احساس سرگیجه و ضعف در طول روز یک اتفاق طبیعی در دوران بارداری است. همانطور که شرایط بدن با رشد کودک تغییر می‌کند افزایش میزان فشار خون، سطح قند خون و هورمون‌ها باعث احساس سرگیجه می‌شود. اگر شما هم جزء آن دسته از مادرانی هستید که با این مشکل روبه‌رو شده‌اند،‌ با کودکت همراه باشید.

احساس ضعف و تهوع می‌تواند از دو هفته تا دو ماه پس از تخمک گذاری شروع شود. از این رو سرگیجه همراه با تهوع در طول روز می‌تواند از نشانه‌های بارداری باشد. تغییرات فیزیولوژیکی بدن می‌تواند موجب به هم خوردن تعادل و احساس ضعف در زنان باردار شود.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

آیا احساس سرگیجه در بارداری طبیعی است؟

بله این اتفاق کاملا طبیعی است. حدود ۷۵ درصد از زنان باردار، سرگیجه را با شدت‌های مختلف تجربه می‌کنند. این پدیده یکی از علائم شاخص در سه ماه اول بارداری است که در برخی موارد ممکن است در ماه‌های بعد نیز ادامه داشته باشد.

علل سرگیجه در بارداری

دلایل سرگیجه در بارداری

علت سرگیجه در بارداری به مدت زمانی که از شروع بارداری می‌گذرد، بستگی دارد. دلایل این پدیده را در ادامه می‌خوانید:

۱. سرگیجه در اوایل حاملگی به دلیل ترشح هورمون‌ بارداری رخ می‌دهد. این هورمون باعث افزایش فشار در سیستم گردش خون می‌شود. هورمون پروژسترون (Progesterone) موجب باز شدن عروق و در نتیجه افزایش فشار خون و احساس عدم تعادل در فرد می‌گردد. در صورت داشتن کم‌خونی، تهوع و استفراغ میزان سرگیجه تشدید می‌شود.

۲. در سه ماه سوم بارداری فعالیت‌هایی مانند نشستن و دراز کشیدن طولانی مدت موجب می‌شود تا وزن کودک بر یکی از شریان‌های اصلی سمت راست بدن فشار آورد. این شریان خون را از اندام‌های پایین‌تر حمل می‌کند و فشار روی آن باعث سرگیجه می‌شود.

۳. دما و حرارت محیط می‌تواند باعث ایجاد مشکل شود، زیرا وجود نوزاد در رحم مادر موجب افزایش دمای طبیعی بدن می‌شود.

۴. سر گیجه می‌تواند نتیجه اختلالات قند خون به دلیل ابتلا به دیابت بارداری باشد. در موارد نادر این اتفاق ممکن است ناشی از یک مشکل جدی مانند خونریزی جفت یا حاملگی خارج از رحم نیز باشد.

بیشتر بخوانید: بی خوابی بارداری را با چه روش هایی می توان کنترل کرد؟

در هنگام احساس سرگیجه چه کارهایی کنیم؟

شما می‌توانید در زمان ابتلا به این مشکل کارهای زیر را انجام دهید:

۱. هنگامی که دچار سرگیجه می‌شوید، بنشینید تا تعادل خود را از دست ندهید. حواستان باشد که به آهستگی بنشینید یا برخیزید؛ زیرا حرکات ناگهانی موجب بدتر شدن سرگیجه می‌شود.

۲. اگر امکان دراز کشیدن وجود دارد، روی پهلوی چپ بخوابید. این کار باعث افزایش سرعت خون رسانی به مغز می‌شود و حال شما را بهتر می‌کند.

۳. عدم تعادل ممکن است ناشی از افت قند خون باشد. خصوصا اگر مدتی است که غذا نخورده‌اید. با یک میان‌وعده سالم که شامل آب یا آب میوه طبیعی باشد می‌توانید افت قند خون خود را جبران کنید.

۴. موج سرگیجه در اغلب زنان در بارداری رخ می‌دهد. بهترین کار این است که انجام هرکاری را متوقف کنید و منتظر بمانید تا این موج بگذرد.

راه حل هایی برای کاهش سرگیجه در دوران حاملگی

برای کاهش این رخداد موارد زیر را انجام دهید:

    • از انجام حرکات سریع مانند نشستن یا برخاستن ناگهانی پرهیز کنید.
    • به مدت طولانی به پشت نخوابید. هر از گاهی موقعیت خود را تغییر دهید و سعی کنید اغلب به پهلوی چپ بخوابید.
    • تغذیه سالم و منظم داشته باشید و غذاهای سالم را جایگزین غذاهای بسیار شیرین کنید.
    • از افزایش بیش از حد دمای آب در حمام که موجب بالا رفتن دمای محیط می‌شود، بپرهیزید  و سعی کنید مدت زیادی در مکان‌های شلوغ نمانید.
    • کارهای سبک و راحت انجام دهید، زیرا استرس نیز علت این پدیده است.

بیشتر بخوانید: علت درد کمر بعد از بارداری چیست و راه درمان آن چیست؟

آیا سرگیجه در بارداری مضر است؟

سر گیجه به تنهایی در بارداری مضر و خطرناک نیست؛ اما اگر باعث ضعف یا افتادن شود می‌تواند برای شما و کودک خطرناک باشد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

احساس سر گیجه در بارداری هر از گاهی اگر به علت گرما، خستگی و گرسنگی باشد، کاملا طبیعی است. اما اگر تعداد دفعات آن زیاد شود و همراه با سر درد شدید، تاری دید، تشنگی، اختلال در گفتار، تنگی نفس، بی‌حسی و خونریزی واژینال همراه باشد باید سریعا به پزشک مراجعه گردد. در اوایل بارداری نیز اگر سرگیجه همراه با درد شکم و تپش قلب باشد، باید فورا به پزشک مراجعه کرد.

تشخیص زودهنگام این پدیده و انجام اقدامات اولیه می‌تواند از تشدید آن جلوگیری کند. در صورت احساس سرگیجه، خونسردی خود را حفظ کنید و با رعایت نکاتی که در این مقاله گفته شد نسبت به درمان آن اقدام کنید.

پاسخ شما:

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید
نام خود را اینجا وارد کنید