اگر در زندگی خوشبین باشید و از کارهای خوب کودک قدردانی کنید، خواهید دید چقدر زندگی زیبا و شاد خواهد شد.
احتمالا شما هم میتوانید، تمام روز حین صحبت با کودکتان، فقط از جملههای منفی استفاده کنید، اما این جملات نه کمکی به شما میکند نه کودکتان را به همکاری ترغیب میکند. منظور از جملات منفی چنین جملاتی است: «هنوز آماده نشدی؟»، «تو آخرش با این کارات سرت رو به باد میدی»، «چند بار باید یه جمله رو تکرار کنم؟»، «هنوز وسایلت رو جمع نکردی؟»، «بس کن!»، «داری عصبانیم میکنی»، «لطفا دوباره شروع نکن»، «دست از سر خواهرت بردار»، «گوش میکنی چی میگم؟»، «گفتم همین الان»، «معنی نه رو نمیفهمی؟». این جملات آشنا هستند؟ چند بار در روز از این جملات استفاده میکنید؟ اگر شما نیز با چنین جملات و موقعیتهایی آشنا هستید، این مقاله کودکت میتواند به شما کمک کند.
کودک میتواند با رفتار و کلامش والدین را تا آستانه دیوانگی پیش ببرد، اما جملات و واکنشهای منفی کمکی به رشد و یادگیری او نمیکند. برعکس، باعث میشود کودک احساس ناامنی کند و چنین بپندارد که کسی دوستش ندارد. ریشه واکنش منفی در ترس است و ترس کودک احساس امنیت و عشق را از بین میبرد.
شاید از اینکه واکنش و جملات منفی شما ریشه در ترسهایتان دارد تعجب کرده باشید، چرا که معمولا بعد از گفتن این جملات، احساس پشیمانی و عذاب وجدان میکنید. اما مطمئن باشید این رفتارها و واکنشها از ترس نشئت گرفته است؛ ترس از اینکه شاید کودک درست تربیت نشده باشد، ترس از اینکه شاید این رفتار بد برای همیشه در او باقی بماند، ترس از اینکه شاید او به اندازه کافی خوب نباشد. با سرزنش کردن کودک، در اصل خودتان را سرزنش میکنید. مهم نیست از چه جملاتی برای سرزنش کردن استفاده میکنید، مهم این است که این کار درستی نیست؛ نه نتیجه مثبتی دارد نه به شما کمک میکند در لحظه عکسالعمل درست و مناسبی نشان دهید.
وقتی خواستید شروع به سرزنش کردن کنید، نفس عمیقی بکشید و به خودتان بگویید علت رفتارهای کودکانهاش این است که او واقعا یک کودک است. سپس دوباره شروع کنید، این بار خواسته خود را با درک متقابل کودک و تشویق بیان کنید. رفتار و اعمال کودک مهم نیست، بلکه مهم واکنشی است که شما نشان میدهید؛ والدین همیشه برای عکسالعملهایشان حق انتخاب دارند. البته هیچ پدر و مادری بدون اشتباه نیست و این توقع دور از واقعیت است که والدین همیشه و در هر شرایطی کودک را درک کنند. اما والدین میتوانند، با کنترل هیجانهای خود، بخش بزرگی از ناراحتیها و جنجالهای کودک را برطرف کنند.
انتقاد و سرزنش کردن تاثیری در تغییر رفتار کودک ندارد. او هم مثل بقیه افراد وقتی رشد و تغییر میکند که عشق، پذیرش، قدردانی و احترام دریافت کند. این کار باعث میشود کودک حالت تدافعی پیدا نکند و با شما همکاری کند. بنابراین، اگر میخواهید کودک بهترینِ خودش باشد، کارهای خوب و مناسب او را ببینید حتی اگر فکر میکنید انجام آن کارها وظیفه یا متناسب با سنش است. در ادامه، خواهید دید چگونه باید این کار را انجام دهید.
تصور کنید کودک در تمام روز فقط این جملات را بشنود: «از اینکه صبحها اینقدر با نشاط و سرزندهای خوشحالم، این رفتارت باعث میشه من صبحها با خوشحالی از خواب بیدار شم»، «من دیشب متوجه رفتار خوبت با خواهرت شدم»، «از اینکه بدون یادآوری مسواک زدی خیلی خوشحالم»، «من میفهمم چقدر برای انجام دادن تکالیفت تلاش میکنی»، «من میفهمم ناامید شدی، ولی از اینکه به تلاشت ادامه میدی خوشحالم»، «بهزودی موفق میشی»، «اوه! این دفعه توی دیکته عملکرد بهتری داشتی، اون همه تلاش بالاخره جواب داد»، «عاشق اینم که توی بازی، حواست به همبازیهات هست و اسباببازیهات رو به اونها هم میدی»، «عاشق اینم که تا میای خونه تکلیفهایت رو مینویسی»، «چقد خوب بلدی محبتت رو نشون بدی»، «از اینکه اینقدر خوب تونستی عصبانیتت رو کنترل کنی ممنونم، این نشون میده که واقعا بزرگ و فهمیده شدی»، «من خیلی خوششانسم که مامان تو هستم».
آیا این جملات باعث نمیشوند کودک تلاش کند بهترین خودش باشد؟ هر چه توجه دریافت کند، روزی شکوفا خواهد شد. هر بار که از کودک قدردانی میکنید و به او عشق میدهید، این پیام را به او میدهید که لطفا این رفتار یا کار را بیشتر انجام بده؛ رفتار و کارهای خوب کودک بر این اساس رشد خواهد کرد.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…