مراقبت از نوزاد

با مشکلات شایع در نوزادان تازه متولد شده بیشتر آشنا شوید

برخی از شرایط فیزیکی طی چند هفته اول پس از تولد بین نوزادان تازه متولد شده مشترک است. در صورت مشاهده هر کدام از این شرایط در کودکتان، لطفا با متخصص اطفال در اولین فرصت تماس بگیرید.

مشکلات شایع در نوزادان تازه متولد شده

اختلال‌های شکمی

یکی از مشکلات نوزادان تازه متولد شده این است که شکم اکثر نوزادان معمولا بعد از تغذیه فراوان، بزرگ و برآمده می‌شود. با این حال بین دو وعده شکم آنها باید نرم باشد. اگر احساس کردید که شکم نوزاد سفت و سخت شده است یا استفراغ می‌کند و بیش از یک یا دو روز روده‌هایش هیچ حرکتی نداشت، حتما با متخصص تماس بگیرید. ممکن است این علائم به دلیل وجود گاز در معده نوزاد یا یبوست باشد، البته احتمال مشکلات جدی روده‌ای هم وجود دارد.

آسیب‌های تولد

ممکن است نوزادان هنگام تولد دچار آسیب شوند، به ویژه زمانی که نوزادان بسیار بزرگ هستند یا زایمان دشوار و سنگین است. برخی از نوزادان به سرعت بهبود می‌یابند، اما برخی دیرتر سلامتی خودشان را به دست می‌آورند. بیشتر این جراحت‌ها به آسیب‌هایی در ستون فقرات مربوط است و اگر بازو در یک سمت، نسبتا بی‌حرکت باشد، احتمال بهبود آن زیاد است. بعد از چند هفته یک زائده در قسمت شکستگی ایجاد می‌شود؛ اما جای نگرانی نیست.

بیشتر بخوانید: چگونه سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت کنیم

ضعف عضلانی

ضعف عضلانی یکی دیگر از مشکلات شایع مربوط به نوزادان تازه متولد شده است. این مسئله به دلیل فشار یا کشش بیش از حد اعصاب مرتبط با ماهیچه هنگام زایمان به وجود می‌آید. عضلات یک طرف صورت، شانه و بازو معمولا ضعیف هستند. معمولا این وضعیت پس از چند هفته از بین می‌رود. همچنین از متخصص اطفال بخواهید که برایتان نحوه درست نگهداری از کودک را توضیح دهد تا مشکل نوزاد زودتر برطرف شود.

نوزاد آبی

دست و پا‌های نوزادان تازه متولد شده ممکن است به رنگ آبی باشد. اما جای نگرانی نیست؛ دست و پا‌های آنها از سرما به رنگ آبی درآمده است و به زودی با گرم شدن بدنشان، صورتی می‌شود. ممکن است زمانی که کودک گریه می‌کند رنگ لب، صورت و زبان او به رنگ آبی در خواهد آمد. اما به محض آرام شدن، به وضعیت عادی خود باز خواهد گشت. با این حال رنگ پوست آبی می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات تنفسی یا قلبی باشد و علامت این باشد که کودک به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمی‌کند.

سرفه

ممکن است زمانی که کودک برای اولین بار نوشیدنی یا مایعات بخورد، دچار سرفه شود. اما این سرفه باید به محض اینکه به یک برنامه غذایی عادت کرد، قطع شود. البته شاید سرفه مربوط به میزان قدرت و سرعت بیرون آمدن شیر از پستان مادر به منظور تغذیه کودک باشد. اگر حین تغذیه با شیر مادر مدام سرفه می‌کند، لطفا با یک متخصص اطفال صحبت کنید.

گریه بیش از حد

اغلب نوزادان بدون هیچ دلیل خاصی گریه می‌کنند. اگر اطمینان حاصل کرده‌اید که پوشک نوزاد را عوض کرده‌اید و شیر او را سر وقت داده‌اید، بهترین راه آرام ساختن او این است که در آغوشش بگیرید و با او صحبت کنید و برایش آواز بخوانید. شما نمی‌توانید جلوی گریه‌های کودک را در این سن به طور کامل بگیرید. می‌توانید برای آرام کردن، او را به آرامی قنداق‌پیچ کنید. اگر گریه‌های کودک غیر‌معمول است یا بیش از حد جیغ و داد می‌کند، لطفا با متخصص تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید: آموزش خواب به کودک ؛ با بهترین روش های آن آشنا شوید

نشانه‌های فورسپس

زمانی که از فورسپس‌ها برای زایمان استفاده می‌شود، ممکن است نشانه‌‌های آن روی بدن کودک باقی بماند. علامت‌های قرمز و خراش‌های سطحی معمولا تا چند روز روی بدن کودک باقی می‌ماند و ناپدید می‌شود. گاهی توده یکنواخت و سختی در یکی از نواحی به دلیل آسیب بافت‌های زیر پوست ممکن است ایجاد شود که تا چند ماه آینده برطرف می‌شود.

زردی

بسیاری از نوزادان تازه متولد شده که از نظر جسمی سالم هستند، به محض به دنیا آمدن ممکن است رنگ پوسشان زرد شود که اصطلاحا به آن زردی گفته می‌شود. زردی به دلیل بالا رفتن میزان بیلی‌روبین خون اتفاق می‌افتد. کبد نابالغ کودک هنوز قادر به دفع میزان اضافی بیلی‌روبین از طریق جریان خون نیست. بیلی‌روبین از تجزیه طبیعی سلول‌های قرمز خون ایجاد می‌شود. اگر میزان زردی بالا باشد ممکن است منجر به آسیب مغزی کودک گردد، به همین دلیل شرایط کودک باید مدام بررسی شود. زردی، بیشتر در کودکانی اتفاق می‌افتد که به خوبی با شیر مادر تغذیه نشده‌اند. مادر باید حدود هشت تا دوازده بار به نوزاد شیر دهد، این تعداد دفعات هم به تولید شیر کافی کمک می‌کند و میزان بیلی‌روبین خون را پایین نگاه می‌دارد. زردی ابتدا روی صورت، قفسه‌سینه، شکم و در نهایت روی سینه و پا‌ها ظاهر می‌شود.

خواب‌آلودگی

نوزادان تازه متولد شده بیشترین وقت خود را صرف خوابیدن می‌کند. آنها هر بار بعد از خواب، بیدار می‌شوند و شیر می‌خورند و دوباره می‌خوابند. در روز‌های ابتدایی، میزان زیاد خواب طبیعی است؛ اما در صورتی که نوزاد به مرور از میزان خوابش کم نشود و برای تغذیه بیدار نشود، باید با متخصص کودک مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: آسم در کودکان چه علائمی دارد و برای مواجهه با آن چه باید کرد؟

مشکلات تنفسی

ممکن است نوزادان تازه متولد شده در ساعات ابتدایی تولد مشکلی نداشته باشد، اما به مرور با مشکلاتی در نفس کشیدن مواجه شود. این مسئله ممکن است به دلیل گرفتگی منافذ بینی باشد. می‌توانید با مشورت پزشک، از قطره بینی همراه با سرنگ لامپ استفاده کنید. در صورت مشاهده این علائم در کودک، هر چه زود‌تر با پزشک تماس بگیرید.

  • تنفس سریع و بیش از شصت بار نفس کشیدن در یک دقیقه
  • ثابت ماندن رنگ آبی پوست
  • نفس کشیدن همراه با خر‌خر
  • فوران کردن بینی در حال نفس کشیدن
  • اگر زایمان زودرس داشته‌اید، کودک در معرض دیسترس تنفسی قرار خواهد گرفت

اگر نوزاد تازه متولد شده دارید یا قبلا تجربه آن را داشته‌اید، چه اطلاعات و خاطره‌ای از مشکلات جسمی کودک خود دارید؟ لطفا دیدگاه‌های خود را با بخش نظرات این مقاله یا سایر شبکه‌های اجتماعی کودکت با سایر مادر‌ها در میان بگذارید.

نسترن خسور

Share
Published by
نسترن خسور

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago