احتمالا تا به حال حداقل چند بار از سبک فرزند پروری مقتدرانه استفاده کردهاید. همانطور که میدانید، شیوه های فرزند پروری مختلفی برای تربیت کودک وجود دارد که بهتر است با توجه به روحیات خود و فرزندتان، یکی از آنها را انتخاب کنید.
برای انتخاب سبک فرزند پروری مقتدرانه یا هر روش دیگری، ارزیابی شما درباره اینکه خودتان از کدام دسته والدین هستید اهمیت زیادی دارد. پس پیش از هر چیز، با خودتان فکر کنید و ببینید روش فرزند پروریتان را چگونه توصیف میکنید؟ آیا پدر یا مادر سختگیر و کنترلکنندهای هستید؟ همیشه سعی کردید مهربان و مسئولیتپذیر باشید یا از آن دسته والدینی هستید که فرزندتان را به حال خودش رها کردهاید و بسیار سهلگیر هستید؟ فرزند پروری مقتدرانه یکی از این روشهای فرزند پروری است. برخی روانشناسان کودک معتقدند این سبک فرزند پروری نسبت به بقیه شیوهها ایدهآلتر است.
زبان اشاره را از متن فارسی راحتتر درک میکنید؟ ویدیوی ویژه ناشنوایان این مقاله را ببینید.
شاید عنوان سبک فرزند پروری مقتدرانه کمی ترسناک و خشن به نظر بیاید و از انتخاب این روش منصرفتان کند. در این صورت، ممکن است این شیوه را با شیوه فرزند پروری مستبدانه اشتباه گرفته باشید. با مطالعه این مقاله کودکت، خواهید فهمید فرزند پروری مقتدرانه چگونه است و چطور میتوانید از آن در زندگی و تربیت کودک استفاده کنید.
در دهه ۱۹۶۰، روانشناسی به نام دایانا بامیرمند مقاله مبتکرانهای براساس تحقیقات خود نوشت و در آن، سه سبک فرزند پروری را با جزئیات معرفی کرد. طبق این تحقیق، به طور کلی سه سبک مستبدانه، سهل گیرانه و مقتدرانه برای فرزند پروری وجود دارد که در ادامه، به بررسی هر یک از این سبکها پرداخته میشود.
والدینی که برای تربیت کودک خود از این شیوه استفاده میکنند همیشه خواستار اطاعت مطلق فرزندان، بدون هیچ اما و اگر، هستند. والدینی که به روش فرزند پروری مستبدانه عمل میکنند اعتقادی به توضیح چرایی قوانین ندارند و کودکان آنها باید بیچون و چرا از این قوانین پیروی کنند.
در واقع، والدین مستبد انتظار دارند فرزندانشان بدون هیچ سؤالی فقط اطاعت کنند. این والدین خواستههای خود را بر فرزندانشان تحمیل میکنند و بدون کمی محبت یا حمایت، آنها را تنبیه میکنند. فرزندان والدین مستبد اغلب اعتماد به نفس پایین، افسردگی و ترس از موقعیتهای جدید را از خود نشان میدهند. سعی کنید هرگز پدر یا مادر مستبدی نباشید، تاثیری که این سبک فرزند پروری بر آینده فرزندتان میگذارد بسیار مخرب است.
والدینی که برای تربیت کودک خود از این شیوه استفاده میکنند، هیچ مدیریتی بر فرزند پروری خود ندارند. به عبارت دیگر، آنها اعتقادی به تعیین حد و حدود برای کودک ندارند و معتقدند کودک باید خود تنظیم باشد و خودش را کنترل کند. این والدین با فرزندانشان بسیار گرم و صمیمی عمل میکنند که نکته مثبتی است، اما در عین حال، تمایلی به تعیین حد و مرز ندارند. همین امر موجب میشود والدینی که از این سبک فرزند پروری استفاده میکنند کنترلی بر رفتار فرزندانشان نداشته باشند و این نکته منفی این سبک است. آنها همیشه خواستههای فرزندان را بدون چون و چرا میپذیرند و بدرفتاری آنها را، که منجر به پیامدهای منفی برایشان میشود، نادیده میگیرند.
طبق تحقیقات انجام شده، کودکانی که با تربیت والدین سهلگیر بزرگ میشوند قوانین و محدودیتها را نادیده میگیرند و وقتی بزرگتر شوند، تمایل بیشتری به خشونت و مصرف مواد مخدر دارند. فرزندان والدین سهلگیر بیش از بقیه در معرض خطر افسردگی و اضطراب هستند، چرا که این کودکان محدودیتی ندارند و احساس میکنند بر والدین خود کنترل دارند و این حس میتواند برای آنها ترسناک و اضطرابآور باشد. دقیقا به همین دلیل است که فرزندان به مرزبندی و پیروی از قوانین نیاز دارند.
یکی از بهترین شیوههای فرزند پروری، که بسیاری از روانشناسان بر آن تاکید دارند، شیوه فرزند پروری مقتدرانه است. در این روش، والدین نه خیلی صمیمی و نه خیلی سرد هستند. این سبک از این جهت که قواعد و قوانینی دارد شبیه سبک فرزند پروری مستبدانه است، با این تفاوت که والدین مقتدر بسیار پاسخگو هستند و ارتباط صحیحی با فرزندان خود دارند. این والدین به کودک احترام میگذارند و به حرفهایش گوش میدهند و انتظار دارند کودک هم همین کار را انجام دهد.
در شیوه فرزند پروری مقتدرانه، والدین کودک را تشویق میکنند مستقل فکر کند، اما هرگز تسلیم او نمیشوند و انتظار دارند کودک هم با آنها همکاری کند و رفتار مناسبی از خود نشان دهد. وقتی کودک کار اشتباهی میکند، والدین مقتدر رفتار کودک را مدیریت میکنند و انتظاراتشان را براساس موقعیت و نیازهای فردی او تغییر میدهند. براساس پژوهشها، از میان شیوههای فرزند پروری، این روش بهترین نتیجه را برای فرزندان داشته است. فرزندی که به روش مقتدرانه تربیت میشود سلامت هیجانی بهتر، مهارتهای عاطفی و اجتماعی بالاتر، انعطافپذیری بیشتر و در عین حال، دلبستگی ایمنی دارد. پس اگر هنوز در انتخاب یکی از این شیوههای فرزند پروری برای تربیت کودک خود تردید دارید، اندکی بیشتر درباره سبک فرزند پروری مقتدرانه تحقیق کنید، چرا که به نظر میرسد این بهترین انتخاب برای شما باشد.
تا به اینجا به سه شیوه از شیوههای فرزند پروری اشاره شد که در تحقیقات خانم بامیرمند از آنها صحبت شده بود. اما شیوه فرزند پروری چهارمی هم هست که محققان النور مککوبی و جان مارتین آن را شناسایی کردهاند و نام فرزند پروری بی اعتنا و طردکننده را به آن دادهاند. در این سبک، والدین ارتباط کمی با فرزندشان دارند، در زندگی آنها دخالتی نمیکنند، صمیمت و پاسخگویی کمی نسبت به نیازهای هیجانی کودکان دارند و توجه کافی یا مناسبی به نظارت بر رفتار بچهها ندارند.
فرزند پروری بی اعتنا بدترین عواقب را برای کودک به همراه دارد؛ کودکانی که با این سبک بزرگ میشوند بیشتر انزواطلب هستند، اضطراب دارند و ممکن است در معرض رفتارهای غلط و خطرناک و حتی مصرف مواد مخدر قرار بگیرند.
با بررسی تمام سبکهای فرزند پروری، به نظر میرسد سبک فرزند پروری مقتدرانه بهترین نتیجه را در بر خواهد داشت. کودکانی که با این روش تربیت شدهاند در آینده زندگی سالمتری دارند و در مواجهه با مشکلات، قویتر ظاهر میشوند. برخی مزایای این رویکرد تربیتی عبارتاند از:
پس از آشنایی با شیوه های فرزند پروری و تمام سبکهای تربیت کودک، فکر میکنید روش تربیتی شما در کدام دسته قرار میگیرد؟ شما هم موافقید که فرزند پروری مقتدرانه سبک مناسبی است؟ نظرات و تجربیات خود را از طریق سایت کودکت با ما در میان بگذارید.
ناشنوایان عزیز شما میتوانید از این قسمت ویدیو مربوط به این مقاله را مشاهده کنید.
شما میتوانید فایل صوتی این مقاله را از اینجا بشنوید.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…
View Comments
سلام، کاش این شیوه از فرزندپروری(روش مقتدرانه) رو توی یک مقاله آموزش بدید.
ممنون
سلام،
با کودکت همراه شو… قول میدیم هیچ نکته مبهمی در رابطه با نکات تربیتی بدون پاسخ نباشه. حتما به زودی با یک مقاله خوب در این رابطه برای والدین عزیزی که به دنبال روش های تربیت کودک بهتر هستند منتشر خواهیم کرد.
همراهی شما به ما قدرت بیشتری میده 🙂
سلام به همه😊 خب رفقا بیاید در مورد الگوهای فرزندپروری خودتون بگید برامون
سلام مامانا
من فکر میکنم مادری هستم بین مادر مقتدر و سهل گیر
برای پسرم یه سری قوانین وضع کردم
مثلا اینکه با گریه به هیچ چیزی نمیرسه
ولی الان این مقاله رو خوندم کمی سردرگم شدم.
مثلا من تقریبا همیشه به پسرم اجازه کنجکاوی میدم تا جایی که به خودش و دیگران آسیبی نرسونه و این موقعیت ها خیلی کم پیش میان
پس پسر من اکثر اوقات هرکاری بخواد میتونه انجام بده.
با این تعاریف من خیلی سهل گیرم؟؟
بعد برای یه پسر دوسال و نیمه تو خونه چه قوانینی پثلا میشه وضع کرد؟
سلام به همه
من دیگه هیچی نمیدونم
بچم جیغ میزنه خییلی موهای منو میکشه
بچه ها رو میزنه
دیگه من هر روشی داشتم ریختم رو دایره هیییچ فایده نداره دیگه خودمم قبول ندارم
سلام مژده ي عزيز و دوست داشتني من هم مادري مقتدر حساب ميام،ولي گاهي اوقات انقدر خسته ميشم واقعا يا خشمگين ميشم و يا بي اعتنا،البته به قانوني كه وضع شده احترام ميدارم و به هيچ وجه نقضش نميكنم منتها عصباني شدن من يه كم تنش إيجاد ميكنه
اگر فرزند شما بتونه بیان کنه یا بنویسه که چگونه مامان یا بابایی داره، چی میگه به نظرتون؟
من سعی می کنم مامان مقتدری باشم. ولی بعضی وقت ها ته دلم از این اقتدار حس خوبی ندارم. گرچه هیچ وقت توی رفتارم دیده نمی شه.
بعد یه مورد دیگه اینکه خیلی وقت ها مثلا پدربزرگ و مادربزرگی که بیشتر به دل بچه راه می یان انگار برای پسرم خوشایند تر هستش و اطرافیان اینطور برخورد می کنن که انگار اونا مهربون تر و مادر تر برای پسر من هستند و این موضوع نیز بعضی موقع باعث ناراحتی من می شه
من سعی میکنم مقتدر باشم ولی میدونم یه وقتایی موفق نیستم. شاید ترکیبی از هر سه مورد باشم
بیشتر توضیح میدی؟ چه وقتهایی بی اعتنا هستی؟ چه وقتهایی خیلی سختگیری؟
مامان مهربون ولي ديوونه
ینی چی دقیقا؟ 😁
منظورت اینه که ثبات نداری؟
نه گاهي اوقات شديد عكس العمل نشون ميدم اصن لازم نيست اون همه جديت و خشانت
يعني اگه يه قانون يكم جابه جا بشه بهم ميريزم
ترجيح ميدم مقتدر باشم
مستبد نيستم
مقتدره باكيفيتم نيستم
سلام.دوستان و مژده عزیز
من اکثر اوقات مادر مقتدر و در برخی موارد سهل گیرم
سلام عزیزم. کی سهل گیری؟ مثال میزنی؟
چون پسرم بیست ماهشه هنوز قوانین زیادی نداره خونم... ولی با گریه صاحب چیزی نمیشه
من که هنوز روی قانونهام به ثبات نرسیدم
چندتا قانون داری رویا؟ زیاده قوانینت؟
نه فعلا فقط دست نزدن به چیزهای تیز که خطرناکه، یا توی خونه خودمون رو میز هم می ره اما خب دو مهمونی نمیتونم به پسر 17 ماهم بفهمونم نباید روی میز بری. تو خونه خودمون آزادی کامل داره