در این مقاله از کودکت قصد داریم درباره رشد حس چشایی کودک و مهارتهایی که باید بدانید صحبت کنید. آنچه که در این مطلب آموزشی میخوانید عبارتند از:
- چه زمانی حس چشایی کودک رشد میکند؟
- چگونه حس چشایی کودک رشد میکند؟
- آیا کودک سلایق چشایی شما را به ارث میبرد؟
- چگونه به کودک خود کمک کنید تا از غذاهای مختلف لذت ببرد؟
- چرا کودک تقریبا همه چیز را در دهان خود میگذارد؟
حس چشایی کودک شما همراه با کنجکاوی طبیعی به او کمک میکند تا جهان بزرگ و گسترده را کشف کند. جوانههای چشایی میتوانند به کودک شما کمک کنند تا حتی قبل از اینکه خوردن غذاهای سفت و جامد را شروع کند، بفهمد که آیا مزهها و طعمهای مختلفی را دوست دارد یا نمیپسندد.
۱. چه زمانی حس چشایی کودک رشد میکند؟
حس چشایی کودک از درون رحم شروع به رشد میکند. تا ۹ هفتگی در دوران جنینی، دهان و زبان جنین با اولین پرزهای چشایی شکل میگیرد. جنین در رحم در مایع آمنویتیک غوطهور است. او به صورت طبیعی از طریق این مایع تنفس و تغذیه میکند که به رشد ریهها و سیستم گوارش او کمک میکند.
طعم غذایی که میخورید و آنچه که میآشامید از طریق جریان خون به مایع آمنیوتیک وارد میشود. وقتی کودک شما طعم آمنیوتیک را میچشد اولین تجربه خود را در درک طعمهای مختلف تجربه میکند.
به علاوه بوی آنها را نیز متوجه میشود. اگر غذا را با طعم شیرین، شور و یا تند تناول کنید کودک شما نیز متوجه طعم آن خواهد شد. بعد از تولد پرزهای چشایی جدید کودک شما بسیار .حساس هستند
کودک میتواند طعم شیرین و ترش را تشخیص دهد. کودک طعم شیرین را ترجیح میدهد و به این دلیل شیر مادر را بسیار دوست دارد. حس بویایی و چشایی به هم مرتبط هستند و کودک شما در هنگام تولد حس بویایی خوبی دارد و تفاوت بین بوی شیر مادر خود و مادران دیگر را متوجه میشود.
بیشتر بخوانید: تمیز کردن لثه کودک پیش از درآمدن دندان مهم است؟
۲. چگونه حس چشایی کودک رشد میکند؟
قدرت چشایی کودک در بدو تولد خوب است و تعداد پرزهای چشایی او و واکنشهای او به طعمهای مختلف با افزایش سن رشد میکند.
سه ماه اول زندگی کودک
در واقع کودک ممکن است دامنه گستردهتری از پرزهای چشایی نسبت به یک انسان بالغ داشته باشد. پرزهای چشایی نوزاد تازه متولد شده علاوه بر زبان، روی لوزه و در عقب حلق نیز وجود دارد. در 3 ماه اول تولد، کودک شما تفاوت بین طعم شیرین و تلخ را متوجه میشود و طعمهای شیرین را مثل طعم شیر مادر ترجیح میدهد.
۳ تا ۶ ماهگی
تا سه ماهگی زبان کودک رشد میکند. ممکن است ببینید که کودک همه چیز مثل اسباب بازی یا ملحفه را به سمت دهان خود میبرد. این کار نشان میدهد که کودک سعی در امتحان طعمهای متفاوت دارد. حدود ۵ ماهگی حس چشایی کودک تغییر کرده و قادر است که بیشتر به طعم شور واکنش نشان دهد؛ البته فکر خوبی نیست که به کودک غذاهای شور دهید.
۶ تا ۱۲ ماهگی
بعد از ۶ ماه فقط شیرمادر یا شیرخشک خوردن، وقتی کودک غذاهای سفت را شروع میکند طعمهای جدید او را شگفت زده میکند. اگر کودک بعد از عادت به طعم شیرین، برای امتحان طعمهای جدید مردد باشد کاملا طبیعی است.
وقتی غذای کودک را به غذاهای سفت تغییر میدهید، خیلی سریع علایق کودک خود را به برخی از غذاها خواهید فهمید. کودک برخی از غذاها را پس میزند و گاهی مجبورید برخی از غذاها را بارها به او پیشنهاد کنید.
برخی از کارشناسان میگویند قبل از اینکه تصمیم بگیرید که کودکتان غذای خاصی را دوست ندارد، حداقل ۸ بار آن را به کودک پیشنهاد دهید. تقریبا در ۷ یا ۸ ماهگی کودک شما توانایی خوردن غذاهای انگشتی را پیدا میکند. این یک فرصت خوب برای امتحان کردن طعمهای جدید و کشف مزههای متنوع میوهها یا سبزیجات نرم است.
۳. آیا کودک شما سلایق چشایی شما را به ارث میبرد؟
حس چشایی کودک شما تحت تاثیر عوامل متفاوتی قرار میگیرد که بخشی از آن ژنتیکی است؛ البته الزامی برای این مطلب وجود ندارد. کوک شما ممکن است به طعمهایی که در رحم کشف کرده علاقهمند باشد. همچنین با احتمال بیشتری ممکن است به غذاهای متنوعی که به آنها عادت میکند علاقه نشان دهد. اگر شما غذاهای متنوعی را به او پیشنهاد کنید ممکن است که وقتی بزرگ شد به خوردن آنها ادامه دهد.
کودک شما همچنین از شما و از سلایق غذاهای مورد علاقه شما تقلید میکند. پس بهتر است که عدم علاقه خود را به برخی از غذاها به ویژه غذاهای سالم نشان ندهید. با این روش میتوانید کودک خود را برای خوردن این نمونه غذاها ترغیب کنید.
دامنه غذاهایی که کودک در بزرگسالی دوست خواهد داشت به مدت زمانی که از شیر مادر استفاده میکند نیز بستگی دارد. پژوهشها نشان میدهند که طعمهای مختلفی شیر شما میتواند تاثیر مثبتی بر پرزهای چشایی کودک داشته باشد و کمک میکند که غذاهایی با طعمهای متفاوت را در بزرگسالی بپذیرد.
بیشتر بخوانید: ۶ نوع درمان خانگی برای درمان آفت دهان کودک و نوزاد
۴. چگونه به کودک خود کمک کنید تا از غذاهای مختلف لذت ببرد؟
دادن غذاها مختلف به کودک برای اینکه طعمهای متفاوت را امتحان کند، ممکن است به او برای خوردن غذاهای با مزههای متفاوت در بزرگسالی کمک کند. زیرا کودک مایل است به غذاهایی که به آنها عادت داشته روی بیاورد.
وقتی که غذاهای سفت را برای کودک خود آغاز میکنید ابتدا از میوه یا سبزی خالص استفاده کنید سپس به تدریج غذاهای جدید را به او معرفی کنید. ترسو نباشد، اینکه کودک باید غذاهای ملایم را بخورد افسانهای بیش نیست. اگر میخواهید دامنه غذاها را گسترش دهید «اولین غذاهای خلاقانه کودک» را امتحان کنید و فیلم «درست کردن غذای کودکتان چقدر آسان است» مخصوصا «تهیه غذای هفتگی کودک در ۱ ساعت» را ببینید.
به کودکان خود اجازه دهید که غذا را به شیوه خود کشف کند. چشیدنهای اولیه ممکن است چشیدن و چرخاندن غذا با زبان قبل از بیرون ریختن غذا باشد. با حمایت و تشویق میتوانید به او کمک کنید تا به طعمهای متفاوت عادت کند و برای امتحان کردن غذاهای جدید احساس اطمینان کند.
وقتی نوبت به شکر و نمک میرسد احتیاط کنید. از غذاهای فرآوری شده اجتناب کنید و نمک یا شکر را به غذای کودک خود اضافه نکنید. کلیههای جوان نمیتوانند با پردازش بیش از حد نمک روبرو شوند و قند باعث پوسیدگی دندان میشود. ندادن غذاهایی با طعم شور و شیرین به کودک نیز فکر خوبی است.
بیشتر بخوانید: عادت به دهان بردن اشیا در کودکان برای چیست؟
۵. چرا کودک من تقریبا همه چیز را در دهان خود میگذارد؟
کودک شما از دهان خود به عنوان راهی برای اکتشاف، یادگیری و دریافت حسی از دنیای اطراف خود استفاده میکند. در کودکان دهان از انگشتان و دستهایشان حساستر است. بنابراین دهان به آنها این امکان را میدهد که طعم و مزههای جدید غذاها و چیزهای دیگر را بفهمند و به آن روش دهانی گفته میشود.
به همین علت است که اغلب کودکان را در حالی میبینید که عروسک، کتاب یا چیزهای دیگر را برمیدارند و خیلی سریع آن را در دهان خود میگذارند. این فکر که کودک شما هر چیزی را در دهانش قرار میدهد، میتواند نگران کننده باشد بنابراین شما باید مراقب باشید که هر چیز تیز، کثیف یا خطرناک را در دهان خود قرار ندهد.