احتمالا وقتی صحبت از سوء تغذیه میشود، اولین چیزی که به ذهن میآید کودکان گرسنهای است که به میزان کافی غذا دریافت نمیکنند. اما سوء تغذیه شامل نرسیدن مواد مغذی به بدن یا تغذیه بیش از حد است. کمبود وزن، اضافه وزن یا نرسیدن مقدار کافی مواد مغذی لازم، مانند مواد معدنی و ویتامینها، ممکن است بر احتمال بیمار شدن شما تاثیر بگذارند. در برخی موارد، سوء تغذیه احتمال ابتلا به بیماریهای مشخص و مشکلات سلامتی بهخصوصی را زیاد میکند و گاهی هم علت اصلی بیماری است. برای آشنایی با آن دسته از بیماریهای کودکان که در اثر سوء تغذیه ایجاد میشود، با این مقاله کودکت همراه شوید.
بیماری های ناشی از سوء تغذیه کودکان
کمبود ویتامین A
کمبود ویتامین A در بدن، منجر به خشکچشمی میشود. این بیماری با خشکی چشم و شبکوری آغاز میشود، اما در صورت درمان نشدن، ممکن است به نابینایی کامل منجر شود. مشکل بسیار جدی دیگری که در اثر کمبود ویتامین A ایجاد میشود پایین آمدن عملکرد سیستم ایمنی بدن است که کودک را در معرض بیماریهای دیگر قرار میدهد. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سوء تغذیه بالقوه احتمال بیمار شدن کودک، مرگ ناشی از اسهال، عفونتهای تنفسی حاد، سرخک و مالاریا را بالا میبرد.
براساس مقالهای که در بولتن غذا و تغذیه در سال ۲۰۰۳ چاپ شده است، تامین ویتامین A در کشورهای در حال توسعه منجر به کاهش ۱۹ تا ۴۵ درصدی مرگ در کودکان شده است.
کمبود ویتامین B3 (نیاسین) و ید
دریافت نکردن مقدار کافی ویتامین B3 (نیاسین) منجر به بیماری پلاگرا میشود که با علائمی مانند اسهال و خارش پوست همراه است. چنانچه کمبود ویتامین B3 برطرف نشود، منجر به جنون و مرگ خواهد شد. کودکانی که ید کافی دریافت نمیکنند نیز ممکن است به گواتر یا تیروئید بزرگ مبتلا شوند. نوزادانی که از مادرانی با این کمبود به دنیا میآیند ممکن است به بیماری کرتینیسم دچار شوند و رشد فیزیکی و ذهنیشان متوقف شود.
کمبود ویتامین D
کمبود ویتامین D مشکلی شایع و فزاینده در بیشتر کودکان دنیاست. دریافت نکردن کافی این ویتامین ممکن است منجر به نرمی استخوان شود که عموما با پاهای پرانتزی، به دلیل استخوانهای نرم، همراه است. نرمی استخوان موجب ضعف استخوانها میشود و در اثر این ضعف، استخوانها بهآسانی میشکنند. درد استخوان، ناهنجاریهای استخوانی، رشد ناکافی و ناهنجاریهای دندانی نیز از عوارض نرمی استخوان است.
کمبود آهن
کمبود آهن و کمخونی یکی از شایعترین کمبودهای تغذیهای در بیشتر نقاط جهان است. در بدن کودکانی که به اندازه کافی آهن دریافت نمیکنند، هموگلوبین کافی برای گلبولهای قرمز خون تولید نمیشود و در نتیجه، این گلبولها نمیتوانند اکسیژن کافی به سلولها برسانند. این اکسیژنرسانی ناکافی کودکان را خسته، رنگپریده، خوابآلوده و تندخو میکند. همچنین، ممکن است ضربان قلب کودک تند شود و اشتهایش کاهش یابد. کمبود آهن همچنین رشد مغزی را با مشکل مواجه میکند و عملکرد ایمنی بدن و عملکرد کودکان در مدرسه را کاهش میدهد.
شرایط مربوط به اضافه وزن
چاق بودن بهتنهایی باعث بیماری نمیشود، اما احتمال بروز بعضی مشکلات را زیاد میکند. براساس اطلاعات مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، کودکان چاق بیش از کودکانی با وزن عادی در خطر ابتلا به کلسترول بالا، فشار خون بالا، مشکلات مفصلی، مشکلات تنفسی، دیابت نوع دوم، سنگ صفرا، رفلاکس اسیدی و کبد چرب قرار دارند. هرچه کودک بزرگتر شود، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت با اضافه وزن بیشتر خواهد شد.