تغذیه

اشتباهات رایج شیردهی که ممکن است از آن بی خبر باشید!

آیا تا به حال در حین شیردهی دچار درد شده‌اید؟ آیا نوزاد شما هم از آن دسته کودکانی است که فقط ۵ دقیقه می‌خوابد و همیشه احساس گرسنگی می‌کند و سیر نمی‌شود؟ از نصیحت‌ها و نسخه‌هایی که دیگران برای روش شیردهی و بزرگ کردن نوزاد به شما می‌گویند خسته شدید؟ باید بدانید که این‌ها همه از موارد اشتباهات رایج شیردهی است که اغلب مادران جوان دچار آن می‌شوند.

بعد از پشت سر گذاشتن دوران سخت بارداری و زایمان نوبت به مرحله‌ شیردهی و مراقبت از نوزاد می‌رسد. مشکلات شیردهی پس از زایمان می تواند به بروز اختلالات خلقی پس از بارداری دامن بزند. شیر مادر غذای اغلب کودکان تا ۲۴ ماهگی است و تاثیر بسیار زیادی در رشد جسمی کودک دارد. شاید تصور کنید که شیردهی کاری بسیار آسان است و هر خانمی بر اساس طبیعت خود می‌تواند آن را انجام دهد، اما چنین نیست و اکثر زنانی که به تازگی مادر شده‌اند اغلب دچار اشتباهات رایج شیردهی می‌شوند. در این مطلب از وب سایت کودکت به بررسی اشتباهات رایج شیردهی که ممکن است مادران جوان از آن بی خبر باشند و راه حل جلوگیری از بروز چنین اشتباهاتی خواهیم پرداخت.

مهم نیست که چقدر تجربه مادر شدن داشته باشید، همیشه چیزی برای یادگیری وجود دارد، در صورتی که شخصی از نزدیکان یا دوستان شما به تازگی مادر شده و اغلب دچار اشتباهات رایج شیردهی می‌شود، با خواندن این مطلب و پیشنهاد حل آن، می‌توانید کمک بسیار بزرگی به او کنید!

اشتباه شماره ۱ : احساس درد، طبیعی است!

بسیار شنیده می‌شود که به مادران جوان می‌گویند، اگر در حین شیردهی احساس درد یا سوزش داشته باشید، طبیعی است. اما بهتر است بدانید که اگر با شیردادن، سینه‌های شما دردناک شده و باعث آسیب رساندن به نوک سینه مادر می‌شود، نشان دهنده آن است که چیزی سر جایش نیست و احتمالا مشکلی وجود دارد. در صورت امتداد چنین نشانه‌هایی در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید و سعی در درمان آن داشته باشید.

شیر دادن به نوزاد، یک عملکرد طبیعی برای زنان و بر اساس غریزه است، چیزی مانند نیاز به نفس کشیدن یا غذا خوردن، اما اگر در هنگام شیردهی دچار درد غیر قابل تحملی می‌شوید باید حتما با دکتر خود مشورت کرده و علت این درد را بیابید. با سهل انگاری و عادی شمردن این درد تنها دچار یکی از بدترین اشتباهات رایج شیردهی خواهید شد.

اگر هنگام شیردهی دچار درد در نوک سینه می‌شوید، احتمالا مربوط به حالت شیردهی و محیطی است که کودک از سینه شما شیر می‌خورد. در چنین مواردی با مراجعه به یک متخصص تغذیه کودکان و ماما به راحتی می‌توانید این درد را از بین ببرید.

اما اگر شیردهی باعث ایجاد درد شدید در کل سینه می‌شود، باید آن را جدی تر بگیرید. درد و سوزش در کل سینه نشان دهنده آن است که کودک شما به درستی شیر نخورده و باعث تجمع و ماندن شیر در رگ‌ها می‌شود، که در نهایت  ممکن است به عفونت و سرطان سینه منجر شود. بنابراین درد شدید در هنگام شیردهی را جدی گرفته و حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص معمولا با استفاده از داروهای مخصوص شیر را از سینه شما تخلیه خواهد کرد یا اغلب توصیه می‌کنند که در هنگام شیردهی، سینه را ماساژ داده تا شیر راحت‌تر خارج شود. اما اگر دو، سه یا چهار ماه بعد از شروه درمان همچنان درد وجود داشت باید راه دیگری را امتحان کرد.

