بارداری

بارداری هفته به هفته؛ هفته چهارم بارداری و تمام چیزهایی که لازم است در این دوران بدانید

سلام مادر آینده! در ادامه مقالات بارداری هفته به هفته به هفته چهارم بارداری رسیدیم. از این تاریخ به بعد تا ۱۰ هفته، اندام‌های بدن نوزادتان شروع به رشد خواهند کرد و برخی از آنها حتی شروع به فعالیت هم خواهند کرد.الان اندازه جنین شما از دانه‌های یک گیاه هم کوچکتر و از دو لایه تشکیل شده است: اپیبلاست و هیپوبلاست. از این لایه‌ها تمام اندام‌های کودک رشد خواهند کرد.

در این دوره بارداری، جفت هم از دو لایه تشکیل می‌شود. سلول‌های جفت در حال تونل زدن به پوشش داخلی رحم‌تان هستند و فضاهایی برای جریان پیدا کردن خون‌تان فراهم می‌کنند تا جفت رشدیافته بتواند مواد مغذی و اکسیژن را به نوزاد برساند. علاوه بر این‌ها کیسه آب کودک یا کیسه آمونیون هم شکل گرفته است و با رشد کودک، او را دربرمی‌گیرد. کیسه زرده هم به تشکیل گلبول‌های قرمز خونی نوزاد کمک می‌کنند و تا رشد جفت مواد مغذی را به نوزاد می‌رساند.

زندگی مادر در هفته چهارم بارداری چگونه تغییر می‌کند؟

بیشتر بخوانید: بارداری هفته به هفته؛ جنین در هفته سوم بارداری در چه وضعیتی قرار دارد؟

در هفته چهارم بارداری است که مشخص می‌شود باردار شده‌اید. برای اینکه از باردار مطمئن بشوید چند هفته صبر کنید تا مشخص بشود که عادت ماهیانه رخ نمی‌دهد. سپس از تست‌های بارداری خانگی استفاده کنید. در صورتی که جواب مثبت است باید با پزشک خود تماس بگیرید و اولین قرار معاینه را بگذارید. معمولا پزشکان، اولین قرار معاینه را به هفته هشتم بارداری موکول می‌کنند. در صورتی که شرایط جسمانی یا بیماری خاصی دارید و در تجربه‌های قبلی بارداری خود، سقط جنین داشته‌اید بهتر است زودتر به پزشک سری بزنید. در صورتی که نشانه‌ها و علائم عجیب‌ و غریبی در شما وجود دارد نیز باید به پزشک مراجعه کنید.

در صورتی که داروهای تجویز شده از سوی پزشک یا داروهای بدون نسخه مصرف می‌کنید حتما باید درباره ادامه مصرف آنها با پزشک صحبت کنید. قبل از شروع بارداری و در طی این دوره لازم است، مولتی‌ویتامین مصرف کنید. حداقل ۴۰۰ میلی‌گرم فولیک اسید باید در این ویتامین‌ها وجود داشته باشد. ۶ هفته پیش رو برای رشد نوزاد بسیار مهم است. نسخه‌های اولیه جفت و بند ناف که وظیفه انتقال غذا و اکسیژن به نوزاد دارند از قبل شکل گرفته و در حال فعالیت هستند. نوزاد از طریق جفت تغذیه می‌شود و چیزهایی که وارد بدن‌تان می‌شود، نوزاد را تحت تأثیر قرار می‌دهد پس یادتان باشد که چه چیزهایی مصرف می‌کنید.

اگر نتیجه تست بارداری خانگی‌تان منفی بود، صبر کنید تا هفته پنجم و اگر دیدید که عادت ماهیانه رخ نداد بار دیگر تست را انجام بدهید. بسیاری از آزمایش‌های ادرار از حساسیت کافی برای نشان دادن نتیجه در هفته چهارم بارداری برخوردار نیستند.

چه زمانی باید برای بارداری به پزشک مراجعه کرد؟

بیشتر بخوانید: چرا تغذیه مناسب از ابتدا تا هفته هشتم بارداری مهم است؟

اگر ۱ سال یا بیش از یک سال است که برای باردار شدن تلاش می‌کنید (یا اگر بالای ۳۵ سال هستید و ۶ ماه است که در تلاشید)، بهتر است برای انجام آزمایش‌های تشخیصی ناباروری به پزشک مراجعه کنید. از نتیجه آزمایش‌ها نهراسید. در صورتی که مشکلی هم وجود داشته باشد، کشف زودهنگام آن به یافتن راه‌حلی برای این مشکل بیشتر کمک خواهد کرد. تست‌های بارداری خانگی با تشخیص نوعی هورمون موسوم به گنادوتروپین جفتی انسان (hCG) در ادرار می‌توانند باردار بودن را مشخص کنند. برای اینکه بدانید باردار هستید یا نه، بهتر است اجازه بدهید چند روز از تاریخ پریود‌تان بگذرد و بعد تست را انجام بدهید. در این موقع، بیشتر زنان باردار دارای مقدار کافی گنادوتروپین جفتی انسان هستند بنابراین آزمایش می‌تواند نتیجه صحیحی داشته باشد.

تا چه اندازه می‌توان به نتایج تست بارداری اعتماد کرد؟

بیشتر بخوانید: علائم قابل توجه در بارداری را جدی بگیرید

بسیاری از اوقات، تست‌های بارداری با ماندن در مکانی مرطوب و گرم خراب می‌شوند و کارایی لازم را ندارند. بنابراین در استفاده از آنها به این موضوع دقت کنید و بدانید که تست‌ با ابزار تاریخ‌گذشته و خراب می‌تواند نتایج اشتباهی نشان بدهد. ابزارهای مختلفی که برای تست بارداری خانگی وجود دارند در برندهای مختلف با هم متفاوت هستند. بنابراین قبل از استفاده سعی کنید که دستورالعمل را از روی بسته بخوانید. بهتر است صبح این کار را انجام بدهید. زیرا صبح‌ها مواد موجود در ادرارتان بهتر نسبت به تست پاسخگو هستند. ۱۰ دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد تا از نتیجه تست خانگی مطلع بشوید.

اگر پاسخ تست منفی بود اما هم‌چنان پریود نشدید بهتر است چند روز دیگر یا یک هفته صبر کنید. شاید تست اولیه به خوبی نتیجه را منعکس نکرده است. در این مدت از مصرف مواد مضر مانند الکل و سیگار و… پرهیز کنید. برای اینکه کاملا متوجه نتیجه مثبت تست خانگی بشوید باید بدنتان مقدار قابل توجهی hCG تولید کند. اگر نتیجه قاطعی کسب نکردید بهتر است تست را ۲ یا ۳ روز بعد مجددا تکرار کنید. در صورتی که آزمایش دوم نتایج دقیق‌تر و قاطعانه‌تری داشت به شما تبریک می‌گوییم، باردار شده‌اید ولی اگر تست اول دارای نتیجه ضعیف و نه چندان قطعی بود و تست دوم هم کاملا منفی شد، احتمالا جنین را سقط کرده‌اید. این مشکل در حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد زنان را تخت تأثیر قرار می‌دهد و بسیار رایج است. پس شما تنها نیستید.

اگر باردار شده‌اید و در هفته چهارم بارداری هستید، به شما تبریک می‌گوییم. بهتر است کم‌کم حواس‌تان به همه چیز مثلا بیمه تحت پوشش برای پرداخت هزینه‌های بیمارستان و… هم باشد. در ضمن اگر این دوران را تجربه کرده‌اید می‌توانید تجربیات و خاطرات خود از این دوران را از طریق وبسایت کودکت با مادران دیگر به اشتراک بگذارید.

شما می‌توانید فایل صوتی این مقاله را از اینجا بشنوید.

نیلوفر شهدوست

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago