شاید این صحنه را دیده باشید که والدین دلسوزی کودکان را با خود به فستفودها میبرند و هر آنچه خودشان میخورند را برای کودک هم سفارش میدهند یا حتی همین نوع خوراکیها را برای مدرسه در کیفش میگذارند. عادت کردن به خوردن غذا به صورت سرپایی و عجلهای و به طور کلی خریداری غذاهای آماده و حاضری جزو عواملی هستند که والدین از طریقشان سبب گسترش اپیدمی چاقی در کودکان میشوند و این شرایطی است که کودکان سراسر دنیا را به ستوه آورده است. آموزش عادت های تغذیه سالم به کودکان می تواند باعث شود تا هم خود کودک به مشکلات مختلف دچار نشود و هم والدین خیالش از سلامت جسمی و روحی فرزند راحت خواهد بود.
ما میتوانیم به کودکان از همان سنین کودکی عادت های تغذیه سالم را آموزش دهیم تا از این طریق انگیزه آنها برای خوردن غذاهای سالم قویتر شود. این کار سنگ بنای اولیه سلامت و صحت بدنی کودکان تا زمان ورود به دوران بزرگسالی است. در ادامه این مقاله در کودکت تعدادی از مزایای عادت دادن زودهنگام کودکان به تغذیه سالم آورده شده است.
بیشتر بخوانید: غذاهای مناسب برای کودک زیر یکسال کدامند؟
۱. بالا رفتن شانس انتخاب دائمی غذاهای سالم در زندگی
اکثر ما چهره یک نوزاد را هنگامی که یک غذای جدید با طعمهای مختلف را میچشد دیدهایم. همانقدر که حالات چهره آنها هنگام چشیدن این طعمها خندهدار میشود باید بدانید که این مرحله حیاتی در دوره نوزادی شکل دهنده تمایل دائمی او برای انتخاب و خوردن غذاهایی در دوران زندگی است که ما امید داریم تبدیل به عادات سالم تغذیه شود. ما به عنوان والدین کودک همیشه حالت چهره فرزندمان را اینگونه تعبیر میکنیم که از طعم غذا خوشش نیامده است اما واقعیت این است که این حالات چهره به ما میگویند طعم غذای جدید برای کودکمان متفاوت و غیره منتظره بوده است.
ما ممکن است با دیدن چهره به ظاهر ناراضی نوزاد پس از خوردن غذای جدید وسوسه شویم که غذا را دور بریزیم اما بهتر است به این زودی تسلیم نشوید.
مطالعات نشان دادهاند کودک بایستی ۲۰ بار یا بیشتر یک غذای جدید را امتحان کند تا طعم آن در ذهنش ماندگار شود. تحقیقات همچنین دریافتهاند که اگر کودک را از همان سالهای اولیه زندگی با عادت های خوردن انواع مختلفی از میوهها و سبزیجات آشنا کنیم بعدها احتمال مصرف این مواد غذایی توسط او در زندگیش بالاتر میرود. برای آن دسته از افرادی که فراموش کردهاند دریافت میوه و سبزیجات برای بدن نوزادشان ضروری است باید گفت که هنوز هم دیر نشده است. والدین فرصتهای زیادی در اختیار دارند تا تغذیه سالم را برای فرزندانشان الگوسازی کنند که این الگوسازی بعدها اثر دائمی روی انتخابهای غذایی آنها خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: عادت های خوب غذایی را در کودک خود پرورش بدهید
۲. بهبود عملکرد درسی کودکان
همگی ما رویای موفقیتهای پی درپی درسی فرزندانمان را در سر میپرورانیم اما چگونه تغذیه سالم میتواند این رویا را به واقعیت بدل کند؟ مواد مغذی روی مهارتهای شناختی، رفتاری، و سلامت کلی بدن اثرگذار هستند که مجموع اینها با هم روی عملکرد درسی کودکان تاثیر میگذارند. مخصوصا خوردن صبحانه، دریافت میوه و سبزیجات تازه به مقدار کافی در روز و محدود کردن مصرف نوشیدنیهای حاوی مواد قندی همگی در بهبود فرایندهای شناختی، تمرکز و سطح انرژی بدن تاثیرگذار هستند و در نهایت اثر مثبتی روی عملکرد درسی کودکان دبستانی دارند.
در مقابل نقص و کمبود در دریافت برخی از مواد مغذی معین در دوران اولیه زندگی کودک میتواند اثر منفی روی توسعه مهارتهای شناختی کودکان دبستانی داشته باشد. یک مطالعه انجام گرفته در سال ۲۰۱۴ نشان داد دانشآموزانی که غذاهای حاضری بیشتری میخورند عملکرد درسی ضعیفتری در دروس ریاضی و آزمونهای خواندن داشتند. با ارائه انواع متنوعی از غذاهای سالم به کودک نمیتوان تضمین کرد که او حتما تبدیل به دانشآموز ممتاز کلاس میشود اما میتوان آن را یک نقطه شروع عالی به حساب آورد.
بیشتر بخوانید: تغذیه های خوشمزه برای مدرسه کودکان
۳. احتمال بالاتر برقراری ارتباط سالم با غذا
هیچ چیز آزاردهندهتر از این نیست که بعد از گذراندن یک روز طولانی و خستهکننده غذایی خانگی برای فرزندتان آماده کنید و در نهایت کودک آن را پس بزند. دوری از این ذهنیت که کودک باید غذای بشقابش را تمام وکمال بخورد و تمایل به نگرش تشویق کودکان به توجه کردن به علائم داخلی بدنشان که نشان دهنده گرسنگی است به آنها کمک میکند تا یک ارتباط سالم با غذا برقرار کنند.
کودکان با یادگیری اینکه باید به علائم فیزیکی مربوط به احساس گرسنگی و سیری خود توجه کنند میتوانند بعدها از خطر عادت های پرخوری و گرفتن رژیمهای سخت در زندگیشان دور بمانند.
صبوری در مقابل کودکان وقتی به آنها اجازه داده میشود تا مقدار غذای بشقاب خود را تعیین کنند کار دشواری است، مخصوصا وقتی آنها تمایل ندارند تا هرچیزی را بخورند. اگرچه با این کار احتمال اینکه کودک در نهایت اشتیاق به خوردن غذا از خود نشان دهد افزایش مییابد. به جای اینکه خوردن غذاهایی را که از نظر شما بد هستند ممنوع کنید به کودکتان فرق میان غذاهای خانگی را که روزانه خورده میشوند و غذاهای حاضری که گاهی اوقات خورده میشوند توضیح دهید. این توضیحات میتوانند به ایجاد و گسترش رابطه سالم کودک با غذا کمک کنند. تبدیل شدن به یک مدل و الگوی مثبت غذا خوردن برای کودکان روش موثرتری جهت تشویق آنها به برقراری یک ارتباط سالم با غذاها است تا اینکه بخواهید با سختگیری رژیم غذایی آنها را کنترل کنید.
بیشتر بخوانید: آیا می دانید مقدار غذای مورد نیاز کودک در سنین مختلف چه قدر است؟
از کنترل وزن و جلوگیری از چاقی کودک گرفته تا بهبود نمرات درسی او باید گفت که عادت های تغذیه سالم میتواند روی بسیاری از مراحل زندگی کودک اثرگذار باشد. آموزش عادات تغذیه سالم به کودکان از همان سنین کودکی میتواند سبب شکلگیری مثبت آینده، سلامتی و صحت بدنی او شود.