رشد زبان در کودک یکی از موضوعات قابل توجه و شگفتانگیز است. تغییرات قابل ملاحظه در طرز حرف زدن کودک، مانند ادای صداهای نامفهموم و مبهم تا سخن گفتن واضح و کامل در انسان با سرعتی باورنکردنی اتفاق میافتد. حتی قبل از اینکه کودک قادر به بیان اولین کلمات شود، توانایی درک بخش زیادی از زبان را خواهد داشت. رشد زبان در کودک بر اساس ترتیب مشخصی انجام میشود.
در مراحل اولیه رشد زبان در کودک او شروع به ادای صداهای نامفهوم میکند. در مرحلهی بعد او قادر به تقلید تک کلمهها است. در مراحل بعدی کودک توانایی کنار هم قرار دادن چند کلمه را دارد. در ادامه به تشریح مراحل رشد زبان در کودک میپردازیم.
شاید برای شما جای تعجب باشد، اما رشد زبان در کودک از همان ابتدای تولد، شروع میشود. در طول سال اول زندگی، او قادر به تشخیص تمام صداهای گفتاری در زبان است. در سه ماه اول زندگی اکثر نوزادان مسلط به چنین مهارتهایی هستند:
هر چند که کودکان هنوز قادر به صحبت، نیستند. اما این به آن معنا نیست که نمیتوانند ارتباط برقرار کنند. این مکالمات اولیه در قالب تولید صداهای نامفهوم، اشارات و حرکات در موقع سخن گفتن، خیره شدن و حالات چهره به تقویت مهارتهای ارتباطی مانند زبان کمک میکند. بعضی از مهارتها عبارت است از:
در این مرحله، والدین از رشد زبان در کودک تعجب میکنند. علاوه بر تولید صداهای نامفهوم، کودک قادر به بیان کلماتی مانند ماما و بابا است. بین سنین شش تا نه ماه کودکان قادر به انجام چنین مهارتهای زبانی هستند:
هنگامی که کودکان به یک سالگی نزدیک میشوند، ظرفیت آنها برای یادگیری زبان به طور چشمگیری افزایش پیدا میکند. با اینکه کودکان در این مدت قادر به بیان فقط چند کلمه هستند، اما ظرفیت آنها برای درک زبان چند برابر شده است. محققان دریافتهاند که سرعت درک زبان توسط کودکان دو برابر سرعت صحبت کردن آنها است. در این مدت کودک چنین مهارتهایی دارد:
در طول سال اول زندگی استفاده از زبان توسط کودکان سرعت بیشتری به خود میگیرد. در سن ۱۸ ماهگی، کودکان شروع به یادگیری حداقل ۹ تا ۱۰ کلمه در روز میکنند. در این سن کودک قادر به یادگیری این مهارتها هستند:
در این رشد زبان در کودک سرعت چشمگیری پیدا میکند . در سن دو تا سه سالگی کودکان شروع به استفاده از زبان به روشهای پیچیدهای میکنند. مهارتهای زبانی کودک عبارت است از:
در این سن، مهارتهای ارتباطی کودکان رشد و توسعهی زیادی پیدا میکند. اکثر افراد (غیر از اعضای خانواده) قادر به درک صحبتهای کودک هستند. در این سن میتواند مکالماتش را با استفاده از دو تا سه جمله است. مهارتهای ارتباطی این سن عبارت است از:
در این سن، کودک با مهارت بالایی قادر به صحبت کردن است. نه تنها قادر به صحبت کردن دربارهی علت و معلول هستند، بلکه متوجهی درک صفتهای مقایسهای در زبان هم میشوند؛ مانند سریع، سریعتر، سریعترین. برخی از مهارتهای ارتباطی کودک در این سن عبارت است از:
به عنوان یک پدر و مادر مسئولیتپذیر، میتوانید برای تقویت مهارتهای ارتباطی و رشد زبان در کودک با کتاب خواندن، صحبت کردن و گوش دادن به صحبتهای کودکت، او را در این مسیر سخت و در عین حال شیرین همراهی کنی.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…