روانشناسی

چگونه ارتباط را با نوجوانان حفظ کنید؟

والدین نوجوانان اغلب نمی‌دانند چگونه روابطشان را با فرزندانشان حفظ کنند. در ادامه 30 راه برای ایجاد اعتماد، درک، تامین خواسته های آنها، محبت و حفظ ارتباط با نوجوانان آورده شده است.

1)     شنیدن

به حرف‌های نوجوانتان به‌دقت توجه کنید. نوجوانان اغلب بیشتر از آن چیزی که در ظاهر به نظر می‌رسد می‌گویند. مفهوم نهفته در صحبت‌های آن‌ها را درک کنید و به لحن صدا و زبان بدنشان توجه کنید.

2)     برنامه‌های کوچک برای حفظ ارتباط با نوجوانان

شاید شما قبل از ترک منزل او را بغل می‌کنید یا همیشه تعطیلات آخر هفته برای خوردن شام باهم بیرون می‌روید. یا با دخترتان به آرایشگاه می‌روید. برنامه‌هایی را پیدا کنید که هر دو دوست دارید و می‌توانید به‌طور مداوم آن‌ها را انجام دهید. خواهید دید که نوجوانانتان برای این برنامه‌ها لحظه‌شماری می‌کنند.

3)     به درددل آن‌ها گوش دهید

اگر شنونده خوبی باشید، نوجوانتان مشکلاتش را با شما در میان می‌گذارد. او از شما نمی‌خواهد وارد عمل شوید و مشکلش را حل کنید. این کار باعث می‌شود احساس ناتوانی و وابستگی کند. آنچه او از شما می‌خواهد این است که گوش دهید، چند سؤال خوب بپرسید تا بتواند احساساتش را سازماندهی کند و درمورد بهترین راه‌حل فکر کند. احتمالاً بعد از این مکالمه او به شما احساس نزدیک‌تری می‌کند.

4)     با احساس خستگی ناشی از انجام تکالیف همدردی کنید

همدردی با او درمورد اینکه تمام روز در مدرسه مشغول بوده و الان هم مجبور است تمام بعدازظهر را صرف انجام تکالیف کند برقراری ارتباط را اندکی آسان‌تر می‌کند. کمک‌های کوچکی مثل ویرایش انشا یا تصحیح تکالیف ریاضی می‌تواند کمک بزرگی به روابطتان کند. بردن چای یا میان‌وعده هم می‌تواند او را خوشحال کند.

5)     هر روز از نوجوانان خود بپرسید که روزشان چگونه گذشت

ممکن است نوجوانان در مقابل سؤالات اینچنینی جبهه بگیرند، اما با پرسیدن اینکه مدرسه یا کلاس ورزش چگونه گذشت، به‌مرور متوجه می‌شوند که واقعاً به تجربیات روزانه آن‌ها هم علاقه‌مندید، نه فقط نمرات و دستاوردهایشان. برای تشویق آن‌ها به درست پاسخ دادن سؤالات را با جزئیات بپرسید:

«بقیه بچه‌ها در کلاس درمورد ایده تو درباره … چه پاسخی دادند؟»

«این روزها معمولاً با چه کسی نهار می‌خوری؟»

6)     هر روز آن‌ها را در آغوش بگیرید

مهم نیست چند سالتان است، همه به توجه و عشق مداوم کسانی که دوستشان دارند نیاز دارند. نوجوانتان را در آغوش بگیرید و بگویید «دوستت دارم». این یکی از آسان‌ترین راه‌ها برای حفظ ارتباط با نوجوانان است.

7)     اگر دوست ندارند بغلشان کنید، پاهایشان را ماساژ دهید

چه کسی می‌تواند ماساژ پا را رد کند؟ این فرصتی عالی برای گفت‌وگوست.

8)     در رویدادهای مهم حضور داشته باشید

فعالیت‌های بعد از مدرسه معمولاً بخش بزرگی از زندگی نوجوانان‌اند. بنابراین توجه کردن به سرگرمی‌های موردعلاقه آنان راهی عالی برای برقراری و حفظ ارتباط با نوجوانان است. کارهایتان را طوری برنامه‌ریزی کنید که همراهشان به بازی یا مسابقه بروید و از دیدن استعدادهای فرزندتان لذت ببرید. اما به یاد داشته باشید، شما مربی آن‌ها نیستید و قرار نیست درمورد چگونگی ارتقای بازی آن‌ها صحبتی کنید. فقط قدردانی کنید و بگویید «دوست دارم بازی‌ات را تماشا کنم».

9)    گاهی اوقات اصلاً چیزی نگویید

نوجوانتان عالی و کامل نیست. ممکن است اشتباهات زیادی بکند. اما هرچه بیشتر درمورد او نظر بدهید، بیشتر احساس می‌کند که دوستش ندارید، حتی اگر هر روز بگویید که دوستش دارید. گاهی اوقات مجبورید پیشنهاداتی را برای بهتر شدن اوضاع ارائه دهید، اما می‌توانید این کار را به شیوه مثبت انجام دهید. به عبارت دیگر، در آن لحظه به‌دنبال کاری بگردید که نوجوان به‌درستی انجام می‌دهد. کدام جمله نوجوانتان را بیشتر به‌سمت همکاری و محبت ترغیب می‌کند؟ «ازت ممنونم که تنها با یک بار یادآوری ظروف کثیف را از اتاقت به آشپزخانه آوردی. واقعاً از تو سپاسگزارم» یا «بالاخره آن ظرف‌های کثیف را از اتاقت بیرون آوردی… من نمی‌دانم چطوری در آن اتاق کثیف زندگی می‌کنی!» برای هر قدم رو به جلویی ارزش قائل شوید.

10)    برای نوجوانان پیامک ارسال کنید

البته که می‌توانید تماس بگیرید. اما برای او خجالت‌آور است که در حضور دوستانش تلفن را بردارد و با مادرش صحبت کند. اگر پیامک بدهید، ارتباط خود را حفظ می‌کنید و او مجبور نیست که توضیح دهد به چه کسی پیام می‌دهد.

11)    با اتومبیل به سفر بروید

اجازه دهید او موسیقی را انتخاب کند! نوجوانان در حال شناخت و کشف سلایق خود هستند و بسیاری از اوقات کتاب‌ها، فیلم‌ها و موسیقی که از آن لذت می‌برند  بخش بزرگی از رشد شخصیتی آن‌هاست. اجازه دهید او لیست آهنگ‌ها را انتخاب کند. حتی اگر از موسیقی لذت نمی‌برید، سلیقه آن‌ها در موسیقی نشان‌دهنده افکار و احساساتشان است. حداقل این امکان را برایتان فراهم می‌کند که درموردش صحبت کنید.

12)    باشگاه کتاب‌خوانی خانوادگی تأسیس کنید

دو نسخه از رمانی که هر دوی شما از آن لذت می‌برید خریداری کنید. مکانی سرگرم‌کننده (مثلاً کافی‌شاپ) برای صحبت درمورد آنچه خوانده‌اید بیابید. نظر شما درمورد انتخاب شخصیت‌ها چیست؟ آیا آن‌ها هم همان انتخاب را خواهند کرد؟ متوجه شدند که نقشه چیست؟ برای دانش‌‌آموزان دبیرستانی پرمشغله، پیشنهاد دهید که انشایی را که برای کلاس ادبیات آماده کرده‌اند بخوانند.

13)    فرزندتان و دوستانش را به صرف شام دعوت کنید

اما آن‌ها را در برنامه‌ریزی برای منو و تهیه غذا مشارکت دهید. این روش خوبی است تا نه‌تنها به نوجوانتان آماده‌سازی غذاهای ساده را یاد بدهید، بلکه باعث می‌شود که احساس بزرگی کنند و همچنین موقعیتی است که دوستان او را بشناسید.

14)    اجازه دهید در سفرهای خانوادگی دوستشان را همراه خود بیاورند

اگرچه این کار ممکن است محفل خانوادگی را آشفته کند، اما کمک می‌کند با شناختن دوستان او و تماشای تعاملاتش با دوستانش، نوجوانتان را بهتر بشناسید. اغلب این کار گفت‌وگوهای جالب‌تری را به وجود می‌آورد.

15)    باهم ورزش کنید

وقتی نوجوان در حال تمرین است، بپرسید آیا می‌توانید به او بپیوندید. اگر او به پرتاب توپ در حلقه علاقه‌مند است، به او بپیوندید، حتی اگر سال‌هاست که بسکتبال بازی نکرده‌اید.

16)    باهم فیلم تماشا کنید

تنقلات تهیه کنید و با نوجوان اوقات خوشی را بگذرانید. اجازه دهید فیلم را او انتخاب کند. اما مراقب باشید که هر هفته این برنامه را تکرار نکنید. در غیر این صورت نوجوان فکر می‌کند در تلاشید او را از رویدادهای اجتماعی بازدارید.

17)    برای حفظ ارتباط با نوجوانان ، در کار خانه همکاری کنید.

نوجوانان معمولاً زمان و کاری را که صرف کارهای خانه می‌شود به رسمیت نمی‌شناسند. گفتن حرف‌هایی مانند: «هر دوی ما روز طولانی داشتیم، اگر باهم این غذا را آماده کنیم، خیلی سریع‌تر پیش می‌رود و هر دوی ما زودتر می‌توانیم استراحت کنیم» روش خوبی است. هرچه بیشتر از آن‌ها بخواهید کارها را انجام دهند، احتمال اینکه نوجوانتان مقاومت کند بیشتر است.

18)    باهم کارهای جدید را امتحان کنید

تجربه کار یا تفریحی جدید باهم کاری فوق‌العاده است.

19)    باهم خوش بگذرانید

راهی برای لذت بردن از باهم بودن پیدا کنید. ازآنجاکه نوجوانان معمولاً کارهای والدین را کسالت‌آور می‌دانند، باید به کارهایی که از دید آن‌ها لذت‌بخش است توجه کنید و به آن‌ها بپیوندید. برنامه‌های تفریحی و لذت‌بخش باعث می‌شود فرزندتان بیشتر تمایل به صحبت با شما داشته باشد.

20)    از نوجوانان خود بخواهید چیزی به شما بیاموزد

نوجوانان می‌خواهند خودشان را بزرگ و بالغ نشان دهند. چه چیزی بهتر از اینکه به والدین آموزش دهند؟ از اینکه چقدر نوجوانتان می‌داند و شما نمی‌دانید متعجب خواهید شد. به احتمال زیاد او چیزهایی در مدرسه یاد می‌گیرد که برای شما جذاب است. بنابراین ممکن است به او اجازه دهید آنچه را درمورد نویسندگان بزرگ یا امپراطوری روم آموخته است به شما بگوید.

21)    به اردو یا پیک‌نیک بروید

به دور از تلوزیون، تبلت و تلفن همراه، جایی بروید که می‌توانید پیاده‌روی و صحبت کنید.

22)    برای رفتن به یک مسابقه بلیط بخرید

چه تیمتان برنده شود و چه بازنده، تشویق کردن کنار یکدیگر شما را به هم نزدیک‌تر می‌کند. نشستن کنار همدیگر زمان زیادی برای صحبت فراهم می‌کند.

23)    کارهای داوطلبانه انجام دهید

نوجوانان می‌خواهند جهان را به جای بهتری تبدیل کنند و ببینند که می‌توانند تغییر ایجاد کنند. پیوستن به آن‌ها در این کار برایشان بسیار ارزشمند است.

24)    بدون اجازه آنها را در شبکه‌های اجتماعی دنبال نکنید

قول دهید که درمورد موضوعات نظر نمی‌دهید، اما اجازه دارید مطالبی را که منتشر می‌کنند لایک کنید. این پنجره‌ای عالی به دنیای آن‌هاست، خصوصاً اگر به آنچه می‌بینید واکنش نشان ندهید.

25)    آن‌ها را با دیگران مقایسه نکنید

مقایسه راهی قطعی برای بیزاری و ناامیدی نوجوانان است. آن‌ها دوست دارند خود را فردی ویژه و منحصربه‌فرد بدانند. بهتر است شما به این خواسته احترام بگذارید و قدردان آن‌ها باشید.

26)    اجازه دهید آزادی داشته باشند

نیازی نیست بیش از حد مراقب نوجوانانتان باشید، مگر اینکه دلیل خاصی وجود داشته باشد. درحقیقت، اشتباه کردن بخش بزرگی از رشد است. قطعاً پیشنهاد نمی‌شود که اجازه دهید نوجوانتان مخفیانه به کارهای نابهنجار دست بزند. اما رفتن به مهمانی یا قرار ملاقات داشتن بخشی از زندگی عادی نوجوانان است. نگرانید؟ در ابتدا آرامش خود را حفظ کنید. سپس، به نوجوان بگویید که قبول دارید که بیش از حد نگرانید، اما به کمی اطمینان نیاز دارید. بنشینید و چند سؤال درمورد برنامه‌های آن‌ها بپرسید تا نگرانی‌تان برطرف شود.

27)    با نوجوانان درمورد ارتباط با جنس مخالف و رابطه جنسی صحبت کنید

والدین باید بدانند که امروزه نوجوانان خیلی زود مسائل جنسی را یاد می‌گیرند. به‌جای حبس کردن آن‌ها در اتاقشان، درمورد روابط با جنس مخالف و رابطه جنسی ایمن با آن‌ها صحبت کنید. از آن‌ها بخواهید دوستانشان (جنس مخالف) را به شما معرفی کنند. هرچه بیشتر این موضوع را نادیده بگیرید، احتمال آسیب دیدن فرزندتان بیشتر می‌شود.

28)    برای حفظ ارتباط با نوجوانان سنت را فراموش کنید

به‌جای آن، از «بد رفتاری» و قضاوت نادرست به‌عنوان فرصتی برای نزدیک شدن به نوجوانتان و کمک به او در قضاوت خوب استفاده کنید. وقتی نوجوانانتان اشتباه می‌کند، با آن‌ها صحبت کنید و به آن‌ها گوش دهید! ریشه‌یابی مسئله و کمک به حل آن و آموزش نحوه کنار آمدن بهتر با هیجانات بسیار بهتر از قفل کردن در و دور انداختن کلید است.

29)    به آن‌ها یادآوری کنید که چقدر خاص‌اند

نیازی نیست بیش از حد از او تعریف کنید. اما گاهی اوقات یادآوری اینکه چقدر به شخصیت منحصربه‌فردش افتخار می‌کنید عزت‌نفس او را تقویت و ارتباطتان را قوی‌تر می‌کند. فقط دستاوردهای بزرگ را تحسین نکنید. توجه کنید که برای چه کاری واقعاً تلاش کردند، سپس از تلاش و پشتکارشان قدردانی کنید.

30)    عشق بی‌قیدوشرط را برای حفظ ارتباط تمرین کنید

کارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید برای حفظ ارتباط با نوجوانان و رابطه سالم و قابل‌اعتماد با آنها انجام دهید، اما افراد باهم متفاوت‌اند. درست است، نمی‌توانید برای زندگی نوجوانان برنامه‌ریزی کنید و آن‌ها نیز متوجه نمی‌شوند که زندگی در حال حرکت است. اما به یاد داشته باشید که حمایت بی‌قیدوشرط از نوجوانان، بدون توجه به اشتباهاتی که مرتکب می‌شوند، هدف اصلی شما در مقام پدر و مادر است.

«وقتی کاهو می‌کارید، اگر خوب رشد نکند، کاهو را سرزنش نمی‌کنید. شما به‌دنبال دلایلی برای این امر می‌گردید. ممکن است به کود یا آب بیشتر یا آفتاب کمتر نیاز داشته باشد. شما هرگز کاهو را مقصر نمی‌دانید. اما اگر با دوستان یا خانواده خود مشکل داشته باشید، طرف مقابل را مقصر می‌دانید. اما اگر بدانید چگونه از آن‌ها مراقبت کنید، آن‌ها هم مانند کاهو به‌خوبی رشد می‌کنند. سرزنش کردن هرگز نتیجه مثبتی ندارد، اگر درک کنید و این درک را نشان دهید، شرایط تغییر خواهد کرد.»

نگار انوری

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago