بدن شما در طول و بعد از بارداری دچار یک دگرگونی می‌شود. زمانی که شما باردار هستید تمام چرخه زندگی شما از جمله الگوی خوابتان، حالت بدن شما هنگام خواب، طرز راه رفتن، خلق‌و‌خوی و … تغییر می‌کند. همین تغییرات موجب می‌شود دچار مشکلاتی از قبیل کمر درد شوید در این مقاله سعی می‌کنیم در مورد درد کمر بعد از بارداری بیشتر صحبت کنیم.

درد کمر بعد از بارداری چیست؟

هزاران تغییری که در هنگام بارداری در بدن شما رخ می‌دهد می‌تواند منجر به ناراحتی‌های متعددی مانند کمردرد در طول دوران بارداری شود. برای برخی از زنان، این دردهای شدید، سفتی و درد در قسمت کمر بعد از بارداری فروکش نمی‌کند و حتی پس از زایمان نیز ادامه پیدا می‌کند.

درد کمر بعد از بارداری ، می‌تواند مانع از بهبودی شما شود و حرکت کردن یا حتی نشستن طولانی مدت را برای شما دشوار می‌سازد.

علت درد کمر بعد از بارداری چیست؟

درد کمر بعد از بارداری

کمر درد شما بعد از زایمان بلافاصله خوب نمی‌شود، برای مدتی ادامه پیدا می‌کند. چند مورد از تلع درد کمر بعد از بارداری در اینجا ذکر شده است که دانستن آن به شما کمک می‌کند تا بیشتر علت کمردرد خود را درک کنید.

  • مقصر اصلی دردهای کمر پس از زایمان هورمون‌ها هستند. بدن شما در طول دوران بارداری پروژسترون و هورمون‌های آرام‌بخش را آزاد می‌کند که درد رباط‌ها و مفاصل استخوان لگن را هنگام زایمان تسکین می‌بخشد. بعد از زایمان از میزان این هورمون‌ها در بدن کاسته شده و منجر به کمر درد می‌شوند.
  • به‌ خاطر تغییرات فیزیکی در دوران بارداری و بزرگ و سنگین شدن نوزاد در شکم مادر، بدن شما تحت فشار قرار می‌گیرد، دردهای کمر از سه ماهه دوم بارداری شروع می‌شود و تا چند ماه پس از زایمان ادامه می‌یابد.
  • با پیشرفت بارداری، وزن شما افزایش می‌یابد. این افزایش وزن منجر به حمل بار اضافی برای زانو و عضلات شما می‌شود که ماهیچه‌های کمر را تحریک می‌کند.
  • یکی از دلایل درد کمر، گسترش رحم در دوران بارداری است. که فشار بیش‌تری به عضلات شکم و کمر وارد می‌شود که موجب کمردرد می‌شود.
  • زایمان شما نقش حیاتی در کمردرد شما ایفا می‌کند. اگر یک زایمان طبیعی داشته باشید، تا زمان به دنیا آمدن کودک تمام عضلاتی که در طول زندگی شما در بدنتان راکد بوده‌اند تحت تاثیر قرار می‌گیرند.
  • بی‌خوابی‌های شبانه بعد از زایمان، خم شدن برای انجام کارها و مکررا بلند کردن بچه به مشکلات می‌افزاید.
  • حالت نادرست نشستن زمان شیردادن به نوزاد می‌تواند باعث فشار بر عضلات پشت بدن و ایحاد کمردرد می‌شود.
  • اگر در حین بارداری یا بعد از آن درگیر کار فیزیکی شدید باشید، ممکن است منجر به کمردرد شود.

بیشتر بخوانید: کمر درد در دوران بارداری خیلی راحت درمان می‌شود

درد کمر پس از بارداری چه‌مدت طول می‌کشد؟

بعد از زایمان اغلب عملکردهای بدنی شما به حالت نرمال برمی‌گردد. برخلاف سایر مسائل، کمردرد شما بلافاصله از بین نمی‌رود و حتی بعد از زایمان هم با شما می‌ماند. درد کمر بعد از بارداری اصلا خوشایند نیست. اما باید بدانید که تقریبا ۶ ماه طول می‌کشد تا این درد بعد از زایمان در بدن شما فروکش کند. پس از طی این مدت قدرت بدنی شما دوباره به حالت اول برمی‌گردد و درد عضله‌ها کاهش می‌یابند، که باعث می‌شود مفاصل و ربات‌ها به حالت عادی بازگردند که دردکمر را به سرعت کاهش می‌دهد.

با این‌ حال اگر بعد از زایمان فعالیت شدید فیزیکی داشته باشید کمردرد شما ممکن است ۱۰ تا ۱۲ ماه ادامه داشته باشد. چاقی یا اضافه وزن باعث افزایش خطر ابتلا به کمردرد می‌شود.

روش های مختلف برای رهایی از کمر درد بعد از بارداری

درد کمر بعد از بارداری

برای کمردرد بیش از حد استرس نداشته باشید، بسیاری از درمان‌های خانگی برای کمر‌درد پس از زایمان وجود دارد که ساده و موثر هستند. بنابراین با رعایت این نکات ساده و درمان‌های آسان برای کمردرد، می‌توانید احساس آرامش کنید:

        • با یک متخصص تغذیه مشورت کنید و طبق نیازهای بدنتان یک رژیم غذایی بهینه را دنبال کنید. این کار به شما کمک می‌کند وزن خود را کاهش دهید و در نتیجه فشار بر روی ماهیچه‌های پشت خود را کم کنید.
        • تمرین‌های زیادی بعد از زایمان برای کمردرد وجود دارد که به کاهش فشار بر عضلات و رباط‌ها کمک می‌کند. بعد از زایمان با تمرینات کششی و حرکات آرامش‌بخش یوگا شروع کنید، این کار انعطاف‌پذیری و تحمل شما را بهبود می‌بخشد. اگر شما سزارین کرده باشید، پیاده‌روی یکی از بهترین تمرین‌هایی است که می‌توانید آن را شروع کنید.
        • بعد از زایمان، سعی نکنید که بیش از حد فعالیت بدنی داشته باشید. مخصوصا زمانی که عمل جراحی داشته‌اید بیش‌تر استراحت کنید. عضلات و مفاصل شما بعد از ماه‌ها فشار نیاز به استراحت دارند.
        • از بلند کردن وزنه سنگین یا شرکت در تمرین‌های استقامتی خودداری کنید چون می‌تواند باعث ایجاد فشار بر روی عضلات و مفاصل شما شود.
        • حالت نشستن صاف را حفظ کنید. سعی کنید هنگام شیردادن، به نوزاد خود تکیه نکنید و نوزاد را صاف نگه‌دارید. شما حتی می‌توانید در هنگام شیر دادن به نوزاد به راحتی روی پهلوی خود دراز بکشید.
        • اگر شما بعد از زایمان تجربه زیادی از کمردرد دارید، زمانی که روی صندلی نشسته‌اید یک چهارپایه زیر پای خود بگذارید تا پاهایتان کمی از سطح زمین فاصله داشته باشد در این‌صورت از عضلات کمر خود پشتیبانی کرده‌اید. هم‌چنین بالش نرمی پشت صندلی خود قرار دهید و به آن تکیه دهید.
        • حمل کودک برای مدت طولانی بر روی لگن شما تاثیر می‌گذارد، پس با استفاده از کمربندهایی در جلوی خود در سفر یا هنگامی که در منزل هستید کودک را جا‌به‌جا کنید.
        • تا چند ماه بعد از زایمان، نباید از کفش‌های پاشنه‌ بلند استفاده کنید.

