پزشکی

علت تغییر رنگ دندان کودک چیست و چگونه می توان از آن جلوگیری کرد؟

احتمالا شما هم مثل بسیاری از پدر و مادرهای دیگر انتظار دارید لبخند لثه‌ای نوزاد بدون دندانتان خیلی ساده و طبیعی بعد از دندان درآوردن کودک به لبخندی زیبا تبدیل شود و سلامت و سفیدی دندان‌های او را به رخ بکشد. احتمالا شگفت‌زده خواهید شد اگر ببینید دندان‌های فرزندتان مثل مروارید سفید نیست. در حالی که بیشتر اوقات، رنگ دندان‌های کودک کاملا سفید نیست و بیشتر به رنگ عاج دیده می‌شود، اما عوامل متعددی وجود دارد که ممکن است باعث تغییر رنگ دندان کودک شما شود.

باید بدانید بسیاری از لکه‌های ایجاد شده روی دندان‌ها برگشت‌ناپذیر است، اما تمام این تغییر رنگ‌ها به دندان‌های بزرگسالی منتقل نمی‌شود. در این مقاله، کودکت به بررسی علل تغییر رنگ دندان‌ در کودکان می‌پردازد.

تغییر رنگ دندان کودکان چه دلایلی دارد؟

اگر دندان‌های کودک شما زرد یا نارنجی است، دلیل آن احتمالا شسته نشدن درست و کامل و لکه‌دار شدن دندان با ذرات غذاست. در چنین موقعیتی، می‌توانید از مقدار بسیار اندکی خمیردندان بزرگسالان (در حد یک دانه برنج) استفاده کنید. جرم‌گیری دندان‌ها در دندانپزشکی هم به رفع این مشکل کمک می‌کند. دیگر دلیل رایج تغییر رنگ دندان‌های کودکان وارد شدن آسیب به لثه‌ها و دندان‌های اوست که می‌تواند به دلیل افتادن یا برخورد دهان کودک با چیزهای مختلف اتفاق بیفتد.

بیشتر بخوانید: علت ایجاد لکه سفید روی دندان و راه درمان آن چیست؟

آیا تغییر رنگ دندان کودک ممکن است نشان از وجود بیماری باشد؟

مینای دندان فرزند شما ممکن است به صورت ژنتیکی ضعیف باشد، این ضعف ممکن است به تغییر رنگ دندان‌های کودک منجر شود و او را بیشتر در معرض پوسیدگی‌های دندان قرار دهد. همچنین، دندان‌های نوزادی که در روزهای نخست تولد زردی یا یرقان داشته است ممکن است همراه با سایه‌ای سبزرنگ رشد کند. عفونت‌ها و بیماری‌های جدی مانند هپاتیت نوزادان و برخی اشکال بیماری قلبی نیز می‌تواند رنگ دندان‌های کودک را تغییر دهد.

چه موادی باعث تغییر رنگ دندان های کودکان می شود؟

مصرف زیاد فلوراید با نوشیدن آب و استفاده از خمیردندان در دوران کودکی ممکن است فرزند شما را دچار عارضه‌ای به نام فلوئوروزیس دندانی کند. این بیماری خود را به صورت تغییر رنگ خفیف با لکه‌ها و رگه‌های سفیدرنگ، تغییر رنگ شدید با لکه‌های سیاه‌رنگ و ترک‌خوردگی یا حفره در دندان شیری یا دائمی نشان می‌دهد. یکی از شایع‌ترین دلایل ایجاد لکه‌های تیره روی دندان‌های نوزاد هم مصرف داروهای حاوی آهن مانند ویتامین‌های مکمل یا استفاده مادر از تتراسایکلین آنتی‌بیوتیک در دوران بارداری است.

بیشتر بخوانید: پاسخ به ۹ سوال رایج در مورد مراقبت از دندان کودک

چگونه می توانید از تغییر رنگ دندان کودک خود جلوگیری کنید؟

شما نمی‌توانید با عواملی مانند استعداد ژنتیکی مینای ضعیف دندان، بروز بیماری در نوزادی یا وارد شدن آسیب‌های تصادفی به دندان‌ها و لثه‌ها مقابله کنید، چرا که این اتفاقات قابل پیشگیری نیستند. اما در محافظت از دندان‌های فرزندتان دست شما چندان هم بسته نیست. متخصصان توصیه می‌کنند برای جلوگیری از تغییر رنگ، دندان‌های نوزاد را به طور منظم و کامل تمیز کنید و از عادت مسواک زدن بچه‌های بزرگ‌تر مراقبت کنید. همچنین، بسیار مهم است که برنامه منظمی برای مراجعه به دندانپزشک داشته باشید.

از توصیه‌های بسیار کاربردی دیگر این است که فرزند خود را قبل از خواب با شیشه شیر، آبمیوه یا نوشیدنی‌های شکردار در تخت نگذارید. تا وقتی کودک آنقدر بزرگ نشده که خمیردندان را به بیرون تف کند، یعنی حوالی سه سالگی، از به کار بردن خمیردندان بزرگسالان برای او خودداری کنید. جالب است بدانید تمیز کردن لثه پیش از درآمدن دندان هم به سلامت دندان کودک شما کمک می‌کند.

آیا می توان رنگ دندان های کودک را به حالت قبلی برگرداند؟

قبل از انجام هر کاری به دندانپزشک مخصوص کودکان مراجعه کنید و با مشورت او، نوع تغییر رنگ دندان‌های کودک را مشخص کنید و راهکارهای احتمالی را در پیش بگیرید. برخی انواع تغییر رنگ دندان را می‌توان با بلیچینگ یا سفید کردن ترمیم کرد، اما این کار روش بی‌ضرری برای کودکان محسوب نمی‌شود. به علاوه، بسیاری از دلایل تغییر رنگ دندان کودک، مانند آسیب‌های دندانی یا مینای ضعیف، باعث ایجاد رگه‌های دائمی روی دندان‌های فرزند شما می‌شوند.

در صورتی که درباره رنگ دندان‌های کودک خود خیلی نگران هستید، با پزشک اطفال مشورت کنید. او در روند درمان به شما کمک می‌کند، توصیه‌های بهداشتی مفید را در اختیار شما قرار می‌دهد و از سلامت دهان و دندان کودکتان مراقبت می‌کند.

زهرا خبازیان

Share
Published by
زهرا خبازیان

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago