اختلالات گفتاری و زبانی از اختلالات رایج در دوران کودکی است و میتوان گفت نوعی ناتوانی در یادگیریست که به علت کارکرد متفاوت مغز ایجاد میشود. اختلالات گفتاری در کودکان در واقع موقعیتی مانند لکنت زبان یا نوک زبانی صحبت کردن است که توانایی فرد برای تولید صداهای ایجادکننده کلمات تحت تاثیر قرار میگیرد. اختلالات زبان شامل مشکلاتی در یادگیری و استفاده از زبان به دلایل نقص در درک مطلب، جملهسازی یا سخن گفتن است. اختلالات زبانی در ارتباطات شفاهی، نوشتاری یا زبان علامتی قابل مشاهده است.
رشد زبان در کودکان با یکدیگر متفاوت است، به عبارت دیگر، همانطور که در همه زمینههای رشدی تفاوتهای فردی وجود دارد، رشد کلامی و زبانی نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما به طور کلی، میتوان سیر رشد مهارتهای گفتاری و زبانی را به این صورت دستهبندی کرد:
نقش وراثت در اختلالات زبانی و گفتاری زیاد است و احتمال وجود سابقه اختلال در اعضای خانواده بیشتر از سایر افراد است. اختلالات یادگیری و تاخیرهای رشد خطر ابتلای کودک به اختلالات گفتاری و زبان را افزایش میدهد.
در وهله نخست، باید مشکل شنوایی کودک بررسی شود. مشکلات شنوایی باعث ایجاد اختلال در ارتباط میشود. اگر کودک دچار عفونتهای گوش باشد، ممکن است در معرض خطر ناشنوایی قرار گیرد. مننژیت و زردی شدید در نوزادان و نوزادان نارس (نوزادانی که زودتر از موعد مقرر متولد شدهاند) ممکن است بر شنوایی تاثیر منفی بگذارد. اگر به هر دلیلی احساس کردید شنوایی کودکتان طبیعی نیست، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. گاهی نقایص زبانی با مشکلات شنوایی، سایر حواس یا مشکل حرکتی گفتاری نیز همراه است.
تاخیر در کلام معمولا یکی از ویژگیهای شاخص کمتوانی ذهنی است. در این شرایط، بهتر است تشخیص تا زمانی به تعویق بیفتد که کودک توانایی انجام کامل آزمونهای ارزیابی استاندارد را داشته باشد.
اختلالات زبانی و گفتاری همراه با برخی بیماریهای عصبی مثل صرع دیده میشود.
اختلالات زبانی و گفتاری ممکن است نشانهای از اختلال طیف اوتیسم باشد. اختلالات جسمانی مثل فلج مغزی نیز بر توانایی زبانی و کلامی کودک تاثیر میگذارد. سایر پیشامدهای جسمانی مثل وقفههای تنفسی یا حساسیتها نیز ممکن است بر تاخیرات رشدی و در نتیجه اختلالات زبانی و گفتاری اثر داشته باشند.
روند رشد زبانی و گفتاری کودک را تحت نظر قرار دهید. اگر احساس کردید کودک تاخیر یا نابهنجاری دارد، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. پزشک، پس از بررسی تاریخچه خانوادگی و بیماریهای کودک، او را از نظر جسمانی معاینه میکند تا علت اختلال یا تاخیر را متوجه شود. درمان یا مداخله بستگی شدیدی به علت و میزان اختلالات گفتاری در کودکان دارد. ممکن است لازم باشد از کودک تست شنوایی گرفته شود و در صورت لزوم، خدمات گفتاردرمانی دریافت کند.
اگر شما هم اطلاعات یا تجربهای درباره این نوع اختلال دارید، لطفا در بخش نظرات این مقاله یا سایر شبکههای اجتماعی کودکت با سایر والدین به اشتراک بگذارید.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…