مادر عزیز آینده، شما با موفقیت به هفه ۲۹ بارداری وارد شدهاید. شما در ۳ ماهه سوم بارداری خود هستید و این یعنی باز هم گامی دیگر به ملاقات با کودکتان نزدیک میشوید. حالا دیگر باید به وسایل و احتیاجاتش هم بیشتر رسیدگی کنید. نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید، این است که به توصیهها و نصیحتهای دیگران توجه زیادی نداشته باشید. واقعیت این است که نمیتوان به نظرات و پیشنهادات همه اعتماد کرد. پس اگر اطلاعات لازم برای بارداری را از منابع موثق پیگیری میکنید و با مشورت پزشکتان همه چیز را تحت کنترل دارید، لزومی ندارد که با هر حرفی که از دیگران درباره بارداری میشنوید، نگران شوید یا در پِی ایجاد تغییری در وضعیت و رفتارتان باشید. آرامش خود را حفظ کنید و شنوندهای عاقل در قبال پیشنهادات ریز و درشتی باشید که بعضا صحیح نیستند.
رشد چنین در هفته ۲۹ بارداری چگونه است؟
بیشتر بخوانید؛ علائم و انتظارات در هفته ۲۸ بارداری چگونه است؟
جنین در هفته ۲۹ بارداری در حال بزرگتر شدن است و طبیعی است که با لگد زدنهای او بیشتر آشنا بشوید. در این هفتهها، جنین بزرگتر میشود و مغزش در حال رشد کردن است. شُشها و ماهیچهها هم در کنار اسکلت سر بزرگتر میشوند. حالا دیگر، استخوانها هم سفتتر و محکمتر شده و جنین به کلسیم بیشتری نیاز پیدا میکند.
اندازه نوزاد چقدر است؟
در هفته ۲۹ بارداری ، نوزاد تقریبا ۱/۱ کیلوگرم است و طول آن هم حدودا به ۳۸ سانتیمتر میرسد. طول و قد جنین در هفتههای بعد از هفته ۲۹ بلندتر هم میشود. یعنی در ۱۱ هفته پیش رو، جنینتان قدبلندتر خواهد شد. وزن هم ۲ تا ۳ برابر میشود. در هفته ۲۹ بارداری ، شکمتان کاملا مشخص و برجسته است و به سختی میتوانید خم بشوید. یکی از تغییرات اساسی بدن مادر در این دوران، افزایش وزن است. در این هفتهها، وزن شما به عنوان مادر حدودا از ۸ تا ۱۱ کیلوگرم بیشتر خواهد شد. البته موضوع وزن بنا به وضعیت جسمانی هر فرد متفاوت خواهید بود:
- سینهها بزرگتر و سنگینتر میشوند. (به همین خاطر شاید نیاز به استفاده از سینهبند مخصوص بارداری به وجود بیاید).
- لباس زیر مخصوص بارداری دارای انواع گوناگونی است که باید راحتترین مورد برای تناسب با شرایط جسمانی جدید، انتخاب شود.
علائم بارداری در هفته ۲۹ چیست؟
بیشتر بخوانید؛ آیا می توان مدت زمان لازم برای باردار شدن را به طور دقیق تعیین کرد؟
علائم و نشانههای اندکی در هفته ۲۹ بارداری بروز پیدا میکنند:
- احتمال تداوم سوزش سرمعده وجود دارد؛
- سختی تنفس به خاطر فشاری که جنین به شُشها وارد میکند؛
- افزایش وزن بچه میتواند موجب یبوست یا هموروئید (بواسیر: تورم در ناحیه مقعد)شود؛
- افزایش هورمونها میتواند باعث گیجی و اختلال موقت در حافظه شود؛
- امکان ایجاد درد کمر و پا هم وجود دارد؛
- کشیده شدن پوست شکم موجب خارش در این ناحیه میشود؛
- مشکل در خوابیدن به واسطه بزرگی شکم هم محتمل است؛
- تکرر ادرار.
در هفته ۲۹ بارداری، شکمتان بزرگ میشود و جنین شروع به تغییرات قابل توجه و حرکت در شکم میکند. با قرار دادن دستها روی شکم متوجه حرکات فرزند دلبندتان خواهید شد. حرکت جنین در رحم در این هفتهها بسیار زیاد است زیرا رحم برای او تنگ است و در عرض ۲ ساعت حدودا ۱۰ بار به شکمتان لگد خواهد زد. اما اگر شاهد کاهش لگدها بودید، دچار وحشت و نگرانی نشوید. به پزشک مراجعه کنید و با او این ایده را مطرح کنید: خوردن آب یخ و دراز کشیدن به یک سمت بدن یا ماساژ دادن شکم به آرامی. در صورتیکه با این اقدامات هم حرکتی از بچه احساس نکردید باید به مرکز فوریتهای پزشکی مراجعه کنید.
