وقتی صحبت از تماشای تلویزیون برای کودکان می‌شود، سوالات زیادی در ذهن ما مطرح می‌شود. همه ما هشدارهای زیادی در مورد اثرات منفی تلویزیون روی کودک شنیده‌ایم. با وجود این که بسیاری از والدین در مورد اثرات تلویزیون بر کودکان نگران هستند اما این نگرانی باعث نمی‌شود آن‌ها مجبور شوند تلویزیون را خاموش کنند.

بر اساس گزارش سال ۲۰۰۶ که توسط بنیاد (Kaiser Family) صورت گرفته بود بیش از ۷۴ درصد کودکان زیر ۲ سال تلویزیون تماشا می‌کنند. همچنین با توجه به حجم بالای برنامه‌های کودک می‌توان به این نتیجه رسید که رسانه به طور خاص کودکان را هدف قرار داده است؛ به همین دلیل نگاه کردن به تلویزیون بیش از هر زمان دیگری در بین کودکان اتفاق می‌افتد. همچنین هشدارهای زیادی هم در این مورد منتشر می‌شود که باعث سردرگمی بیشتر والدین خواهد شد.

راهنمای تماشای تلویزیون برای کودکان

خبر خوب این است که با وجود این که پژوهش‌های زیادی نشان می‌دهد تماشای تلویزیون برای کودکان قبل از ۲ یا ۳ سالگی می‌تواند روی رشد مغز کودک اثر منفی بگذارد اما هنوز همه متخصصان به این نتیجه نرسیده‌اند که تلویزیون واقعا برای کودکان مضر است. در این مقاله یک راهنمای کامل در مورد تلویزیون و تماشای تلویزیون برای کودکان برای شما ارائه خواهیم کرد.

انتظار نداشته باشد کودک شما از تلویزیون چیزی یاد بگیرد

کودک و تلویزیون

بیشتر بخوانید:خودکنترلی را با رعایت ۶ نکته اساسی به کودکانتان بیاموزید

بسیاری از والدین تمایل دارند کودکان باهوش و خلاقی داشته باشند و گمان می‌کنند نشاندن کودک جلوی برنامه‌های ویدئویی آموزشی می‌تواند فرصت خوبی باشد که هم خودشان استراحت کنند هم کودک چیزی یاد بگیرد؛ اما حقیقت امر این است برنامه‌های آموزشی چیز زیادی به کودک شما نخواهند آموخت. اکثر محققان معتقد هستند برای کودکان زیر ۲ سال تلویزیون ارزش آموزشی ندارد.

دیمیتری کریستاکیس (Dimitri Christakis) نویسنده کتاب «فیل در اتاق نشیمن» می‌گوید:

مغز نوزاد از بدو تولد تا ۲ سالگی تا ۳ برابر رشد می‌کند و بزرگ می‌شود و این رشد تنها در پاسخ مستقیم به محرک‌های خارجی و تجربیات در دنیای واقعی اتفاق می‌افتد.

یعنی اگر شما در مورد لباس‌هایی که شسته‌اید و دارید اتو می‌کنید به کودک خود یاد بدهید، بسیار آموزنده‌تر از هر برنامه تلویزیون دیگری خواهد بود؛ آیا باور نمی‌کنید؟ مطالعات بسیاری نشان می‌دهد مغز کودکان کوچک بسیار آهسته‌تر از آن است که بتواند فعالیتی که در تلویزیون تماشا می‌کند را تقلید کند تا زمانی که یک فعالیت را به صورت زنده و واقعی تماشا می‌بیند.

پرفسور جیل استام (Jill Stamm) سرپرست موسسه توسعه مغز اطفال در فینیکس می‌گوید:

در حال حاضر ما می‌دانیم تماشا کردن تلویزیون آسیب دائمی برای کودک در پی نخواهد داشت؛ همچنین می‌دانیم که هیچ کمکی هم به رشد و یادگیری آن‌ها نمی‌کند و ممکن است کمی رشد را آهسته‌تر کند.

جلوی تلویزیون به کودک خود غذا ندهید

غذا خوردن جلوی تلویزیون

بیشتر بخوانید: اسباب بازی کمتر ، زندگی شادتر

مسئله چاقی در کودکان در حال حاضر به یک نگرانی بزرگ تبدیل شده است. مرکز ملی آمار بهداشت در آمریکا گزارش می‌دهد ۱۶ درصد کودکان در ایالات متحده دارای اضافه وزن هستند که این آمار نسبت به یک دهه پیش ۴۵ درصد افزایش داشته است. بدون شک تماشای تلویزیون برای کودکان در این موضوع نقش داشته است اما نه لزوما به این خاطر که تلویزیون باعث شده کودکان فعالیت بدنی کمتری داشته باشند و مدت زمان بیشتری را جلوی تلویزیون بنشینند بلکه محققان بر این باور هستند که اضافه وزن در کودکان بیشتر به علت غذا خوردن کودکان جلوی تلویزیون و تبلیغات مواد غذایی در تلویزیون ربط دارد.

طبق مطالعات بنیاد (Kaiser Family) در سال ۲۰۰۴ در حدود ۵۳ درصد کودکان زیر ۶ سال حداقل یک وعده غذایی اصلی یا میان وعده خود را جلوی تلویوزیون میل می‌کنند. بسیاری از والدین که با غذا دادن به کودک خود مشکل دارند از این روش استفاده می‌کنند تا کودکان را به غذا خوردن تشویق کنند.

لری فرانسیس (Lori Francis) متخصص بهداشت حرفه‌ایدانشگاه پنسیلوانیا می‌گوید:

ما متوجه شدیم که تماشای تلویزیون برای کودکان می‌تواند حواس کودک را نسبت به غذا خوردن را پرت کند؛ در نتیجه آن‌ها غذای بیشتری را میل کنند. همچنین تماشای تلویزیون می‌تواند توانایی کودک در تشخیص سیر شدن را مختل کند و به طور بالقوه باعث شود کودک در غذا خوردن زیاده روی کند و موجب اضافه وزن شود.

به تبلیغات تلویزیونی نگاه نکنید

تبلیغات تلویزیونی

بیشتر بخوانید: کتابخوانی با کودکان چه تاثیری بر رفتار آن‌ها دارد؟

اغلب محققان روی این موضوع اتفاق نظر دارند که تبلیغات تلویزیونی رژیم غذایی سالم و صحیحی را ترویج نمی‌دهد که در بلند مدت می‌تواند روی سلامت کودک اثر منفی بگذارد. اغلب تبلیغات‌های تلویزیونی در بین برنامه‌های کودک مربوط به خوراکی‌ها و خوردنی‌هایی است که ارزش غذایی خاصی ندارند اما چون در میان برنامه‌های کودک پخش می‌شود کودکان به خوردن آن‌ها علاقه زیادی پیدا می‌کنند.

همچنین از آنجایی که حافظه کوتاه مدت در کودکان به خوبی رشد نکرده است هنگامی که یک برنامه قطع می‌شود و تبلیغات پخش می‌شود کودک موضوع برنامه را فراموش می‌کند و ادامه آن را یک داستان جدید فرض می‌کند و باعث جابجایی سریع اطلاعات در مغز کودک می‌شود دقیقا بر عکس چیزی که باید اتفاق بیفتد.

پس از تماشای برنامه مورد علاقه، تلویزیون را خاموش کنید

تماشا کردن تلویزیون برای کودکان

با وجود این که هنوز روی مخرب بودن تماشای تلویزیون برای کودکان اتفاق نظر وجود ندارد اما در اثرات منفی زیاد نگاه کردن به تلویزیون بین کارشناسان توافق وجود دارد و اغلب آن‌ها توصیه می‌کنند که کودکان بهتر است حداکثر ۲ ساعت در روز تلویزیون تماشا کنند.

محققان دانشگاه ماساچوست به این نتیجه رسیده‌اند که روشن بودن تلویزیون به صورت دائم در خانه هم می‌تواند بازی کودکان را مختل کند و آن‌ها بازی‌های خیالی که باعث خلاقیت در آن‌ها می‌شود را کمتر انجام دهند؛ همچنین می‌تواند روی توسعه و رشد زیان و حرف زدن کودک اثر منفی بگذارد.

برنامه‌های کودک را با دقت انتخاب کنید

انتخاب برنامه مناسب برای کودک

بیشتر بخوانید: تنبیه کودکان ؛ آری یا نه؟

با وجود این که تلویزیون فایده‌ای برای رشد مغز در نوزادان کمتر از ۲ سال ندارد اما کارشناسان اعتقاد دارند بچه‌های بزرگ‌تر از ۲ یا ۳ سال می‌توانند چیزهای کمی از تلویزیون بیاموزند؛ پس با انتخاب برنامه‌های مناسب و اجتناب از زیاده‌روی در تماشای تلویزیون می‌توانیم از تلویزیون استفاده کنیم. اما چه برنامه‌هایی برای کودکان مناسب است؟

  • خط داستان مستقیم داشته باشد و موضوع برنامه مدام تغییر نکند و زمان برنامه مدام به گذشته و آینده نرود.
  • طوری باشد که بچه‌ها را به همکاری و تعامل تشویق کند؛ برای مثال سوال بپرسد و مکث کند تا کودک به آن سوال پاسخ دهد.
  • چیزهایی که در مورد آن در برنامه صحبت می‌شود در برنامه نمایش داده شود.
  • چیزهایی که می‌آموزد را مرور و تکرار کند.
  • محتوای خشونت آمیز نداشته باشد.

