هیچ پدر و مادری در دنیا وجود ندارد که دلشان بخواهد فرزند ترسو داشته باشند. توجه کنید که در مواجهه با ترس کودک سرزنش کردن و مجبور کردن او به داشتن جرئت بیشتر هیچ فایدهای نخواهد داشت. در واقع ترس در وجود بچههای کوچک یک چیز طبیعی است. بچهها در اوایل زندگی هر روز با چیزهای جدیدی آشنا میشوند که برایشان ناشناخته است و ممکن است باعث احساس ناامنی و ترس آنها شود. حال ممکن است که عامل این ترس یک حادثه بزرگ طبیعی و بیرون از کنترل ما و کودکان باشد، یا یک حشره ناشناخته. در هر حال ظیفه ما به عنوان والدین کودک این است که به کودکان کمک کنیم تا ترس خود را کنترل کنند.
ترس چگونه ایجاد میشود؟
ترس زمانی ایجاد میشود که کودکان با ناشناختههای جدید در اطراف خود مواجه میشوند و سعی میکنند آنها را بشناسند. از وقتی که کودکان راه رفتن را یاد میگیرند و شروع به صحبت کردن میکنند، احساس استقلال میکنند و به دنبال خواستههای خود میروند. از طرف دیگر با بیشتر شدن درک و فهم آنها از محیط اطراف ممکن است احساس ناامنی کنند. در واقع با توجه به جثه کوچک کودک آنها در برابر اغلب چیزهای اطرافیشان احساس خطر میکنند و همین امر باعث میشود به یک کودک ترسو تبدیل شوند.
بیشتر بخوانید: بهترین واکنش والدین در مقابل ترس های دوران کودکی چیست؟
چگونه ترس کودکان را کنترل کنیم؟
بچهها ممکن است از چیزهای مختلفی مانند تاریکی، سگ و گربه، صدای رعد و برق، دلقک، حتی آب و چیزهای دیگر بترسند. با این وجود والدین میتوانند ترس کودک را به سمتی هدایت کنند که او با یادگیری اطلاعات بیشتر بتواند ترس خود را کنترل کند. برای مثال اگر کودک شما از دلقک میترسد میتوانید یک داستان درباره دلقکها تعریف کنید و در میان داستان بگویید که دلقکها افراد دوست داشتنی و مهربانی هستند. کودکان معمولا داراری تفکر انتقادی هستند و خیلی زود این نکات را دریافت میکنند و ترس آنها کاهش پیدا میکند.
ترس کودکان معمولا هنگام خواب افزایش پیدا میکند و نمیخواهند موقع خوابیدن از والدین خود جدا شوند. باید ترس کودک خود را پیش بینی کنید و برای آن چارهای بیندیشید. برای مثال اگر کودک شما از این میترسد که شبها هیولا به درون اتاقش بیاید میتوانید یک اسپری خیالی ضد هیولا در اتاق کودک بگذارید و خیال او را از بابت آمدن هیولا راحت کنید. به کودک خود قول دهید که حواستان به او هست و هر چند دقیقه به او سر میزنید تا او به خواب برود.
قبل از خواب، کودک را فعالیتهای روتین قبل از خواب سرگرم کنید این کار به آرامش بیشتر کودک کمک میکند. برای مثال یک حمام آب گرم یا مرتب کردن وسایل اتاق خواب، گفتن شب به خیر به عروسکها و چیزهای مورد علاقه کودک، خواندن کتاب داستان قبل از خواب و خواندن دعا و نیایش از جمله فعالیتهایی است که میتواند به کودک کمک کند تا به چیزهای ترسناک فکر نکند. به این ترتیب ترس کودک به آرامی از بین خواهد رفت البته اگر آرام باشید و ترس کودک را با توجه و شکیبایی مدیریت کنید.
چگونه علت ترس کودک را کشف کنیم؟
اگر موارد بالا را انجام دادید اما ترس کودک کاهش نیافت باید به طور جدی دنبال علت اصلی ترس کودک بگردید. در ادامه به نکاتی اشاره میکنیم که میتواند به فهمیدن علت ترس کودک کمک کند.
بیشتر بخوانید: ۴ اشتباهی که مانع از غلبه بر ترس از تنها خوابیدن کودکان میشود
آیا اخیرا در خانواده شما تغییراتی صورت گرفته است؟
کودکان معمولا با شرایطی که دارند راحت هستند و هرگونه تغییری در شرایط زندگی مانند رفتن به خانه جدید، ورود فرزند جدید به خانواده یا رفتن به مدرسه میتواند آرامش آنها را بر هم بزند. اینگونه تغییرات میتوانند باعث ترس کودک شوند.
آیا در خانواده شما قانون و محدودیتی وجود دارد؟
شاید برای شما عجیب باشد ولی محدودیتها و قوانین میتوانند برای کودک احساس امنیت فراهم کنند. اگر هیچ قاعده و قانونی وجود نداشته باشد کودکان احساس میکنند چیزی از آنها محافظت نمیکند.
آیا از کودک خود انتظارات زیادی دارید؟
اگر والدین توقع و انتظارات زیادی از کودک خود داشته باشند و فعالیتهای زیادی را از کودک خود طلب کنند ممکن است باعث ناراحتی و فشار روی کودک شوند. همین استرس و فشار روی کودک میتواند باعث بروز ترس در آنها شود.
آیا بیش از حد نگران کودک خود هستید؟
کودکان احساسات والدین خود را درک میکنند. اگر شما بیش از حد نگران کودک خود باشید آنها احساس میکنند حتما چیز نگران کنندهای در اطرافشان وجود دارد، همین امر میتواند باعث نگرانی و ترس کودک شود.
بیشتر بخوانید: در مورد ترس های شبانه کودک چه کاری باید انجام دهیم
اگر به کمک سوالاتی که در بالا اشاره شد توانستید به علت ترس کودک خود پی ببرید باید بلافاصله به دنبال اصلاح شرایط باشید. اگر احساس کردید ترس کودک شدید است و باعث اختلال در زندگی عادی او شده است بدون درنگ با یک متخصص تماس بگیرید، فراموش نکنید هر چه زودتر برای درمان ترس کودک اقدام کنید زودتر میتوانید این شرایط را تغییر دهید.
اگر شما هم سوال یا تجربهای در زمینه ترس کودکان دارید حتما از طریق وبسایت کودکت با ما در میان بگذارید.