راهکار بد غذایی همیشه برای والدین چالش بزرگی بوده است. کودک بد غذا باعث میشود تا خوردن وعدههای غذایی به چالشی بزرگ در منزل بدل بشوند. همه ما دوست داریم که عادات غذایی صحیح و مناسبی در فرزندان خود ایجاد کنیم. وقتی کودک از خوردن مواد غذایی مفید پرهیز میکند، وضعیت کمی دشوار میشود و مدیریت آن هم به مهارت نیازمند است. هر چند که این دوران برای والدین سخت است اما باید کودک خود را درک کنید و بدانید که او مانند فردی بزرگسال قادر به همراهی شما سر میز غذا نیست. بنابراین، باید ترفندهایی به کار بگیرید تا کودک بد غذا هم به خوردن انواع مواد مفید و مغذی علاقهمند بشود.
اگر فرزند شما یک کودک بد غذا است، باید صبوری زیادی به خرج بدهید. تعیین حد و مرزهای مشخص در غذا خوردن کار بسیار خوبی است اما نباید وسواس و سختگیری زیادی در اینباره به خرج بدهید. مثلا آموزش غذا خوردن اعضای خانواده در کنار هم بسیار کار خوب و شایستهای است اما ممکن است کودک بد غذا نسبت به این موضوع واکنشهای خوبی نداشته باشد. پس در مواقعی که با بدقلقی کودک مواجه شدید و مثلا از نشستن سر میز خودداری میکند یا غذاها را پرتاب میکند و میلی به خوردن ندارد، خونسردی خود را کاملا حفظ کنید و سعی کنید به شکلی منطقی و آرام نسبت به او واکنش نشان بدهید.
درست است که مصرف ماهی و سبزیجات پخته برای سلامت کودک بسیار مفید و ضروری است. اما خودتان را جای فرزندان بگذارید و قبول کنید که به عنوان یک کودک، آن هم کودکی که بد غذا است و هر چیزی را با اشتها نمیخورد، مصرف مداوم غذاهای صرفا مفیدی که چندان خوشمزه نیستند، بسیار زجرآور است. پس همیشه با تهیه برخی از خوراکیهای مورد علاقه کودک بد غذا، سعی کنید در ترغیب او به ماندن سر میز و غذا خوردن کمک کنید.
یادتان باشد که بدترین کار در شکلگیری عادات غذایی کودک، استفاده از تنقلات و مواد خوشمزه به عنوان جایزه است. برای مثال، زمانی که به کودک میگویید با خوردن و تمام کردن بشقاب سالاد به او شیرینی خواهید داد، به او نشان میدهید که شیرینی ارزشمندتر از سالاد است و مصرف سالاد و سبزیجات تازه را کم اهمیت جلوه میدهید. بهتر است تلاش کنید که با استفاده از تزئین، برخی سُسهای خوشمزه و… کودک بد غذا را ترغیب به خوردن سالاد و مواد مفید کنید. استفاده از موادی غیر مفید مانند تنقلات، دسر و… به عنوان جایزه باعث شکلگیری عادتهای غذایی اشتباه در کودک بدغذا میشود.
کودک بد غذا نیاز به کمک موثر شما دارد. پس باید زمان و انرژی زیادی برای او بگذارید و با وجود اینکه فرایندی سخت در غذا دادن به او در پیش دارید، همه مشکلات را به جان بخرید. از زور و تنبیه برای غذا دادن به کودک استفاده نکنید. حوصله داشته باشید و وقتی کودک از خوردن غذا پرهیز کرد، غذایش را در یخچال بگذارید و صبر کنید تا گرسنه بشود. در این صورت خودش به سراغ غذا خواهد رفت. سریع عصبانی نشوید و از کوره در نروید.
همانطور که پیشتر هم عنوان شد، کودک بد غذا معمولا نسبت به خوردن مواد مفید مختلف واکنش نشان میدهد. وظیفه شما به عنوان مادر یا پدر و… این است که صبور باشید و در صورت مشاهده بیمیلی کودک، به مصرف مواد مفید، سریع تسلیم نشوید. مثلا اگر کودک بد غذا از خوردن بورانی اسفناج بیزار است، زود جا نزنید. بارها و بارها با روشهای مختلف سعی کنید که او را به خوردن علاقهمند سازید.
اگر میخواهید که کودک عادت به خوردن مواد مغذی و مفید داشته باشد، خودتان هم باید چنین رویهای در پیش بگیرید. وقتی کودک بد غذا، اطرافیان خود را در حال مصرف مواد سالمی چون میوهها و سبزیجات ببیند، ناخودآگاه به سمت چنین سبکی از رژیم غذایی تشویق میشود.
بسیاری از والدین از مصرف زیاد مواد نامناسب و فستفود و… شکایت میکنند و میگویند که کودکشان مدام در حال خوردن تنقلات است. پرسش اینجا است که چه کسی اقدام به خرید این مواد برای کودک بد غذا میکند؟ بدیهی است که کودک به تنهایی خرید نمیکند. پس اگر میخواهید عادات غذایی سالمی برای کودک شکل بدهید باید تلاش کنید تا از خرید مواد نامناسب پرهیز کرده و کودک را به سمت مواد مفید سوق بدهید. اگر روزی هوس غذایی کردید که کودک دوست نداشت، به او گزینه مفید دیگری پیشنهاد کنید. مثلا اگر هوس آبگوشت کردهاید اما میدانید که کودکتان به آن لب هم نمیزند، برای او غذای مفید دیگری تهیه کنید. در هر حال به او باید حق انتخاب هم بدهید اما هرگز نگذارید که با مواد بیارزش خود را سیر کند.
تنظیم برنامهای مشخص برای مصرف غذایی و چسباندن آن روی در یخچال هم برای کودک مفرح است و هم او را در مصرف مواد غذایی مختلف منظم میکند. مثلا ساعت خاصی را برای خوردن برخی تنقلات مفید قرار بدهید. اصلا درست نیست که کودک بدون برنامه و در هر ساعتی که دوست داشت، شروع به خوردن چیزی مثل پفک و… کند.
وقتی کودک بدغذا شروع به ایراد گرفتن میکند و حاضر نیست غذای خود را به درستی مصرف کند، واکنش شدید از خود بروز ندهید. این راهکار بد غذایی نیست. کودک را دعوا نکنید و با صبوری به او گوشزد کنید که کارش اصلا درست نیست.مهمترین راهکار بد غذایی صبوری است.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…