تغذیه در بارداری

خوردن پرتقال در بارداری ؛ مزایا و معایب مصرف پرتقال در دوران باردرای

مصرف میوه‌‌ها و سبزیجات تازه بخش الزامی از رژیم غذایی مادر باردار را تشکیل می‌دهد. در دوران بارداری عادات غذایی یک مادر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است زیرا به طور مستقیم بر سلامت کودک تاثیر می‌گذارد. بنابراین امری کاملا طبیعی است که بپرسید چه بخورید و از چه غذاهایی باید اجتناب کنید؟ پرتقال یکی از مفیدترین و خوشمزه‌ترین میوه‌هایی است همواره در بازار موجود است. پیرامون مصرف پرتقال چه برای کودکان و چه مادران همواره سوالات فراوانی وجود داشته است. بسیاری از مادران در مورد خوردن پرتقال در بارداری سوالاتی دارند. به طور کلی پرتقال منبع تغذیه خوبی برای مادران باردار به شمار می‌رود اما برای افزودن آن به رژیم غذایی در دوران بارداری باید نکاتی را رعایت کرد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم. همچنین می‌توانید در مقاله «روش‌های تعیین جنسیت جنین ، از افسانه تا واقعیت» در مورد تاثیر مصرف مواد غذایی مختلف در دوران بارداری بر جنسیت جنین بخوانید.

آیا خوردن پرتقال در بارداری بی خطر است؟

پرتقال قطعا یک غذای عالی در دوران بارداری است و شما می‌توانید از تمامی مزایای آن بهره‌مند شوید اما مصرف آب پرتقال موجود در بسته‌ بندی‌های صنعتی اصلا توصیه نمی‌شود. زیرا معمولا آب میوه‌های صنعتی حاوی مواد نگهدارنده است که ممکن است برای شرایط شما مناسب نباشد. به جای آن، مصرف آب‌میوه‌هایی که از میوه‌های تازه تهیه شده‌ و دارای فواید زیادی هستند توصیه می‌شود.

خواص پرتقال در بارداری

در اینجا چند دلیل برای مصرف پرتقال در دوران بارداری آورده شده است. پرتقال سرشار از ویتامین C، آهن، روی و اسید‌فولیک است. برای تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت رشد مغز جنین و هم‌چنین مزایای شگفت‌انگیزی برای رنگ پوست دارد. مصرف پرتقال در طول سه ماه اول بارداری به شدت توصیه می‌شود، زیرا به رشد مغز جنین کمک می‌کند.

در ادامه این مقاله از کودکت به بررسی خواص خوردن پرتقال در بارداری می‌پردازیم.

تقویت سیستم ایمنی بدن

یکی از مهم ترین خواص پرتقال در بارداری می توان به وجود ویتامین C در آب پرتقال اشاره کرد. آب پرتقال سرشار از ویتامین C است که موجب تقویت سیستم ایمنی مادر و کودک می‌شود. مصرف پرتقال در دوران بارداری، هم‌چنین آهن و روی را آزاد می‌کند که برای سیستم ایمنی بدن حیاتی هستند و خطر آلرژی و مشکلات تنفسی را کاهش می‌دهند و به رشد غضروف، بافت‌ها، رگ‌های خونی و استخوان‌های جنین کمک می‌کند.

افزایش رشد مغز کودک

از دیگر فواید پرتقال در بارداری وجود ویتامین B6 و اسید‌فولیک در پرتقال است. این مواد رشد مغز جنین را تقویت می‌کند و از نقص سیستم عصبی در نوزاد جلوگیری می‌کند.

سرشار از آهن

پرتقال حاوی ۹٪ اسید فولیک است که مصرف آن در دوران بارداری است که موجب کمک به کاهش ناهنجاری‌ها در جنین می‌شود و به تشکیل سلول‌های خونی، رشد بافت‌های جدید و مفهوم و رشد یک جفت سالم کمک می‌کند. جذب اضافی اسیدفولیک می‌تواند منجر به افزایش وزن در نوزادان شود.

جلوگیری از یبوست

پرتقال سرشار از فیبر محلول و غیرمحلول و سلولز است که باعث تحرک روده و درمان یبوست می‌شود. یبوست یک مشکل رایج در زنان باردار است. محتوای فیبر به از بین بردن مشکلات معده، نفخ و ناراحتی روده کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: رفع تهوع بارداری و یبوست با فهرستی از غذاهای مناسب و مفید

کنترل فشار خون

وجود مقدار بالای پتاسیم در پرتقال، به کاهش فشارخون و تنظیم فشارخون در مادران باردار کمک می‌کند.

هیدراته کردن بدن

پرتقال علاوه بر مشارکت در مصرف مایعات روزانه، سدیم و پتاسیم را برای حفظ تعادل سطوح مایع در بدن تامین می‌کند. با ۸۸٪ آب، پرتقال به تعادل آب در بدن و هیدراته کردن بدن کمک می‌کند.

محافظت از کلیه‌ها

زنان باردار مستعد بیماری‌های مربوط به کلیه هستند. مهم است کلیه‌ها به درستی کار کنند که از شر سموم در بدن خلاص شوند. از دیگر خواص پرتقال در بارداری می‌توان به تصفیه کلیه‌ها و مثانه اشاره کرد. پرتقال مقدار PH ادرار را افزایش می‌دهد در نتیجه، دفع اسیدسیتریک را افزایش می‌دهد و به عنوان درمانی برای سنگ کلیه عمل می‌کند.

تقویت سیستم قلبی و تنفسی

زنان باردار بار زیادی بر روی قلب و دستگاه تنفسی خود احساس می‌کنند که به دلیل رشد جنین اتفاق می‌افتد. میزان پتاسیم موجود در پرتقال به بازسازی و تقویت رگ‌های خونی و قلب کمک می‌کند. آن‌ها مواد ضروری حیاتی را تامین می‌کنند که سیستم گردش خون و دستگاه تنفسی را تقویت می‌کند.

محافظت از پوست

شاید عجیب به نظر برسد، ولی از دیگر فواید پرتقال در بارداری تاثیر آن روی پوست مادران باردار است. آنتی‌اکسیدان‌های قوی موجود در پرتقال، تاثیر آرامش‌بخشی روی پوست دارند و پوست را حفظ می‌کنند و رطوبت کافی را برای جلوگیری از آکنه فراهم می‌کند.

منبع کارتونوئیدها

مقادیر بالای کارتونوئید به حفظ سیستم تنفسی مطلوب در دوران بارداری کمک می‌کند و در رژیم غذایی روزانه اجباری است.

زنان باردار در یک روز چه مقدار می‌توانند پرتقال مصرف کنند؟

روزانه ۸۵ میلی‌گرم ویتامین C برای زنان باردار توصیه می‌شود. این مقدار ویتامین C از ۳ عدد پرتقال تامین می‌شود. با این حال، فراموش نکنید که مقدار ویتامین C موجود در غذاهای دیگر که در طول روز مصرف می‌کنید را در نظر بگیرید. اطمینان حاصل کنید که مصرف روزانه شما از میزان مصرف توصیه شده در روز تجاوز نمی‌کند زیرا پرتقال می‌تواند محیط معده را اسیدیته کند. مصرف پرتقال را روزانه و به طور متوسط افزایش دهید، به جای آنکه در یک روز ۱۰ عدد مصرف کنید و در روز بعد مصرفی نداشته باشید بهتر است روزانه به طور ۲ تا ۳ عدد پرتقال بخورید.

بهترین زمان برای مصرف پرتقال چه زمانی است؟

پرتقال می‌تواند هر زمانی در طول روز، حتی با معده خالی خورده شود. هیچ محدودیتی در زمان و چگونگی مصرف پرتقال در رژیم غذایی شما وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: مصرف هویج در بارداری چه مزایا و معایبی به همراه دارد؟

مصرف آب پرتقال در بارداری

آب پرتقال پاستوریزه بدون هرگونه مواد افزودنی و نگهدارنده، بهترین گزینه برای مصرف در دوران بارداری است. شما می‌توانید چند ساعت بعد از غذا دو لیوان آب پرتقال بخورید. آب ‌پرتقال پاستوریزه، سرشار از کلسیم است که به تقویت استخوان‌ها کمک می‌کند. اگر شما به لاکتوز موجود در شیر حساس هستید، آب پرتقال غنی شده جایگزین خوبی برای شیر است. هم‌چنین به درمان بی‌حوصلگی در صبح کمک می‌کند. شما هم‌چنین می‌توانید آب‌میوه را از پرتقال تازه تهیه کنید و از یک نوشیدنی تازه لذت ببرید. اما تلاش کنید قند زیادی به آن اضافه نکنید، زیرا می‌تواند سطح گلوکز را افزایش دهد.

آیا خوردن پرتقال در دوران بارداری عوارض جانبی دارد؟

  • فواید مصرف پرتقال در طول دوران بارداری، بی‌شمار است، با این‌حال، در صورت مصرف بیش از حد، عوارض جانبی ناخواسته‌ای دارد.
  • مقادیر بالای اسیدسیتریک می‌تواند منجر به گلودرد و هم‌چنین از بین بردن مینای دندان شود. به دلیل مصرف بیش از حد، محتوای فیبر ممکن است منجر به انقباض شکمی شود.
  • در پرتقال‌های رسیده قند وجود دارد و می تواند یک خطر بالقوه برای شیوع دیابت در مادران باردار باشد.
  • به‌خاطر ماهیت اسیدی، می‌تواند موجب سوزش معده در مادران مبتلا به بیماری رفلاکس معده شود.
  • مصرف بیش از حد ویتامین C در بدن، می‌تواند منجر به زایمان زودرس شود.

بیشتر بخوانید: تاثیر ویتامین C در باروری زنان و مردان چگونه است؟

توصیه‌هایی برای گنجاندن پرتقال در رژیم غذایی بارداری

ویتامین  C موجود در میوه‌ها، سریعا موجب افزایش روحیه در زنان می‌شود. پرتقال به نسبت همه میوه‌ها یا آب‌میوه‌ها پیشنهاد سالم‌تری برای جایگزینی آب‌نبات‌های طعم‌دار، آدامس‌های جویدنی با افزودنی‌های پرتقالی یا طعم‌دهنده‌های مصنوعی هستند. برای اضافه کردن پرتقال به رژیم غذایی دوران بارداری به نکات زیر توجه کنید:

  • تعدادی از تکه‌های پرتقال را به سالاد به خاطر عطر و طعم آن اضافه کنید.
  • آن را با میوه‌های دیگر مخلوط کنید و یک سالاد میوه تهیه کنید. میوه‌ها را در آبمیوه‌گیری مخلوط کنید و سپس آن را در لیوانی از آب‌ پرتقال بریزید.
  • مقداری شکر قهوه‌ای را بر روی تکه‌های پرتقال بریزید و آن را در مایکروویو قرار دهید. از آن به عنوان دسر لذت ببرید.
  • اگر در فصل تابستان باردار هستید پس آب پرتقال درست کنید و آن‌ها را در قالب‌ فنجان‌های آب بریزید و منجمد کنید. و از بستنی پرتقالی تهیه شده لذت ببرید.

تاثیر خوردن پرتقال در بارداری و جنسیت جنین

مطالعات علم ژنتیک حاکی از آن است که جنسیت کودک را نوع اسپرم پدر تعیین می‌کند. جنسیت جنین تنها وابسته به این است که چه نوع اسپرمی به تخمک متصل شود. با این حال، برخی معتقدند تغذیه بر شیمی داخلی رحم تاثیر می‌گذارد، پس ممکن است بر جنسیت نیز تاثیرگذار باشد. از این منظر، خوردن مواد غذایی حاوی آلکالین مانند انواع مرکبات، پرتقال، لیمو، موز و هندوانه احتمال بارداری فرزند پسر را افزایش می‌دهد. با این حال، چنین دیدگاهی صرفا در حد نظریه باقی مانده و علم تاثیر تغذیه بر جنسیت را تایید نکرده است.

این مقاله توسط تیم تولید محتوای کودکت در بهمن 99 بازبینی شده است.

کودکت

Share
Published by
کودکت

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago