اینکه کودک شما با شما مخالفت کند، گریه و زاری کند، به حرف شما گوش نکند یا حتی با شما و دیگر بزرگسالان مثلا معلم خود، جر و بحث کند غیر طبیعی نیست. اما این رفتارها با رفتارهای غیر طبیعی در کودکان متفاوت است.
رفتارهای غیر طبیعی در کودکان
به نقل از آکادمی روانپزشکی کودکان و نوجوانان آمریکا خیلی از کودکان در زمان گرسنگی، خستگی یا ناراحتی واکنش هیجانی نشان میدهند. البته اگر این رفتارهای غیر طبیعی در کودکان به صورت مداوم تکرار شود، ممکن است کودک اختلال رفتاری داشته باشد.
کجروی
کجروی به رفتاری گفته میشود که غیر قابل قبول و نامناسب تلقی شود. به نقل از آکادمی روانپزشکی کودکان و نوجوانان آمریکا، کودکی که به طور دائم رفتاری پرخاشگرانه و تحمل ناپذیر دارد یا رفتاری بسیار متفاوت نسبت به همسالان خود دارد ممکن است دچار مشکلات رفتاری باشد. اگر کودک شما این نشانهها دارد بهتر است با روانشناس صحبت کنید.
اختلال نافرمانی مقابله جویانه
مقاله مرتبط: انواع و نشانه های سواستفاده از کودکان را بشناسیم
نوع خاصی از اختلال رفتاری که به آن اختلال نافرمانی مقابله جویانه یا ODD میگویند، با رفتارهای مختلکننده همراه است. سرپیچی، ناسازگاری و رفتار مقابله جویانه در برابر فرد مقابل از نشانههای این اختلال است. به نقل از کلینیک مایو کودکی که اختلال نافرمانی مقابله جویانه داشته باشد به صورت دائم یعنی بیش از ۶ ماه رفتار مخالف و مختلکننده دارد. بعضی از نشانههای ODD بدخلقی کردن، جر و بحث با بزرگترها، سرپیچی، مقصر کردن دیگران، خشم، رفتار خصمانه، مشکل درسی یا عدم توانایی برقراری ارتباط دوستانه است.
درمانها
درمان مشکلات رفتاری ODD یا اختلال نافرمانی مقابله جویانه میتواند با جلسههای روان درمانی آغاز بشود. البته روانپزشکان بر این باور هستند که هم خانوادهها و هم درمانگر باید به کودک شما کمک کنند تا خشم خود را مدیریت کند و ارتباط درون خانوادگی خود را بهبود ببخشد. به این ترتیب جلسههای درمانی برای والدین نیز برای یادگیری طرز برخورد صحیح با کودک خود بسیار سودبخش است. ممکن است کودک شما در این جلسات مهارتهای حل مشکلات یادگیری و مهارتهای اجتماعی را نیز یاد بگیرد.
راه حل خانگی
مقاله مرتبط: کودک آزاری در خانواده
بعضی از راهکارهایی که به مدیریت اختلال رفتاری کودک کمک میکند در خانه هم قابل اجرا است. در مواجهه با این شرایط بهتر است رفتاری خوب و صلحجویانه نشان بدهید. قانون و مقرراتی وضع کنید که هم برای شما و هم کودک شما واضح و به راحتی قابل مدیریت کردن باشد. یکی از مهمترین جنبههای کنترل بچههای ناسازگار این است که سلامت خود را حفظ کنید و انتخابهای خوبی برای زندگی خود داشته باشید. کنترل استرس، استراحت کردن، خوردن غذاهای سالم و تفریح باعث میشود که شما ذهن خود را برای مقابله با رفتار کودک خود قوی و روشن نگه دارید.
خود درمانی
جلسات مشاوره برای خود شما بسیار مهم است. زمانی که شما با مسائل و دغدغههای خود رو به رو شوید و آنها را حل کنید، موارد استرسرا را از خود دور کنید و خود را از لحاط جسمی، ذهنی و احساسی برای مقابله با رفتارهای کودک خود آماده کنید، رفتاری مناسب و اصولی از خود نشان میدهید. این کار باعث میشود که شما الگوی مناسبی برای کودک خود باشید. اینکه شما همیشه کودک خود را ببخشید راه حل درستی نیست. اگر شما دائم راجع به گذشته فکر کنید و نا امید بشوید به زندگی شما آسیب میزند پس اتفاقات گذشته را حل کنید و با نیرویی مضاعف با اتفاقات پیش رو برخورد کنید.