    بیشتر بخوانید: ۹ نکته درباره تغییر شکل بدن پس از زایمان که باید بدانید

  • سعی کنید در یک وضعیت راحت و با بالش نرم بخوابید.
  • به یک ماساژور حرفه‌ای مراجعه کنید تا با استفاده از روغن‌های ماساژ برای آرامش و تسکین دردکمرتان شما را در فواصل منظم ماساژ دهد. این کار به افزایش گردش خون در بدن شما کمک می‌کند و تسکین خوبی برای دردهای ماهیچه‌ای و عضلات شما می‌باشد.
  • کیسه‌های آب گرم برای از بین بردن درد برای همه سنین مناسب است. شما می‌توانید از کیسه آب داغ یا آب سرد برای کاهش کمردرد بعد از زایمان استفاده کنید.
  • شما می‌توانید از یک پماد برای کاهش درد استفاده کنید و آن را به آرامی بر روی کمر خود بمالید. این کار به شما آرامش می‌دهد.
  • از حمام آب سرد پرهیز کنید و تا چند هفته بعد زایمان دوش آب گرم بگیرید. این کار به تسکین عضلات و ماهیچه‌های شما کمک می‌کند.
  • زمانی که می‌خواهید چیزی را از روی زمین بردارید به جای اینکه مستقیما کمر خود را خم کنید و دستتان را دراز کنید سعی کنید زانوهای خود را خم کنید و زانو بزنید که باعث فشار کمتری به عضلات کمر می‌شود.
  • زمانی که کودک خود را بلند می‌کنید سعی کنید به کودک نزدیک شوید یا در وضعیت زانو زدن قرار بگیرید و سپس کودک را بلند کنید. از کشش بازوها و بلند کردن کودک از فاصله دور اجتناب کنید.
  • می‌توانید از تمرینات پیشنهاد شده لگن توسط مربی خود به عنوان بخشی از درمان کمر درد بعد از زایمان استفاده کنید.
  • اگر بعد از مراعات تمام نکات ذکر شده هم‌چنان از کمردرد بعد از زایمان رنج می‌برید بهتر است با یک متخصص مشورت کنید. معاینه دقیق از بدن شما به متخصص کمک می‌کند تا توصیه پزشکی مناسب را به شما ارائه دهد یا جلسات فیزیوتراپی را پیشنهاد کند.

    چه زمانی با دکتر مشورت کنیم؟

    درد کمر بعد از بارداری

    اگر در طول شب درد کمر را بیشتر حس کرده‌اید نگران نباشید. معمولا در روز به خاطر قرارگرفتن در وضعیت‌های مختلف و انجام فعالیت‌های فیزیکی و مشغول بودن درد کمتری را حس می‌کنید اما در شب عضلات شما متورم شده و باعث درد بیش‌تری می‌شود.

    به‌طور طبیعی درد کمر پس از زایمان چند ماه طول می‌کشد تا از بین برود، اما در موارد زیر نیاز به مراجعه پزشک و درمان فوری دارید:

    • کمردرد با تب همراه است.
    • اگر کمر شما به شدت درد می‌کند و روز‌به‌روز بدتر می‌شود.
    • یک پا یا هر دو پای شما بی‌حس شود.
    • در اثر زمین خوردن یا سقوط دچار کمردرد شوید.
    • اگر کمردرد با شدت مشابه بعد از ۶ ماه ادامه پیدا کرده‌است، باید به یک متخصص مراجعه کنید.

    تمرکز بر روی بسیاری از مسائل به ویژه زمانی که شما یک نوزاد در منزل دارید که باید از او مراقبت کنید، دشوار است. به خاطر داشته باشید اول سلامتی شما مهم است، اگر شما به اندازه کافی قوی نباشید مراقبت از نوزاد برای شما مشکل می‌شود. بنابراین بسیار مهم است که با توجه به تمام تعهدات خانوادگی، سلامتی شما در درجه اول قرار بگیرد.

    بیشتر بخوانید: اضطراب و افسردگی بارداری چیست و راه مقابله با آن چیست؟

    بارداری شاید یک شادی بزرگ و بزرگ‌ترین نعمتی است که یک زن در زندگی خود تجربه می‌کند. سعی کنید صبور باشید و از نعمت پدر و مادر شدن لذت ببرید و به بدن خود مدتی زمان بدهید تا به حالت عادی برگردد.

    اگر شما هم درد کمر پس از بارداری را تجربه کرده‌اید، از طریق در میان گذاشتن تجربیات و توصیه‌های خود با کودکت می‌توانید به مادران جوانی که با این مشکل مواجه هستند کمک کنید تا زودتر از این مشکل رهایی پیدا کنند.

پاسخ شما:

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید
نام خود را اینجا وارد کنید