بارداری

بارداری هفته به هفته؛ رشد جنین در هفته پانزدهم بارداری چگونه است؟

در مجموعه مقالات بارداری هفته به هفته، نگاهی می‌اندازیم به مراحل رشد جنین و بایدها و نبایدهایی که مادران در این دوران باید رعایت کنند. حالا به هفته پانزدهم باردرای رسیده‌ایم.

شما نه تنها سه ماهه اول بارداری خود را با موفقیت سپری کرده‌اید، بلکه اکنون وارد سه ماه دوم بارداری خود، یعنی هفته پانزدهم شده‌اید. برای خیلی از خانم‌ها مشکلات مربوط به حالت تهوع صبحگاهی و نگرانی مربوط به بو کردن و خوردن غذا‌ها دیگر تمام شده است.  تغییرات قابل توجهی را در هفته پانزدهم بارداری تجربه خواهید کرد، در این هفته میل جنسی شما افزایش پیدا خواهد کرد و شور و هیجان زیادی را در خودتان احساس می‌کنید.

رشد جنین در هفته پانزدهم بارداری

بیشتر بخوانید: بایدها و نبایدهای هفته چهاردهم بارداری

جنین در این هفته اندازه نارنج یا سیب است. در ابتدای هفته پانزدهم ابرو‌ها، موهای سر و پوست کودک در حال رشد سریعی است. اسکلت نوزاد در حال شکل‌گیری است؛ هر چند در حال حاضر کم و بیش به شکل غضروف نرمی احساس می‌شود. به طور کلی کودک شما کم کم شبیه به شکل یک انسان کامل می‌شود. گوش‌های کودک در دو طرف سر او قرار گرفته‌اند و چشم نوزاد کاملا شکل گرفته است. به مرور  فعالیت‌های جنین شامل بلعیدن، مکیدن و نفس کشیدن افزایش پیدا می‌کند. در این هفته کودک شما حدود ۱۰ سانتی‌متر و وزن او حدود ۸۰ گرم است. می‌توانید اطمینان داشته باشید که تمام ارگان‌های کودک در وضعیت مناسب خود قرار گرفته و به سرعت در حال رشد است.

تغییرات جسمی هفته پانزدهم بارداری

همزمان با تغییرات رشدی جنین، بدن شما هم با تحولات تازه‌ای در این هفته رو به رو خواهد شد. سر و صدای کودک شما در این هفته بیشتر خواهد شد و نشان‌دهنده‌ی این است که بدن او رشد طبیعی خود را طی می‌کند. بدن شما به موازات رشد کودک، فعالیت سختی را آغاز کرده است و در حال افزایش وزن هستید. در واقع هفته پانزدهم بارداری، ایده‌آل‌ترین زمانی است که شما باید چند کیلو وزن اضافه کنید. اگر لباس‌هایتان تنگ شده است، به فکر خرید لباس‌های گشاد و راحت برای این دوره باشید.

نشانه‌های بارداری هفته پانزدهم بارداری

بیشتر بخوانید: برای یک رژیم غذایی سالم در دوران بارداری آماده‌اید؟

در طول هفته پانزدهم بارداری شما احساس می‌کنید، انرژی زیادی نسبت به هفته‌های ابتدای بارداری پیدا کرده‌اید و فکر می‌کنید چند برابر بیشتر می‌توانید از زندگی لذت ببرید. حجم خون شما چند برابر خواهد شد و با گشاد شدن رگ‌های بینی احتمال خونریزی آن هم وجود دارد. همچنین به دنبال تغییراتی که در بدن شما اتفاق می‌افتد، دچار تنگی نفس خواهید شد. در واقع بدن شما قرار است فضای تازه‌‌ای را برای زیست فرد جدیدی در شکم شما ایجاد کند.

در این مدت با مشکل سوهاضمه و سوزش سر دل به دلیل تولید بیش از حد هورمون پروژسترون مواجه خواهید شد. تورم لثه‌ها و حساسیت آنها هم از جمله نشانه‌های این هفته است. فعالیت هورمون‌های بارداری باعث التهاب و حساسیت لثه‌ها خواهد شد. همچنین تومور خوش‌خیم بارداری یا تومور لثه از جمله بیماری معمول در سه ماهه دوم حاملگی است. البته این مشکل، خیلی جدی نیست. علائم بارداری از جلو آمدن شکم شما نمایان است. به خصوص در بارداری‌های دوم برآمدگی شکم شما بیشتر آشکار است. سونوگرافی در این هفته فعالیت‌هایی جنین را نشان می‌دهد که شما چندان آن را احساس نمی‌کنید. تنها حرکت‌هایی که شما به عنوان مادر می‌توانید تجربه کنید، جنبش‌های سریع جنین مثل پرپر زدن پروانه است.

رژیم غذایی هفته پانزدهم بارداری

منوی غذای دوران بارداری در فهرست موارد نگران‌کننده برای شما قرار دارد. البته این نگرانی‌ها در مورد رژیم غذایی این دوره، تنها مربوط به خود شما نیست. شما بیشتر نگران سلامتی فرزند خود هستید. قبل اینکه نگرانی شما در این مورد بیشتر شود، سعی کنید برنامه منظمی در این زمینه داشته باشید. میوه‌ها و سبزیجات برگ سبز را در فهرست مواد غذایی خود قرار دهید. همچنین مطمئن شوید که به اندازه کافی محصولات لبنی مانند شیر و غیره دریافت می‌کنید. محصولات غذایی غنی از پروتئین مانند تخم‌مرغ، گوشت مرغ و گوشت قرمز و ماهی را در فهرست مواد غذایی خود قرار دهید.

نکات و مراقبت‌های بهداشتی

باید‌ها

  • خواب و استراحت کافی
  • خوردن وعده‌های غذایی در زمان مناسب
  • مصرف دارو طبق نظر پزشک
  • تمرین‌های کششی برای کاهش درد‌های بارداری

بیشتر بخوانید: چطور از دوران بارداری در فصل پاییز لذت بیشتری ببریم؟

نباید‌ها

  • قرار گرفتن در مکان‌‌های آلوده و غیر‌بهداشتی
  • کار و فعالیت بیش از حد
  • افکار منفی
  • بیش از حد گرسنه نگاه داشتن خود یا کودک

اگر در هفته پانزدهم بارداری هستید یا تجربه و خاطره‌ای از این دوره دارید، لطفا دیدگا‌های خودتان را از طریق بخش نظرات این مقاله یا شبکه‌های اجتماعی کودکت با سایر مادران باردار به اشتراک بگذارید.

نسترن خسور

Share
Published by
نسترن خسور

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

1 ماه ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

8 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

8 ماه ago