گاز گرفتن یک رفتار معمول در بین نوزادان، کودکان نوپا و کودکان دو ساله است. با رشد کودک، بالا رفتن خود کنترلی در او و پیشرفت مهارتهای حل مسئله، کودکان معمولاً از این مرحله عبور میکنند. با اینکه گاز گرفتن در بین کودکان خیلی رایج است، اما همچنان میتواند ناراحتکننده بوده یا حتی ممکن است به طرف مقابل آسیب بزند. بنابراین بهترین کار این است که از لحظهی اول مشاهدهی این رفتار در صدد رفع آن برآیید. این مقاله به شما کمک میکند تا دلایل گاز گرفتن در کودکان را بدانید و ایدهها و راهکارهایی را برای پاسخ صحیح به این رفتار در دست داشته باشید.
بعضی از بچهها به صورت غریزی گاز میگیرند چون هنوز خود کنترلی در آنها رشد نکرده است. برای مثال زمانی که یک پسر سه ساله عروسک خواهر دو سالهی خود را از دست او میگیرد، اولین واکنش دختر گاز گرفتن برادر خود و پس گرفتن عروسک است. او صبر نمیکند تا دربارهی روشهای دیگری که میتواند رفتار کند و عواقب آنها فکر کند. در کنار این مثال، دلایل زیاد دیگری برای گاز گرفتن کودکان وجود دارند.
کودک ممکن است گاز بگیرد تا
خانوادهها برای پیشگیری از گاز گرفتن کودکان کارهای مختلفی میتوانند انجام دهند.
با اینکه هر موقعیتی میتواند متفاوت باشد، اما در اینجا راهنماییهایی کلی فراهم کرده ایم دربارهی اینکه چگونه میتوان بهطور صحیح به گاز گرفتن کودک پاسخ داد.
نوزادان دنیای پیرامون خود را با دستها، چشمها و دهان خود کشف میکنند. اما نوزادان معمولا برای یاد گرفتن اینکه چه چیزهایی را میتوانند یا نمیتوانند گاز بگیرند به کمک نیاز دارند.
اگر نوزاد یک گاز آزمایشی از سینهی مادر یا شانهی پدربزرگ خود گرفت، آرام بمانید و از سیگنالهای آشکار استفاده کنید تا با او ارتباط برقرار کرده و به او بفهمانید که گاز گرفتن دیگران کار درستی نیست. گفتن یک «نه» یا «گاز نمیگیریم» به آرامی، یک پاسخ صحیح به نوزاد است.
کودکان نوپا داران احساسات قوی بسیاری هستند که تازه دارند یاد میگیرند که چطور آنها را مدیریت کنند. کودکان نوپا ممکن است گاز بگیرند تا عصبانیت یا ناامیدی خود را بیان کرده یا اینکه دارای مهارتهای زبانی کافی برای بیان احساسات خود نیستند.
گاز گرفتن در کودکان پیش دبستانی نسبت به کودکان نوپا کمتر شایع است. زمانی که یک کودک پیش دبستانی گاز میگیرد احتمالا به این دلیل است که چیزی در خانه یا برنامهی مراقبتی او هست که باعث شده کودک ناراحت، ناامید، پریشان یا وحشتزده شود. همچنین یک کودک پیش دبستانی ممکن است برای گرفتن توجه یا در دفاع از خود گاز بگیرد.
شما میتوانید کارهای زیر را هم برای کودکان نوپا و هم برای کودکان پیش دبستانی انجام دهید.
گاز نمیگیریم. گاز گرفتن باعث درد میشه. نمیتونم به تو اجازه بدم که دوستت رو اذیت کنی!
سپس یک پیشنهاد به او بدهید:
میتونی به دوستت کمک کنی تا حالش بهتر بشه یا ساکت بنشینی تا بتونم با تو حرف بزنم
در صورت لزوم به کودک در انجام انتخابش کمک کنید.
متأسفم که دردت گرفت. بیا بریم کمی یخ بیاریم
اگر لازم است کمکهای اولیه را روی او انجام دهید. در صورتی که هر دو طرف رضایت بدهند، میتوانید کودکی که گاز گرفته است را در بهبود حال کودک آسیبدیده مشارکت دهید. به کودک آسیبدیده کمک کنید تا کاری برای انجام دادن پیدا کند.
اجازه نداریم کسی رو گاز بگیریم
از کلماتی استفاده کنید که احساسات را توصیف میکنند:
علی توپ تو رو گرفت. تو عصبانی شدی و علی رو گاز گرفتی. من به تو اجازه نمیدم به علی آسیب بزنی. گاز گرفتن ممنوع است.
دربارهی اینکه کودک چطور در آینده میتواند به موقعیتی مشابه پاسخ دهد با او بحث کنید.
اگر گاز گرفتن در کودک شما تبدیل به عادت شد و راهنمایی مثبت شما کارساز نبود، باید جلسهای را با مربی کودک خود ترتیب دهید. به کمک هم میتوانید برنامهریزی کنید تا یک رویکرد یکسان را برای حل این مشکل در خانه و مدرسه در پیش بگیرید. با همفکری هم میتوانید این رفتار کودک را به بحث گذاشته و علت پشت آن را پیدا کنید. سپس میتوانید برنامهای بریزید که علت را حل کرده و به کودک کمک کند تا گاز گرفتن را با یک رفتار قابل قبول جایگزین کند. این برنامه را برای چند هفته اجرا کنید اما صبور باشید. تغییر رفتارهایی که تبدیل به عادت شده اند دشوار است. با معلم یا معلمان کودک در تماس باشید تا بتوانید هرگونه تغییر در این رفتار را به هم گزارش دهید. بعد از چند هفته، میزان مؤثر بودن برنامهی خود را ارزیابی کرده و در صورت نیاز آن را تغییر دهید.
در اینجا راهکارهایی آمده اند که برای حل عادت گاز گرفتن در کودکان مؤثر میباشند:
استراتژیهای زیر نباید برای حل مشکل گاز گرفتن در کودکان استفاده شوند:
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…