اگر دنبال کننده مجموعه مقالات بارداری هفته به هفته باشید اکنون به هفته ششم بارداری رسیدهایم. در هفته ششم بارداری دیگر اعضای مهمی چون بینی، دهان و گوشها در حال شکلگیری هستند. اگر بتوانید در این هفته نگاهی به داخل رحمتان بیاندازید با سری بزرگ و نقاط سیاهی که بعدها چشم و سوراخهای بینی فرزندتان میشوند، رو به رو خواهید شد. گوشها و دست و پاها نیز کمکم در حال شکل گرفتن هستند. قلب جنین کوچولوی شما در هر دقیقه، ۱۰۰ تا ۱۶۰ دقیقه در حال تپش است.
یعنی تقریبا دو برابر سرعت قلب خودتان، قلب جنین تپش دارد و خون در حال چرخش در بدنش است. رودههای نوزاد نیز در حال شکلگیری است و بافتهای سازنده شُشها هم پدیدار شدهاند. غده هیپوفیز و سایر بخشهای مغز جنین، ماهیچهها و استخوانها هم به مرور تشکیل میشوند. خیلی خلاصه بگوییم: در هفته ششم بارداری نوزادتان به اندازه یک عدس است و بس.
زندگی شما در هفته ششم بارداری چگونه خواهد بود؟
بیشتر بخوانید: استرس در دوران بارداری چه پیامدهایی دارد؟
در هفته ششم بارداری، اخلاقتان کمی دگرگون میشود. ممکن است، روزی شاد و پرانرژی باشید و روزی دیگر غمگین و افسرده. این نوسانات عاطفی بسیار طبیعی است و علت آن هم تغییرات هورمونی مختلف در بدن عنوان میشود. اما اگر تغییرات هورمونی را به کنار بگذاریم، شما در انتظار تغییری بسیار بزرگ در زندگی خود هستید و نگرانیها و دلمشغولیهایی که دارید کاملا طبیعی است.
در هفته ششم بارداری حدودا یک-چهارم از زنان لکهبینی یا خونریزی را تجربه میکنند. این موضوع معمولا جای نگرانی ندارد اما ممکن است نشانهای از سقط جنین باشد به همین خاطر باید با دیدن لکه و خون با حفظ خونسردی سریعا به پزشک مراجعه کنید.
دوقلو شدن فرزندتان چقدر محتمل است؟
بیشتر بخوانید: تعیین جنسیت کودک ؛ استفاده از روش های IVF و PGD
دوقلوزایی معمولا در افرادی دیده میشود که سابقه این نوع زایمانها را در خانواده داشتهاند. زوجهایی که از طریق روشهای مصنوعی باردار میشوند هم معمولا صاحب دوقلو یا چندقلو میشوند اما به طور کلی سایر افراد هم امکان دوقلوزایی دارند.
حدود ۳ درصد زایمانها منجر به دوقلوزایی میشود. اگر به روشهای عادی باردار بشوید امکان دوقلو شدن فرزندانتان بسیار کم و در حدود ۱ از ۸۹ خواهد بود. چندقلوزایی (بیش از دوقلو) هم احتمال بسیار اندکی دارد. احتمال این مورد در حدود ۱ از ۵۶۵ است.
احتمال اینکه دوقلوهای شما همسان باشند، ۱ از ۲۵۰ است. دوقلوهای غیرهمسان بیشتر در مواردی دیده میشوند که زوج از طرق مصنوعی اقدام به بارداری کرده باشند. احتمال چنین پیشامدی ۲۰ تا ۲۵ درصد است. سایر عواملی که احتمال تولید دوقلوهای غیرهمسان را بیشتر میکند به قرار زیر است:
- اگر در بارداری قبلی خود، دوقلوی غیرهمسان به دنیا آورده باشید، احتمال اینکه در بارداری بعدی هم دوقلو به دنیا بیاورید بیشتر خواهد شد.
- دوقلوزایی به صورتی که دوقلوها غیرهمسان باشند، تا حدی ارثی است.
- هر چقدر سن بارداری بالاتر برود امکان دوقلوزایی (غیرهمسان) بیشتر میشود. علت اصلی هم تغییرات هورمونی است.
- دوقلوزایی بیشتر در میان آمریکایی-آفریقاییها دیده میشود و در نژاد آسیایی و آمریکای لاتین، اسپانیاییها و پرتغالیها کمتر رخ میدهد.
- هر چقدر تعداد بارداریها بیشتر باشد، امکان دوقلوزایی هم افزایش مییابد.
- زنان قدبلند و قویهیکل با احتمال بیشتری دوقلو میزایند.
بیشتر بخوانید: بارداری در دهه سی سالگی چه پیامدها و عوارضی به همراه دارد
دوقلوزایی در این روزها
این روزها با سونوگرافی در همان ۳ ماهه اول میتوان به وجود دوقلوها در شکم مادر پی برد. در ۱۱ تا ۱۳ هفتگی سونوگرافی صورت میگیرد و این موضوع تایید میشود. زنانی که به طور مصنوعی و با درمان بچهدار میشوند نیز معمولا زودتر از سایرین و در ۸ هفته نخست بارداری مورد سونوگرافی قرار میگیرند. هر چقدر تعداد جنینهای درون شکم مادر بیشتر باشد، احتمال خطا در شمارش آنها در وقت سونوگرافی بیشتر میشود.
در هفته ششم بارداری مانند سایر هفتهها باید به تغذیه در بارداری و استراحت مناسب بپردازید. مطمئنا نوزاد کوچولوی شما بدون هیچدردسری به دنیا خواهد آمد. شک نکنید.
اگر هفته ششم بارداری را تجربه کردهاید میتوانید خاطرات و تجربههای خود را از طریق قسمت نظرات وبسایت کودکت برای ما و والدین دیگر به اشتراک بگذارید.
شما میتوانید فایل صوتی این مقاله را از اینجا بشنوید.