بیشتر بخوانید: ۳۰ مورد از نکات تخصصی شیردهی که هر مادری باید بداند

زمانی که شیردهی به صورت کامل و مناسب انجام شود و کودک همه شیر را از سینه تخلیه کند، بر اساس غریزه شیر بیشتری تولید خواهد شد. اما اگر کودکتان به دلایل مختلف علاقه‌ای به تغذیه از شیر مادر نداشته باشد، شیر خشک شده و در صورت عدم رسیدگی به این موضوع باعث بروز مشکلات فراوانی خواهد شد.

اگر کار شیردهی به درستی انجام شود، کودکتان به راحتی می‌خوابد اما اگر شیری نداشته باشید یا مقدار آن کم باشد، کودک همچنان گرسنه خواهد ماند و خواب کاملی نمی‌رود.

اشتباه شماره ۲ : نادیده گرفتن تشنگی و گشنگی در زمان شیردهی

این یک حقیقت است که شیردهی انرژی بسیار زیادی از شما خواهد گرفت. در واقع شیر برای تولید شدن در بدن مادران، همه مواد مغذی خود را از خون، استخوان و ماهیچه‌های مادر می‌گیرد. در واقع کودک از بدن مادرش تغذیه می‌کند. در صورتی که مادر تغذیه مناسبی نداشته باشد یا به خود توجهی نکند، این شیردهی باعث ضعف جسمانی و تاثیرات مخرب بر ذهن و جسم او می‌شود. ممکن است در طول دوران شیردهی، احساس سرگیجه، خستگی مداوم و خشکی دهان داشته باشید که همه از نشانه‌های عدم تغذیه مناسب در زمان شیردهی است. در صورتی که همچنان تغذیه مناسب، احساس تشنگی و گرسنگی در زمان شیردهی را نادیده بگیرید. به مرور زمان دچار پوکی استخوان و پیری زودرس خواهید شد. گاهی لازم است در حین شیردهی رژیم غذایی خاصی را رعایت کنید تا شیر بیشتری داشته و سلامت بدنی و فکری خود را افزایش دهید. دقت کنید، تغذیه مادر مستقیم بر شیرش تاثیر گذاشته و هرچه شما بیشتر به تغذیه خود اهمیت دهید، کودک سالم تری خواهید داشت.

شاید بگویید که مراقبت از نوزاد وقت بسیار زیادی نیاز دارد و وقتی برای رسیدن و توجه به خود ندارید، بهتر است واقع بین باشیم و این تنها بهانه‌ای برای فرار از خستگی ناشی از بچه دار شدن بوده، به خصوص زنانی که برای اولین بار بچه دار می‌شوند به دلیل نداشتن تجربه دست و پای خود را سریع گم کرده و اغلب همه وقتشان را دور نوزاد می‌گذرانند.

زنان جوانی که به تازگی مادر شده‌اند، باید توجه بیشتری به تغذیه خود داشته باشند. می‌توانید در هنگام شیر دادن از نوشیدنی یا غذاهای مقوی استفاده کنید و مراقب باشید که آب بدنتان کم نشود. در صورتی که تغذیه شما مناسب باشد، شیر بیشتری هم خواهید داشت.

بیشتر بخوانید: دفعات شیردهی به نوزاد در سنین مختلف چقدر است؟

در طول دوران شیردهی با مشورت دکتر زنان و متخصص تغذیه از مکمل‌ و ویتامین خوراکی استفاده کنید و همیشه مراقب کمبود مواد ویتامینی و معدنی در بدنتان باشید.

توجه نکردن به گرسنگی و تشنگی و اهمیت ندادن به تغذیه یکی از رایج‌ترین اشتباهات شیردهی در زنان است. به این نکته توجه کنید که اگر بدن سالم و قوی نداشته باشید، نمی توانید مادر خوبی برای فرزندتان باشید و همیشه از بیماری های مختلف رنج می‌برید. با بچه دار شدن خود را فراموش نکنید و همچنان اهمیت به خود را در اولویت قرار دهید.

اشتباه شماره ۳ : نادیده گرفتن کوتاه بودن اتصال زبان نوزاد

اتصالی که زبان را به کف دهان وصل می‌کند، اغلب به عنوان یک مشکل جدی گرفته نمی‌شود. در صورتی که هنگام شیردهی دچار مشکل هستید، به اتصال زبان کودک خود دقت کنید. دهان و زبان کودک کار اصلی مکیدن شیر را انجام می‌دهند، بنابراین اگر اتصال زبان در نوزاد شما بسیار کوتاه است باید به دکتر مراجعه کنید. در صورتی که این مشکل را نکنید نه تنها در زمان شیرخوارگی بلکه در آینده کودک شما دچار لکنت زبان خواهد شد.

همه می‌دانیم که بهترین راه تغذیه نوزاد شیر مادر از سینه‌اش است اما اگر نوزاد شما دچار چنین مشکلی باشد احتمالا تغذیه از سینه مادر برایش سخت خواهد بود. به کمک مشورت گرفتن از یک متخصص تغذیه راه‌های دیگری را امتحان کنید، مثلا با استفاده از شیردوش، شیر مادر را در شیشه بریزید و با آن به کودک شیر دهید.

بیشتر بخوانید: چند نکته مهم در مورد شیردهی در زمان بیماری

کودکانی که اتصال زبان در آن‌ها کوتاه است اغلب نمی‌توانند به درستی از سینه مادر تغذیه کنند و خیلی زود دست از شیر خوردن بر می‌دارند، به همین دلیل در صورت عدم توجه و دچار شدن به یکی از اشتباهات رایج شیردهی ممکن است کودک شما دچار سو تغذیه شود.

مدت زمان شیر خوردن این نوزادن در طول روز بسیار کم و به دفعات زیاد است از آنجایی که نوزاد به دلیل مشکلی که دارد ممکن است به شدت سینه را مک بزند، باعث ایجاد درد در هر بار شیردهی می‌شود. بنابراین برای رفع این مشکل سریعا به پزشک کودکان مراجعه کردن و با مشورت متخصص تغذیه مشکل را حل کنید.

اشتباه شماره ۴ : خوابیدن نوزاد در زمان شیردهی و سیر شدن او

یکی دیگر از اشتباهات رایج شیردهی که اغلب مادران جوان دچار آن می‌شوند این است که تصور می‌کنند اگر کودکی در حین شیردهی بخوابد به معنای سیر شدن او خواهد بود. شاید در برخی موارد این چنین باشد اما اکثر نوزادان دقایقی بعد از این که آن‌ها را از خود دور کردید بیدار شده و چون به اندازه کافی شیر نخورده‌اند بسیار بدخلق و گریان می‌شوند.

بعضی از نوزادان هم نیم ساعت یا یک ساعت بعد از چرت کوتاهی که در حین شیردهی می‌زنند بیدار شده و باز هم گشنه هستند. بنابراین خوابیدن نوزادان در حین شیردهی دلیل سیر بودن آن‌ها نیست.

برای رفع این مشکل، شما باید شیردهی موثر را یاد بگیرید. شیردهی موثر ترفند خوبی برای اطمینان از سیر شدن نوزاد است. اگر کودک شما به روندی عادت کند که شیر نخورده، بخوابد دچار مشکلات جدی سوء تغذیه پیدا خواهد کرد.

به کمک یک متخصص تغذیه و ماما روش شیر دهی موثر را یاد بگیرد. گروه کودکت در این قسمت راهنمای ساده‌ای از نحوه شیردهی موثر را به شما آموزش خواهد داد.

شیردهی موثر

اگر نوزاد در حین شیر خوردن بخوابد، برای اینکه بدانید آیا سیر شده است یا خیر، کمی خودتان را از او دور کنید و مکثی کنید اکثر نوزادان ۵ دقیقه بعد از خوابیدن در حین شیردهی بیدار می‌شوند. کمی نوزادتان را در آغوش بگیرید و اجازه دهید آرام شود. می توانید پستانک را نزدیک دهانش ببرید و اگر بیدار شود نشانه سیر نشدن اوست. برای این که از سیر شدن نوزاد خود مطمئن شوید، انگشت اشاره را به دهانشان نزدیک کنید اگر سرش را به سمت انگشت برگرداند یا به دنبال سینه شما می‌گشت، یعنی هنوز گرسنه است.

