بازی کودک

بازی های خانگی هیجان انگیز و جذاب برای سرگرم کردن کودکان

حتما برای شما هم پیش آمده که با کودکانتان در خانه تنها باشید و ندانید چه فعالیت‌هایی می‌توانید برای سرگرم کردن آن‌ها انجام دهید. آیا سرگرم کردن کودک با بازی به نظرتان کار مشکلی می‌آید و با تصور اینکه چند روز با آن‌ها در خانه بمانید، آشفته و مضطرب می‌شوید؟ اگر کودکی در خانه دارید، بی‌شک می‌دانید آن‌ها هرگز نمی‌توانند ساکت بنشینند یا وقتی از آن‌ها بخواهید به رختخواب بروند. بنابراین، به جای اینکه بیهوده تلاش کنید آن‌ها را تحت کنترل خود بگیرید یا به دنبالشان بدوید، چرا سعی نمی‌کنید با بازی های هیجان انگیز در خانه و فعالیت‌های جالب و سرگرم‌کننده بسازید؟

این کار راه بهتری برای گذراندن زمان باکیفیت در کنار یکدیگر نیست؟ با کمی دقت و جستجو، می‌توانید فعالیت‌هایی را پیدا کنید که کودکتان از انجام آن‌ها لذت می‌برد و برای انجام دادنشان برنامه‌ریزی کنید، شاید شما هم آن‌ها را دوست داشته باشید و در کنار کودکانتان لذت ببرید. فعالیت‌های بر پایه بازی راه خوبی برای تحریک اعتماد به نفس کودکان و تقویت مهارت‌های طبیعی و خلاقیت در آن‌هاست. در ادامه این مقاله در کودکت، بازی های خانگی جذابی به شما معرفی شده است که می‌تواند کودکانتان را خوشحال و سرگرم نگه دارد.

خمیر بسازید و بازی کنید

این فعالیت جالب برای کودکان بسیار جذاب و هیجان‌انگیز است و می‌تواند سرگرمی مناسبی برای روزهای تعطیل یا هوای آلوده باشد.

نحوه بازی با خمیر: کمی آب و آرد را با هم مخلوط کنید و هم بزنید تا به حالت خمیر درآید. اگر فکر می‌کنید کودکتان بیش از حد کثیف‌کاری می‌کند، برای او یک پیشبند ببندید. حال از او بخواهید با خمیر شکل گیاهان، حیوانات مختلف یا شخصیت‌های مورد علاقه‌اش  را درست کند و با رنگ‌های مجاز خوراکی رنگشان کند. وقتی کارش به پایان رسید، می‌توانید آنچه ساخته را در دمای ۳۵۰ درجه فارنهایت به مدت ۳۰ دقیقه در فر بگذارید. نتیجه بسیار جالب و هیجان‌انگیز خواهد بود.

وارونه بازی کنید

این فعالیت راه جالبی برای خارج شدن از روال عادی زندگی است. اگر همه کارها طی روز به صورت وارونه انجام شوند، برای کودک بسیار جالب و هیجان‌انگیز خواهد بود. فقط فراموش نکنید این بازی مناسب روزهایی است که مدرسه تعطیل است. در روز انجام این فعالیت، کودک شما می‌تواند لباس‌هایش را وارونه بپوشد، برای رفتن از یک جای خانه به جای دیگر، عقب‌عقب حرکت کند یا وقت خوردن غذا، اول از دسر شروع کند و در آخر به غذای اصلی برسد.

آلبوم عکس درست کنید

اگر به دنبال یک بازی های خانگی فکری برای کودک هستید، درست کردن یک آلبوم عکس با افراد خانواده می‌تواند پیشنهادی هیجان‌انگیز باشد. شما می‌توانید شرایطی ایجاد کنید که کودک یک آلبوم از لحظاتی که پدر، مادر یا اعضای فامیل و کودک به هم عشق می‌ورزند تهیه کند. این کار همچنین می‌تواند به بهتر شدن رابطه کودک با اطرافیان نیز کمک کند و دلیل خوبی برای ثبت هرچه بیشتر لحظات خاصتان با کودک باشد.

پتوبازی کنید

شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما می‌توانید با کمک کودک یک خانه نرم با پتو یا لحاف برای او درست کنید. با این فعالیت، کودکتان می‌تواند فضایی نرم، دوست‌داشتنی و منحصربه‌فرد برای خود داشته باشد. این فضا می‌تواند تبدیل به محیط مناسبی برای قایم شدن در بازی یا بازی‌های وانمودی شود.

تصاویر دلخواه را پیدا و قیچی کنید

کودک می‌تواند، با جستجو در مجلاتی که در اختیارش قرار می‌دهید، تصاویری که می‌خواهد را پیدا و دُوربُری کند. برای جذاب‌تر شدن این فعالیت، می‌توانید از کودک بخواهید داستانی در ذهن خود بگوید و براساس آن، شروع به جستجوی تصاویر مرتبط و قیچی کردن آن‌ها کند و در برگه دیگری بچسباند. پس از آن، جملات مربوط به هر تصویر را برایتان بازگو کند و شما آنچه می‌گوید را زیر تصاویر بنویسید. این بازی خانگی راهکار بسیار مفیدی برای تقویت قدرت تفکر، توجه و تمرکز کودک و پرورش خلاقیت اوست و مهارت‌های نوشتاری او را هم افزایش می‌دهد.

کارتن بازی کنید

اگر به‌تازگی اسباب‌کشی کرده‌اید، احتمالا تعداد زیادی کارتن در گوشه و کنار خانه شما به چشم می‌خورد. اگر هم اینطور نیست، می‌توانید تعدادی کارتن برای انجام یک فعالیت جذاب برای کودکتان فراهم کنید. برای انجام این فعالیت، کودکتان را تشویق کنید با کارتن‌ها، فضاهای جذاب برای عبور و نشستن در آن‌ها ایجاد کند، پنجره‌ای برای ورود نور از آن نیز بسازد و دریچه را طوری طراحی کند که قابلیت باز و بسته شدن داشته باشد. شما همچنین می‌توانید به کودکتان کمک کنید با کارتن‌ها یک قلعه درست کند.

غذا خوردن زیر میز، یک فعالیت هیجان انگیز ساده

حق دارید تعجب کنید، اما می‌توانید اجازه دهید کودکتان گاهی خوراکی‌هایش را به زیر میز ببرد و آنجا بخورد. حتی تمام اعضای خانواده شما می‌توانند صبحانه روز تعطیلشان را زیر میز بخورند. برای این کار، از پاکیزگی زمین مطمئن شوید و چک کنید آیا ارتفاع میز به اندازه‌ای هست که همه اعضای خانواده بتوانند زیر آن بنشینند و غذا بخورند؟ بهتر است به ریخت و ‌پاش‌های بعد آن فکر نکنید، زیرا تمیز کردنش زمان زیادی نمی‌برد، اما هیجان بسیار زیادی در کودک و اعضای خانواده‌تان ایجاد می‌کند.

چالش هیجان انگیز عبور از موانع در خانه

وقتی کودکان در خانه و بسیار پرانرژی هستند، می‌توانید با ایجاد خطوط مانع، در خانه آن‌ها را سرگرم و خوشحال نگه دارید. مراقب باشید نقاط امن و مناسب خانه را برای این فعالیت انتخاب کنید. برای نمونه، یک مانع خانگی می‌تواند این باشد که چند طناب را به پایه‌های چند جفت صندلی ببندید و از کودکانتان بخواهید زیر طناب‌های ردیف‌های مختلف صندلی سینه‌خیز بروند. بعد از آن، باید بلند شوند و توی حلقه هولاهوپ بایستند و پنج بار به بیرون و داخل حلقه بپرند.

بعد از آن، روی تخته تعادلی که برایشان تعبیه کرده‌اید راه بروند و سپس، کیسه کوچکی را که با حبوبات پر شده از فاصله معینی به داخل یک سبد پرت کنند، بعد بروند آن را از سبد خارج کنند و روی سر خود بگذارند و بدوند و مراقب باشند که کیسه از روی سرشان نیفتد. سپس در همان حالت، حلقه هولاهوپ بزنند، روی خطوط مشخص دوچرخه یا سه‌چرخه سواری کنند، از یک سمت اتاق به سمت دیگر کله معلق بزنند، حرکت بالانس روی دست بزنند، در حال خواندن یک شعر، بالا و پایین بپرند و در پایان، ده بار پرش پروانه‌ای کنند.

تمرین آواورزی کنید

با انجام این بازی های خانگی می‌توانید به کودکتان کمک کنید آواها را یاد بگیرد، آن‌ها را به خاطر بسپارد و برای حروف، کلمه مناسب پیدا کند. می‌توانید بازی را با کودک اینگونه شروع کنید و بگویید: آ مثل آب، نفر دوم، بگوید: ب مثل بابا، نفر اول بگوید: پ مثل پول و نفر دوم بگوید: ت مثل تلاش و حروف الفبا را به همین ترتیب، با گفتن یک کلمه که حرف اول آن با حرف انتخابی‌تان یکی است، بگویید و پیش بروید و ببینید کودکتان تا کجا می‌تواند الفبا را به‌ترتیب و بدون اشتباه بیان کند و اگر جایی دچار مشکل شد، بازی از اول شروع می‌شود.

سینی را به خاطر بسپارید

این بازی جذاب فعالیت خوبی برای تقویت حافظه کودک است و برای تمام سنین کاربرد دارد. یک سینی یا بشقاب بزرگ بردارید و از کودک خود بخواهید آن را، با لوازم ریز و کوچک خانه و تا جایی که ظرف جا دارد، کاملا پر کند و آنچه را جمع‌آوری کرده به دوست خود نشان ندهد و سینی را به شما تحویل دهد. پس از گرفتن سینی‌ها، روی آن‌ها را بپوشانید.

در نهایت، با هم جایی بنشینید، روی سینی‌ها را برای چند ثانیه باز کنید، سینی وسایل هر کدام را به دیگری نشان دهید و دوباره روی آن‌ها را بپوشانید. حالا از کودکان بخواهید فکر کنند و نام آنچه را در سینی نفر دیگر دیده‌اند به یاد بیاورند و بگویند. کودکان می‌توانند در هر دور بازی چیزهای جدیدی به سینی اضافه کنند تا بازی هیجان بیشتری داشته باشد.

بیشتر بخوانید: فعالیت های جذاب برای سرگرم کردن نوزاد و برقراری رابطه با او

استفاده از دست ها برای یک بازی هیجان انگیز در خانه

این بازی می‌تواند به ایجاد و تقویت مهارت انجام حرکت‌های بزرگ‌تر کمک کند. پیش از شروع بازی، لازم است کودکتان قواعد بازی را به‌خوبی بیاموزد. به آن‌ها بگویید وقتی گفتید «جلو»، هر بازیکن باید کف دست‌های خود را به هم بزند (کف بزند). وقتی گفتید «پشت»، کودک باید پشت دست‌های خود را به هم بزند و وقتی گفتید «مشت»، باید دست‌های خود را مشت کنند و به هم بزنند. سپس شروع به خواندن آواز بازی کنید: یک جفت جلو، یک جفت جلو. این‌بار پشت، این‌بار پشت. یک مشت بزن، یک مشت بزن. یک جفت جلو، یک بار پشت. یک جفت جلو، یک جفت جلو. یک بار عقب، یک مشت بزن.

تخم مرغ صدادار درست کنید

لوازم مورد نیاز برای انجام این فعالیت: تخم‌مرغ‌های پلاستیکی، دانه‌های ذرت، دو قاشق پلاستیکی برای هر کودک، چسب حرارتی.

ابتدا از کودک خود بخواهید تخم‌مرغ‌های پلاستیکی را باز کند، آن‌ها را تا نیمه پر از دانه ذرت کند و محکم ببندد. با استفاده از چسب حرارتی، قاشق‌های پلاستیکی را از قسمت گود آن به دو طرف تخم‌مرغ بچسبانید و از کودک بخواهید قاشق‌ها را محکم به تخم‌مرغ فشار دهد که کاملا به هم بچسبند. سپس خواهید دید با تکان دادن دسته قاشق‌ها از صدای تق‌تق اسباب‌بازی که ساخته‌اند لذت می‌برند.

با صدف های دریا هنرنمایی کنید

این فعالیت خیلی ساده و سرگرم‌کننده است و آنچه برای انجام دادن آن نیاز دارید تعدادی صدف، آبرنگ و قلم‌موست. می‌توانید صدف‌هایی را که از کنار دریا با کمک هم جمع کرده‌اید بیاورید، تمیزشان کنید و اجازه دهید کودک، آن‌گونه که دوست دارد، آن‌ها را رنگ‌آمیزی کند و لذت ببرد.

با روزنامه گلف بازی کنید

برای انجام این بازی، نیاز به تعدادی روزنامه، توپ گلف یا تنیس و چسب نواری دارید. برای هر کدام از شرکت‌کننده‌ها، تعداد زیادی روزنامه را در هم بپیچانید، با چسب نواری دورش را سفت کنید و یک چوب گلف برایشان درست کنید. یک تکه کاغذ روی زمین بچسبانید، روی آن یک گودال ایجاد کنید یا با هر وسیله دیگری چند گودال روی زمین تعبیه کنید. از کودکان بخواهید با چوب‌های گلف خود تلاش کنند توپ را به داخل گودال‌ها بفرستند. می‌توانید برای دلپذیرتر کردن روند بازی، محدودیت‌های زمانی بگذارید و خوراکی‌های خوشمزه مثل شیر و کیک در زمان‌های استراحت نوش جان کنید.

بازی هیجان انگیز پرتاب اسفنج خیس در خانه

این فعالیت جذاب می‌تواند یکی از بازی‌های کودک قبل از رفتن به حمام باشد. ابتدا سطلی را پر از آب کنید و به هر کودک یک تکه اسفنج بدهید. از کودکان بخواهید اسفنج‌ها را داخل آب فرو ببرند و آن‌ها را خیس کنند. وقتی همه اسفنج‌های خود را خیس کردند، از آن‌ها بخواهید عقب‌نشینی کنند و آماده بایستند. با اعلام شما، همه شروع به پرت کردن اسفنج‌های خود به سمت یکدیگر می‌کنند و هر کس سعی می‌کند اسفنج‌ها به او برخورد نکند. این یک بازی تابستانی است که لحظات هیجان‌انگیزی برای کودکان فراهم می‌کند و صدای خنده و شادی‌شان به شما نیز انرژی مضاعفی می‌دهد.

با دستمال کاغذی هنرنمایی کنید

برای انجام این فعالیت، نیاز به چند ماژیک و چند تکه دستمال کاغذی نسبتا ضخیم دارید. به کودک خود چند دستمال کاغذی و ماژیک بدهید و از او بخواهید نقاط و علائم مختلفی روی دستمال بگذارد. خاصیت جاذب دستمال کاغذی باعث پخش شدن رنگ روی آن و ایجاد طرح‌های مختلف بر آن می‌شود.

گفتگوهای مثبت و همدلانه را تمرین کنید

یکی از مهم‌ترین رفتارهایی که می‌توانید به کودکتان بیاموزید چگونه گفتگو کردن است. شما می‌توانید جمله مثبتی به فرزندتان بگویید و از او بخواهید پاسخ مثبت مناسبی مانند متشکرم به شما بدهد. یا گفتن جملاتی مانند «چه لبخند زیبایی دارید»، «من به تو افتخار می‌کنم» و جملاتی مشابه آن را با کودکانتان تمرین کنید و از آن‌ها بخواهید بهترین جوابی را که بلدند یا به آن‌ها یاد داده‌اید به شما بگویند. لازم است به کودکتان بیاموزید که ممکن است در رفتارهای افراد دیگر چیزهایی وجود داشته باشد که مورد پسندشان نباشد، باید یاد بگیرند بر آن‌ها تمرکز نکنند، به دنبال رفتارهای بهتر آن‌ها بگردند و از آن‌ها تعریف کنند. این بازی هوش هیجانی کودکتان را تقویت خواهد کرد.

بازی هیجان انگیز جنگ بالش در خانه

جنگ بالش‌ها فعالیت عجیبی نیست که بخواهید کودک را برای انجام آن محدود کنید. بنابراین، به‌راحتی شروع به اجرای آن کنید. برای انجام این بازی، می‌توانید براساس سن کودکتان روی تخت یا زمین تعداد زیادی بالش بچینید. معمولا کودکان بزرگ‌تر اجرای این بازی را روی تخت بیشتر می‌پسندند. مطمئن شوید هر کودک یک بالش برای بازی کردن دارد، سپس شروع به پرت کردن آن‌ها به سمت هم کنید، به گونه‌ای که بچه‌ها خیلی اذیت نشوند. همچنین، می‌توانید از کودکانتان بخواهید در تیم مقابل شما باشند و سعی کنند شما را در این بازی خسته کنند.

حدس بزنید احساس من چیست؟

این فعالیت هوشمندانه را انجام دهید تا بتوانید به کودکتان حالات صورت و نحوه ابراز احساسات را بیاموزید. با کودکان بنشینید و خودتان نقش رهبر را بازی کنید. حالات مختلف چهره را به خود بگیرید و سعی کنید حالات صورتتان به‌درستی نشان‌دهنده احساسات نمایشی شما باشد. با توجه به سن کودکتان، می‌توانید احساساتی مانند ناراحتی، خوشحالی، ترس، عصبانیت، گیجی، خواب‌آلودگی، خستگی، نگرانی، تعجب، هیجان‌زدگی، خجالت‌زدگی و علاقمندی را بازی کنید.

مطمئن شوید کودک می‌تواند ارتباط احساس و حالتی که شما نشان می‌دهید را تشخیص دهد. هر بار یک حالت را نشان دهید و از کودکتان بخواهید نام حالات را بیان کند. در برخی موارد، می‌توانید سرنخ‌هایی به آن‌ها بدهید. حالا نوبت کودک شماست که حالات مختلف را به چهره بگیرد و شما باید احساس آن‌ها را حدس بزنید. بهتر است تشخیص صحیح خود را سریع اعلام نکنید تا کودک فرصت بیشتری برای ابراز احساس خود به کمک چهره‌اش داشته باشد.

شما چه بازی های هیجانی انگیز در خانه با کودک خود انجام می‌دهید؟ فراموش نکنید که آن‌ها را از زیر همین پست یا در شبکه‌های اجتماعی کودکت با ما و سایر والدین به اشتراک بگذارید.

بیشتر بخوانید: ویژگی های بازی برای کودکان ؛ اسباب بازی کلمه و بازی گفتگوی شفابخش کودکان است

افسانه احمدی

Share
Published by
افسانه احمدی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

1 ماه ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

8 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

8 ماه ago