تحمل اضطراب روز اول مهد کودک برای بچهها بسیار سخت است. تصور کنید کودک باید به طور ناگهانی محیط آشنا و خودمانی خانه را ترک کند و به محیط متفاوت و جدیدی برود. با ورود به مهد کودک، فعالیتها و انتظارات جدید به وجود خواهد آمد و از حمایت پدر و مادر خبری نخواهد بود. جای تعجب نیست اگر چند روز اول مهد کودک پر از اشک، ترس و اضطراب جدایی برای بچهها باشد. اما راههایی هم وجود دارد که والدین میتوانند کودکان را برای رفتن به مهد کودک تشویق کنند و میزان اضطراب روز اول مهد کودک را در آنها کاهش دهند. اضطراب روز اول مهد کودک یکی از مواردی است که در روانشناسی کودک باید با دقت بیشتری در دورههای تربیتی به آن توجه شود.
استراتژی هایی برای کاهش اضطراب روز اول مهد کودک
روز اول مهد را کم اهمیت جلوه دهید
برای کاهش اضطراب روز اول مهد کودک، هیاهو و هیجانات را کم کنید. در صورتی که هیجانات و هیاهوها به مرور باعث افزایش اضطراب کودک نسبت به زمان حال شده باشد، افزایش انتظارات، برجستهسازی روز اول مهد کودک و نشان دادن آن به صورت اتفاقی بزرگ نتیجه معکوس خواهد داشت. در عوض، سعی کنید مهد کودک را با مکانهای آشنایی مانند پیش دبستانی یا کلاس موسیقی مقایسه کنید که قبلا کودک از آن لذت میبرد. برای او توضیح دهید، مهد کودک جایی است که میتواند دوست پیدا کند و سرگرم شود، درست مثل وقتی قبلا از بازی با دوستانش لذت میبرد. شاید وسوسه شوید از اولین روز مهد کودک فیلمبرداری کنید، لطفا دوربین را در خانه بگذارید.
محیط مدرسه را با خانه مرتبط کنید
محیط مدرسه را به خانه پیوند دهید. بعضی مدارس برنامهای ترتیب میدهند تا معلمها با بچهها قبل از ورود به مهد کودک دیدار کنند. قبل از اولین روز مدرسه، با مسئولان آن صحبت کنید تا برای ملاقات کودک و معلمها برنامهریزی کنند. بعضی معلمها از والدین تقاضا میکنند یک عکس خانوادگی برای نصب در کلاس بفرستند تا کودک با محیط جدید احساس غریبی نکند. همچنین، یک نسخه از برنامههای روزانه را به کودک ارائه دهید و درباره فعالیتهای مورد نظر با او صحبت کنید. این کار باعث میشود کودک محیط مدرسه را مانند خانه بداند و اضطراب روز اول مهد کودک را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: چگونه از انتقال اضطراب به کودک جلوگیری کنیم؟
برای کودک کتابی درباره شروع مدرسه بخوانید
کتابی درباره شروع مدرسه برای او بخوانید. خواندن کتابهایی با این موضوع، که سایر کودکان هم مانند کودک شما با شروع اولین روز مهد کودک احساسی شبیه او دارند، اضطرابش را کاهش میدهد.
اضطراب خود را کاهش دهید
سعی کنید اضطراب خودتان را به حداقل برسانید. بسیار طبیعی است که کودک شما در روزهای اول مدرسه احساس نگرانی داشته باشد. همچنین، کاملا طبیعی است، اگر با دیدن ناراحتی کودک خود مضطرب شوید.
مدت زمان زیادی در مدرسه نمانید
مهمترین موضوع برای شما، به عنوان پدر و مادر، این است که کودک با شرایط مهد کودک سازگار شود. ممکن است این سازگاری برای بعضی کودکان بیش از سایرین طول بکشد. فقط کافی است صبر داشته باشید و حوصله به خرج دهید و به او بگویید کودک خوب کسی است که به مدرسه میرود و با دوستانش بازی میکند. سعی کنید خداحافظی با کودک زیاد طول نکشد. یک قدم به عقب بردارید و سریع خداحافظی کنید. معطل کردن شما باعث میشود اضطراب روز اول مهد کودک افزایش پیدا کند و تحمل رفتن شما برای او بسیار سخت و دردناک شود.
شناسایی علت اضطراب
دلیل اضطراب او را تشخیص دهید. دقیقا بدانید کودک از چه میترسد. با او صحبت کنید و علت دقیق نگرانی او را بدانید. آیا او نگران رفتن و برنگشتن شما است؟ آیا میترسد شخصی به او آسیب برساند یا مکان دقیق حمام و توالت را نمیداند و دقیقا نمیداند چه کاری باید انجام دهد؟ وقتی ترسهای کودک را بشناسید، بهتر میتوانید علت نگرانی خودتان را تشخیص دهید و با کودک و معلم او، راهی برای برطرف کردن این نگرانی پیدا کنید.
به معلمها اطمینان کنید
به معلمها اعتماد داشته باشید. کودکتان نبودن شما را در اولین روز مدرسه به سختی تحمل میکند، اما او اولین بچهای نیست که معلمها با تجربه جداییاش از پدر و مادر مواجه شدهاند.
بیشتر بخوانید: یک مهد کودک مناسب و استاندارد چه ویژگی هایی دارد؟
وسیله مورد علاقه کودک را همراهش به مهد ببرید
خوب است کودک اسباببازی یا شیء محبوبش را از خانه با خود به مهد کودک بیاورد. معلمان باتجربه برنامههایی مانند بازی، سرگرمی و موسیقی ترتیب میدهند تا کودکت به مرور با شرایط جدید سازگار شود. سیاست بعضی مدرسهها این است که اجازه آوردن برخی وسایل یا اشیاء را به کودکان میدهند، اما آنها را از همراه داشتن کولهپشتی منع میکنند.
اشک و ترس بعضی کودکان ممکن است چند هفته طول بکشد. بهتر است برای کاهش اضطراب روز اول مهد کودک، به بچهها زمان دهید. با توجه به اینکه هر کودکی تجربیات، احساسات و اضطراب مخصوص به خود را دارد، زمان سازگاری هر کودک با محیط مدرسه هم با کودک دیگر فرق دارد. در صورتی که اضطراب مهد کودک بچهها بیش از چند روز یا چند ماه طول بکشد، مانع رشد علمی و تحصیلی او خواهد شد.
آمادگی بچه ها میتونه از این شروع بشه که اونا رو به محیط های بازی ببریم .دختر من دوساله هست و تقریبا یک ساله اونو به پارک های سرپوشیده میبرم.و الان حدود دو ماهه که دیگه فقط از دور مواظبشم و حدود یک ساعتی کاری به من نداره و خودش بازی میکنه.بنظرم برا مهد کودکش هم میتونه خوب باشه.
ضمن تشکر از نویسنده این مطلب،
در پاراگراف مدت زمان زیادی… امده که
“به او بگویید کودک خوب کسی است که به مدرسه میرود و با دوستانش بازی میکند.”
به نظر من استفاده از این عبارت خیلی غیر اصولی و ناکارآمد هست.برچسب بچه خوب! و ارتباطش با چیزی که اصلا ملاک خوب و بد بودن نیست.و اساسا عبارت بچه خوب و بچه بد عبارت کارامدی نیست
این جمله باید اصلاح بشه.