌تواند باعث پیری زودرس پوست و حتی ایجاد لکه‌ها در دوران بارداری شود. بنابراین، هر زمان که زیر نور خورشید قرار می‌گیرید، از کرم ضدآفتاب باSPF حداقل ۳۰ استفاده کنید و مطمئن شوید که ضدآفتابتان بدون روغن است. علاوه‌براین، در گرمای تابستان از عینک آفتابی و کلاه استفاده کنید.
  • ویتامین A بیشتری بخورید: ویتامین  Aبرای پوستتان مفید است! بنابراین شکمتان را با مواد غذایی غنی از ویتامین  Aمانند شیر، ماهی، تخم‌مرغ و هویج پر کنید! همه این مواد غذایی حتی برای رشد کودک نیز مفیدند. توصیه می‌شود مصرف ویتامین  Aخود را از طریق غذاهای طبیعی افزایش دهید و از هرگونه مکمل مصنوعی دوری کنید. مکمل‌ها ممکن است اثرات مضری روی کودک در حال رشد شما داشته باشند.
  • غذاهای سالم بخورید: رژیم غذایی نقش مهمی در سلامت پوستتان دارد. بنابراین مصرف شکر و غلات تصفیه‌شده را کاهش دهید. این کار می‌تواند به پاکسازی پوستتان کمک کند. غلات کامل، میوه‌های تازه، سبزیجات و آجیل را انتخاب کنید. حتی می‌توانید نوشیدنی‌های طبیعی برای پوست‌های بدون آکنه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این نوشیدنی‌ها به‌عنوان نوشیدنی سم‌زدای عالی برای آکنه عمل می‌کنند! به نوشیدن آن در صبح عادت کنید و ببینید این نوشیدنی‌های صبحگاهی برای پوست درخشان چگونه جادو می‌کنند.
  • مایعات زیاد بنوشید: هیدراته نگه داشتن بدن باعث دفع سموم بدن و مرطوب نگه داشتن پوست می‌شود. اگر تمایلی به مصرف آب زیاد ندارید، می‌توانید nariyal paani(آب نارگیل)، چای سبز یا آب‌میوه میل کنید. این نوشیدنی‌ها را به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید تا آکنه را از بین ببرید و کودکی سالم داشته باشید.
  • خواب کافی داشته باشید: آخرین اما نه کم‌اهمیت‌ترین مورد داشتن خواب کافی است. اگرچه خواب زنان باردار ممکن است نامنظم باشد، پیروی از یک روال خواب خوب فواید خود را دارد! خواب خوب به بدن شما زمانی برای استراحت و ترمیم می‌دهد.

برای درمان آکنه بارداری از چه چیزهایی باید اجتناب کرد؟

به گفته متخصصان، از مصرف داروهای آکنه در دوران بارداری باید خودداری کرد، زیرا ممکن است برای رشد کودک مضر باشد. علاوه‌براین، انواع خاصی از داروها حتی ممکن است باعث نقص مادرزادی شوند. به‌طور مشابه، شما باید از هر نوع درمان هورمونی خودداری کنید، زیرا آن‌ها می‌توانند برخی از هورمون‌های ضروری برای رشد کودک شما را مسدود کنند.

اگر آکنه شما بدتر شد، باید با پزشکتان مشورت کنید و فقط از داروهای تجویزشده استفاده کنید. اگر قبلاً از داروهای مرتبط با آکنه استفاده می‌کردید، حتماً باید پزشک زنان خود را نیز در این مورد مطلع کنید.

برای نتیجه‌گیری، به یاد داشته باشید که درحالی‌که بارداری دوران زیبایی در زندگی هر زنی است، بدن شما دستخوش تغییرات زیادی مانند تهوع، استفراغ، خستگی، تورم و مواردی از این قبیل می‌شود. استرس درباره این علائم ممکن است باعث بروز آکنه شود، بنابراین از طریق مدیتیشن، تنظیم برنامه صبحگاهی و انجام کارهایی که دوست دارید، تمام تلاشتان را برای استراحت بکنید.

سلب مسئولیت: محتوای سایت ارائه‌شده فقط برای مقاصد اطلاعاتی است و جایگزین توصیه‌های پزشکی حرفه‌ای نمی‌شود. اگر به هریک از اطلاعات ارائه‌شده در اینجا تکیه می‌کنید، این کار را صرفاً با مسئولیت خودتان انجام می‌دهید. درمورد سؤالاتی که ممکن است درمورد بیماری یا روش‌های درمان داشته باشید، همیشه از ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی یا پزشک واجد شرایط مشاوره بگیرید.

پاسخ شما:

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید
نام خود را اینجا وارد کنید