پنیر نه تنها یک غذای خوشمزه است بلکه یک ماده مغذی و سرشار از مواد ضروری مانند پروتئین، کالری، ویتامین A، ویتامین D و B12 است. هر چه کودک شما بزرگتر میشود نیاز به این مواد ضروری هم در بدن او افزایش مییابد و شما میتوانید از پنیر هم به عنوان یک طعم دهنده غذا و هم تامین کننده مواد مورد نیاز بدن کودک خود استفاده کنید. با کودکت همراه باشید تا در مورد دادن پنیر به کودک بیشتر صحبت کنیم.
از چه زمانی کودک می تواند پنیر بخورد
معمولا بین ۶ تا ۹ ماهگی که کودک توانایی جویدن و خوردن غذاهای مختلف را پیدا میکند میتوان پنیر را هم به رژیم غذایی کودک اضافه کرد. البته بیشتر متخصصین توصیه میکنند برای دادن پنیر به کودک بین ۸ تا ۱ سالگی کودک صبر کنید.
بیشتر بخوانید؛ آیا عسل برای کودکان مفید و بی خطر است؟
از آنجایی که پنیر از شیر گرفته میشود و شیر یکی از علتهای ناراحتی معده و شکم درد در کودکان است متخصصین توصیه نمیکنند پنیر دادن به کودک را خیلی زود شروع کنید. البته متخصصین تغذیه اعتقاد دارند در زمان تبدیل شیر به پنیر با شکسته شدن پروتئینهای شیر که باعث شکم درد میشود مشکلی برای کودک ایجاد نخواهد شد.
از طرف دیگر برخی از کودکان از بدو تولد نسبت به شیر و لبنیات حساسیت دارند، بنابراین برای دادن پنیر به کودکانی که دچار حساسیت نسبت به لبنیات هستند باید بیشتر صبر کنید تا متخصص اطفال به شما اجازه دهد.
مزایای پنیر بر سلامت کودک
پنیر یک خوراکی خوشمزه است که به راحتی با انواع و اقسام غذاهای مختلف ترکیب میشود. به همین خاطر بچهها نه تنها از خوردن پنیر خوددرای نمیکنند بلکه با خوردن آن از فواید زیادی هم بهرهمند میشوند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
پنیر سرشار از کلسیوم است که برای رشد استخوانها و دندانهای کودک ضروری است.
پنیر سرشار از پروتئین مورد نیاز برای ساخت اندامها و همچنین مواد مغذی مانند ویتامین دی است.
پنیر یک غذای مفید برای افرادی است که رژیم گیاهخواری را برای تغذیه خود برگزیدهاند چرا که پروتئین و ویتامین B12 مورد نیاز بدن که در گوشت وجود دارد در پنیر هم به اندازه کافی موجود است.
پنیر یک ماده غذایی پر کالری است که که میتواند انرژی مورد نیاز بدن در طول روز را تامین کند.
در کودکانی که به خوبی وزن نمیگیرند و وزنشان زیر منحنی رشد قرار دارد یک راهکار عالی اضافه کردن پنیر به برنامه غذایی است.
همانطور که میدانیم پنیر برای دندانها بسیار مفید است و از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
آیا همه پنیرها برای کودک مفید هستند؟
انواع و اقسام پنیرهای مختلفی در بازار وجود دارد و زمانی که قرار است برای دادن پنیر به کودک یک گزینه را انتخاب کنید شاید به مشکل برخورد کنید. بهتر است بدانید همهی پنیرها برای تغذیه کودک مفید نیستند به خصوص پنیرهایی که از شیر پاستوریزه نشده درست میشود.
بیشتر بخوانید؛ آیا می دانید مقدار غذای مورد نیاز کودک در سنین مختلف چه قدر است؟
والدین هنگامی که برای تغذیه کودک از محصولات لبنی استفاده میکنند باید خیلی مراقب باشند چرا که بیماریهای زیادی امکان دارد از طریق شیر آلوده به کودک منتقل شود. پس قبل از انتخاب پنیر حتما دقت کنید از شیر پاستوریزه شده درست شده باشد و برای تغذیه کودک مناسب باشد.
دقت کنید که پنیرهای فرآوری شده اگرچه مزه پنیر میدهند کاملا طبیعی نیستند و از مواد شیمیایی در ترکیب آنها استفاده شده است و برای تغذیه کودک به هیچ عنوان مناسب نخواهند بود. حتما برای دادن پنیر به کودک از پنیر طبیعی و ارگانیک استفاده کنید.
نکته دیگری که باید در دادن پنیر به کودک به آن دقت کنید این است که از پنیرهای طعم دار که مزه تند یا خیلی شور دارند اجتناب کنید و پنیرهای با مزه متعادل برای شروع استفاده کنید.
چگونه پنیر را به کودک معرفی کنیم
هنگامی که به این نتیجه رسیدید کودک شما برای خوردن پنیر کاملا آماده است چند روش برای معرفی پنیر به کودک وجود دارد:
مالیدن پنیر به یک تکه نان به اندازه یک لقمه کودک.
بیشتر بخوانید؛ چگونه به رشد مناسب قد کودک کمک کنیم
لقمههای کوچک پنیر به اندازهای که کودک بتواند آنها را با دست بگیرد. برای بچههای حدودا یکساله لقمههای غذا باید به اندازه ناخن انگشتان دستشان باشد تا بتوانند به راحتی آن را قورت دهند.
مخلوط کردن پنیر با سبزیجات پخته شده و خشک کردن آن.
اضافه کردن کمی پنیر به تخم مرغ وقتی در حال درست کردن نیمرو هستید.
نکات احتیاطی هنگام دادن پنیر به کودک
پنیر هم مانند هر غذای جدید دیگری که به کودک معرفی میکنیم میتواند احتمال ایجاد حساسیت غذایی با خود به همراه داشته باشد، بنابراین ضروری است به نکات احتیاطی توجه کنیم تا در صورت مشاهده هر گونه حساسیت بتوانیم سریعا به کودک رسیدگی کنیم.
بیشتر بخوانید؛ از چه زمانی می توانیم دادن تخم مرغ به کودک را شروع کنیم؟
اگر کودک به غذایی حساسیت داشته باشد معمولا بین ۲۰ دقیقه تا ۱ ساعت پس از خوردن غذا به آن واکنش نشان میدهد. اگر علائمی مانند تورم لبها، قرمزی چشم و صورت، جوش زدن روی پوست از مهمترین نشانههای حساسیت غذایی هستند. اگر کودک شما مشکل تحمل و هضم لاکتوز داشته باشد ممکن است نشانههایی مانند نفخ، سفت شدن شکم یا اسهال را مشاهده کنید.
اگر میدانید کودک شما به لبنیات حساس است یا بیماری آسم یا اگزما دارد قبل از دادن پنیر به کودک حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
در پایان به این نکته توجه کنید که انواع و اقسام مختلفی از پنیر وجود دارد، اگر کودک شما به یک نوع پنیر علاقه نشان نداد، از دادن پنیر به کودک پشیمان نشوید و پنیرهای طبیعی دیگری که برای سلامت کودک ضرر ندارد را امتحان کنید.
اگر شما تجربه دادن پنیر به کودک را دارید، با به اشتراک گذاشتن تجربه و نظر خود در وبسایت کودکت میتوانید به مادران دیگر که قصد انجام این کا را دارند کمک کنید.