بهداشت دهان و دندان در کودکان

مشکلات رایج دهان و دندان در کودکان و راهکاری پیشگیری

شکلات‌های پشت ویترین مغازه‌ها بسیار وسوسه کننده هستند. زمانی که فرزندتان از شما می‌خواهد که برایش یک شکلات بخرید، بسیار سخت است که به او نه بگویید. بااین‌حال، قبل از این‌که یکی از آن شکلات‌های خوش آب و رنگ را برای فرزندتان بخرید بهتر است برای دانستن مشکلات دندان کودکان که بخاطر خوردن این شکلات ها ایجاد می شوند، این مقاله را مطالعه کنید.

اگرچه یک شکلات به تنهایی دلیل به وجود آمدن مشکلات دندان کودکان نیست  اما تکرار این شکلات‌ها و مواد قندی تاثیر زیادی در از بین رفتن دندان‌ها دارد. البته بعضی عوامل دیگر نظیر مکیدن انگشت شست، فشار بیش‌ از حد به دندان‌ها با زبان، مکیدن لب‌ها و از دست دادن زودهنگام دندان‌ها نیز می‌توانند سرمنشأ مشکلات دندان کودکان باشند. در ادامه، رایج‌ترین مشکلات دندان کودکان که فرزندتان ممکن است از آن‌ها رنج ببرد، آورده شده است.

چرا مراقبت از دندان فرزندتان مهم است؟

عادت‌های سالم از خانه شروع می‌شوند و به همین دلیل بهتر است عادت‌های صحیح را از خانه شروع کنید. بهترین روش برای آموختن سلامت دهان به کودکان این است که خودتان در ابتدا این کارها را انجام داده و برای فرزندتان به یک الگو تبدیل شوید. اگر فرزندتان را از ابتدای کودکی مداوم به دندان‌پزشکی ببرید، به حفظ بهداشت و سلامت دهان او در آینده کمک بزرگی کرده‌اید. پوسیدگی دندان ممکن است هر زمان بعد از رشد اولین دندان دردهان فرزندتان رخ دهد.

اگرچه دندان‌های شیری کودکان پس از مدتی می افتند و جای خود را به دندان‌های اصلی می‌دهند اما در همان مدت کوتاهی که وجود دارند، نقش بزرگی در جویدن مواد غذایی و جذب مواد مغذی آن‌ها به بدن ایفا می‌کنند. به علاوه دندان ها نقش مهمی در مهارت‌های صحبت کردن دارند و جدای از این‌ها، لبخندی با دندان‌های سالم و سفید یکی از مزایای زیبایی هر فرد است؛ بنابراین، مهم است که به سلامت دندان فرزند خود اهمیت دهید و به او یاد بدهید که چگونه به سلامت دهان خود توجه کند.

مشکلات دندان رایج در کودکان و راه‌حل آن‌ها

اگرچه مشکلات دندان کودکان شما را به‌عنوان والدین آن‌ها نگران می‌کند اما باید بدانید که این مشکلات قابل پیشگیری هستند. در ادامه مشکلات دندانی رایج کودکان و راه‌هایی برای برطرف کردن هرکدام از آن‌ها آورده شده است.

۱. پوسیدگی دندان ناشی از شیشه شیر

یکی از دلایل اصلی مشکلات دندان کودکان نوپا و نوزادان شیشه شیرها هستند. این دسته از مشکلات دندان که به پوسیدگی دوران کودکی نیز معروف است، به دلیل قرار گرفتن طولانی‌مدت دندان در معرض مایعات قندی رخ می‌دهد. باکتری‌های موجود دردهان کودک در وجود مواد قندی رشد کرده و موجب پوسیدگی دندان می‌شود. اگر نوزادی با دهانی پر از شیر مادر یا ترکیبات مشابه به خواب برود، احتمال پوسیدگی دندان در او بالا می‌رود. پوسیدگی دندان پیشرفته ممکن است مانع از رشد دندان‌های دائمی شود و درنتیجه دندان‌های کودک به‌صورت ناهموار رشد می‌کنند.

