بارداری

علائم زایمان و نزدیک شدن به زمان وضع حمل را بشناسیم

علائم زایمان ممکن است متفاوت و مختلف باشد. مادرانی که یک بار زایمان داشته‌اند هم شاید خیلی با این علائم آشنا نباشند. عموما این علائم نامشخص هستند و گاهی هم اشتباهی دیده می‌شوند. آیا درد و گرفتگی عضلات واقعا انقباض زایمان است؟ چگونه متوجه شویم که کیسه آب پاره شده است؟

زایمان همانند تربیت کودک است. این اتفاق شامل بخش‌هایی است که همیشه کاملا مشخص نیستند. اما در کودکت قصد داریم که نگاهی کامل‌تر و جامع‌تر به علائم زایمان داشته باشیم. از این طریق متوجه خواهید شد که چه زمانی حتما باید به بیمارستان مراجعه کنید و آماده زایمان شوید.

علائم ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل زایمان

در اواخر دوران بارداری، حجم شکم شما افزایش زیادی خواهد داشت. در این زمان انجام پیاده روی و راه رفتن سخت خواهد بود. در همین دوران، علائمی را تجربه خواهید کرد که به شما اعلام می‌کنند زایمان نزدیک است. توجه داشته باشید که این علائم با ترتیب خاصی رخ نخواهند داد. ممکن است حتی در طول یک روز چندین مورد از علائم زایمان را تجربه کنید. این علائم عبارت است از:

  • ترشحات واژنی ممکن است افزایش پیدا کند. رنگ این ترشحات احتمالا مایل به صورتی یا قهوه‌ای خواهد بود.
  • حس پایین‌تر آمدن کودک در رحم هم یکی از نشانه‌ها است. وزن کودک به دیافراگم شما فشار نخواهد آورد و در نتیجه می‌توانید راحت‌تر نفس بکشید.
  • یک سری انقباض پیش‌درآمد را حس خواهید کرد. این انقباض‌ها، انقباض‌های برکستون هیکس نام دارند. این انقباض‌ها به نوعی تمرینی برای انقباض اصلی زایمان هستند و البته که فشار و شدت کمتری نسبت به زمان زایمان خواهند داشت.
  • کاهش وزن ناچیز.
  • درد راکد در پشت شما که آمد و رفت دارد.
  • گرفتگی عضلات روده و نیاز بیشتر به دستشویی رفتن هم از علائم زایمان است. از این طریق بدن شما مطمئن می‌شود که فضای کافی برای انقباض رحم وجود دارد و روده شما فضای زیادی را جذب نمی‌کند.
  • ممکن است حس کنید که به لگن شما و اطراف آن فشار بیشتری وارد می‌شود.
  • در این زمان همچنین انرژی شما هم افزایش پیدا می‌کند یا یک حس خستگی‌ناپذیر خواهد داشت. ممکن است حس کنید نیاز است که همه چیز را در خانه تغییر دهید. یا اینکه مدام در حال کار باشید. اما متخصصین پیشنهاد می‌کنند که تا حد ممکن استراحت کنید چون در زمان زایمان به انرژی خود نیاز خواهید داشت.
  • گردنه رحم شما نرم‌تر، نازک‌تر و منشعب‌تر خواهد شد. چنین اتفاقی را باید دکتر شما در هنگام تست‌های پزشکی به شما اطلاع دهد.

بیشتر بخوانید: هفته چهل و دوم بارداری ؛ برای زایمان آماده هستید؟

این چند مورد، نگاهی کلی به علائم زایمان داشت. اما ۴ علامت وجود دارد که به شما اطلاع می‌دهد زایمان شما آغاز شده است و نیاز به مراجعه به بیمارستان دارید

۴ علامت اصلی از علائم زایمان

کیسه آب شما پاره می‌شود

برخی از زنان باردار، فکر می‌کنند که کیسه آب آن‌ها همانند یک کابوس سینمایی پاره خواهد شد. شاید فکر کنید در آسانسور، سینما یا فروشگاه هستید و این اتفاق بیفتد. اما تنها ۸ درصد بانوان باردار قبل از شروع انقباض زایمان، پاره شدن کیسه آب را تجربه می‌کنند.

اما توجه کنید. حتی اگر کیسه آب شما پاره شود، باز هم به احتمال زیاد، یک حجم کمی از مایعات را مشاهده خواهید کرد. دلیل این است که سر فرزند شما باعث می‌شود که مایعات زیادی بیرون نریزد. همه چیز مانند فیلم‌ها نخواهد بود و نیاز به نگرانی زیاد نیست.

هنگامی که کیسه شما پاره شود، یعنی بارداری نزدیک است. طبق تحقیقات انجام شده، حدودا ۸۰ درصد بانوان باردار، تا ۱۲ ساعت بعد از پارگی کیسه آب، وارد مرحله زایمان خواهند شد. اگر بارداری بیش از ۱۲ ساعت طول بکشد، پس پزشک شما احتمالا از القا بارداری استفاده خواهد کرد تا ریسک عفونت بالا نرود.

ترشحات تازه

در طول دوره بارداری، گردن رحم شما بسته است و مخاط فراوانی دارد. کودک شما از این راه در مقابل عفونت محافظت خواهد شد. یکی از علائم زایمان، تغییر این حالت است. با نزدیک شدن به زمان زایمان، گردن رحم گشاد‌تر و نرم‌تر خواهد شد. پس شاید شاهد ترشحاتی باشید.

مخاطی که در این مدت در رحم شما بوده، ترشح خواهد کرد و ممکن است در غلظت‌های مختلف ترشح کند. رنگ این ترشح ممکن است قهوه‌ای یا صورتی باشد. این ترشح شامل خون خواهد بود. اگر چنین الگویی را مشاهده کردید، ممکن است که زایمان شما از چند ساعت تا چند هفته آینده باشد.

بیشتر بخوانید: گزارش هایی از تجربه درد زایمان در خانم های باردار

انقباض مداوم و قوی از علائم زایمان است

هنگامی که زایمان واقعی آغاز شود، انقباض‌های شما کم خواهند بود و همچنین الگو خاصی ندارند. این دردها طی مرور الگوی دقیق‌تری خواهند گرفت و دردناک‌تر می‌شوند. عموما تحرک کودک را در حین این انقباض‌ها حس نخواهید کرد.

این انقباض‌ها باعث می‌شود که سر کودک پایین‌تر و پایین‌تر بیاید. اکثر اوقات، انقباض‌ها در پشت شما حس خواهد شد و به مرور این درد به جلوی شکم شما منتقل خواهد شد.

پشت شما درد خواهد گرفت

یکی دیگر از علائم زایمان، درد پشت خواهد بود. اگر بارداری هستید، کمر و پشت شما ماه‌ها درد خواهد داشت. اما اگر این میزان درد به شدت افزایش دچار نوعی زایمان هستید که به آن زایمان پشت می‌گویند. این اتفاق برای یک سوم خانم‌ها رخ می‌دهد.

هنگام زایمان، سر کودک رو به ستون فقرات مادر خواهد بود. اما در برخی موارد، کودک جوری پایین خواهد آمد که سر او با ستون فقرات مادر برخورد کند. ممکن است در چنین شرایطی، درد خاصی را تجربه کنید که کمی تازه و همچنین دردناک‌تر از گذشته است. در چنین شرایطی، احتمالا زایمان شما نزدیک است و این یکی از علائم زایمان است.

زایمان کاذب چیست؟

نام علمی زایمان کاذب، انقباظ برکستون هیکس است. در این نوع زایمان، شما انقباض‌هایی را تجربه خواهید کرد که نسبت به انقباض واقعی و زایمان متفاوت است:

  • این انقباض‌ها غیرمعمول هستند و بعد از مدتی فروکش خواهند کرد.
  • میزان و قدرت آن‌ها افزایش نخواهد داشت.
  • اگر حرکت کنید، درد آن‌ها کمتر خواهد شد.
  • پایین شکم شما درد خواهد گرفت و درد ربطی به پشت شما نخواهد داشت.
  • اگر پشت شما درد بگیرد و مداوم نباشد، پس برکستون هیکس است.

پزشکان عموما بر این باور هستند که انقباض‌های برکستون هیکس خیلی قوی نخواهند شد و معمول نیستند. عموما پس از مدتی هم از بین خواهند رفت. گاهی اوقات ممکن است به خاطر گرسنگی، یا کمبود آب بدن این انقباض‌ها فعال شوند. پس خوردن غذا و نوشیدنی می‌تواند به از بین بردن آن‌ها کمک کند.

اگر انقباض شما یک ساعت طول بکشد و هر کدام بین ۵ تا ۷ دقیقه فاصله داشته باشد، پس احتمالا وارد مرحله زایمان واقعی شده‌اید. این از علائم زایمان خواهد بود. باید چنین حالتی را جدی بگیرید و با بارداری کاذب اشتباه نگیرید.

بیشتر بخوانید: بی حسی اپیدورال در هنگام زایمان چگونه انجام می‌شود؟

چه زمانی باید به بیمارستان رفت؟

اولین زایمان عموما طول خواهد کشید. برخی از بانوان به مدت یک یا دو روز قبل از زایمان شروع به حس کردن درد خواهند کرد. زمان شروع یک انقباض و زمان شروع انقباض بعدی را محاسبه کنید.

هنگامی که انقباض‌های شما معمول و قوی هستند، هر ۴ یا ۵ دقیقه رخ می‌دهند و بین ۱ یا ۲ ساعت طول دارند، باید با دکتر خود تماس بگیرید. انقباضی قوی محسوب می‌شود که نتوانید در هنگام رخ دادن صحبت کنید. در چنین شرایطی حتما با دکتر تماس بگیرید، او از شما سوال خواهد پرسید و شرایط شما را مشخص می‌کند.

تنها از طریق یک چک واژنی می‌توان با دقت اعلام کرد که آیا آماده زایمان هستید یا خیر. اگر رحم شما ۴ سانتیمتر یا بیشتر باز شده باشد، پس بستری خواهید شد و زایمان شما آغاز می‌شود.

اگر این اولین زایمان شما نیست، هنگامی که فاصله انقباض‌ها ۱۰ تا ۱۵ دقیقه است به دکتر خود تماس بگیرید. به صورت کلی انقباض زایمان دوم، نصف زایمان اولی خواهد بود. به همین خاطر زمان کمتری را به صورت کلی خواهید داشت و روند سریع‌تر است.

همچنین علاوه بر زمان‌گیری فاصله انقباض‌ها، فاصله منزل تا بیمارستان یا زایشگاه را هم در نظر بگیرید. اگر به شدت اضطراب دارید، یا اینکه قسمتی از بدن شما صدمه دیده، پس بهتر است که به بیمارستان مراجعه کنید. اگر دردی را تجربه کردید که در حالت معمول یا حتی اوایل زایمان رخ نمی‌دهد هم بهتر است به بیمارستان مراجعه کنید.

اگر در بارداری خود مشکلی دارید، دوقلو یا چندقلو باردار هستید، یا به صورت کلی فاکتورهای پرریسک دارید، پس زمانی که فکر کردید ممکن است وارد زایمان شوید، بهتر است با دکتر تماس بگیرید. اگر هر کدام از موارد زیر را تجربه کردید، بدون تاخیر به دکتر خود زنگ بزنید:

  • پارگی اعضای بدن (مانند کیسه آب)
  • خونریزی واژنی
  • حس نکردن حرکت کودک
  • ورم صورت و دست
  • دید محو و نامشخص
  • سردرد بسیار شدید
  • سرگیجه
  • درد شکم و پشت
  • افزایش وزن ناگهانی (بیش از ۲ کیلوگرم در یک هفته)
  • تشنج

اگر تمایل دارید می‌توانید تجربه زایمان خود را از طریق وبسایت کودکت با دیگران در میان بگذارید تا به مادرانی که نسبت به این موضوع نگران هستند کمک کنید.

ابراهیم درستکار

Share
Published by
ابراهیم درستکار

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago