کودک آزاری و سوءاستفاده از کودکان در همه جای دنیا اتفاق میافتد؛ متاسفانه این موضوع در هر خانه، خانواده یا محلهای میتواند رخ دهد. مطالعات بسیاری درباره علتهای کودک آزاری و سوءاستفاده از کودکان انجام شده است. طبق این مطالعات، رابطه نامناسب و نبود علاقه بین والدین، فشار اقتصادی، از دست دادن شغل، استرس از دست دادن خانه، مصرف الکل و مواد مخدر از جمله مهمترین عوامل کودک آزاری شناخته شدهاند. زمانی که خانواده در معرض چنین مسائلی قرار میگیرد، والدین خشم و ناامیدی خود را در برخورد با فرزندانشان نشان میدهند و کودکان بیگناه قربانی کودک آزاری میشوند. یقینا میدانید کودک آزاری چه تاثیرات روحی و جسمی ناگواری در زندگی کودکان دارد. به این نکته توجه کنید، حتی والدین آگاه نیز ممکن است گاهی آرامش و کنترلشان را از دست بدهند و رفتارشان منجر به کودک آزاری شود.
تعریف کودک آزاری
در ابتدا لازم است بدانید کودک آزاری به چه معناست. طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، هرگونه آسیب یا تهدید برای سلامت جسم و روان یا سعادت، رفاه و بهزیستی کودک، به دست والدین یا افرادی که نسبت به او مسئول هستند، کودک آزاری گفته میشود. به عبارت دیگر، هرگونه آسیب جسمی، روانی و جنسی، غفلت و رسیدگی نکردن به نیازهای اساسی کودک زیر هجده سال، توسط افرادی که عهدهدار مراقبت از او هستند، کودک آزاری محسوب میشود.
بنابراین، به طور جدی از والدین درخواست میشود کنترل خود را در برخورد با کودکانشان از دست ندهند تا در حد امکان از بروز کودک آزاری در خانواده جلوگیری شود. در ادامه این مطلب از سایت کودکت روشهای موثری برای کنترل هرچه بیشتر والدین و جلوگیری از کودک آزاری آنها آورده شده است:
نکات مهم برای جلوگیری از کودک آزاری
الگوی خوبی باشید
والدین مهمترین الگوی زندگی فرزندان خود هستند و کودکان معمولا بیشترین چیزها را از والدین خود یاد میگیرند. بنابراین، به عنوان پدر یا مادر، وظیفه شما این است که الگوی مناسبی در خانه باشید و سعی کنید کودکان بهترین عادتها را از شما یاد بگیرند. مواظب باشید جلوی فرزندتان رفتار یا کلام نامناسبی به کار نبرید، چرا که مسلما نمیخواهید فرزندتان آنها را از شما یاد بگیرد.
مقاله مرتبط: در صورت افشای کودک آزاری توسط فرزندمان بهترین رفتار چیست؟
کودک خود را درک کنید
بسیار مهم است که با فرزند خود رابطه نزدیکی داشته باشید، خواستههایش را بفهمید و او را درک کنید. کودکان در سنین مختلف ممکن است رفتارهای متفاوتی از خود نشان دهند؛ شما باید یاد بگیرید آنها در هر سنی چگونه رفتار میکنند و چه عکسالعملی نشان میدهند. وقتی درک درستی از رفتارهای فرزند خود، از حالتهای مختلف تا تمایلات و علاقهمندیهایش، داشته باشید، میتوانید رابطه بهتری با او برقرار کنید. فراموش نکنید همیشه با فرزندان خود مهربان و منطقی باشید و از آنها انتظارات غیر واقعی نداشته باشید.
سبک زندگی سالم داشته باشید
داشتن سبک زندگی سالم میتواند در زندگی کودکان شما تاثیر مثبت داشته باشد. والدین با آموزش عادتهای غذایی سالم میتوانند از سلامت فرزندان خود مطمئن شوند. آنها هرگز نباید از عادتهایی که میتواند به کودکان در داشتن سبک زندگی سالم کمک کند غافل شوند؛ عادتهایی مانند غذا، خواب، استراحت و مراقبتهای بهداشتی.
کلامتان را کنترل کنید
والدین هنگام حرف زدن با کودکان همیشه باید مراقب کلماتی که به کار میبرند باشند. صحبت کردن با صدای بلند یا به کار بردن کلمات زشت و زننده میتواند کودکان را بترساند و تاثیر منفی بر ذهن آنها بگذارد. بعضی از والدین سر فرزندان خود فریاد میکشند، بدون اینکه بدانند همین فریاد زدن و خشونت کلامی میتواند موجب بروز زخمهای عاطفی در ذهن کودک شود. بنابراین، والدین باید کلمات و رفتارهای خود را کنترل کنند، زیرا سوءاستفاده و آزارهای کلامی تاثیرات منفی بسیاری بر کودکان دارد.
رفتارتان را کنترل کنید
وقتی صحبت از سوءاستفاده و آزار کلامی به میان میآید و گفته میشود این رفتارها میتواند تاثیر منفی طولانی مدت بر کودک بگذارد، به این معنی نیست که باید از سوءاستفادهها و آزارهای فیزیکی غافل شد. بارها پیش آمده است که والدین به اصطلاح از کوره در رفتهاند و خواسته یا ناخواسته، به فرزندان خود آسیب زدهاند. والدین، در هر شرایطی که باشند، اجازه ندارند روی فرزندان خود دست بلند کنند. بنابراین، همیشه سعی کنید از تنبیه فیزیکی خودداری کنید. کودکان بسیار حساس و آسیبپذیر هستند و باید با آنها با محبت و علاقه رفتار کنید، نه اینکه با رفتار خشونت آمیز آنها را بترسانید و مورد آزار فیزیکی قرار دهید.
مقاله مرتبط: چگونه خشم خود را در برابر کودکان مدیریت کنیم؟
بر خشم خود غلبه کنید
گاهی ممکن است خشم بر شما غلبه کند، باعث شود کنترلتان را از دست بدهید و به سادگی به خود یا اطرافیانتان آسیب بزنید. در چنین مواقعی، باید به خودتان آرامش دهید و جلوی رفتارتان را بگیرید؛ این کار ممکن است بسیار سخت باشد، اما به یاد داشته باشید وقتی خیلی عصبانی میشوید، ممکن است به فرزندتان صدمه بزنید. سعی کنید در چنین مواقعی از روشهای کنترل خشم استفاده کنید؛ قدم بزنید، بیرون بروید و هوای تازه تنفس کنید و از موقعیت ناراحتکنندهای که در آن قرار دارید دور شوید.
به خودتان استراحت دهید
مراقبت تمام وقت از کودکان میتواند کار سختی باشد و تا پایان روز، شما را تحت فشار و استرس قرار دهد. بنابراین، شما هم قطعا باید به خودتان استراحت دهید و زمانی را برای آسایش خودتان در نظر بگیرید. پدر یا مادر تمام وقت بودن، علاوه بر اینکه زمانی برای استراحت و آسایش برایتان باقی نمیگذارد، بلکه بر استرس شما میافزاید و منجر به عصبانیت و ناراحتیتان میشود. پس بهتر است گاهی به خودتان استراحت دهید و از زمانهای تنهایی لذت ببرید.
از مصرف مواد مخدر دوری کنید
از مصرف مواد مخدر دوری کنید، به ویژه اکنون که صاحب فرزند هستید. چنانچه به مصرف الکل یا مواد مخدر اعتیاد دارید، بهتر است هرچه زودتر از متخصصان کمک بگیرید و آن را ترک کنید. زیرا شما بهترین الگوی فرزندانتان هستید، پس بهترین خود را به نمایش بگذارید.
نظم و انضباط را در خانه رعایت کنید
والدینی که روابط محبتآمیزی با هم ندارند ممکن است مقابل هم از رفتارها و کلمات نامناسب و آزاردهنده استفاده کنند، بی آنکه بدانند این رفتارها و جملات چقدر برای فرزندان آنها ناراحتکننده و ترسناک است. فراموش نکنید، یک خانه همیشه باید نظم و انضباط داشته باشد و اعضای خانواده به هم احترام بگذارند. اگر چنین شرایطی در خانه ایجاد شود، نه تنها فرزندان آن را یاد میگیرند و رعایت میکنند، بلکه از بروز برخوردهای کلامی یا فیزیکی در آینده جلوگیری میکند.
آیا تا به حال برایتان پیش آمده است کنترلتان را از دست بدهید و سر فرزندتان داد بزنید یا روی او دست بلند کنید؟ به نظر شما چگونه میتوان، به عنوان پدر یا مادر، از کودک آزاری جلوگیری کرد و الگوی خوبی برای کودک بود؟ حتما نظرات و پیشنهادات خود را از طریق قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
به صورت کلی مطلب خوبی بود ولی هر یک از مواردی که بیان شد، در عمل آسان نیست و خیلی کار می برد. فکر میکنم به تلاش زیادی نیاز هست
کنترل خشم خیلیییی سخته. کاش منابعی رو معرفی می کردید برای ارتقا این مهارت