تب یکی از چیزهای به ظاهر کوچک و معمولی است که میتواند به شدت پدر و مادرها را نگران کند. به عنوان کسی به تازگی پدر یا مادر شده است واقعا دشوار است که تشخیص دهد تب کردن کودکش یک چیز نرمال و طبیعی است یا باید آن را جدی بگیرد و کودک خود را به درمانگاه ببرد. پس اگر شما هم از جمله کسانی هستید که به دنبال پاسخ این سوال هستید که چه موقع تب کودک شما خطرناک است و چه موقع طبیعی؟ با ادامه مقاله با همراه باشید تا بهتر در این مورد صحبت کنیم.
خوشبختانه متخصصین کودک یک آستانه برای تب کودک تعیین کردهاند که با کمک آن میتوان تبهای نرمال و خطرناک را از هم تشخیص داد.
به گفته دکتر ویلیام سیرز (Dr. William Sears) متخصص اطفال و نویسنده بیش از ۳۰ کتاب در مورد کودکان، تب کردن یک راه مقابله بدن شما در برابر عفونت و بیماری است و همیشه به این معنی نیست که شما به یک بیماری جدی مبتلا شدهاید.
خطرناک بودن تب به چند عامل بستگی دارد، مهمترین عامل سن کودک شما است. اگر کودک شما کوچکتر از ۳ ماه سن دارد و درجه حرارت بدن او ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر است شما باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید. به همین ترتیب اگر کودک شما بین ۳ تا ۶ ماه سن دارد و درجه تب او ۳۸.۳ درجه سانتیگراد یا بالاتر از آن است باید موضوع را جدی بگیرید و اگر بزرگتر از ۶ ماه است و درجه حرارت بدن او ۳۹.۴ درجه و بالاتر از این مقدار است هم کودک شما به مراقبت ویژه و معاینه پزشک نیاز دارد.
از آنجایی که کودکان نمیتوانند بیان کنند یا نشان دهند که کدام قسمت از بدنشان درد میکند، ضروری است که والدین به علائم و نشانههایی که ممکن است با تب همراه باشد دقت کنند. برای مثال اگر کودک شما به سختی نفس میکشد یا جوشهای بدون دلیلی روی پوست او دیده میشود اگر رنگش پریده یا بی حال است یا اینکه پوشک خود را کمتر از حالت معمول خیس میکند بهتر است فورا با پزشک و متخصص کودکان تماس بگیرید.
به ویژه اگر جوشها و لکههای سیاه روی پوست کودک خود مشاهده کردید حتما به دکتر مراجعه کنید چرا که احتمال دارد به دلیل عفونت باشد و درمان آن نیاز به مراقبت ویژه داشته باشد. همچنین اگر به نظر میرسد کودک شما درد دارد یا نمیتواند بخشهای خاصی از بدنش مثلا گردنش را تکان دهد بهتر است پزشکتان را در جریان قرار دهید. همچنین اگر کودک شما دارای سیستم ایمنی ضعیف است باید به درجه حرارت بدن کودک خود بیش از پیش توجه کنید. همانطور که از قدیمیتر ها میگویند پیشگیری بهتر از درمان است، بهتر است به محض اینکه درجه حرارت بدن کودک شما از حالت نرمال بالاتر رفت سریعا به دنبال علت و درمان آن باشید تا اینکه اجازه دهید کودک شما کاملا بیمار شود سپس به فکر چاره بیفتید.
اگر کودک شما بین ۱ تا ۲ ساله است و تب او بیش از ۲۴ ساعت طول کشید حتما باید با پزشک خود مشورت کنید. همچنین اگر کودک شما هر سنی دارد و درجه تب او به ۴۰ درجه نزدیک شد باید خیلی زود او را به پزشک نشان دهید. توجه کنید که واکنش کودک شما در برابر تب (اسهال شدید، استفراغ و …) هم به همان اندازه تب اهمیت دارد و باید جدی گرفته شود.
گفتنی است چندین شایعه در مورد تب وجود دارد که بیشتر آنها غیر واقعی است برای مثال گفته میشود تب کردن باعث آسیب مغزی به کودک میشود که این اصلا صحت ندارد.
طبق گفته متخصصان بیمارستان کودکان در سیاتل، ابتلا به تب و عفونت باعث آسیب مغزی در کودک نخواهد شد اما اگر درجه حرارت بدن و تب کودک از ۱۰۸ درجه فارنهایت یا ۴۲ درجه سانتیگراد بالاتر رود میتواند روی عملکرد بخشهای متعددی از بدن از جمله مغز تاثیر منفی بگذارد. هر چند که تب با این شدت بسیار نادر است اما این امر هنگاهی اتفاق میافتد که کودک در داخل یک ماشین با درب و پنجره بسته تنها بماند.
همچنین بهتر است بدانید که ممکن است در ۴ درصد از کودکان در اثر تب شدید تشنج رخ دهد.
به گفته دکتر سیرز اگر تب کودک بالا باشد والدین باید به دنبال علائم مننژیت باشند و حتما با یک متخصص اطفال تماس بگیرند تا درباره علائم مننژیت آنها را راهنمایی کند. برای مثال اگر کودک شما از سفت شدن یا درد در ناحیه گردن رنج میبرد یا سردردی دارد که با نگاه کردن به نور تشدید میشود یا حالت تهوع و استفراغ دارد بهتر است فورا با پزشک تماس کرفته و او را به مراکز درمانی ببرید.
با وجود اینکه بیمار شدن کودک همواره ناخوشایند است و میتواند والدین را نگران کند اما در اغلب موارد تب کردن کودک خطرناک نیست. اما اگر متوجه علامت مشکوک یا غیرعادی در بدن کودک خود شدید حتما با پزشک خانواده یا متخصص اطفال خود در میان بگذارید. فراموش نکنید شما بهتر از هر کس دیگری کودک خود را میشناسید و با کمک گرفتن از پزشکان میتوانید از سلامت کودک خود اطمینان پیدا کنید.
اگر شما هم تجربه مشابهی از تب کودک خود دارید و در این زمینه تجربه یا تخصصی دارید با به اشتراک گذاشتن آن از طریق وبسایت کودکت میتوانید به خوانندگان این مطلب و والدینی که به دنبال سلامت فرزندان خود هستند کمک کنید.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…