به همراه کودک خود تلویزیون تماشا کنید

تلویزیون نگاه کردن برای کودکان

بسیاری از والدین کودکان خود را پای تلویزیون می‌نشانند و از این فرصت برای انجام دادن کارهای شخصی خود استفاده می‌کنند. معمولا صبح‌ها و عصرها برای پختن ناهار و شام این اتفاق می‌افتد. در حالی که اغلب کارشناسان معتقد هستند کودکان نیاز به تعامل با والدین دارند و گذراندن وقت در کنار افرادی که آن‌ها را دوست دارند برای رشد کودکان در سال‌های اول زندگی ضروری است.

تلویزیون باعث می‌شود والدین از توجهی که باید به کودکان خود داشته باشند غافل شوند. یکی از راه‌های جلوگیری از این موضوع نشستن کنار کودک و تماشای برنامه به همراه او است. در این حالت ضمن حفظ تعاملات اجتماعی، والدین می‌توانند اتفاقاتی که در برنامه می‌افتد را به کودک خود توضیح دهند و به محتوای آموزشی آن اضافه کنند.

چند نکته در مورد تماشای تلویزیون برای کودکان

تماشای تلویزیون در نوزادان

  • روشن بودن تلویزیون باعث می‌شود کودکان مدت زمان کمتری بازی کنند.
  • ۳۲ درصد از کودکان ۶ ساله و کوچک‌تر، قسمت زیادی از روز را به تماشای تلویزیون می‌گذارنند.
  • ۷۴ درصد از کودکان و نوزادان قبل از ۲ سالگی تلویزیون می‌بینند.
  • میانگین سن کودکانی که شروع به تماشای تلویزیون می‌کنند در چند سال گذشته، از ۴ سال به ۴ ماه رسیده است.
  • ۴۳ درصد از کودکان زیر ۲ سال هر روز تلویزیون می‌بینند.
  • کودکان هنگامی که تلویزیون می‌بینند نسبت به دنیای واقعی، آهسته‌تر یک فعالیتی را انجام می‌دهند.

در پایان می‌توان به این نتیجه رسید شاید تلویزیون برای مغز کودکان مخرب نباشد اما طبق دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی تماشای بیش از ۲ ساعت تلویزیون برای کودکان زیر ۲ سال اصلا توصیه نمی‌شود. باید به عنوان پدر یا مادر مراقب باشیم تلویزیون به جز اصلی زندگی کودک ما تبدیل نشود و تنها بخش کمی از روز را با کودک خود به تماشای تلویزیون بگذرانیم و از بودن در کنار هم لذت ببریم.

از نظر شما تماشای تلویزیون برای کودکان چه آثاری می‌تواند داشته باشد؟ به عنوان مادر یا پدر تماشای تلویزیون را برای کودکت مضر می‌دانی؟

شما می‌توانید فایل صوتی این مقاله را از اینجا بشنوید.

58 COMMENTS

  1. به نظر من این که بگیم کودک نباید تلویزیون ببینه، چندان منطقی نیست. مثل این میمونه که تکنولوژی های جدید رو صرفا برای اینکه ضرر دارن رد کنیم و ازشون استفاده نکنیم. هر چیزی استفاده بیش از حدش واقعا مضره، حتی آب. برای تلویزیون هم باید ساعت مشخص و برنامه های مشخص تعیین کنیم. حتی برای خودمون هم باید همینطور باشه چه برسه به کودکان. این که کلا تلویزیون رو حذف کنیم من باهاش موافق نیستم. دختر من از برنامه هایی که میبینه چیزای زیادی یاد گرفته ولی هیچوقت نمیذارم ریاد وقتشو با تلویزیون تلف کنه و در طول روز کتابم میخونم براش. هر چیزی به جای خودش

    • من با این تعادل خیلی موافقم. به قول نویسنده مقاله بمب اتم که نیست. تلویزیونه😂

  2. من قبول دارم برای بچه نباید تلویزیون گذاشت.اما یه زمانایی واقعا راه فرار نداره.مثلا من یه برنامه می خوام ببینم چشماشو ببندم؟دخترم الان ۵ ماه و نیمه هست و خوب مدام پیش منه.درسته ببینم حواسش پیش تی ویه سعی می کنم حواسشو بدم یه سمت دیگه ولی وقتایی که راه فراری نیست چی کار کنم؟

    • شیما جان، من یادمه وقتی هانا نوزاد بود، مثلا تختش رو پشت به تلویزیون میزاشتم. یا جایی میرفتیم، یه صندلی میزاشتم بالای سرش روش پارچه مینداختم. خب شاید به نظر سخت بیاد اما در عمل اگر نخوای فرزندت زیر دوسال تلویزیون ببینه راه حل های ساده‌ای هم میشه براش پیدا کرد. نظرت چیه؟

  3. یه سخنرانی تد هست که کامل توضیح میده چرا بچه ها نباید تلویزین ببینن. چند ازمایش روی موش ها انجام شده که نشون میده تلویزیون اثرات خوبی نداره اگه پیدا کردم کلیپش رو میفرستم واستون حتما

  4. خب من از تجربه خودم قول دادم که بگم…
    ما قبلا روزی دو سه قسمت سریال خارجی روی تلویزیون می‌دیدیم. هر دو به تماشای فیلم خیلی علاقمند هستیم و تو خانواده من و همسرم و تقریبا هر جایی میرفتیم، تلویزیون روشن بود، اما خب ما برای نزدیکان توضیح دادیم که این تصمیم رو گرفتیم و گاهی مجبور بودم برم تو اتاق. خب هانا دخترم خیلی زود حرف زد. خیلی زود شد گل مجلس و دیگه خیلی کسی مایل نبود ما که هستیم تلویزیون ببینه. چون خانواده گرم صحبت و بازی با نوزاد بامزه خانواده شده بودن. ضمن اینکه مثلا یه روز در هفته مهمان شدن، برای کسی ایجاد اذیت نمی‌کرد چون همه برنامه‌‌های تلویزیون خیلی تکرار داره

  5. سلام مژده جون منم از وقتی مهرو به دنیا اومده تلویزیون رو جمع کردیم ولی متاسفانه چند باری تو خونه اقوام در حد چند دقیقه دیده که اونم با تمام تلاش من برای سرگرم کردنش باز هم کنجکاوی میکرد

    • نسترن جون باور کنید به قول مژده جون که از قول نویسنده مقاله میگن، بمب اتم نیست. حالا چند دقیقه هم ببینه طوری نمیشه به خدا. به نظر من افراطی نباشیم تو هیچی

    • سلام به روی ماهت مامان مهرو⁦❤️
      به نظر من نیاز به این همه وسواس نیست عزیزم. اینکه میگن زیر دوسال تلویزیون نبینن، معنیش این نیست اگر چشمشون افتاد یه بلایی سرشون میاد خدایی نکرده😉

  6. حالا که اینجا بحث تلویزیون هست، می‌خوام یه سوال ازتون بپرسم…. به نظر شما برنامه‌های شبکه‌های مختلف تلویزیونی ما، برای بچه‌ها مناسبه؟ (غیر از شبکه پویا و برنامه‌های کودک که در شبکه‌های دیگه به ندرت پخش میشه)
    مثلا ماه عسل برای بچه‌ها مناسبه؟ خندوانه مناسبه؟ دیشب جناب‌خوان رو دیدید و متوجه شوخی‌های اون شدید؟ به نظرتون این مفاهیم رو کودک زیر ۱۵ سال ما بشنوه، چه برداشتی می‌کنه ؟ چه سوالاتی تو ذهنش پیش میاد؟

    • سلام مژده جان ممنون از بحث خوبت
      دقیقا برنامه مناسب رده سنی کودک تو کشور ما درست تعریف نشده حتی برنامه های شبکه پویا
      تو کلاسای تربیت فرزند بالنده، دقیقا استاد میگفتن تو خیلی جاهای دنیا بابت خیلی کلماتی که در انیمیشن های کودکانه ربطی به دنیای کودک نداره و ذهنش رو درگیر میکنه میشه شکایت کرد ازون برنامه
      اما آیا تو ایران اصلا همچین سیاست و قوانین و دلسوزی هایی وجود داره؟

  7. تلویزیون و تکنولوژی رو نمیشه کلا نادیده گرفت، اما به عنوان پدر و مادرهای آگاه، بایستی فرهنگ سازی های لازم جهت استفاده از این نوع ابزارها انجام بشه. قطعا کودکان به رسانه های مختلف نیاز خواهند داشت جهت رشد هرچه بهتر، و این وظیفه ی خانواده است که فرزندش رو تربیت کنه چطور رسانه رو در خدمت خودش بگیره، نه اینکه رسانه و سیاست هاش کودک رو 🙂

    • خیلی حرف خوبی زدید. ولی من یه سوال بپرسم از شما… ما تو کشورمون آموزشی داریم برای استفاده صحیح از رسانه؟ تلگرام که میخواست بسته بشه، دلایلی که مطرح شد تو تلویزیون منطقی بود؟ خانواده‌ها رو قانع کرد؟ الان یکی به من و شما بگه درست از شبکه مجازی اینستاگرام استفاده کنید، چیکار میکنیم دقیقا؟ من نمی‌دونم واقعا این استفاده درست چیه… چه برسه بخوام به فرزندم یاد بدم. جدی میگم 😊

  8. اما متاسفانه امان از گوشی با تمام قاطعیتی که به خرج میدم و کم استفاده میکنم به دلیل استفاده اطرافیان تمایل شدید داره

    • سلام نسترن دوست داشتنی من.

      خطاب به تیم محتوای کودکت: لطفا چندتا مقاله خوب و کاربردی در مورد کنترل استفاده از تلفن همراه برای ما مامانها منتشر کنید 😁

      نسترن، میشه بیشتر توضیح بدی مشکلت چیه؟

  9. تو برنامه سال تحویل شبکه سه، احسان علیخانی کودکی رو آورده بود که می‌تونست بنویسه. یادتونه؟ به نظر شما، سازندگان برنامه‌های تلویزیونی در کشور ما، چقدر آگاه هستن که چه برخوردهایی با کودکان مناسبه؟ یه نظر من اگر یه ذره آگاه بودن، نه در حد یه روانشناس. در حد خود ما، واقعا نباید این خانواده رو دعوت میکردن تو برنامه‌ای با این همه مخاطب. ظلم بود در حق اون بچه‌. رسانه‌ای شدن کودک، اون ها رو از روند طبیعی رشد خودشون دور می‌کنه. خانم دکتر مریم کشاورز این ماجرا رو توی ویدیوی زیر می‌تونید ببینید بچه‌ها:
    https://koodaket.com/genetics-and-children/

    • مژده جون من ی سوال داشتم، پسرم همسن هانا هستن و ی دختر یک ساله هم دارم، میخواستم ببینم شما با توجه ب اینکه هانا مهد نمیره و تلویزیون هم نگاه نمیکنه چطور از صب تا شب سرگرمش میکنید، بجز بیرون بردنش ک امکانش برای من با دوتا بچه وجود نداره، و پسرم اصلا خودش تنها بازی نمیکنه، ممنون

  10. مژده جون حتی به نظر من کلاه قرمزی هم برای بزرگترها ساخته شده تا بچه ها چه برسه به برنامه های دیگه

    • دقیقا. امروز گوشم تو سالن بود، یکی از شخصیتها گفت خیلی نمکی. نمکدون. هانا بلافاصله گفت مامان خیلی نمکدون هستی. فکر کنم معنی حرف بد برداشت کرد😂😂😂

  11. من واقعا تا یک سال اصلا نزاشتم تلویزیون یا موبایل ببینه، همیشه تی وی خاموش بود، حتی خودم دیگه سریال دیدن یادم رفته
    ولی واقعا یه وقتایی نمیشه ، متاسفانه مخصوصا موقع عذا خوردن😔 اگه نبینه اصلا نمیخوره

    • عزیزم دقیقا تو همین مقاله گفته شده که نباید برای غذا دادن به بچه بردش جلوی تلویزیون. یکی از مشکلات این کار، اینه که فرآیندهای مغزی سیری درست شکل نمیگیره. حواسش پرته. فقط میخوره. شما خوشحال میشی. اما داره زمینه‌های پرخوری ایجاد میشه. میشه مثلا عروسکش رو بیاری بگی یه قاشق این یه قاشق تو. اینجا کلی مقاله در مورد غذای بچه‌ها هست. این اطلاعات بهت کمک می‌کنه یه راهی پیدا کنی. نگران نباش. هیچ مشکلی نیست که یه مامان خلاق براش راه حل پیدا نکنه😉 اینجا رو ببین 👇👇👇
      https://koodaket.com/category/kids-feeding/

  12. دخترم وقتی من تلویزیون نگاه میکنم میاد پیشم میشینه اما سرگرم بازی خودشه، خیلی کم پیش میاد نگاه کنه. بازم مشکلی داره این قضیه؟

  13. مرسی دخترا
    مشکلم اینه که وقتی گوشی میبینه میره سمتش و مثل بزرگترها صفحه اش رو کنار میزنه، میخواد عکس عمه اش رو ببینه
    البته یه مسئله هست من خیلی با ایمو با مامان و خواهرم صحبت میکنم شاید علتش اینم باشه

    • نسترن، منم دو سال و نیم هست که مامانم و مریم رو تو تماس تصویری واتساپ میبینم. اون رو من شخصا از دکتر هلاکویی پرسیدم گفتن اشکال نداره. شبیه تو آینه نگاه کردن هست. اون چیزی که در تلویزیون، انیمیشن و …‌ وجود داره، رابطه یه طرفه، سریع، خیره کننده و مسحور کننده هست.
      منم تو موبایلم گاهی عکس مترو، هواپیما،حیوون‌ها که داریم راجع بهشون حرف می‌زنیم بهش نشون میدم. ببین یه مدت یه ذره ریلکس‌تر باشی، شاید اونم کنجکاویش کمتر بشه. منظورم البته این نیست که گوشی بدی دستش بری سراغ کارهات

    • به نظرم شما خیلی حساس شدی روی این قضیه نسترن، هر چی بیشتر بچه رو شدید از چیزی منع کنی هی بیشتر دلش میخواد بره سمتش. به نظرم اجازه بده تعادل رعایت بشه. یه وقتایی هم از سر کنجکاوی میخواد دست بزنه به چیزا دیگه. من پسرم گوشی رو که برمیداره هیچی بهش نمیگم خودش میذاره زمین و میره بعد از چند دقیقه

  14. مژده جان، حق با شماست، راهکاری براش در نظر گرفته نشده، اما شاید یکم باید کلی تر به موضوع نگاه کنیم. باید به کودکمون مدیریت کردن رو یاد بدیم، میدونم خیلی شاید در حد شعار باشه و خودمم شدیدا توش موندم ؛) اما آیا موافق نیستی وقتی یه کودک “نه گفتن” رو یاد میگیره، میتونه به دیدن برنامه های بی سر و ته هم نه بگه؟
    نمیشه بهش یاد بدیم که کدوم برنامه تاثیر گذاره و کدام مخرب و بذاریم خودش تصمیم بگیره؟

    • تفکر انتقادی رو به بچه یاد دادن یکی از ضرورت های زندگی امروزه. یه مقاله اتفاقا همین امین آقای بینایی منتشر کرده در این رابطه 👇👇
      https://koodaket.com/critical-thinking-kids/

      من فکر میکنم تا سن مدرسه، خوب و بد رو نمیشه آموزش داد. پس عملا بخوایم بزاریم تا خود بچه بفهمه کی برنامه براش مفیده کی مضر، کلی آسیب دیده

  15. منم موافقم که تلویزیون نبینیم و اصلا تو خونه ما تلویزیون روشن نمیشه، هانای من الان ۱۳ ماهشه و اصلا علاقه ای به تلویزیون نداره اما دو سه تا انیمیشن موزیکال هست که خیلی دوسش داره. من برای اینکه تو صندلی ماشین بشینه این انیمیشن هارو میذارم براش، اگه میشد جور دیگه ای به صندلی ماشین عادتش بدم این روش اشتباه رو انجام نمیدادم، نظری دارید دوستان؟

    • سولماز جان، مامان هانای عزیز 😊 اگر آهنگ بزاری و جلوی کار سیت، پشت صندلی راننده، یه چیزهایی آویزون کنی جواب نمیده؟ مثلا عکس های رنگی از کتاب قصه… یه ایده هست. اون عادت رو کم کم بتونی کمترش کنی خیلی خوبه. چون بزرگتر که میشن، با دیدن بیرون از ماشین، کلی دنیا رو کشف می‌کنن. حرف میزنن در مورد ماشینها، آدمها، درخت‌ها…

  16. ماشالله مژده جون همه مقاله‌ها رو هم حفظی! کاش ما هم مثل شما وقت میذاشتیم یکم این مقاله ها رو میخوندیم… خیلی کمک میکنه

    • عزیزم من این سایت رو خیلی دوست دارم. شبی یه دونه از مقالاتش رو میخونم بعد می‌خوابم. هنوزم کلی مقاله هست که نخوندم

  17. همینطوره، چقدر خوبه که این دست سایت ها وجود داره و این چالش ها ایجاد میشه که بتونیم آگاهانه تر فرزندانمون رو تربیت کنیم، به امید داشتن فرزندانی شاد و سالم و دنیایی آرام 🍀🍀

  18. یافته های علمی میگه که زیر سه سال به ازای هر یک ساعتی که بچه تلویزیون ببینه در اینده به ده درصد اختلال توجه و تمرکز میشه. موضوع قابل توجهیه..

    • ببخشید مطالب بالا گفت ک هنوز چیزی مبنی بر مضر بودنش پیدا نکردن، میشه لطفا منبعی ک مطالعه کردید رو معرفی کنید، ممنون

    • توی یک سخنرانی تد گوش دادم. میگردم اگه لینک سخنرانی رو پیدا کردم میگذارم اینجا

  19. سلام‌مژده جان من هنوز نی نی ندارم دغدغم تلویزیون بود که خب با مطالبی که خوندم درموردش (پیجتون و مقاله های این سایت) تقریبا دستم‌اومد ک چیکار کنم … فقط یه سوال … الان چجوری خودتون تلویزیون میبینید یا فیلم‌میبینید و هانا جان نمیبینه؟

    • سلام عزیزم. ما بعد از خواب هانا میریم سراغ فیلم. در طول روز، که هانا بیداره، وقتم با کارهای خونه، بیرون، بازی، مطالعه، غذا درست کردن و…. کارهای زیادی که تمومی هم نداره پر میشه. عملا نمیشه مادر بچه دوساله باشی، پاتو بندازی روی پات تلویزیون ببینی. نشدنیه 😁

  20. مژده عزیزم ممنون از راهنماییتون بیشتر به خودم دقت میکنم،مرسی از همفکریتون نفس عمیق میکشم میرم به سمت ریلکس بودن، الان به خودم فکر کردم شاید زیادی کنترلگر هستم در هر صورت مرسی که هستید از یه دید دیگه به طرز فکرم و حساسیتهام نگاه کردم مسلما والد کاملی و این برام مهم نیست واقعا ولی میدونم مادر عاشقی هستم که تلاشم رو میکنم مرسی که راهنماییم کردید مرسی مژده که هستی سپیده جون ممنون از راهنماییتون

    • نسترن جان، تهران که رفته بودم کارگاه هم‌نوا، متوجه شدم یه دوره دیگه پرند تو شیراز میخواد تشکیل بشه. حتما تونستی اونو برو. عجیب موثر و تکون دهنده هست این دوره. در مورد نقش والدگری ما

  21. سلام من دوتا پسر ۱۵ و۶ ساله دارم .امسال بخاطر درس ومدرسه پسر بزرگتر تماشای تلویزیون رو فقط محدود به آخرهفته ها کردم اوایل پسرها کمی غر میزدن ولی بعد در کمال ناباوری دیدم که به سراغ بازی های فکری دونفره رفتن ویا اینکه پسر بزرگم کتاب داستان میخوند.خلاصه اینکه خودشون رو سرگرم میکردن ولی اگه تلویزیون دراختیارشون باشه اصلا سمت این چیزا نمیرن .یک پیجی هست تواینستا The dad labکه یک پدر هست که کلی کارها وبازی های خلاقانه انجام میده با پسرهاش .برام جالب بود که این آقا میگفت ما اصلا تلویزیون نداریم.در مورد من که بچه هام بزرگتر هستن یک بدی تلویزیون دیدن اینه که مثلا الان یک فیلمی رو میبینند وبعد خاموش میکنند پسر بزرگم میره سر درسش ولی عملا تا چندساعت ذهنش درگیر تجزیه وتحلیل اون برنامه ای هست که دیده .به نظر من مضرات تلویزیون دیدن در هرسنی برای بچه ها به مراتب بیشتر از فوایدش هست.

  22. من واقعا به این جمله معتقدم که بچه‌ها اون چیزی رو یاد میگیرن که از ما میبینن نه اون چیزی که ما میگیم. من قبل از بدنیا اومدن پسرم عادت داشتم ساعات زیادی رو تلویزیون تماشا کنم اما بعد از تولد پسرم بخاطر معایب زیاد تماشای تلویزیون تمام سعیم رو کردم که این اتفاق نیوفته و قدر مسلم اول از همه باید خودمو ترک میدادم!حالا خوشبختانه بعد از نوزده ماه کل تایمی که پسرم تلویزیون دیده به پنج دقیقه هم نمیرسه و بیشتر اوقات تلویزیون خاموشه. اگر جایی هم دعوت باشیم و تلویزیون روشن باشه توجهی بهش نشون نمیده.در عوض عاشق اینه که براش کتاب بخونم و خودش در طول روز چندبار کتاباشو میاره تا براش بخونم.خودمم زمان مطالعه ام خیلی بالا رفته و خلاصه به نظرم خاموش شدن تلویزیون یه اتفاق خیلی خوب تو زندگی من بود. مژده جون از شما هم خیلی ممنونم بابت همه اطلاعات خوبی که در اختیارمون میگذاری.

  23. سلام مژده جان ، ممنون که اینجا رو معرفی کردید بهمون ، دختر من ۴ ماه و نیمه هست ، اگر بزرگتر بشه و دیگران بهش موبایل و آیپد بدهند ، و طبیعتا با گفتن اینکه لطفا بهش ندید و پیشش ازین چیزا نیارید ، با منع کردن ما بچه مصرّ تر نمیشه که حتما این چیز رو باید تجربه کنه ؟ کاش بشه به همه از قبل توضیح داد ولی خیلی از مشکلات به خاطر رودرواسی پیش میاد متاسفانه ! مثلا یکی از فامیلای ما دیشب موقع خداحافظی بچه خواب آلود رو به زووور پستونک رو کشید از دهنش بیرون ، دخترم به گریه افتاد، باز هم بچه رو از کریرش بلند کردبه زور که آرومش کنه و من همش داشتم به بحث لایو خشونت فکر میکردم، و حتی اینکه جدا کردن بچه از مادر و به زور بغلش کردن … حالا با این آدما مگه میشه صحبت کرد که لطفا به بچه من موبایل ندید؟؟کافیه آدم بگه ، همه فامیل به هم میریزه 😕

    • ببین یه بحثی هست در مورد اینکه چطوری پدر و مادر قاطعی باشیم. بعد از ماه رمضون، من یه لایو دارم با یکی از اساتید در مورد مادر کافی، مادر خوب. حتما اینو ازشون می‌پرسم چون مشکل خیلی از خانواده هاست.

  24. سلام..
    من یه پسر ۱۸ ماهه دارم که به شدت به من و پدرش وابسته ست.. اصولا تمایلی به تلویزیون نشون نمیده اما با تلفن همراه کلیپ های کودکانه تماشا می کنه و الان همه اون شعرا رو حفظه و همراهشون می خونه..
    راستش من از ابتدا با اینکه گوشی دستش بدیم موافق نبودم اما الان گاهی چاره ای جز این ندارم.. چون واقعا بم اجازه نمیده هیچ کاری انجام بدم و توقع داره دائما کنارش باشم و با هم بازی کنیم..
    یه عادت دیگه که در اثر تماشای رفتار ما پیدا کرده کلید واژه ی (سرجاش) ِ.. هر اسباب بازی ای به محض استفاده باید بره سرجاش تا حدی که خیلی علاقه ای به بازی نشون نمیده و ما روزانه بارها و بارها در مسیر اتاق و پذیرایی هستیم که یه اسباب بازی جدید بیاریم، با دادهای پسرم هرطور شده کارمون رو رها کنیم، بذاریم سرجاش و بعد دوباره یه اسباب بازی جدید..
    این رفت و آمدها که گاهی فاصله شون چند دیقه هم نمیشن و اون وابستگی شدیدی که گفتم باعث شده گاهی حتی خودم گوشی دستش بدم و از این موضوع واقعا ناراحتم..

    • سلام عزیزم. اینا ویژگی های طبیعی ۱۸ ماهه هاست. و نباید بخاطر یه چیز نرمال، یه کاری کن خودت دوست نداری رو انجام بدی. من خودم بیشتر سعی میکنم، در مورد مژده حساس باشم تا هانا. می‌دونی چرا؟ بیشتر انرژی ما صرف کارهایی میشه که نتیجه رفتار خودمونه

  25. پسر من دوسال و 9 ماهشه و من بخاطر کار خودم زیاد گوشی و لپتاپ دستمه. متاسفانه الان دوماهی میشه که دیگه حتی گوشیم زتگ بزنه میترسم جواب بدم نکنه پسرم گوشی رو ببینه و باز پیله کنه که بازی کنه. و واقعا نمیدونم چیکار کنم. خودم گوشی بهش نمیدم اما به محض اینکه گوشی دست کسی ببینه میره ازش میگیره. وقتیم گوشی بیفته دستش اونقدر محو گوشی میشه و بازی های مختلف رو باز میکنه که واقعا نگرانش میشم. لطفا اگه کسی تجربه ی این چنینی داشته بگه چه کاری انجام داده… ممنون

    • من به نظرم بهترین کار اینه که اول همه بازی‌های روی گوشی خودتون رچ پاک کنید. رمز بزارید و لازم شد همه چیز رو پاک کنید و بهش نشون بدید که چیزی دیگه توی گوشی نیست. همون موقع یه بازی تحرکی، یا کارت بازی یا کتاب خوندن رو بهش پیشنهاد بدید کم کم لذت های دیگه رو که تجربه کنه می‌تونه جایگزین کنه. در مورد دیگران هم خواهش کنید به هیچ عنوان بازی بهش نشون ندن.

  26. سلام
    من دختری ۳۰ ماهه دارم که متاسفانه از همون ۷ یا ۸ ماهگی در معرض تلویزیون و تبلت و گوشی بوده و بخش زیادی از سرگرمیهاش همینهاست.
    الان بشدت عذاب وجدان دارم و نمیدونم باید چکار کنم. هم از بابت صدماتی که تا بحال دخترم خورده نگرانم و هم اینکه چطور این عادت رو از سرش بندازم.
    به نظرتان برای جبران چکار باید بکنم؟

    • سلام عزیزم. من فکر میکنم اول از همه باید بازی هایی که توجهش رو جلب می‌کنه خیلی استفاده کنید. شادش کنید. اصلا نزارید حوصله بچه سر بره با انواع بازی‌ها و همبازی‌ها. عذاب وجدان نداشته باش ولی بدون کار خوبی نبوده و هر وقت دیگه جلوش رو بگیری سود کردی

  27. بله. میدونم. راستش خیلی تو بازی با دخترم تنوع ندارم. خیلی خیلی خوشحال میشم بدونم مثلا یک روز غیر تعطیل شما با هانا جون چطوری روز رو به شب میرسونید. فکر میکنم شما الگوی خوبی باشید.

  28. من دخترم ١٨ماهشه خودم اصلن براش تلویزیرن روشن نمیکنم ولی پدرش صبح کع چشمشو باز میکنع تلویزیرت روشن میکنع کلن خانوادگی این مدل ناجور دارن یه مدت ازش خواهش کردم که تا وقتی دخترم ساعت هشت بیدارا روشن نکنه ولی خوب زود باز روشن کرد من تا جایی که میتونم خاموش میکنم ولی تو صندلی ماشین موبایلمو میدم که عکسای خودشو میبینه هیچ راهی برای صندلی ماشین جواب نداد که از میدا تا مقصد گریه نکنه جز همین عکسای وفیلمای خودشو دیدن

  29. سلام.دفعه قبل که کامنت گذاشتم آوینا ۵ ماهش بود و الان ۹ ماهو ۱۰ روزشه.سعی کردم این چند وقت زمان دیدن تی وی حساسیت خرج نکنم و نتیجش تا الان کمتر شدن علاقه آوینا به تلویزیون شده.ببشتر کتاب دستم گرفتم حتی اگه نخوندم و فقط ادای کتاب خوندن و دراوردم و باعث شده آوینا بیشتر به کتاب علاقه مند بشه

پاسخ شما:

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید
نام خود را اینجا وارد کنید