تربیت کودک

برای رشد سالم ، کودکان باید کمتر تلویزیون ببیند و بیشتر بازی کنند

طبق دستورالعمل جدید سازمان جهانی بهداشت (WHO) کودکان زیر ۵ سال برای اینکه رشد سالم و مناسبی داشته باشند باید زمان کمتری را صرف دیدن صفحه‌های نمایش کنند یا اینکه در کالسکه محبوس شوند. در عوض باید زمان بیشتری را فعال باشند، بازی کنند و کیفیت خواب بهتری داشته باشند. در ادامه این مقاله از کودکت در مورد دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت در مورد رشد سالم کودکان بیشتر صحبت می‌کنیم.

زبان اشاره را از متن فارسی راحت‌تر درک می‌کنید؟ ویدیوی ویژه ناشنوایان این مقاله را ببینید.

دکتر تدروس آدانام گبریزوس (Tedros Adhanom Ghebreyesus) مدیر سازمان جهانی بهداشت می‌گوید:

دستیابی به سلامتی (همه معانی سلامتی) نیازمند انجام دادن رفتارهای درست از همان ابتدای زندگی است. دوران کودکی سرعت رشد بسیار سریع است و خانواده‌های باید الگوهای سبک زندگی خود را برای رشد سالم و افزایش سلامتی سازگار کنند.

دستورالعمل WHO برای رشد سالم کودک

به تازگی دستورالعمل جدیدی برای مدت زمان فعالیت بدنی، خواب و استراحت کودکان زیر ۵ سال توسط کارشناسان سازمان جهانی بهداشت تهیه شده است. آن‌ها اثرات خواب ناکافی، زمان تماشای تلویزیون یا سایر دستگاه‌های دیجیتالی یا محبوس شدن در کالسکه را ارزیابی کردند. همچنین در مورد مزایای بالا بردن مدت زمان فعالیت فیزیکی را هم بررسی کردند.

دکتر فیونا بول (Fiona Bull) مدیر برنامه نظارت بر جلوگیری از بیماری‌های غیر مسری در سازمان جهانی بهداشت می‌گوید:

بهبود فعالیت فیزیکی، کاهش زمان بی تحرکی و اطمینان از خواب کافی، سلامت جسمی و روانی کودک را بهبود می‌بخشد و به جلوگیری از چاقی کودکان و بیماری‌های مرتبط کمک می‌کند.

عدم توجه به میزان فعالیت بدنی توصیه شده باعث مرگ بیش از ۵ میلیون نفر در سراسر جهان در همه گروه‌های سنی می‌شود. در حال حاضر بیش از ۲۳ درصد بزرگسالان و ۸۰ درصد نوجوانان به اندازه کافی فعالیت بدنی ندارند. اگر عادت‌های فعالیت بدنی سالم، استراحت و خواب کافی از همان سال‌های اوایل زندگی ایجاد شود، این رفتارهای درست در دوران کودکی، نوجوانی و بزرگسالی هم ادامه خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: آیا تماشای تلویزیون واقعا برای کودکان مضر است؟

دکتر جوانا ویلامسن (Juana Willumsen) مدیر مرکز مبارزه با چاقی و بیماری‌های مرتبط با فعالیت بدنی سازمان جهانی بهداشت می‌گوید:

چیزی که ما واقعا نیاز داریم این است که کودکان را دوباره به بازی کردن تشویق کنیم. در واقع باید از مقدار زمان بی تحرکی و استراحت کودکان کم کنیم و زمان فعالیت و تحرک آن‌ها را بیشتر کنیم و در عین حال به داشتن خواب کافی کودک کمک کنیم.

الگوی کلی فعالیت بدنی ۲۴ ساعته برای رشد سالم

جایگزین کردن مدت زمان بی تحرکی و تماشا کردن صفحات دیجیتال با بازی‌های فعال‌تر و اطمینان حاصل کردن از خواب کافی.

بیشتر بخوانید: میزان خواب در سنین مختلف کودکی تا ۱۸ سالگی چند ساعت است؟

همچنین توجه به کیفیت زمان استراحت هنگام فعالیت‌های تعاملی مانند کتاب خواندن، غصه گفتن، آواز خواندن و بازی‌های فکری مانند درست کردن پازل که در رشد و توسعه کودک بسیار مهم است.

طبق دستورالعمل کمیسیون ریشه کن کردن چاقی در کودکان (Commission on Ending Childhood Obesity) تعامل بین فعالیت های جسمی، زمان استراحت و خواب کافی می‌تواند بر سلامت جسمی و ذهنی و تندرستی کودکان تاثیر مهمی داشته باشد.

عمل به توصیه‌های این دستورالعمل در طول ۵ سال اول زندگی کودک، به رشد و پیشرفت شناختی کودکان و سلامت مادام العمر کودکان کمک خواهد کرد.

نگاهی اجمالی به توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت برای رشد سالم کودک

کودکان زیر یک سال باید

در طول روز چندین بار به روش‌های مختلف فعالیت داشته باشند؛ به ویژه از طریق بازی تعاملی روی زمین. برای کودکانی که هنوز توانایی حرکت ندارند، فعالیت فیزیکی شامل ۳۰ دقیقه دراز کشیدن کودک روی شکم در طول روز است.

نباید هر بار بیشتر از یک ساعت (در کالکسه، صندلی کودک یا کریر) محبوس شوند. تماشای تلویزیون و صفحات دستگاه‌های دیجیتال به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. در زمان استراحت کتاب خواندن، قصه گویی توسط یکی از اعضای خانواده توصیه می‌شود.

خواب کافی برای کودکان ( ۰ تا ۳ ماهه) ۱۴ تا ۱۷ ساعت در طول روز و برای کودکان (۴ تا ۱۱ ماهه) ۱۲ تا ۱۶ ساعت در طول روز است.

کودکان ۱ تا ۲ ساله باید

در طول روز حداقل ۱۸۰ دقیقه به روش‌های مختلف فعالیت فیزیکی داشته باشند که شامل فعالیت فیزیکی متوسط تا شدید است. توصیه می‌شود این میزان در طول روز پراکنده شود.

نباید هر بار بیشتر از یک ساعت (در کالکسه، صندلی کودک یا کریر) محبوس شوند یا برای مدت زمان طولانی یکجا بنشینند. برای کودکان ۱ ساله، تماشای صفحات دستگاه‌های دیجیتال (مانند تماشای تلویزیون یا فیلم، بازی کردن با کامپیوتر) توصیه نمی‌شود. برای کودکان ۲ ساله مدت زمان تماشای صفحات دستگاه‌های دیجیتال نباید بیشتر از ۱ ساعت باشد. بهتر است زمان استراحت کودک با کتاب خوانی یا قصه گویی توسط یکی از اعضای خانواده همراه شود.

کودکان ۱ تا ۲ ساله باید ۱۱ تا ۱۴ ساعت خواب با کیفیت داشته باشند که شامل چرت زدن، خواب منظم روزانه و مدت زمان لازم بیدار شدن از خواب (زمانی که کودک از خواب بیدار می‌شود تا کاملا هوشیار شود) می‌شود.

بیشتر بخوانید: بازی کودکان در محیط باز و دور از دنیای دیجیتالی

کودکان ۳ تا ۴ ساله باید

در طول روز حداقل ۱۸۰ دقیقه به روش‌های مختلف فعالیت فیزیکی داشته باشند که شامل فعالیت فیزیکی با هر شدتی می‌شود و داشتن حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت فیزیکی متوسط تا شدید که در طول روز توصیه می‌شود بهتر است این ۶۰ دقیقه یکباره انجام نشود و در طول روز و زمان بیداری کودک پراکنده شود.

نباید هر بار بیشتر از یک ساعت (در کالکسه، صندلی کودک یا کریر) محبوس شوند یا برای مدت زمان طولانی یکجا بنشینند. مدت زمان تماشای صفحات دستگاه‌های دیجیتال (شامل تماشای تلویزیون، فیلم یا بازی دیجیتالی) نباید بیشتر از ۱ ساعت باشد، هر چه این زمان کمتر باشد بهتر است. توصیه می‌شود زمان استراحت کودک با کتاب خوانی یا قصه گویی توسط یکی از اعضای خانواده همراه شود.

کودکان ۳ تا ۴ ساله باید ۱۰ تا ۱۳ ساعت خواب با کیفیت داشته باشند که شامل چرت زدن، خواب منظم روزانه و مدت زمان لازم بیدار شدن از خواب می‌شود.

ویدیوی ناشنوایان

ناشنوایان عزیز از این قسمت می‌توانید ویدیو مربوط به این مقاله را مشاهده کنید.

 

امین بینایی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago