بسیاری از والدین دوران کودکی خود را با دوچرخه سواری، بازیهایی با انواع توپ و بازیهای گروهی گوناگون در حیاط، کوچه و فضاهای خارجی گذراندهاند، اما امروزه کودکان بیشتر وقت خود را در خانه میگذرانند و بعضا خود را با تماشای تلویزیون و بازی با تبلت مشغول میکنند. گرچه امروزه میزان بازیهای آزاد کودکان در فضای آزاد کاهش چشمگیری داشته و سبک زندگی خانوادهها تغییر کرده است، اما انجام بسیاری از بازیهای بدون ساختار در خارج از خانه و فضای طبیعی برای سلامتی کودکان واجب و ضروری است. در این مقاله کودکت، به بررسی مزایای بازی کودکان در فضای خارجی پرداخته میشود. به امید آنکه شما در نقش والد، مربی یا معلم، با آگاهی از مزایای بازی در فضای باز آنها را هرچه بیشتر در برنامه روزانه کودک خود بگنجانید.
مزایای بازی در فضای باز برای کودکان
کمک به حفظ تناسب اندام کودکان
طبق اطلاعات مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۰، میزان چاقی کودکان بیش از دو برابر افزایش یافته است. یکی از روشهای مبارزه با چاقی فراهم کردن شرایطی است که کودکان بتوانند ساعات زیادی را در فضای آزاد و به بازی بگذرانند. بازی در فضای آزاد این فرصت را برای کودکان فراهم میکند که آزادانه بدوند، بپرند، از در و دیوار بالا بروند، جست و خیز کنند، آببازی یا شنا کنند و برقصند. تمام این فعالیتها تمریناتی هوازی است که منجر به افزیش رشد و قدرت جسمی کودک میشود.
فعالیتهای بدنی همچنین موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و با افزایش میزان ویتامین D بدن، از پوکی استخوان، بروز بیماریهای قلبی و دیابت جلوگیری میکند. طبق توصیه متخصصان، کودکان باید برای داشتن سلامت جسمانی بیشتر، روزانه حداقل یک ساعت فعالیتهای فیزیکی متوسط تا شدید انجام دهند.
کمک به سلامت روان کودکان
شاید پذیرفتن این موضوع سخت باشد که کودکان نیز استرس، افسردگی و اضطراب را تجربه میکنند و از آن رنج میبرند. مشکلات مربوط به سلامت روان بیشتر در کودکانی مشاهده میشود که تکالیف درسی زیاد و برنامههای خارج از مدرسه سنگینی دارند. فعالیتهای بدنی در قالب بازی به این کودکان کمک میکند که بتوانند استرس را کاهش دهند. متخصصان حوزه کودک اذعان میکنند که تماس با طبیعت میزان استرس کودک را کاهش میدهد و تاثیرات مثبت آشکاری در درمان اضطراب، اختلال بیشفعالی و نقص توجه دارد.
کمک به رشد فکری کودکان
تاثیرات عصبشناختی بازیهای بدون ساختار کودکان در فضای آزاد فراتر از کمک به سلامت روان آنهاست. تشویق کودکان به بازی فراوان در فضای آزاد رشد فکری و ذهنی آنها را تحریک میکند. در واقع، بازی در فضای آزاد و محیط طبیعی به کودکان کمک میکند تا بتوانند در کلاس درس بیشتر تمرکز کنند و قدرت یادگیری بیشتری داشته باشند. بازی در فضای آزاد همچنین قدرت حل مسئله را در کودکان تقویت میکند و منجر به عملکرد بهتر آنها در مدرسه میشود.
بازیهای بدون ساختار قدرت خلاقیت کودکان را نیز افزایش میدهد و کودکان با تکیه بر آن میتوانند، در محیطهای علمی و تحصیلی، مطالب و موارد آموزشی را به شیوههای متفاوتتری ببینند و آنها را به شیوهای نوین فرا بگیرند.
کمک به رشد اجتماعی کودکان
وقتی کودکان خارج از خانه با دیگران به فعالیت و بازی میپردازند، مهارتهای اجتماعیشان رشد مییابد. بازی این فرصت را برای کودکان فراهم میکند تا بتوانند در گروهها قرار بگیرند و به اشتراک گذاشتن داشتهها، چگونگی مذاکره با دیگران، حل مناقشات و تعارضها و در گروه بودن را بیاموزند. کودکانی که مجازند در بازی آزادانه کاوش کنند میتوانند انواع مهارتهای جدید را بیاموزند و یاد بگیرند چگونه باید بر چالشهای خود غلبه کنند.
یادگیری این مهارتها منجر به افزایش اعتماد به نفس، تابآوری و قدرت دفاع از خود در کودکان میشود. آنها با به کارگیری این مهارتها میآموزند چگونه در آینده راهبر خوبی باشند و روابط خود را به بهترین شیوه مدیریت کنند.