تغذیه

چگونه یک کودک بد غذا را کنترل کنیم؟

کودک بد غذا می‌تواند حسابی برای والدین خودش دردسر ایجاد کند. نگرانی از نرسیدن مواد غذایی مناسب به بدن کودک یا کمبود انرژی مواردی است که والدین یک کودک بد غذا را حسابی می‌ترساند و به دنبال راه چاره‌ای برای کنترل این اوضاع هستند. بد غذایی معمولا در کودکان ۲ تا ۴ ساله به یک مسئله اساسی برای والدین تبدیل می‌شود. اما برای کنترل یک کودک بد غذا بهتر است ابتدا با دلایل این موضوع که مرحله‌ای از رشد کودک است و همچنین راهکارهای پیشنهادی برای رفع بد غذایی آشنا شوید.

دلیل بد غذایی کودکان

برای یک کودک پیش دبستانی کاملا طبیعی است که از  رنگ، غذا یا اسباب بازی که تا دیروز دوست داشته‌ است ناگهان متنفر بشود. حتی غذاهایی را که تا دیروز مورد علاقه کودک بوده‌ است، امروز آن‌ها را پس می‌زند. حتی گاهی اوقات این بد غذایی افراطی می‌شود. طوری که آن‌ها در تمامی وعده‌های غذایی خود تنها چند غذای به خصوص را می‌خورند.

نانسی هادسون، تخصص تغذایه می‌گوید:

این موضوع ترس از چیزهای جدید است، ما فکر می‌کنیم این یکی از ویژگی‌های انسان‌ها در راه تقویت محافظت از خود است. شما چیزهای جدید را امتحان نمی‌کنید چراکه از امنیت آن خبر ندارید. این کاملا طبیعی است.

ترس از چیزهای جدید تا سن ۴ و ۵ سالگی به تدریج کاهش پیدا می‌کند، اما برای بعضی بچه‌ها تا نوجوانی به طول می‌انجامد. کودک شما ترجیح می دهد همه‌چیز برای او پایدار و آشنا باشد و تا وقتی که شما بارها آن را سرو نکنید او مایل به امتحان کردن نمی‌شود.

بد غذایی در کودکان پیش دبستانی گاهی اوقات به نشانه نمایش استقلال است، در ذهن او این جمله شکل می‌گیرد:

تو نمی‌توانی من را مجبور به خوردن آن غذا کنی!

همچنین به دلیل این که بچه‌ها پیش دستانی بسیار پر جنب و جوش هستند، کودک شما طاقت ندارد که برای مدتی روی یک صندلی بنشیند و غذا بخورد و شاید این دیلی بر این باشد که شما با یک کودک بد غذا مواجه هستید. شما می‌توانید با تزیین غذا و جذاب کردن میز غذا، فرزند خود را بدون اینکه با اسباب بازی‌ یا تلویزیون حواس او پرت بشود، برای مدتی کوتاه آرام سر میز غذا نگه دارید.

معرفی غذاهای جدید به یک کودک بد غذا

مقاله مرتبط: چگونه صبحانه کودکان را لذت بخش کنیم؟

کودک شما به صورت غریزی می‌داند که چقدر غذا برای نیاز بدن و سلامت او کافی است. اینکه کودک چه غذایی بخورد تصمیمی است که باید به عهده او گذاشته بشود. بهترین کاری که شما می‌توانید برای یک کودک بد غذا انجام بدهید، تهیه انواع مختلف غذاهای سالم و سرو آن‌ها در محیطی آرام و مثبت است تا زمان غذا برای همه لذت بخش شود.

  • در وعده‌های غذایی به فرزند خود غذاهای جدید را پیشنهاد بدهید. صبور باشید، گاهی اوقات باید یک غذا را چندین بار سرو کنید تا کودک شما آماده خوردن آن غذا بشود. بالاخره وقتی کودک شما ببیند که شما هم از همان غذا می‌خورید، بعد از چند بار او هم از همان غذا میل می‌کند.
  • غذا را در اندازه کودکان سرو کنید. اندازه کودک معمولا نصف یک غذای معمولی است. به طور مثال نصف فنجان حبوبات یا ماست، ۶۰ گرم گوشت، ۴ قاشق غذاخوری سبزیجات یا یک تکه نان اندازه غذای یک کودک است. گاهی فرزند ما یک کودک بد غذا نیست و فقط اندازه غذایی که به او می‌دهیم زیاد است و در بشقاب می‌ماند.
  • از کودک خود نپرسید که برای شام چه غذایی دوست دارد. چون او غذایی را انتخاب می‌کند که قبلا خورده است. در عوض شما به او بگویید که وقت شام است و غذاهای مختلفی سرو کنید تا او یک غذا را برای خوردن انتخاب کند. از غذاهایی که آماده می‌کنید حداقل یک مدل غذا را که مطمئن هستید کودک شما دوست دارد و با آن آشنا است، سر میز شام قرار بدهید.
  • موقع معرفی غذای جدید مقدار کمی از آن غذا به او بدهید. تا در صورتی که غذا را دوست نداشت، شما مجبور به دور ریختن مقدار زیادی غذا نباشید. سعی کنید موقع گرسنگی غذاهای جدید را به او معرفی کنید.
  • ذائقه کودک شما حساس است. بچه‌ها به راحتی از از رنگ، مزه یا ظاهر غذا بیزار می‌شوند. به همین دلیل است که گاهی اوقات غذایی را که تا به حال امتحان نکرده‌اند دوست ندارند. همچنین بعضی وقت‌ها کودک از خوردن یک غذا امتناع می‌کند چرا که آن را در زمان بیماری خورده است یا آن غذا مرتبط با یک تصویر منفی در ذهن او است. اگر فرزند شما می‌گوید که غذایی حال او را بد می‌کند برای مدتی آن غذا را برای او درست نکنید.
  • وقتی کودک شما در خرید مواد غذایی یا تهیه غذا به شما کمک کند، باعث می‌شود غذایی را که در آماده‌سازی آن نقشی داشته است بهتر بپذیرد و بخورد.
  • ارزش غذایی مواد خوراکی مختلف را به کودک خود آموزش بدهید. یک جدول غذایی در آشپزخانه نصب کنید و از او بخواهید قسمت ارزش غذایی هر غذایی را که در آن روز خورده است رنگ کند و به او بگویید وقتی خوراکی ها مقوی را بخورد بهتر می‌دود و ورزش می‌کند.
  • الگوی خوبی برای کودک خود باشید و غذاهایی را بخورید که دوست دارید فرزندتان هم بخورد. چگونگی وعده‌های غذایی خانوادگی ارتباط مستقیمی با عادت غذایی کودک دارد و اگر شما الگوی صحیحی باشید، باعث می‌شود کودک شما از زمان غذا خوردن لذت ببرد.

اگر یک کودک بد غذا در منزل دارید، زیاد نگران نباشید، وقتی کودکت بزرگ می‌شود و به پیش دبستانی می‌رود ذائقه او هم غذاهای متنوع‌تری را می‌پسندد.

پیشنهاد غذاهای سالم به کودک بد غذا

بچه‌ها هرچه بزرگ‌تر می‌شوند غذاهای بیشتری را امتحان می‌کنند و می‌خورند. اما در همین سن پایین کودک خود، باید روش‌های مناسبی را برای پرورش عادت‌های خوب غذایی در او امتحان کنید.

مقاله مرتبط: با این روش ها به افزایش اشتهای کودک خود کمک کنید

هیچگاه فرزند خود را مجبور به خوردن غذایی خاص نکنید. کودک شما باید خودش نوع غذایی را که می‌خواهد بخورد امتحان کند. اگر شما کودک خود را مجبور به خوردن غذایی که دوست ندارد بکنید، باعث به وجود آمدن مشکلاتی در بزرگسال او می‌شوید.

کوکانی که برای غذا خوردن خود تصمیم نمی‌گیرند، مثل زمان سیر شدن و دست کشیدن از غذا، بیشتر در معرض خطر چاقی یا علاقه مفرط به غذاهای ناسالم هستند. اجبار کردن فرزند خود به غذا خوردن اورا لجوج می‌کند و باعث می‌شود کمتر حاضر به امتحان غذاهای جدید بشود.

تحقیقات نشان داده است که برخلاف نگرانی والدین، کودکان مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را با خوردن غذاهای مختلف به دست می‌آورند.

البته اگر شما فکر می کنید که بد غذایی در کودک شما به امری پیچیده تبدیل شده است، حتما با پزشک کودک خود مشورت کنید.

چگونگی سرعت رشد کودک

اگر کودک شما به اندازه کافی رشد نکرده است، نگران نباشید. بچه‌ها همیشه با یک سرعت ثابت رشد نمی‌کنند و حتی زمان‌هایی است که کودک شما اصلا رشد نمی‌کند. اگر شما خیلی نگران هستید به پزشک مراجعه کنید اما ترس خود را به کودک منتقل نکنید. اگر شما مدام به او بگویید که غذا بخورد و لقمه‌های او را بشمارید او بیشتر در مقابل غذا خورن مقاومت می‌کند. این موضوع را در نظر داشته باشید که اشتهای کودکان بسته به فعالیت روزانه و نمودار رشد آن‌ها تغییر می‌کند. شما برای کنترل کردن کودک بد غذا خود چه کارهایی انجام می‌دهید؟

محدثه شاه نعمتی

Share
Published by
محدثه شاه نعمتی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago