اگر کودک شما به طور مرتب از پا درد شکایت دارد ممکن است که در حال رنج بردن از درد ناشی از رشد بدنی باشد. هرچند گاهی مواقع ممکن است پا درد در کودکان نه تنها ناشی از درد رشد بدن باشد بلکه این درد ممکن است تحت برخی از شرایط اساسی پزشکی نیز رخ بدهد.

اگر به دنبال اطلاعات بیشتری در زمینه علل ایجادکننده پا درد در کودکان هستید و می‌خواهید نحوه مدیریت موثر این مشکل را با استفاده از درمان‌های مختلف خانگی بیاموزید. به شما پیشنهاد می‌کنیم با ادامه مقاله همراه کودکت باشید.

علت پا درد در کودکان

کودکان خردسال بسیار فعال هستند. آنها بیشتر وقت خود را صرف دویدن به این طرف و آن‌ طرف در خانه و بیرون از خانه می‌کنند. بنابراین این فعالیت‌ها ممکن است سبب دردناک شدن پاهایشان شود. هرچند به غیر از این مورد بسیاری از عوامل وجود دارند که سبب ایجاد درد پای کودک شوند:

۱. آسیب‌دیدگی پا

آسیب‌دیدگی پا

هر گونه آسیب وارده به پای کودک از قبیل رگ به رگ شدن، پیچ خوردن، ترک برداشتن استخوان پا یا آسیب‌هایی از این دست ممکن است سبب بروز درد پای کودک شوند. اگر درد پای کودک شما ناشی از چنین آسیب‌هایی است لازم است بلافاصله به دنبال کمک‌های پزشکی مشابه برای این گونه موارد باشید.

بیشتر بخوانید: فواید و خطرات پابرهنه راه رفتن کودک چیست؟

۲. پا درد در کودکان به دلیل عفونت قارچی

بروز این شرایط در پای کودک دارای مشخصه‌هایی مانند خارش بین انگشتان پا است. ممکن است سبب شود که پوست پای کودک ظاهر فلس مانند، خشک و پوسته‌پوسته پیدا کند. این یک عفونت قارچی است که کودک ممکن است از طریق استخر شنا، پوشیدن جوراب‌های آلوده و غیره به آن مبتلا شده باشد.

۳. خار پاشنه

درد پا در کودک : خار پاشنه

این شرایط در اثر رشد استخوان پاشنه کودک به سمت بیرون بروز پیدا می‌کند. رشد استخوان پاشنه به سمت بیرون یا همان خار پاشنه می‌تواند منجر به درد پای کودک آن هم از نوع جدی شود. کودک درد شدیدی در ناحیه پاشنه پاهایش حس خواهد کرد. این مساله بیشتر میان کودکانی شایع است که فعالیت‌های ورزشی یا سایر فعالیت‌های بیرون از خانه دارند.

۴. پا درد ناشی از کف پای صاف

اگر کودک از دردی شاکی است که به قوزک پاهایش و ماهیچه‌های ساق پاهایش هم می‌رسد پس این احتمال وجود دارد که درد پای کودک شما ناشی از کف صاف پاهایش باشد.

۵. پا درد در کو دکان به دلیل پوشیدن کفش نامناسب

گاهی مواقع درد پای کودک ممکن است ناشی از پوشیدن کفش نامناسب پیاده‌روی یا دویدن باشد. یا پوشیدن کفشی که به پاهایش خیلی تنگ است. کفش‌های تنگ یا سایز نامناسب پا ممکن است سبب بروز راش پوستی و زخم شدن پوست پای کودک شوند که ممکن است به نوبه خود منجر به درد شدید در ناحیه پاهای او شوند.

۶. پینه بستن پا

پینه بستن پا

اگر کودک شما از قسمت قوس‌دار پای خود استفاده بیشتری می‌کند یک زایده گوشتی ممکن است روی مفصل زیرین انگشت بزرگ پایش ظاهر شود و از یک طرف پا بیرون بزند. این شرایط ممکن است همچنین ناشی از هر نوع از شکل افتادگی پا در زمان تولد یا به دلایل ژنتیکی باشد و نیزامکان دارد سبب بروز درد پای کودک شود.

۷. ناخن‌های فرو رفته در پوست

گاهی مواقع عدم گرفتن صحیح ناخن‌های انگشتان پا ممکن است سبب شود که تراشه‌های باقی مانده ناخن در لبه انگشتان پا درهم پیچ خورده و داخل پوست انگشتان پا فرو بروند. این مساله سبب قرمز شدن رنگ و زخم شدن پوست اطراف ناخن می شود. در نتیجه ممکن است منجر به بروز درد پای کودک شود. طبیعی است که در این حالت بهترین راه مقابله گرفتن ناخن به طور مداوم و صحیح است.

بیشتر بخوانید: ۱۰ درمان خانگی برای درمان دل درد کودکان نوپا

۸. زگیل کف پا ( علت درد کف پا در کودکان )

زگیل کف پا که اغلب با میخچه پا اشتباه گرفته می‌شود ناشی از یک عفونت ویروسی است. این عفونت شدیدا هم مسری است. این زگیل‌ها از لایه‌های زیرین پوست ریشه می‌زنند و ممکن است سبب بروز درد شدید و ناراحتی در پای کودک به هنگام راه رفتن شوند. زگیل کف پا یکی از عوامل درد در کف پای کودکان است.

۹. آماس ماهیچه پاشنه پا

این شرایط ممکن است ناشی از ناراحتی و درد در ناحیه ماهیچه پاشنه پا باشد. در واقع همان نوار ضخیم پوشیده از بافت‌های متصل به یکدیگر است. علائم این بیماری ممکن است شامل دشواری در راه رفتن، زق‌زق کردن پا و وجود درد شدید در ناحیه پاشنه باشد. این دردها معمولا در اوائل صبح ملموس‌تر است.

۱۰. کشیدگی تاندون آشیل ساق پا

کشیدگی تاندون آشیل ساق پا

این شرایط بیشتر برای کودکانی رخ می‌دهد که فعالیت فیزیکی و ورزشی سنگینی داشته‌اند. فعالیت فیزیکی فزاینده ممکن است فشار زیادی روی پاشنه پا و ماهیچه‌های پشت ساق پا وارد آورد. در نتیجه منجر به دپا درد در کودکان و ناراحتی در پای آنها شوند.

موارد ذکر شده در بالا برخی از عواملی هستند که سبب بروز درد پا در کودک می‌شوند. اگر هر کدام از این موارد را در کودکتان مشاهده کردید می‌توانید از درمان‌های مختلفی برای تسکین این درد استفاده کنید.

درمان خانگی پا درد در کودکان

اگر به دنبال تعدادی درمان خانگی جهت معالجه پا درد در کودکان خود هستید روش‌های درمانی زیر ممکن است مفید فایده واقع شوند:

  • کودکتان را تشویق کنید که بعد از گذراندن یک روز پر از فعالیت پاهایش را درون آب ولرم قرار دهد. یک حمام آب ولرم نیز ممکن است مفید باشد. حمام آب ولرم به آرام شدن ماهیچه‌های خسته بدن کمک کرده و درد را تسکین می‌دهد و نیز سبب خواب بهتر در کودک می‌شود.
  • به رژیم غذایی کودک توجه ویژه‌ای داشته باشید. زیرا برخی از مسائل مربوط به اختلالات فیزیکی به خاطر ناکافی بودن تغذیه کودک رخ می‌دهند. میزان آهن دریافتی بدن کودک را افزایش دهید. زیرا وجود بیشتر آهن در بدن می‌تواند از بروز بسیاری از مشکلات مربوط به سلامتی در بدن جلوگیری کند.
  • اگر پزشک داروهایی جهت درمان درد پای کودک تجویز کرده است اطمینان حاصل کنید که کودکتان داروهایش را سر وقت مصرف کند. از دادن هرگونه داروی بدون نسخه پزشک به کودک جدا خودداری کنید. چنانچه به دنبال دادن هرگونه دارو به کودک هستید نخست اجازه پزشک را در این رابطه بگیرید.
  • اگر کودکتان از درد پایش شکایت دارد کفشی مناسب و راحت به او بدهید تا بپوشد.
  • اگر درد ناشی از وجود فشار مضاعف و مداوم روی پاها است بهتر است از فرایندی با نام I.C.E استفاده کنید. I.C.E مخفف کلمات استراحت، یخ، کمپرس آب سرد و حرکات طبی است. این فرایند ۴ گانه ممکن است به مدت چند ساعت در تسکین و درمان درد پای کودک تاثیرگذار باشد.
  • هنگامی که کودک احساس می‌کند حالش بهتر شده است و درد پایش فروکش کرده است تشویقش کنید فعالیت‌های فیزیکی سبک رو به متوسط داشته باشد. پزشک ممکن است انجام تعدادی از حرکات ورزشی را به کودکتان توصیه کند.
  • اگر تحت شرایط حادی که به وجود آمده است پزشک استفاده از عصای زیر بغل را توصیه کرد می‌توان از آن‌ها نیز استفاده کرد.
  • اگر درد پای کودک حتی بعد از گذشت چند روز یا بیشتر فروکش نکرد به پزشک مراجعه کنید. اگر مساله به نظر پیچیده‌تر می‌رسد پزشک ممکن است به شما توصیه کند که کودک را نزد متخصص ببرید.

بیشتر بخوانید: زمین خوردن کودک در چه مواردی خطرناک است و بعد از آن چه باید کرد؟

چه زمانی با پزشک مشورت کنیم؟

گاهی مواقع ممکن است درمان‌های خانگی یا درمان‌های سنتی که شما اعمال می‌کنید در مورد کودکتان موثر واقع نشود. در این شرایط ممکن است کودک نیازمند کمک‌های خاص پزشکی باشد. موارد زیر جزو شرایط خاصی هستند که در مواجهه با آن‌ها باید با پزشک مشورت کنید:

  • هر گونه نشانه‌ای از عفونت روی پای کودک که ممکن است شامل تب، چرکی شدن هر قسمت از پا، قرمزی، درد شدید و غیره می‌شود.
  • در صورت زق‌زق کردن پای کودک یا بی‌حسی در آن
  • در صورتی که متوجه شوید پای کودک در وضعیت اصلی خود نیست یا به نظر می‌رسد که پیچ خورده است.
  • در صورتی که پای کودک هنگام گذاشتن روی زمین ثابت نباشد و تلوتلو بخورد.
  • در صورتی که روی پا ایستادن کودک با دشواری همراه شده باشد.

برای پا درد در کودکان به چه دکتری مراجعه کنیم؟

در سال هایی که صفحات رشد استخوان در کودکان هنوز رشد نکرده، آسیب های وارده به این صفحات به سختی قابل درمان هستند. جراحان پا و زانو به طور ویژه در این زمینه آموزش دیده و تجربه کافی دارند. آنها در زمینه رسیدگی به صفحات رشد استخوانی، استخوان ها، بافت نرم در کودکان در حال رشد تسلط دارند. در غیر اینصورت در صورت بروز اختلالات دیگر از جمله آسیب در اثر ورزش و یا نشانه هایی که در بالا به آنها اشاره شد، می توانید به متخصص پا یا ارتوپد مراجعه کنید. در هر حال، اگر متوجه هرکدام از شرایط بالا در کودک شدید توصیه ما این است که به دنبال کمک‌های پزشکی باشید.

پا درد در کودکان بسیار شایع است و به دلایل مختلفی هم رخ می‌دهد. به منظور تعیین عامل اصلی بروز درد در پای کودک بهتر است نخست به پزشک مراجعه شود.

پاسخ شما:

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید
نام خود را اینجا وارد کنید