گاهی نوزاد تنها نیاز دارد که او را در آغوش بگیرید و نوازش کنید. انگشت خود را به اون نزدیک کنید و اجازه دهید شما را نزدیک خود احساس کند. در چنین مواقعی نوزاد خوابی طولانی‌تر خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: شیردهی شبانه به نوزاد ؛ نکات و مزایای شیردهی به نوزاد در طول شب

نوزادی که طور کامل سیر شده باشد و در حین شیردهی بخواب اغلب دهانی پر از شیر خواهد داشت و دیگر حتی با نزدیک کردن سینه به دهانش شیر نخواهد خورد. در چنین مواقعی حتما نوزاد را به پهلو بخوابانید تا از برگشتن شیر به مجاری تنفسی جلوگیری شود. می‌توانید دور او را بالشت  قرار دهید و اگر کاری برای انجام دادن دارید در محلی نزدیک به خود بخوابانید. بالشت‌ها مانع از غلت زدن او خواهد شد.

اشتباه شماره ۵ : راز موفقیت هرکس متفاوت است.

زمانی که شما اجازه می‌دهید که شخصی دیگر معیار مادر بودنتان را تعریف کند یعنی اعتماد به نفس کافی ندارید. بهتر است بدانید که نحوه برخورد و رفتار با هر نوزاد به شیوه‌ای متفاوت است. شاید ترفندهای مادر بودن به درد شما بخورد اما یک نسخه مشابه برای رفع همه مشکلات وجود ندارد.

به دیگران اجازه ندهید که اهداف شما را تعیین کنند ، زیرا با شکست‌های بزرگی روبه‌رو خواهید شد.

روش شیردهی هر مادری با دیگری متفاوت بوده و تنها می‌توانید از نصحیت‌ها و چیزهایی که می‌گویند بهره بگیرید، در نهایت این شما هستید که می‌داند چه چیز برای نوزادش از همه بهتر است.

برخی از مادرها دوست دارند تمام شب به نوزادشان شیر بدهند و عده‌ای دیگر علاقه‌ای به شیردهی ندارند و تحت هیچ شرایطی دوست حاضر نیستند این کار را انجام دهند. به هر حال این شما هستید که تصمیم می‌گیرید چه کاری بهتر است.

استفاده از روش‌های دیگران یکی از اشتباهات رایج شیردهی است که مادران جوان به دلیل تجربه کمی که دارند، دچار آن می‌شوند.

کلام آخر؛ شما مادر خوبی هستید، این را باور کنید!

بروز اشتباهات رایج شیردهی به خصوص در مادران جوان باعث می‌شود که احساس گناه داشته باشند و تصور کنند مادر خوبی نیستند. باید گفت که این تصور کاملا غلط و نا به جا بوده و هیچ کس نمی‌تواند مادر بودن شما را قضاوت کند. اگر نوزاد خود را به روشی شیر می‌دهید که بهترین چیز برای شما و اوست، نگران نباشید، دیگران اجازه دخالت در زندگی شما را ندارند. به کمک یک متخصص تغذیه و پزشک کودکان به راحتی می‌توانید از بروز اشتباهات رایج شیردهی جلوگیری کنید. از مادر خود کمک بگیرید و از او بخواهید روش‌های مناسبی را به شما معرفی کند. اگر شما هم موارد دیگری از اشتباهات رایج شیردهی و راه حل آن را می‌دانید، می توانید در قسمت نظرات در سایت کودکت با دیگران به اشتراک بگذارید. به یاد داشته باشید که تحت هر شرایطی مادر خوبی هستید و برای بهتر شدن تلاش می‌کنید.

نگین ابراهیمی

View Comments

  • سلام. ممنون از مطالب مفیدتان. متاسفانخ اغلب مقالاتی که هفته اخیر در سایت خوانده ام دارای غلط املایی ست.

Share
Published by
نگین ابراهیمی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

1 ماه ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago