متاسفانه ممکن است بعد از آموزش توالت رفتن به کودکان باز هم بعضی از شبها کوچولوی ۴ یا ۵ سال شما رختخوابش را خیس کند. همچنین این مسئله ممکن است تا سن ۱۲ سالگی هم طول بکشد. متخصص برنامه درسی مهد کودک کیندرلند به اسم ربکا گو اشاره میکند که خوشبختانه بیشتر کودکان از سن دو تا سه سالگی نشستن روی توالت فرنگی را یاد میگیرند. اکثر متخصصان هم توصیه میکنند که بهتر است پدر و مادرها از سن ۱۸ ماهگی آموزش توالت رفتن به کودکان را در طول شب شروع کنند.
بیشتر بخوانید: مدفوع کردن کودک شما با ترس و دلهره همراه است؟
ربکا گو میگوید:
نباید تا زمانی که کودکان از نظر رفتاری، رشدی و عاطفی برای توالت رفتن آماده نشدهاند، آنها را مجبور به این کار کرد.
برخی از نشانههای آمادگی کودک برای آموزش توالت رفتن در شب
- مخالفت کودک با پوشک گرفتن در شبها
- خشک بودن پوشک کودک برای چندین شب متوالی
- بیدار شدن در طول شب و تقاضای استفاده از توالت
بیشتر بخوانید: رفتارهای غیر طبیعی در کودکان به چه معنی است؟
دستورالعملهایی درباره آموزش توالت رفتن به کودکان در شب
۱. برای آموزش توالت رفتن به کودکان در طول شب سعی کنید بعد از شام از خوراندن غذاهای آبدار مانند سوپ، آب میوه، آب خودداری کنید. اگر کودک احساس تشنگی میکند. سعی کنید که به او به جای حجم زیادی از آب، مقدار کمی بنوشانید. اگر کودک قبل از خواب آب بیشتری بنوشد، احتمال زیادتری وجود دارد که رختخوابش را خیس کند.
۲. اطمینان حاصل کنید که مثانه کودک از ادرار خالی شده است. این کار احتمال خیس شدن رختخواب را در هنگام خواب کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: نشانه های کودک سالم را می شناسید؟
۳. سعی کنید لباسهایی تن کودک کنید که هنگام رفتن به توالت راحت باشد. لباس زیر کودک هم باید طوری باشد که هنگام ادرار آن را به راحتی از تن خود بیرون آورد. همچنین پوشکهای کشدار کودکان را تشویق میکند که در طول شب از توالت استفاده کنند. اگر کودک شما در طول چند شب متوالی پوشک خود را خشک نگاه داشته است، سعی کنید به جای پوشک، لباس زیر یا شلوارک بپوشانید.
۴. چند ساعت بعد از خواب، کودک را برای تخلیه مثانه خود از ادرار بیدار کنید. حدود ۹۰ دقیقه بعد از اینکه کودک به خواب رفت یا قبل از اینکه خودتان بخوابید، سعی کنید کودکان را با ملایمت برای تخلیه کردن مثانهاش بیدار کنید. این تخلیه به ویژه در زمانهایی که کودک قبل از خواب مقدار زیادی مایعات نوشیده باشد، بسیار اهمیت دارد.
۵. ابزار مناسبی را برای توالت رفتن کودک فراهم کنید. از وسایلی استفاده کنید که امنیت کودک را در هر شرایطی تامین میکند. اگر فکر میکنید که کودک میخواهد از توالتفرنگی بزرگسال استفاده کند، حتما از قبل صندلی توالت مخصوص به خودش یا سکویی برای کمک به نشستن روی توالت در دسترس قرار دهید. حتما از روشنایی کافی توالت مطمئن شوید.
۶. کودکان را در همان ابتدای صبح به محض اینکه از خواب بیدار شدند، تشویق به تخلیه ادرار کنید.
۷. آمادهی هر وضعیتی باشد. ممکن است کودک برای تمام طول شب، آموزش لازم را برای استفاده از توالت ندیده باشد و به طور اتفاقی رختخواب را خیس کند. برای چنین مواردی از یک ملحفه ضد آب زیر تشک استفاده کنید تا کار تمیز کردن راحتتر باشد. همچنین همیشه مقداری ملحفه و لباس اضافی دم دستتان قرار دهید.
۸. در صورتی که کودک به طور اتفاقی رختخوابش را خیس کرد، به هیچ وجه او را سرزنش نکنید. در کودک باید این اطمینان حاصل شود که با وجود این مسئله همچنان از حمایت عاطفی شما برخوردار است. کودک ممکن است از این بابت احساس گناه و شرم داشته باشد. ربکا گو میگوید:
به کودک بگویید که این مسائل ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد و کاملا عادی است و برای یاد گرفتن کامل توالت رفتن نیاز به زمان دارد
۹. اگر کودک در روند آموزش توالت رفتن موفق بود، حتما پاداشی برای او در نظر بگیرید. پاداش و تشویقهای شما به آنها این انگیزه را میدهد که رختخوابشان را خیس نکنند.
برای آموزش توالت رفتن به کودکان در طول شب علاوه بر رعایت این موارد، باید به کودک زمان دهید و صبر و شکیبایی داشته باشید. اگر در این زمینه توصیه یا پیشنهادی دارید، لطفا سایر والدین را از طریق بخش نظرات همین مقاله یا شبکههای اجتماعی کودکت مطلع کنید.