بی ادبی و بدرفتاری کودک همیشه عمدی نیست. گاهی کودکان تشخیص نمیدهند که که قطع کردن حرفهای دیگران، بالا کشیدن بینی، صدا کردن یک خانم با صدای بلند که جلوتر از آنها در حال حرکت است، رفتار مودبانه محسوب نمیشود. در هیاهوها و شلوغی زندگی روزمره پدرها و مادرها معمولا فرصت کافی برای تربیت کودک و آموزش آداب معاشرت به کودکان ندارند. اگر سعی کنید که این ۲۵ رفتار مودبانه را به بچهها بیاموزید، یک کودک مودب، مهربان و دوستداشتنی خواهید داشت.
۱ـ برای تقاضای انجام کاری، لطفا بگوید
کودک معمولا نمیداند زمانی که تقاضای انجام کار یا عدم انجام آن را دارند، در ابتدای جملات خود از لطفا استفاده کند. به عنوان والدین از لطفا در ارتباط با دیگران استفاده کنید. کودک رفتار مودبانه را از شما میآموزد.
۲ـ در صورت قرار گرفتن مورد لطف شخصی، تشکر کند
بیشتر بخوانید: رعایت نظم در کودکان را پرورش بدهید
به کودک بیاموزید اگر شخصی برای آنها کاری انجام داده است یا هدیهای تقدیمشان کرد، سپاسگزاری کند. کودکان معمولا به صحبتهای افراد بزرگسال توجه میکنند، اگر این رفتار مودبانه را در شما مشاهده کنند، حتما یاد میگیرند.
۳ـ صحبت بزرگترها را قطع نکند
به کودک بیاموزید زمانی که افراد بزرگسال یا شما و همسرتان مشغول صحبت با یکدیگر هستید، صحبتهای شما را قطع نکند؛ مگر اینکه کار ضروری داشته باشند. به آنها بگویید در صورت تمام شدن صحبتتان، به حرفهای آنها گوش خواهید داد.
۴ـ با گفتن ببخشید در ابتدای کلام، دیگران را خطاب کند
به کودک بگویید، در صورتی که میخواهد شخصی را با رفتار مودبانه متوجه حضورش کند، در ابتدای کلامش واژه ببخشید را به کار ببرد.
۵ـ قبل از انجام هر کاری، اجازه بگیرد
به کودک یاد دهید در صورتی که فکر میکند انجام کاری برای آنها ایجاد مشکل میکند، قبل از انجام آن اجازه بگیرد. اجازه میتواند آنها را از دردسرهای بعدی نجات دهد.
۶ـ بهانهگیری و منفیبافی را کنار بگذارد
به کودک بگویید که جهان، عکسالعملی نسبت به نگرش و باورهای منفی آنها نشان نمیدهد. غرغرها و بهانهگیریها را پیش خودش نگاه دارد یا در نهایت فقط با دوستانش درد و دل کند. تربیت فرزند خوشبین از او در آینده یک انسان موفق میسازد.
۷ـ درباره ظاهر دیگران نظر ندهد
به کودک آموزش دهید که درباره ویژگیهای ظاهری افراد دیگر نظر ندهد. هر چند تعریف کردن از ظاهر دیگران برای آنها خوشایند و مطلوب است.
۸ـ با احترام جواب احوالپرسی سایرین را دهد
کودک باید بداند زمانی که از آنها احوالپرسی میشود، با احترام پاسخ دهند و همین سوال را از طرف مقابل بپرسد.
۹ـ از میزبان بابت پذیراییاش تشکر کند
در صورتی که قرار است کودک به تنهایی یا همراه شما شب را در خانه دوستش بگذراند، هنگام خداحافظی بابت گذراندن یک شب عالی و خاطرهانگیز در منزل آنها، از میزبان تشکر کند.
۱۰ـ قبل از ورود به مکان یا خانهای در بزند
به کودکان بیاموزید در صورتی که پشت در بسته اتاق، خانه یا هر مکان دیگری قرار گرفتهاند، قبل از ورود در بزنند و تا زمانی که شخصی اجازه ورود نداده است، وارد آن مکان نشوند.
۱۱ـ هنگام تماس تلفنی خودشان را معرفی کنند
به کودکان بگویید زمانی که با فردی تماس میگیرند، ابتدا خودشان را معرفی کنند و از طرف مقابل بپرسند که امکان صحبت کردن دارد یا نه.
۱۲ـ بعد از دریافت هدیه، تشکر کند
بیشتر بخوانید: چگونه از زمان برای ارتباط بهتر با کودکان نهایت استفاده را ببریم؟
کودک باید بیاموزد همیشه قدردان باشند و بعد از دریافت هدیه از دیگران تشکر کند. کودک میتواند پیام تشکر را در قالب ایمیل یا یک نوشته دستنویس تهیه کند و بلافاصله برای شخص هدیهدهنده بفرستد.
۱۳ـ در ارتباط با دیگران از جملات و رفتار مودبانه استفاده کند
به آنها یاد دهید که در مقابل افراد بزرگسال از کلمات غیرمودبانه و نادرست استفاده نکنند. افراد بزرگسال بلافاصله متوجه کلمات و جملات نامربوط آنها خواهند شد و آن را خوشایند نمیدانند.
۱۴ـ افراد را با نامهای تحقیرکننده خطاب نکند
خوب است که کودک بیاموزد افراد دیگر را با نامهای غیرمودبانه و زننده خطاب نکند.
۱۵ـ دیگران را مسخره نکند
کودک باید یاد بگیرد که به هیچ عنوان کسی را مسخره نکند. دست انداختن کسی به این معناست که آنها ضعیف هستند و باعث بر انگیختن خشم دیگران میشود.
۱۶ـ به حقوق دیگران احترام بگذارد
کودکان باید یاد بگیرد اگر نمایش یا یک کنفرانس و انجمن برای آنها خستهکننده است، صبر و تحمل داشته باشد و اجازه دهد تا شما از آن فعالیت لذت ببرد. هنرمندان و بازیگران در حال ارائه بهترین کار هنری خود هستند.
۱۷ـ در صورت تنه زدن به شخصی، معذرتخواهی کند
به کودک آنها بیاموزید در صورتی که ناگهان به شخصی تنه زدهاند، بلافاصله عذرخواهی کردن، یک رفتار مودبانه است.
۱۸ـ موقع سرفه و عطسه، جلوی دهانش را بگیرد
کودک باید یاد بگیرد که موقع سرفه کردن یا عطسه زدن جلوی دهانش را بگیرد و جلوی جمع بینیاش را نگیرد.
۱۹ـ در را برای فرد پشت سری، باز نگاه دارد
یک رفتار مودبانه که کودک حتما باید یاد بگیرد، این است که در را برای فردی که میخواهد پشت سرش وارد شود، باز نگاه دارد.
۲۰ـ برای کمک به دیگران پیشقدم شود
بیشتر بخوانید: هدف گذاری و راه رسیدن به آن را به کودک خود یاد می دهید؟
اگر پدر و مادر یا معلم خود را در حال انجام کاری دیدهاید، از آنها بپرسد که نیاز به کمک دارند یا نه. در حین کمک کردن میتواند مهارتهای زیادی بیاموزد.
۲۱ـ در صورت تقاضای کمک از طرف دیگران، با مهربانی استقبال کند
خیلی خوب است که کودکان یاد بگیرند در صورتی که فرد بزرگسالی از آنها تقاضای کمک داشت، با روی گشاده و خندان درخواست آنها را انجام دهند.
۲۲ـ از دیگران بابت کمکشان تشکر کنند
به کودک یاد دهید در صورتی که شخصی کاری برای آنها انجام داده یا محبتی در حق آنها به جا آورده، تشکر کند. این رفتار آنها فرد مقابل را تشویق به کمکهای بیشتری نسبت به آنها میکند. این رفتار آنها بیشتر در رابطه با معلمهایشان صادق است.
۲۳ـ نحوه صحیح استفاده از وسائل غذاخوری را یاد بگیرند
کودک باید آداب صحیح غذا خوردن و نحوه استفاده از قاشق و کارد و چنگال را یاد بگیرد. به او بگویید اگر نحوه استفاده درست آنها را نمیداند از شما برای آموزش آن تقاضا کند یا نحوه درست آن را از روی دست شما یاد بگیرد.
۲۴ـ هنگام غذا خوردن از دستمال سفره استفاده کند
بیشتر بخوانید: چگونه تفکر انتقادی را در کودکان پرورش دهیم؟
یک رفتار مودبانه روی میز غذا این است که کودک همیشه یک دستمال سفره همراهشان روی میز غذا داشته باشند و آن را روی پاهایشان بگذارند و از دستمال برای پاک کردن لبهایشان در حین غذا خوردن استفاده کنند.
۲۵ـ برای برداشتن وسایل از روی میز غذا، خم نشود
کودکت باید بگیرد خم شدن روی میز غذا یک رفتار مودبانه نیست. به آنها آموزش دهید در صورت خواستن وسیلهای از دیگران تقاضا کنند.
سبکهای فرزند پروری نقش موثری در تربیت و آموزش کودکان دارند. شما میتوانید با مطالعه مطالب منتشر شده در بخش تربیت کودک و روانشناسی در وبسایت کودکت از نحوه صحیح رفتار با کودکان آشنا شوید و به آنها آموزش دهید در آینده رفتار صحیحتری از خود نشان دهند. اگر شما هم هرگونه نظر یا پیشنهادی در این زمینه دارید حتما با ما و والدین دیگر به اشتراک بگذارید.