سونوگرافی در این هفته ضروری است؟
سونوگرافی در هفته ۲۹ بارداری به شما نشان میدهد که رشد بچه بسیار سریع پیش میرود. جنین در حال بزرگ و بزرگتر شدن است و به همین خاطر در فضای کوچک رحم مدام لگد میزند. حرکات کششی نوزاد درون رحم هم نشان از سکسکه کردنهای او دارد. سونوگرافی در هفته ۲۹ بارداری نشان از چاقتر شدن کودکتان دارد. حالا دیگر چربیهای قهوهای زیرپوستش به چربیهای سفید تغییر پیدا کردهاند و پوست جنین هم از حالت جمع و چروک به شکل کشیده و صاف تغییر پیدا میکند. ضمن اینکه چربیهای سفید، منبعی برای تامین انرژی فعالیتها و حرکات جنین نیز به شمار میرود.
مراحل رشد جنین در حال سپری شدن است و مغز، اندامها مهم و دندانهایش در حال رشد بیشتری هستند. بنابراین، باید به تغذیه خود اهمیت بیشتری بدهید. اندام جنسی کودک هم رشد پیدا میکند و در تصاویر سونوگرافی مشخصتر خواهد شد. لگدها و حرکات جنین را در طول روز تحت نظارت داشته باشید و روند آن را پیگیری کنید.
در هفته ۲۹ بارداری چه چیزهایی بخورید؟
برای گذراندن دوران بارداری سالم و بیدردسر باید به رژیم غذاییتان توجه بسیاری داشته باشید. جنین در هفته ۲۹ بارداری در حال رشد سریع است و نیاز دارد که شما با خوردن آهن، کلسیم و ویتامین c به او انرژی و مواد لازم برای رشد را در اختیارش بگذارید.
بیشتر بخوانید؛ آیا تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری مشکل ساز است؟
برای رشد بهتر استخوانهای فرزندتان باید روزانه ۲۰۰ میلیگرم کلسیم مصرف کنید. برای تشکیل گلبولهای قرمز او هم باید مواد غذایی حاوی آهن بخورید. سبزیجات با برگهای سبزرنگ، غلات غنیشده و گوشت بدون چربی منابع غنی از آهن هستند. ممکن است در این دوران، هوس فستفود، شکلات و تنقلات و… را داشته باشید. اما بهتر است فقط برای تنوع به سراغ این مواد غذایی بروید و از آنها زیاد استفاده نکنید.
مصرف ویتامین c هم به تقویت و استحکام بافتهای بدن فرزندتان کمک شایانی میکند. مصرف حبوبات، انبه، سیبزمینی شیرین و هویج باعث ورود ویتامین c به بدن میشود. بهتر است، رژیم غذایی سالم و منظم را به همراه تمرینات ورزشی بسیار ملایم پیگیری کنید.
به نکات زیر توجه کنید:
در ادامه به نکاتی اشاره شده که رعایت آنها برایتان خالی از لطف نخواهد بود:
بایدها در هفته ۲۹ بارداری
- تا جایی که میتوانید استراحت کنید و از این فرصت ایدهآل لذت ببرید؛
- از نشستن و ایستادن زیاد خودداری کنید زیرا باعث کاهش جریان خون در بدنتان میشود؛
- به سمت چپ بدنتان بخوابید تا به گردش خون بهتر خود کمک کنید؛
- برای کاهش خشکی و خارش پوست از مرطوبکنندهها استفاده کنید؛
- از مواد غذایی سالم و پرانرژی در رژیم غذاییتان بهره ببرید؛
- آب زیادی بنوشید و مواظب علائم عفونت ادراری باشید؛
- زیر پاهایتان چیزی بگذارید و آنها را از سطح زمین بلند نگه دارید؛
- تمرینات ورزشی ساده و سبک را فراموش نکنید.
نبایدها در هفت ۲۹ بارداری
- هر وقت گرسنه بودید، حتما چیزی بخورید؛
- پاهایتان را روی هم نیندازید تا مانع از گردش خون نشده و از ایجاد التهاب و واریس جلوگیری کنید؛
- از برداشتن و جابهجا کردن اجسام سنگین و ورزشهای سخت پرهیز کنید؛
- برای آسایش و راحتی بیشتر، لباسهای تنگ و چسبان نپوشید؛
- از خوردن زیاد برای پرهیز از اضافه وزن دوری کنید؛
- روی کمر و به پشت نخوابید زیرا مانع از رسیدن خون به نوزاد میشوید.
دیگر وقت آن رسیده که کمکم برای کودک در راهتان خرید کرده و لباس، وسیله، پوشک و… تهیه کنید. در ضمن برای اطلاع از وضعیت مادر و جنین در دوران بارداری میتوانید به مجموعه مقالات بارداری هفته به هفته در وبسایت کودکت سر بزنید.