بارداری

بارداری هفته به هفته؛ هفته یازدهم بارداری و نکاتی که باید بدانید و یاد بگیرید

خب در ادامه مقاله‌های بارداری هفته به هفته به هفته یازدهم بارداری رسیده‌اید و الان فرزند دلبندتان به اندازه یک انجیر کوچولو با ۳ تا ۴ سانتی‌متر طول است. حالا دیگر جنین تقریبا شکل گرفته است. کم‌کم می‌تواند دست‌هایش را باز و بسته کند. ریشه دندان‌های کوچک هم در زیر لثه‌ها پنهان هستند. برخی از استخوان‌ها هم در حالت سفت شدن قرار دارند. در هفته‌های قبلی، نی‌نی‌کوچولوی شما تا حدی خود را می‌کشید و به شکم‌تان لگد می‌زد. از حالا به بعد این حرکات را بیشتر تکرار خواهد کرد.

اوضاع و احوال هفته یازدهم بارداری چگونه خواهد بود؟

بیشتر بخوانید: بارداری هفته به هفته ؛ هفته دهم بارداری چگونه است؟

بیشتر خانم‌های باردار در هفته یازدهم بارداری انرژی و توان بیشتری پیدا می‌کنند و حالت تهوعی که داشتند دیگر از بین می‌رود. اما متاسفانه احتمال دارد که کمی دچار یبوست بشوید. علت این است که در هفته یازدهم بارداری، هورمون‌هایی در بدن تولید می‌شود که هاضمه را کند می‌سازد و باعث سوزش سر معده نیز می‌شوند. اگر هنوز دچار حالت تهوع هستید یا وزن‌تان خیلی زیاد نشده اصلا نگران نباشید. این نشانه‌ها اصلا بد نیستند.

پزشکان می‌گویند، مادرانی که وزن خوب و متعادلی در قبل از شروع بارداری داشته‌اند در دوران بارداری هم چندان چاق نخواهند شد و در ۳ ماهه اول ۱ تا ۵ پوند (هر پوند ۴۵۳/۵۶ گرم) اضافه وزن پیدا خواهند کرد. به خاطر حالت تهوع احتمالا نمی‌توانید خیلی چیزها را در وعده‌های غذایی‌تان میل کنید اما اینها موقتی است.

تغذیه مادر در هفته یازدهم بارداری چگونه است؟

در دوران بارداری باید بیشتر مواظب رژیم غذایی خود باشید و موادی مصرف کنید که از هر گونه میکروب عاری هستند. یادتان باشد که مواد مشکوک به وجود انگل در آنها را هم به هیچ‌وجه مصرف نکنید. برای مثال، گوشت نیمه‌پز می‌تواند آلوده به انگل باشد پس دور آن را یک خط بزرگ بکشید. تخم‌مرغ خوب‌پخته‌نشده و تمامی محصولاتی که ممکن است در آنها از چنین تخم‌مرغی استفاده بشود نیز باید کنار گذاشته بشوند. مرغ، ماهی و گوشت خام هم می‌توانند حاوی انگل و میکروب باشند. پس حواس‌تان را حسابی جمع کنید. هر گونه غذایی که به مدت طولانی خارج از یخچال مانده باشد هم می‌تواند خطرناک باشد. خوردن میوه‌ها و سبزیجات هم فقط در صورت تمیز شدن مجاز است.

یادتان باشد که برخی از غذاهای دریایی آلوده به متیل‌مرکوری یا جیوه آلی هستند. این ماده سمی به سیستم عصبی جنین آسیب وارد می‌کند. البته غذاهای دریایی سرشار از پروتئین و اسیدهای چرب امگا۳ هستند بنابراین خوردن ماهی‌هایی نظیر: سالمون، زغال ماهی یا پولاک و قزل‌آلا مشکلی ندارد. مصرف ماهی هفته‌ای ۲ تا ۳ بار معقول و مناسب است.

در دوران بارداری چه چیزهایی نباید بنوشید؟

بیشتر بخوانید: آیا در دوران بارداری می توانیم قهوه بنوشیم؟

مصرف الکل در دوران بارداری بسیار مضر است و مستقیما از طریق خون مادر به جنین منتقل می‌شود. علاوه بر الکل که بدیهی است نباید در هفته یازدهم بارداری یا سایر هفته‌ها مصرف بشود، مصرف شیر یا نوشیدنی‌های غیرپاستوریزه هم اصلا توصیه نمی‌شود. نوشیدنی‌های غیرپاستوریزه می‌توانند حاوی باکتری اشریشیا کلی باشند. این باکتری یا سایر انواع باکتری برای مادر و نوزاد خطرناک هستند.

خیلی‌ها می‌گویند که مصرف کافئین در دوران بارداری ممنوع است اما این‌طور نیست. اگر در مصرف آن تعادل رعایت بشود، مانعی ندارد. دانشمندان معتقد هستند که میزان کمتر از ۳۰۰ میلی‌گرم کافئین در هر روز مشکلی برای مادر و جنین ایجاد نمی‌کند. البته یادتان باشد که شکلات، قوه، نوشابه و سایر مواد هم می‌توانند حاوی کافئین باشند.

برای محافظت بیشتر از خود در هفته یازدهم چه باید کرد؟

بیشتر بخوانید: ضرورت و اهمیت نوشیدن آب در دوران بارداری

یکی از مشکلاتی که می‌تواند برای مادر در هفته یازدهم باداری و سایر هفته‌ها به وجود آید، مسمومیت غذایی است. برای اینکه مسموم نشوید یا مواد غذایی آلوده مختلف شما و جنین را آزار ندهند، بهتر است به نکات زیر توجه کنید:

  • گوشت، مرغ و ماهی را خوب بپزید و در هنگام آشپزی نگذارید تماسی میان گوشت خام با سایر مواد غذایی ایجاد بشود.
  • سبزیجات و میوه‌ها را خوب بشویید و ضدعفونی کنید و برای مصرف پوست میوه‌ها را بگیرید.
  • تا جایی که می‌توانید از غذاهای آماده و نیمه‌آماده استفاده نکنید.

با رعایت نکات بهداشتی و سلامت می‌توانید هفته یازدهم بارداری را هم به سلامت بگذرانید. بهتر است از مادر یا افراد باتجربه هم در زمینه مراقبت‌های لازم در دوران بارداری کمک بگیرید. اگر شما هم تجربه این دوران را دارید می‌هوانید از طریق وبسایت کودکت تجربیات خود را به مادران جوان‌تر انتقال دهید.

نیلوفر شهدوست

Share
Published by
نیلوفر شهدوست

Recent Posts

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 هفته ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

2 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

6 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

6 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

6 ماه ago

اثرات بازی های ویدئویی بر کودکان

بازی‌های ویدیویی برای کودکان خردسال توصیه نمی‌شود، زیرا نور صفحه‌نمایش می‌تواند بر چشم‌های آن‌ها تأثیر…

9 ماه ago