دوران بارداری، دوران حساسی است. خانمهای باردار باید در این دوران به تغذیه خود اهمیت زیادی بدهند. یکی از پرسشهای همیشه مطرح زنان باردار درباره خوردن غذاهای دریایی و ماهی است. آیا خوردن ماهی و غذاهای دریایی در دوران بارداری خطری دارد؟ پاسخ این است که ماهی و غذاهای دریایی در دوران حاملگی مشکلی ایجاد نمیکنند ولی به شرطی که درست طبخ بشوند.
ماهی و غذاهای دریایی، مزایای زیادی برای سلامتی دارند. این مزایا علاه بر مادر، شامل حال نوزاد او هم میشود. پس اگر فرزند عزیزی در راه دارید، برای طبخ ماهی و غذاهای دریایی در دوران بارداری به نکاتی که در ادامه آمده است، توجه کنید.
شیوه صحیح پختن ماهی و غذاهای دریایی در دوران بارداری چیست؟
بیشتر بخوانید: آیا در دوران بارداری می توانیم قهوه بنوشیم؟
- اگر قصد دارید که ماهی یا فیله را به شکل درسته مصرف کنید، باید حتما سطح آن را پاک کنید و با چاقویی تیز، فلسها را از سطح ماهی جدا کنید. بعد از این که ماهی را پاک کردید و در فر یا قابلمه گذاشتید و کار طبخ پایان یافت، قبل از مصرف، ۳ تا ۴ دقیقه صبر کنید و بعد آن را میل کنید.
- میگو و لابستر با پختن، قرمز رنگ میشوند و گوشت به رنگ مات درمیآید.
- این مورد زیاد در ایران رایج نیست اما در هر حال اگر میخواهید غذایی دریایی مانند صدف مصرف کنید، حواستان باشد که پوسته خارجی صدف یعد از پختن باز میشود. اگر بعد از پختن، پوسته باز نشد، آن را دور بیاندازید.
- اگر ماهی و غذاهای دریایی را با ماکروویو درست میکنید، باید دقت کنید که تمام نقاط غذا به خوبی پخته بشود.
- از دماسنجی کمک بگیرید تا به شما بگوید، ماهی و دیگر غذاهای دریایی به دمای حداقل ۶۳ درجه سانتیگراد رسیدهاند یا خیر. اگر دما به این درجه برسد، دیگر میتوان مطمئن بود که غذا کاملا پخته شده است.
چه نکاتی برای خوردن ماهی در دوران بارداری وجود دارد؟
بیشتر بخوانید: غذاهای نامناسب برای زنان باردار که باید از آن ها اجتناب کنند
وقتی تصمیم دارید که ماهیهای چرب را طبخ و مصرف کنید، حواستان باشد که برخی از انواع این ماهیها میتوانند آلوده به ترکیبات پلیکلروبی فنیلها (PCBs) یا دیوکسین باشند. پس در طول هفته فقط دو بار ماهی مصرف کنید. البته ماهی چرب برای سلامتی مفید است و باید در طول ماه در وعدههای غذایی قرار بگیرد؛ زیرا حاوی اسیدهای چرب امگا۳ است. ضمن این که سایر ویتامینها و مواد مغذی آن هم برای رشد جنین مفید هستند. از انواع ماهیهای چرب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماهی سالمون
- ماهی قزلآلا
- ماهی اسقومری (خالمخالی)
- شاهماهی
- ماهی ساردین
- ماهی آزاد
- ماهی تُن تازه
- ماهی کولی
برخی دیگر از انواع ماهی مانند: ماهی سیم، سِپَرماهی، ماهی هالیبوت، خرچنگ و ماهی خاردار هم میتوانند حاوی پلیکلروبی فنیلها (PCBs) یا دیوکسین باشند. همچنان باید دقت کنید که مصرف این نوع از ماهیها از ۲ بار در هفته بیشتر بشود. مصرف تن ماهی هم باید محدود بشود. تن ماهی، جیوه دارد. اگرچه این مقدار از جیوه برای سلامتی شما ضرر ندارد اما میتواند روی رشد سیستم عصبی جنین، تاثیرات منفی داشته باشد. به انواع ماهیهای دیگری هم که حاوی جیوه هستند، دقت کنید.
خوردن ماهی از چه نوعی، هیچ ضرری ندارد؟
ماهیهای زیر، هیچگونه مشکلی ندارند و میتوانید هر چقدر که دوست دارید از آنها نوش جان کنید:
- ماهی کاد
- ماهی روغنی کوچک
- ماهی پیچ
- ماهی کولی
- ماهی ۴گوش
- ماهی اقیانوسی هِیک
هر نوع غذای دریایی در صورتی که خوب پخته نشود، خطرناک است؛ زیرا میتواند حاوی انگلهای مختلفی مانند تیپورم (Tapeworm) باشد. این نوع از انگلها، میتوانند شما را مریض کرده و از منابع مغذی بدن که برای خود و جنین لازم است، تغذیه کنند.
اگر میخواهید در رستوران غذای دریایی و ماهی بخورید، حتما بخواهید که آن را به خوبی بپزند. این موضوع یعنی پخت خوب ماهی باید حتما برای بانوان باردار در رستورانها لحاظ بشود؛ زیرا بیشتر غذاهای دریایی ژاپنی به خوبی پخته نمیشوند. مثلا سوشی هم در خطر انتقال انگل است. اما اگر سوشی در فریزر قرار گرفته باشد و یخزده شده باشد، انگلها در سرمای زیاد از بین میروند. پس اگر قصد دارید در این دوران سوشی بخورید بهتر است مطمئن بشوید که ماهی آن قبلا یخزده بوده است.
انواع دیگر ماهی بیخطر در دوران بارداری چیست؟
بیشتر بخوانید: خانم های باردار، این اسموتی های مقوی را حتما امتحان کنند
اگر ماهی خام کاملا دودی بشود، مثلا ماهی سالمون یا خالمخالی، خوردن آنها کاملا بدون ضرر خواهد بود. دودی کردن هم تمام انگلها و باکتری لیستریا را از بین میبرد. با این وجود، اگر سالمون دودی کاملا دودی یا فریز نشود باز هم ممکن است باکتری لیستریا در آن باقی بماند. در خرید ماهی دودی هم دقت کنید و آن را از منابع خوب تهیه کنید.
سایر انواع غذاهای دریایی مانند صدف هم ممکن است حاوی انواع باکتریها و ویروسها باشند و موجب مسمومیت غذایی بشوند. پس قبل از خوردن ماهی و سایر غذاهای دریایی در دوران بارداری باید آنها را خوب بپزید. مسمومیت غذایی ناشی از ماهی به جنین آسیبی وارد نمیکند اما میتواند حال عمومی شما را به شدت خراب کند.