راه‌حل:

  • از دادن مایعات قندی و شیر مادر به‌منظور سرگرمی به کودک خود خودداری کنید و به‌جای آن از پستانک یا آب نوشیدنی استفاده کنید.
  • به خاطر داشته باشید که پستانک فرزندتان را به هیچ خوردنی قندی مثل شکر یا عسل آغشته نکنید.
  • فرزندتان را با دادن هیچ مایع قندی‌ای نخوابانید و به‌جای آن از پستانک استفاده کنید.
  • به یاد داشته باشید که در هنگام خواب نوزاد سینه خود را از دهانش بیرون بکشید.
  • بیش‌ازحد نیاز به کودک خود شیرینی ندهید.
  • از پزشک متخصص اطفال خود سوال کنید که آیا فرزندتان به فلوراید نیاز دارد یا خیر.

پس از یک‌سالگی به فرزند خود یاد بدهید که از قمقمه‌های مخصوص آشامیدن کودکان برای مصرف مایعات استفاده کند زیرا این کار قرار گرفتن دندان در معرض مایعات قندی را کاهش می‌دهد.

۲. مکیدن شست

مکیدن شست در کودکان با احساس امنیت و راحتی همراه است و به‌عنوان امری طبیعی در روند رشد آن‌ها در نظر گرفته می‌شود. مکیدن انگشت شست تا زمان رشد دندان دائمی مشکلی ایجاد نخواهد کرد. اگر کودک شما به هنگام رشد دندان‌های اصلی خود مکیدن شست یا پستانک را ادامه بدهد ممکن است دندان‌های او به‌صورت ناهموار رشد کنند. این کار ممکن است موجب بروز مشکلاتی در صحبت کردن یا گاز گرفتن بیش‌ازحد بشود.

بیشتر بخوانید: چگونه به ترک عادت مکیدن انگشت شست در کودکان کمک کنیم؟

راه‌حل:

مکیدن شست تا زمان رشد دندان‌های اصلی مشکلی ایجاد نخواهد کرد. تصمیم ترک عادت مکیدن انگشت شست تنها از درون خود کودک برمی‌آید. بااین‌حال، ما به‌عنوان بزرگ‌تر می‌توانیم او را در این فرایند یاری کنیم. اعمال فشار برای ترک مکیدن شست در کودکان ممکن است بر روی آن‌ها تأثیر منفی داشته باشد و بهتر است که برای حل مشکل مکیدن شست از سیستم پاداشی استفاده کرد.

اگر فرزندان انگشت شستش را می‌مکد، مؤدبانه از او بخواهید که این عادت را ترک کند. همچنین می‌توانید به او بگویید که اگر مکیدن انگشتش را متوقف کند به او جایزه می‌دهید. اگر فرزند شما بزرگ‌تر است و هنوز هم انگشت خود را می‌مکد، سعی کنید دلیل اصلی این کارش را پیدا کنید. از دلایل مرتبط با مکیدن انگشت می‌توان به استرس، اضطراب و دیگر مشکلات آزاردهنده اشاره کرد.

۳. فشار زبان

عادت قورت دادن غذا درحالی‌که زبان روی لب‌های بالا و به سمت جلو فشار داده می‌شود را فشار زبان می‌گویند که یکی از مشکلات دندان کودکان است. تأثیر این عادت مشابه مکیدن شست است و منجر به رشد ناهنجار دندان‌ها می‌شود. علاوه بر این، عادت یاد شده ممکن است در صحبت کردن صحیح نیز تداخل ایجاد کند.

راه‌حل:

بهتر است در چنین شرایطی با یک آسیب‌شناس گفتار مشورت کنید. یک آسیب‌شناس گفتار می‌تواند با طرح برنامه‌ای به فرزند شما در قوی کردن عضلات دخیل در فرایند جویدن و ایجاد تکنیک فروبردن و قورت دادنی که جایگزین روش ناهنجار فعلی می‌شود، کمک کند.

۴. از دست دادن زودهنگام دندان

دلایل اصلی مرتبط با از دست دادن زودهنگام دندان در کودکان را می‌توان به پوسیدگی دندان، آسیب‌دیدگی یا حتی نبود فضای کافی برای فک ربط داد. در این شرایط با از دست دادن زودهنگام دندان، دندان بغلی کج شده و فضای اندکی را برای رشد دندان اصلی به‌جا میگذارد.

به این ترتیب زمانی که دندان اصلی کودک رشد می‌کند، ممکن است به دلیل نبود فضای کافی برای بالا آمدن از فک کج بشود و همان‌طور که می‌دانید، یک دندان کج سرمنشأ مشکلات دیگر دهان و دندان است. این عارضه جدای از تداخل با توسعه مهارت‌های صحبت کردن می‌تواند موجب بروز مشکلات مرتبط با جویدن و مفصل گیجگاهی بشود.

بیشتر بخوانید: تمیز کردن لثه کودک پیش از درآمدن دندان مهم است؟

راه‌حل:

شما می‌توانید برای نصب یک ایجادکننده فضا، فرزند خود را به دندان‌پزشکی ببرید و به این مشکل کمک کنید. ایجادکننده فضا از پلاستیک یا فلز ساخته شده است و فضایی که با افتادن دندان خالی می‌ماند را حفظ می‌کند. زمانی که دندان اصلی و جدید شروع به رشد کرد، دندان‌پزشک این وسیله کوچک را برمی‌دارد.

۵. دندان‌قروچه

این عادت ناخواسته که یکی از مشکلات دندان کودکان است، در بیشتر کودکان و فرزندان نوپا دیده شده است. کودکان ممکن است به دلیل ناراحتی فک ناشی از رشد دندان‌های اولیه دندان‌قروچه کنند. بااین‌حال، کودکان این کار را بعد از رشد دندان‌هایشان متوقف می‌کنند اما برخی از آن‌ها این عادت را حفظ کرده و به‌این‌ترتیب مینای دندان خود را از بین می‌برند. این کار می‌تواند منجر به پوسیدگی دندان و یا حتی ایجاد دندان حساس بشود.

راه‌حل:

اگر فرزند شما عادت دندان‌قروچه کردن دارد، از او بخواهید که هنگام خواب از یک محافظ شبانه برای دندان‌هایش استفاده کند. این کار موجب کاهش و درنهایت ترک این عادت می‌شود.

۶. تغییر رنگ دندان

تغییر رنگ دندان نیز یکی از مشکلات دندان کودکان است که با زردی دندان‌ها یا به وجود آمدن لکه‌های قهوه‌ای‌رنگ روی دندان‌های کودکان مرتبط است. این مشکل ممکن است به دلیل الگوی نادرست مسواک زدن یا تمیز نکردن دندان‌ها بعد از خوردن هر وعده غذایی اتفاق بیفتد.

بیشتر بخوانید: چه چیزی باعث ایجاد لکه‌ های سفید روی دندان‌ کودکان می‌شود؟

راه‌حل:

از فرزندتان بخواهید که از مسواک مناسبی که برایش تهیه‌کرده‌اید، استفاده کند و او را در دنبال کردن الگوی مسواک زنی مناسب یاری کنید تا از شر لکه‌های زردرنگ روی دندان‌هایش خلاص شود. مسواک زدن در ابتدای صبح و بعد از صرف شام توسط دندان‌پزشکان پیشنهاد شده است.

کودکان عاشق یاد کردن چیزهای جدید هستند و وظیفه آموزش درست مسواک زدن و مراقبت از بهداشت دندان‌هایشان بر عهده ما بزرگ‌ترها است. این عادت‌هایی که در دوران کودکی شکل می‌گیرند تا آخر عمر با افراد باقی می‌مانند. چک آپ دائمی دندان‌ها نیز به شما در جلوگیری از بسیاری از این مشکلات کمک می‌کند.

حسین بابائی

می‌نویسم، ترجمه می‌کنم، علاقه مند به علم، روانشناسی، عشق وب و خواندن. کمی نرد

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago