نقش گفتار درمانی در اوتیسم چیست؟ آیا میدانستید به کمک گفتار درمانی میتوان به افراد مبتلا به اوتیسم در بهبود توانایی حرف زدن و برقرار کردن ارتباط کمک کرد؟ اگر دوست دارید پاسخ این سوالات درباره نقش گفتار درمانی در دمان اوتیسم را بدانید، این مقاله کودکت را با دقت بیشتری بخوانید.
واژه اوتیسم این روزها در جامعه زیاد شنیده میشود. آمار مبهمی از میزان شیوع اوتیسم در کشور ما وجود دارد، اما متخصصان و پزشکان این حوزه اعتقاد دارند که در حال حاضر، تقریبا به ازای هر ۱۰۰ نفر یک نفر مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم است. شدت و نشانههای اختلالات تکاملی در هر فرد مبتلا به اوتیسم متفاوت است. همه این افراد با مشکلات ارتباطی و مهارتهای اجتماعی مواجه خواهند شد، ولی این مواجهه الزاما به شیوهای یکسان نخواهد بود. اوتیسم یک اختلال طیفی مربوط به تکامل مغز است که میتواند در یک فرد خفیف، شدید یا متوسط باشد. نشانههای این اختلال میتواند در ارتباط، مهارتهای اجتماعی و رفتارهای فرد بروز پیدا کند. همچنین ممکن است این افراد به علت مشکلات حسی در غذا خوردن نیز دچار مشکل شوند.
افراد اوتیستیک در درک کلیدها و سرنخهایی که افراد عادی برای جلب توجه هم به کار میبرند، عاجز هستند. مثلا این افراد ممکن است متوجه نشوند که شخصی درصدد برقراری ارتباط برای حرف زدن با آنها است. یه همین دلیل ممکن است به افرادی گوشه گیر و بدون روابط اجتماعی تبدیل شوند. نقش گفتار درمانی در اوتیسم در چنین مواقعی است که میتواند بسیار چشمگیر باشد.
در برخی مواقع هم فرد اوتیستیک علاقه زیادی به برقراری ارتباط با سایر افراد یا گروهها دارند اما متأسفانه مهارتهای لازم برای ورود به جمع و مشارکت ندارد. به عبارت دیگر این دست افراد مهارتهای لازم برای بازی و صحبت کردن را ندارند. باز هم در چنین مواقعی میتوان به کمک گفتار درمانی به بهبود شرایط فرد مبتلا به اوتیسم کمک کند.
درمان کودکان اوتیستیک معمولا در یک تیم توانبخشی صورت میگیرد که از چندین متخصص تشکیل شده است. در واقع نقش گفتار درمانی در اوتیسم و بهبود افراد اوتیستیک، بخشی از کل مراحل درمان این کودکان است. در فرایند بهبودی کودکان مبتلا به اوتیسم، افراد با تخصصهای زیر حضور دارند:
گفتار درمانگر در مشکلات رفتاری زبان و اختلالات زبانی تخصص دارد. آنها بخش اصلی تیم توانبخشی اوتیسم هستند و نقش مهمی در درمان مهارتها و ارتباطات اجتماعی این افراد دارند. این مشکلات در واقع عمده مشکل کودکان مبتلا به اوتیسم را تشکیل میدهند. گفتار درمان به این کودکان کمک میکند که گفتار دیگران را درک کنند، با دیگران صحبت کنند و وارد تعاملات اجتماعی شوند. در واقع مواردی که گفته شد، مهمترین تاثیر گفتاردرمانی در اوتیسم هستند.
استفاده از گفتار درمانی در اوتیسم همچنین میتواند به کودکان اوتیستیک که در غذا خوردن مشکل دارند هم کمک کند و تا حد زیادی این مشکل آنها را برطرف کند. توانبخشی این کودکان باید بلافاصله پس از تشخیص اوتیسم آغاز شود تا نتایج بهتری را در پی داشته باشد. فراموش نکنید افراد اوتیستیک مانند سایرین عشق، شادی، غم و درد را احساس میکنند. فقط به این خاطر این که برخی از آنها نمیتوانند احساسات خود را مانند سایرین بروز بدهند، شاید شما احساس کنید که درکی از این احساسات ندارند. اما اندکی تامل کنید، ما هرگز نباید قضاوتی کلی درباره تمام افراد مبتلا به اوتیسم داشته باشیم.
** این مقاله توسط تیم متخصصین کودک گردآوری و تالیف شده است. نوشتهای که خواندید، به همت سرکار خانم سیده زهرا حسینی، کارشناس گفتار درمانی نگارش و توسط تیم ویراستاری کودکت، ویراش شده است**
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…