پرورش استعداد کودک

علاقه‌‌مند کردن کودک به کتاب ؛ چگونه کودک خود را عاشق کتاب خواندن کنیم؟

کودک شما هر سنی که داشته باشد هیچوقت برای علاقه‌‌مند کردن کودک به کتاب و افزایش علاقه‌ او به خواندن و مطالعه دیر نیست. اگر چند گام کوچک اما مهم را بردارید، می‌توانید ببینید چطور کودک شما دنیایی را کشف می‌کند که هر لحظه برای مطالعه مشتاق‌تر می‌شود. در این مقاله از کودکت سعی می‌کنیم چند راه معرفی کنیم که به کمک آن‌ها می‌توانید کودک خود را عاشق کتاب خواندن کنید.

علاقه‌‌مند کردن کودک به کتاب

در دورانی که بچه‌ها از بدو تولد با گوشی‌های هوشمند و تبلت سرگرم می‌شوند، علاقه‌مند کردن کودک به کتاب کار ساده‌ای نیست. با این وجود، قدم‌ها و راهنمایی‌های کوچک اما مهمی وجود دارد که کودکان را به کتاب خواندن علاقه‌مند کرد.

خیلی زود شروع کنید

هیچوقت برای آشنایی و علاقه‌‌مند کردن کودک به کتاب زود نیست؛ در حال حاضر تعداد زیادی کتاب‌های پارچه‌ای، کتاب‌های برجسته، کتاب‌های چوبی و قابل شستشو برای نوزادان وجود دارد که حتی در زمان حمام هم می‌توانند با آن‌ها بازی کنند و سرگرم شوند.

هر یک از این کتاب‌ها یک تجربه جدید را برای کودک شما فراهم می‌کند و به وسیله یک راه جالب و جذاب او را به دنیای کتاب‌ها معرفی می‌کند. وقتی کودک شما کمی بزرگ‌تر شد، می‌توانید او را با کتاب‌های تصویری یا داستان‌ها خنده‌دار و کتاب‌های شعر کودکانه آشنا کنید.

بیشتر بخوانید: ۵ راهکار برای لذتبخش کردن کتابخوانی برای کودک

با صدای بلند برای او کتاب بخوانید

۱۰ دقیقه از برنامه روزانه خود را به کتاب خواندن با کودک اختصاص دهید. کتاب خواندن قبل از خواب معمولا به بچه‌ها کمک می‌کند راحت‌تر به خواب بروند؛ همچنین قوه تخیل آن‌ها را هم تقویت می‌کند.

تعجب نکنید که او تقاضا می‌کند یک داستان را بارها و بارها برای او بخوانید، بچه‌ها عاشق تکرار هستند. سعی کنید به صورت بامزه و خنده‌دار برایش کتاب بخوانید و هنگام خواندن صدای خود را تغییر دهید، مانند شیر غرش کنید و مانند موش نازک حرف بزنید. هنگام خواندن تلاش کنید خودتان هم لذت ببرید نه فقط این که مجبور باشید کتاب بخوانید. اگر از روی اجبار کتاب بخوانید بچه‌ها آن را در تن صدا و زبان بدنتان متوجه خواهند شد.

کودک خود را با کتاب‌ها محاصره کنید

برای علاقه‌مند کردن کودک به کتاب نباید این طور باشد که برای کودک کتاب بخرید و آن را در بالای قفسه کتاب‌ها قرار دهید که دست او به آن‌ها نرسد. کودک شما باید بتواند هر موقع که خواست بتواند کتاب‌ها را نگاه کند و هر کدام را که دلش خواست بردارد. کتاب‌ها را در دسترس و در دید کودک خود بگذارید. اگر فضای کافی در منزلتان دارید یک گوشه دنج و راحت مخصوص کتاب خواندن برای او ایجاد کنید و با چند بالشتک و جعبه کتاب کودک خود را تشویق کنید.

الگو باشید؛ کودک شما باید ببیند که شما هم کتاب می‌خوانید

مهم نیست چه کتابی می‌خوانید؛ دنبال کتاب‌های خاص نگردید. همین که در مورد یک موضوع مورد علاقه خود مطالعه کنید و کودک شما این صحنه را ببیند، او هم تشویق می‌شود که یک کتاب بردارد و مطالعه کند. پس اگر اهل مطالعه نیستید فرصت مناسبی است که ژانر و نویسنده مورد علاقه خود را پیدا کنید و شما هم پا به پای کودکتان مطالعه را شروع کنید.

دایره لغات او را افزایش دهید

برای علاقه‌‌مند کردن کودک به کتاب با آن‌ها کلمه بازی کنید. در صحبت‌های روزانه خود از کلمات جدید توصیفی استفاده کنید. هر چه در مکالمات روزانه خود از کلمات بیشتری استفاده کنید، موقعی که کودک شما در نهایت شروع به خواندن می‌کند از دایره لغات بیشتری بهره‌مند است و هنگام خواندن کتاب از دیدن کلماتی که قبلا آن‌ها را شنیده و معنی آن‌ را می‌داند خوشحال خواهد شد.

کلمات پر تکرار را به کودک خود آموزش دهید

کلماتی وجود دارند که کودک شما هنگام مطالعه زیاد با آن‌ها مواجه می‌شود؛ مانند زیرا و غیره. معمولا کودکان وقتی با کلمات جدیدی مواجه می‌شوند کمی طول می‌کشد تا بتوانند با کمک اعراب گذاری آن را بخوانند و درک کنند؛ اما چیزی که باعث می‌شود آن‌ها بتوانند به صورت روان مطالعه کنند و کلمات را در هنگام خواندن درک کنند آشنایی با کلمات پر تکرار است. از این طریق آن‌ها به سرعت می‌توانند معنی کل جمله را درک کنند و مطالعه سریع‌تری داشته باشند. همین امر باعث می‌شود آن‌ها از خواندن داستان بیشتر لذت ببرند تا این که مجبور شوند معنی تک تک کلمات را پیدا کنند.

بیشتر بخوانید: راهنمای کتاب خواندن برای کودک از تولد تا ۲ سالگی

وقتی کودکتان بزرگ‌تر می‌شود، خواندن همراه با او را متوقف نکنید

زمانی که کودک یاد می‌گیرد خودش بخواند، معمولا ما دیگر برای او داستان نمی‌خوانیم؛ اما بهتر است کتاب‌ها را تغییر دهید و همچنان به خواندن با صدای بلند برای او ادامه دهید. بهتر است کتابی مناسب سن و سال کودک خود انتخاب کنید و مراسم کتاب خواندن قبل از خواب را حتی شده با خواندن یک بخش از کتاب ادامه دهید. او را تشویق کنید فصل بعدی را خودش بخواند و به شما بگوید چه اتفاقی خواهد افتاد.

کودک خود را تشویق به خواندن کنید نه مجبور به خواندن

از تبدیل کردن مطالعه به یک وظیفه خودداری کنید. کتاب خواندن باید یک فعالیت لذت بخش باشد؛ وظیفه شما این است که عشق به مطالعه را به کودکتان القا کنید. در مورد کتاب‌هایی که با او می‌‌خوانید با او بحث کنید و از او در مورد کتاب سوال کنید: «از کدام بخش کتاب بیشتر لذت بردی؟» یا «می‌دونی در ادامه چه اتفاقی میفته؟»

در یک کتابخانه عضو شوید

هفته‌ای یک بار رفتن به کتابخانه و آشنا شدن با کتاب‌های جدید می‌تواند موجب حفظ شور و اشتیاق به کتاب و مطالعه شود. همچنین به احتمال زیاد در کتابخانه می‌تواند با کودکان همسن و سال خود دوست شود، به آن‌ها کتاب قرض بدهد یا قرض بگیرد، در مورد کتاب‌ها با آن‌ها حرف بزند و کتاب خواندن را به یک فعالیت اجتماعی تبدیل کند.

از علاقه‌مندی‌های کودک خود برای پرورش عادت مطالعه استفاده کنید

برای مثال اگر کودک شما به گوش دادن به موسیقی علاقه‌مند است، می‌توانید از کتاب‌های صوتی استفاده کنید. گوش دادن به یک کتاب صوتی در یک سفر جاده‌ای در خودرو می‌تواند روش خوبی برای گذراندن وقت باشد.

اگر کودکتان به تماشای فیلم علاقه‌مند است، می‌توانید پیش از دیدن فیلم او را تشویق کنید که اول کتاب مربوط به آن فیلم را بخواند بعد فیلم را ببیند؛ از او بپرسید از فیلم بیشتر لذت برده است یا کتاب. به او اجازه دهید هر ژانری که دوست دارد را انتخاب کند (علمی تخیلی، معمایی یا بیوگرافی). این یک سلیقه شخصی است و هرگز او را وادار نکنید ژانری که خودتان می‌پسندید را انتخاب کند. حتی می‌توانید از مجلات و کتاب‌های تصویری (Comic Books) هم که در مورد فیلم‌ها وجود دارد استفاده کنید.

دوستان و اقوام را تشویق کنید برای کادوی تولد به او کتاب هدیه دهند

می‌توانید از دوستان و اقوام بخواهید برای هدیه تولد فرزندتان، کتاب‌هایی که مناسب سن و مطابق سلیقه او است تهیه کنند.

فرقی نمی‌کند فرزند شما چند سال دارد، هیچوقت برای علاقه‌‌مند کردن کودک به کتاب و مطالعه دیر نیست. با این قدم‌های کوچک اما مهم می‌توانید مسیری برای فرزند خود باز کنید تا او بتواند دنیای جدیدی را کشف کند، حس کنجکاوی او را تحریک کند، دانش او را بیشتر کند و درک او از جهان را گسترش دهد.

امین بینایی

Share
Published by
امین بینایی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago