بیشتر پدر و مادرها به طور طبیعی فاقد مهارت نه گفتن به کودک خود هستند. اکثر ما وضعیت گفتن یک نه مستقیم و اکید را به کودک خود تجربه کرده و با نتیجهی این جدال آشنا هستیم: در جنگ بین کودک و والدین، همیشه این کودک است که پیروز بیرون میآید. همهی والدین معمولا در وادار کردن فرزندان خود برای گوش دادن به حرفهایشان، با چالش بزرگی مواجه میشوند. مکالمهی زیر، احتمالا یک گفتگوی بسیار آشنا به گوش خیلی از ماست:
مادر: «وقت رفتن به رختخوابه».
کودک نوپا: «نه! من نمیخوام برم بخوابم».
مادر: «نه! تو باید بری بخوابی».
تنظیم محدودیتها و آموزش عواقب کارها به کودک، چیزی است که پایهی اصلی والدگری مدرن به حساب میآید. اما آیا واقعا راهی به جز درگیر شدن در چالشهای شدید با کودک، برای این کار وجود ندارد؟ مهارت نه گفتن به کودک چگونه ایجاد میشود؟ بیشتر ما در روزهای خاصی عذاب وجدان را تجربه کرده و برای کودک خود متاسف و ناراحت میشویم، چرا که به نظر میرسد تمام روز را صرف گفتن چنین جملاتی به کودک کردهایم:
این کار رو نکن.
اون کار رو نکن.
نه. نه. نه!!
در صورتی که خودمان را به جای کودک بگذاریم، درک خواهیم کرد که اگر کسی تمام مدت روز به صورت مداوم در حال تذکر دادن و اصلاح ما بود، احساس ناامیدی و شکست میکردیم. اگر خوب دقت کنیم، میبینیم که در صورت مواجه شدن با این رفتار، خودمان هم دوست داریم که در اتاق حبس شده و با یک قطعه بزرگ شکلات، زیر ملحفهها مخفی شویم!
به همین دلیل، شاید بهتر باشد که در انتخاب و به کار بردن کلماتی که در گفتگو با کودک استفاده میکنیم، وسواس بیشتری به خرج داده و مهارت نه گفتن به کودک را در خود پرورش دهیم. ما میتوانیم با به کار بردن عباراتی که دارای معنی کلمهی «نه» هستند و بدون تلفظ این کلمه و دیگر جملات منفی (مثل اون کارو نکن)، محدودیتها را برقرار کرده و عواقب رفتارهای کودک را به او نشان دهیم. با این مقاله همراه باشید تا بیاموزید که مهارت نه گفتن به کودک شامل چه چیزهایی است و چگونه میتوانید برای دادن جواب منفی به کودک، با کلمات بازی کنید.
شما میتوانید این کلمات را با هر واژهی دیگری جایگزین کنید. اما در ایجاد مهارت نه گفتن به کودک به طور کلی به یاد داشته باشید که کودکان نوپا و بچهها به سادگی میخواهند بدانند که شما متوجه منظور آنها شده اید، که میتوانید جهان آنها را درک کنید، که دیگران قادر به فهمیدن و درک آنها هستند.
گفتن «بله» و جملات مثبت در ابتدا، به کودک این احساس را میدهد که مورد تایید قرار گرفته است.
تغییر دادن انرژی مکالمه، کمک میکند که ذهنیت کودک را به سمت دیگری معطوف کنید. کودکان مصمم هستند که در جنگ با شما پیروز شوند، بنابراین اگر بتوانید با استفاده از مهارت نه گفتن به کودک انرژی را به کلی از جدال دور کنید، دیگر جنگی برای پیروز شدن یا شکست خوردن وجود نخواهد داشت.
منعکس کردن احساسات کودک به خود او، یک روش دیگر در ایجاد مهارت نه گفتن به کودک و کمک به فرزند شماست تا احساس کند که تایید و درک شده است. به طور کلی احتمال اینکه کودک در زمانی که احساس میکند فهمیده شده، با سربلندی تسلیم شود، بسیار بیشتر است. به همین دلیل، از ایستادن و مقاومت کردن در مقابل کودک خود، به صورت جدی پرهیز کنید.
مسئولیت داشتن به معنی اعمال کنترل شدید و مداوم نیست و این نکتهای است که همهی ما به عنوان والدین، گاهی باید به خودمان یادآوری کنیم. برای والدگری صحیح و موفق، نیازی نیست که بیست و چهار ساعت شبانه روز، قدرت و اقتدار خود را به کودک نشان دهیم. در بیشتر مواقعی که کودک از خود مقاومت نشان میدهد، یک معنا یا دلیل زیربنایی برای این رفتار او وجود دارد. بنابراین شاید گاهی لازم است که ذهنیت خود را عوض کرده و گوش دادن با یک گوش سوم و دیدن با یک چشم سوم را آغاز کنیم.
آیا فرزندمان به این صورت رفتار میکند چون به قدر کافی توجه نگرفته است؟ آیا به دلیل ایجاد تغییرات در زندگی، عملکرد او این گونه شده است؟ آیا دلیل کج خلقی کودک، دوری کودک از پدرش است؟ آیا دلیل رفتار بد کودک، خستگی اوست یا آنکه امروز نتوانسته است انرژی خود را به شکل صحیح تخلیه کند؟
البته که اینطور نیست. تقریبا غیر ممکن است که هیچ وقت به کودک نه نگوییم اما بهتر است تا حد امکان مهارت نه گفتن را در خود تقویت کرده و از همهی آنچه در توان داریم استفاده کنیم تا از جملات منفی پرهیز کنیم. بهتر است همهی تلاش خود را بکنیم تا بدون به کار بردن کلمهی «نه» به کودک جواب منفی بدهیم، اما گاهی اوقات به سادگی باید این کلمه را به کار برد. هدف ما باید این باشد که چگونه به سادگی کودک را از کار نادرست باز داشته و عواقب عمل را به او نشان دهیم، بدون آنکه این احساس را در فرزند خود ایجاد کنیم که تمام روز او را به انجام کارهایی که دوست نداشته است، مجبور کرده ایم.
رعایت همین نکات ساده و تقویت مهارت نه گفتن به کودک در خودمان، میتواند تفاوتهای بسیار بزرگی را در زندگی روزمرهی همهی ما ایجاد کند.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…