هیچ میدانید علت بدغذایی در کودکان چیست؟ اصلا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید؟ احتمالا اصطلاح کودکان بدغذا به گوشتان خورده است یا خود شما از بدغذا بودن کودکتان کلافه شدهاید. اصطلاح کودکان بدغذا به بچههایی گفته میشود که به راحتی هر غذایی را قبول نمیکنند. این کودکان با خوردن غذاهای جدید هم خیلی مشکل دارند. ما در این مقاله بیشتر در مورد اصطلاح کودکان بدغذا صحبت میکنیم و درباره علت بدغذایی در کودکان توضیحات بیشتری میدهیم.
مسئله تغذیه کودک یکی از مهمترین مسائلی است که والدین در سالهای اولیه زندگی کودک خود با آن روبرو هستند بسیاری از والدین از این موضوع شکایت دارند که چرا بعضی از بچهها به راحتی غذاهای جدید را قبول میکنند در حالی که بعضی دیگر از بچهها، بیشتر غذاها را نمیخورند. البته قبل از این که به این موضوع بپردازیم لازم به ذکر است کاملا طبیعی است که هرکسی بعضی از غذاها را دوست نداشته باشند. اما علت بدغذایی کودکان چیست؟
بیشتر بخوانید: ده راهکار ساده و مفید برای تغذیه کودکان بد غذا
یک تحقیق خوب در سال ۲۰۱۷ در مورد رشد کودک و عکس العمل کودک با رویکرد اجتناب موقع روبرو شدن با غذاهای جدید توسط مودینگ و استیفتر (Moding and Stifter) منتشر شد. در این تحقیق علت بدغذایی در کودکان در ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار گرفت.
رویکرد اجتناب (Approach-withdrawal) به واکنش یک فرد نسبت به یک محرک جدید که منعکس کنندهی خلق و خوی او است، اشاره دارد. خلق و خوی یک فرد در چگونگی ارتباط او با جهان تاثیر میگذارد و به ما کمک میکند تا بفهمیم چرا بعضی از کودکان غذاهای جدید را دوست دارند و بعضیها نه. این یعنی همان علت بدغذایی در کودکان!
محققان در این تحقیق از ۸۰ کودک و ۸۰ سرپرست استفاده کردند که همه سرپرستان به جز یک مورد مادر کودک بودند. همچنین ۷۵ نفر از نوزادان هم دختر بودند. سپس محققان این کودکان را در ۶، ۱۲ و ۱۸ ماهگی مورد بررسی قرار دادند و دادههای مربوط به نحوه غذا خوردن در آنها را جمع آوری کردند.
در بازدیدهایی که در سنین ۶ و ۱۲ ماهگی انجام شد، غذاها و اسباب بازیهای جدید به کودک معرفی شد. در ۱۸ ماهگی هم کودکان در اتاق ریسک بررسی شدند، در این اتاق کودکان میتوانستند با ۴ چیز تعامل کنند. یک تونل، یک راه پله در کنار یک تشک بزرگ، یک جعبه سیاه بزرگ که چشم و دندان روی آن نقاشی شده بود و یک ماسک گوریل اشیا مورد تعامل در این مدت بودند. واکنش کودکان در مواجهه با این اشیا ثبت شد.
مودینگ و استیفتر به این نکته پی بردند که در ۱۲ ماهگی، کودکانی که نسبت به اسباب بازیهای جدید اشتیاق بیشتری از خود نشان دادند در رابطه با غذاهای جدید هم مشتاقتر بودند و کودکانی که واکنشهای منفی بیشتری نسبت به اسباب بازیهای جدید از خود بروز میدادند نسبت به غذاهای جدید هم علاقه کمتری از خود نشان میدادند. علاوه بر آن، در این تحقیق نشان داده شده که رویکرد یک کودک نسبت به غذاهای جدید در سن ۱۲ ماهگی پیش بینی کننده رویکرد کودک به اشیای جدید در سن ۱۸ ماهگی خواهد بود.
بیشتر بخوانید: با ده راهکار طلایی برای تغذیه کودک نوپا آشنا شوید
علت بدغذایی در کودکان چیست؟
به طور مشخص ارتباطی بین رویکرد کودک به اسباب بازیهای جدید و غذاهای جدید در سن ۶ ماهگی مشاهده نشد. این موضوع قابل پیش بینی بود چرا که تحقیقات پیشین نشان میداد که کودکان از حدود ۱۲ ماهگی قدرت نشان دادن واکنش را به دست میآورند. پس مطالعات روی این دوره، چندان نتوانست روی کشف علت بدغذایی در کودکان مورد استفاده قرار بگیرد.
این نتایج میتواند کاربرد زیادی در دنیای واقعی و تربیت کودکان داشته باشد. به گفته محققان با درک بهتر خوی و ذهنیت کودک، مادران و سرپرستان میتوانند بهتر بفهمند که چگونه میتوانند غذاهای خاصی را به کودک خود معرفی کنند که با عدم پذیرش کودک مواجه نشوند.
والدین بچههای بزرگتر که کودکشان سطح پایینتری از عکسالعمل به محرکهای جدید مانند اسباب بازی جدید را نشان میدهد، باید انتظار داشته باشند که کودکشان نسبت به غذاهای جدید هم مانند یک اسباب بازی جدید واکنش نشان دهد. والدین کودکانی که دارای رویکرد منفی هستند، باید بدانند کودکشان بر اساس خلق و خویی که دارد ممکن است غذاهای جدید را هم نپذیرد؛ اما این دسته از والدین میتوانند با تلاش بیشتر و معرفی این غذاها به شکلها و موقعیتهای مختلف به کودک، در نهایت موفق شوند.
بیشتر بخوانید: عادت های خوب غذایی را در کودک خود پرورش بدهید
به عبارت دیگر اگر کودک شما در برابر اسباب بازیهای جدید مقاومت نشان میدهد، ممکن است نسبت به غذاهای جدید هم واکنش منفی از خود بروز دهد. ولی با چندین بار تلاش میتوانید به کودک کمک کنید تا این غذاهای جدید را بپذیرد. پس اگر در بار اول و دوم موفق نشدید به کودک خود یک غذای جدید بدهید، نا امید نشوید و با تزئین کردن یا عوض کردن ظرف آن دوباره امتحان کنید. به عبارت دیگر شاید علت بدغذایی در فرزندمان تا حدودی به خود ما هم برگردد.
حالا نوبت شما است تا نظر و تجربه خود را در مورد دادن غذاهای جدید به کودک با ما در میان بگذارید، آیا کودک شما هم در خوردن غذاهای جدید از خود مقاومت نشان میدهد؟ وقتی کودک شما یک غذا را نمیپذیرد شما چه کاری انجام میدهید؟ آیا از علت بدغذایی کودک خود آگاه هستید؟