اکثر کودکان قبل از اینکه به مدرسه بروند از طریق تعاملات روزمره با مفهوم جمع و تفریق آشنا می‌شوند. در واقع بچه‌ها از طریق انجام کارها و فعالیت‌های روتین روزانه خودشان یاد می‌گیرند بعضی از عملیات اصلی ریاضی را انجام دهند. برای بچه‌هایی که آماده رفتن به مدرسه می‌شوند این اتفاق خوبی است. اما این موضوع به این معنی نیست که آموزش ریاضی به کودک را نادیده بگیرید.

صرفنظر از عمل جمع و تفریق  یکی دیگر از مهارت‌هایی که می‌توانید از طریق کارهای روتین روزانه به کودک خود آموزش دهید شمردن به ترتیب و شمارش به صورت معکوس است. آموزش‌های غیر رسمی مانند کودکان را برای آموزش‌های رسمی در مدرسه آماده می‌کند.

اولین مفاهیم ریاضی که کودک در مقطع ابتدایی با آن‌ها آشنا می‌شود عبارتند از:

  • مفهوم اندازه و شکل
  • توانایی شمردن زبانی (ابتدا به ترتیب سپس معکوس)
  • آشنایی با اعداد
  • آشنایی با مفاهیم اضافه کردن و  کم کردن
  • آشنایی با دسته بندی (مثلا دسته چهارتایی و دسته پنج تایی)

بیشتر بخوانید: ناتوانی کودک در یادگیری ریاضی چگونه قابل تشخیص است؟

آموزش ریاضی به کودک پیش از به مدرسه

آموزش ریاضی به کودک

مهارت‌های پیشرفته‌تر ریاضی بر مبنای مفاهیم پایه ریاضی توسعه پیدا می‌کند، درست مانند یک خانه که روی یک زیرساخت قوی ساخته می‌شود. در ادامه به برخی از فعالیت‌هایی که از طریق آن‌ها می‌توانید مهارت ریاضی کودک خود را افزایش دهید اشاره می‌کنیم:

مفهوم اعداد

توانایی شمردن اعداد به ترتیب از کم به زیاد اولین فعالیتی است که کودک را معنی اعداد و مقدار آن‌ها آشنا می‌کند. سپس در مدرسه کودکان یاد می‌گیرند بتوانند به صورت معکوس هم بشمارند. مهارت پیچیده‌تری که در مورد مفهوم اعداد می‌توانید به کودک خود بیاموزید مفهوم رابطه بین اعداد مانند اضافه کردن و کم کردن است.

یکی از روش‌های آموزش ریاضی به کودک که می‌تواند معنی اعداد به کودک خود آموزش دهید: شمردن تعداد بشقاب‌های سر میز غذا یا شمردن تعداد کاپ کیک‌های موجود در یک توسط کودک به کمک والدین است.

یک راه دیگر آموزش معنی اعداد به کمک چیزهای واقعی است. برای مثال وقتی برای رفتن به پیک نیک آماده می‌شوید به کودک خود می‌گویید تعداد اعضای خانواده ۴ نفر است پس برای چهار نفر به چهار فنجان، چهار بشقاب، چهار قاشق و چهار چنگال نیاز داریم.

بیشتر بخوانید: آیا شمارش با انگشت دست برای انجام محاسبات ریاضی کار درستی است؟

آموزش شکل هندسی

حتما می‌دانید یکی از مباحث ریاضی هندسه است، اما کودکان قبل از اینکه مدرسه بروند و با مباحث پیشرفته هندسه آشنا شوند می‌توانید مفاهیم شکل، اندازه، موقعیت و حرکت را به آن‌ها آموزش دهید.

برای مثال هنگامی کودک از سرسره سر می‌خورد می‌توانید جهت حرکت (بالا رفتن و پایین آمدن) را به او آموزش دهید.

آموزش مفهوم اندازه گیری

اندازه گیری از لحاظ فنی به معنی فهمیدن طول، ارتفاع، وزن با واحدهای اندازه‌گیری مانند سانتی‌متر، کیلوگرم و … است. اما آموزش ریاضی به کودک با این جزئیات برای کودکانی که به مدرسه نرفته‌اند هنوز زود است.

برای مثال برای آموزش اندازه گیری به کودک می‌توانید هنگام پختن بیسکوئیت به کودک خود بگویید ما برای درست کردن بیسکوئیت به ۲ فنجان شکر نیاز داریم. ابتدا فنجان را پر می‌کنیم و در ظرف خالی می‌کنیم، سپس دوباره فنجان را پر می‌کنیم: یک ، دو.

آموزش تخمین زدن

آموزش ریاضی به کودک

تخمین زدن همان توانایی حدس زدن در مورد مقدار یا اندازه چیزی است. البته این مهارت برای بچه‌های کوچک خیلی دشوار است. شما می‌توانید با آموزش مفاهیمی مانند کمتر، بیشتر، بزرگ‌تر، کوچک‌تر توانایی تخمین زدن را به کودک خود یاد دهید. برای مثال می‌توانید دو تا کلوچه کوچک و بزرگ را به کودک خود نشان دهید و از او بپرسید کدام کلوچه را دوست دارد؟ اگر کلوچه بزرگ‌تر را انتخاب کرد، به او بگو بگویید معلومه که خیلی گرسنه‌ای، چون کلوچه بزرگ‌تر را انتخاب کردی.

آموزش الگوها

الگوها در واقع اعداد، تصاویر و شکل‌هایی هستند که طبق یک روش منطقی تکرار می‌شوند. درک الگوها به کودکان کمک می‌کند تا بتوانند بفهمند چه چیزی در آینده اتفاق می‌افتد و با تشخیص روابط منطقی پیش بینی کنند.

برای مثال هنگام صبح می‌توانید به کودک خود بیاموزید که خورشید طلوع می‌کند و ماه ناپدید می‌شود و هنگام شب به او بیاموزید که خورشید غروب می‌کند و ماه بالا می‌آید و وقت خواب همه فرا رسیده است.

بیشتر بخوانید: بازی‌ ها و برنامه‌ هایی برای تقویت مهارت حل مساله کودک

آموزش مهارت حل مسئله

توانایی فکر کردن هنگام یک مسئله برای فهمیدن راه‌حل‌های ممکن برای پاسخ مسئله را توانایی حل مسئله می‌گویند. این مهارت یعنی توانایی استفاده از دانش و تجربیات گذشته و مهارت فکر کردن برای پیدا کردن یک جواب برای مسئله است.

برای مثال برای تقویت مهارت حل مسئله می‌توانید از اسباب بازی‌هایی استفاده کنید که دارای سوراخ‌های مختلف به شکل دایره مثلث و مستطیل است و قطعات مختلفی به همین صورت وجود دارد و کودک باید با لمس کردن قطعات و درک زوایای مختلف آن تشخیص دهید کدام قطعه را از کدام سوراخ عبور دهد.

شما هم اگر روش‌هایی برای آموزش ریاضی به کودک بلد هستید می‌توانید از طریق وبسایت کودکت با ما و سایر والیدن به استراک بگذارید.

یک دیدگاه

پاسخ شما:

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید
نام خود را اینجا وارد کنید