تربیت کودک

آیا می دانید از چند ماهگی باید در انتظار حرف زدن کودکان باشیم؟

حرف زدن کودکان بسیار مهم است. بسیاری از والدین نمی‌دانند از چه سنی باید در انتظار حرف زدن کودک خود باشند، توانایی حرف زدن کودک از اولین کلماتی که به زبان می‌آورد تا سخن گفتن روان و دوست داشتنی او از اتفاقاتی که در مدرسه می‌افتد به تدریج افزایش می‌یابد. اما قبل از اینکه کودک شما اولین کلمه‌اش را بگوید مهارت‌ سخن گفتن و حرف زدن را از شما و سایر بزرگسالانی که در اطرافش هستند یاد می‌گیرد، کم کم کلمات بیشتر و جملات پیچیده‌تر را می‌آموزند و به قول معروف مثل بلبل حرف می‌زنند.

حرف زدن کودکان

در این مقاله ما یک جدول زمانی از توانایی حرف زدن کودک شما در هر سنی ارائه می‌کنیم اما به خاطر داشته باشید که کاملا طبیعی است کودک شما کمی دیرتر یا زودتر از این زمان به این توانایی دست پیدا کند.

حرف زدن کودکان از زمان تولد تا ۳ ماهگی

گریه کردن اولین شکل ارتباطی برای کودکان است. نوزاد شما زمانی که راضی و شاد است معمولا آرام است و صدای خفیفی از خود در می‌آورد. این‌ها معمولا صداهای تک بخش مانند آ یا او است که با زبان و لب‌هایش در می‌آورد.

حرف زدن ۲ تا ۳ ماهگی

کودک یاد می‌گیرد با توجه به نیازهایش شکل گریه خود را تغییر دهد. به این ترتیب شما از صدای گریه او متوجه می‌شوید که او گرسنه است یا به چیز دیگری نیاز دارد.

۳ تا ۴ ماهگی

میزان گریه کودک شما کمتر می‌شود اما همچنان وقتی ناراحت و خسته است گریه می‌کند، می‌تواند صداهای تک بخشی را بلندتر در بیاورد. کودکان در این سن کم کم یاد می‌گیرند کلماتی که از ترکیب دو بخش یکسان تشکیل شده است مانند بابا یا ماما را تکرار کنند.

۵ تا ۶ ماهگی

کودک در این سن یاد می‌گیرد تن صدایش را تغییر دهد و صدای خود را بلند یا کوتاه کند این اتفاق معمولا در پاسخ به بچه گانه حرف زدن یا حالت‌ چهره‌ی شما می‌افتد. همچنین کودک یاد می‌گیرد برای جلب توجه صداهایی از خود ایجاد کند و به صورت نامفهوم با خودش صحبت کند، همچنین کودکان در این سن موقع بازی کردن به خوبی می‌خندند.

توجه: اگر کودک شما تا سن ۶ ماهگی نمی‌تواند هیچ صدایی از خود ایجاد کند یا ارتباط چشمی برقرار کند حتما با متخصص و مشاور در میان بگذارید.

حرف زدن کودکان ۷ تا ۱۲ ماهگی

دیگر کودک شما می‌تواند کلمات مختلفی را با هم ترکیب کند و کلمات آهنگین بسازد. معمولا کودکان در این سن سعی می‌کنند با کنار هم قرار دادن حروف صدادار حرف‌های شما را تکرار کنند مثل به به یا نه نه.

کودکان در این سن با گفتن حرف‌های نامفهموم وانمود می‌کنند با شما صحبت می‌کنند و اسامی و چیزهای آشنا را مثل ماشین یا عروسک را تشخیص دهند.

۱۲ ماهگی

کودکان در این سن اولین کلمات مفهوم خود را به زبان می‌آورند که احتمالا همان کلمات بابا یا ماما خواهد بود، در این سن کودکان می‌توانند چندین کلمه را به زبان بیاورند اما انتظار نداشته باشید که به درستی و با تلفظ صحیح این کار را انجام دهند.

۱۵ ماهگی

کودکان در این سن به خوبی صدای خود را کم و زیاد می‌کنند، برای مثال در پایان جمله سوالی صدای خود را بالا می‌برند، همچنین می‌توانند موقع حرف زدن برای تاکید از حرکات دست استفاده کنند یا با دست اشاره کنند. کودکان در این سن معمولا تا ۶ کلمه ساده را به زبان می‌آورند.

توجه کنید اگر کودک شما تا ۱۵ ماهگی هنوز نمی‌تواند هیچ کلمه‌ای را به زبان بیاورد با متخصص خود مشورت کنید.

۱۶ ماهگی

در این سن کودک می‌تواند با صدای بلندتر کلمات را ادا کند و برای جلب توجه شما را صدا بزند، همچنین می‌تواند برای گفتن آره یا نه سر خود را تکان دهد. کودک در این سن تلاش می‌کند حروف سخت را هم در کلمات خود به کار ببرد.

۱۸ ماهگی

کودکان در سن ۱۸ ماهگی معمولا ۶ تا ۲۰ کلمه می‌توانند حرف بزنند که شامل اسامی مانند مامان یا بابا، فعل‌هایی مثل خوردن و صفت‌هایی مانند سرد یا گرم می‌شود.

۱۸ تا ۲۴ ماهگی

کودکان در ۱۸ ماهگی معمولا می‌توانند عبارت‌های چند کلمه‌ای مثل مامان بیا، بریم خونه را به زبان بیاورند. تقریبا نیمی از کودکان تا پایان ۱۹ ماهگی توانایی این کار را دارند. برخی از کودکان در این می‌توانند در مورد نام افراد یا اشیا سوالاتی مانند این چیه؟ یا کیه؟ را بپرسند.

حرف زدن کودکان ۲۴ ماهگی

در پایان دو سالگی احتمالا کودک شما در حدود ۵۰ کلمه را یاد گرفته است از جمله عبارت‌های توصیفی. همچنین می‌توانند جملات کوتاه چندین کلمه‌ای را با مکث‌های زیاد بگویند. مثل من شیر می‌خوام … زمین خوردم .. بریم تاب بازی.

حرف زدن کودکان ۲ تا ۳ سالگی

در سن ۲ تا ۳ سالگی بچه‌های یاد می‌گیرند ۲۰۰ کلمه را به زبان بیاورند و فعل‌های زیادی را می‌دانند، بچه‌ها در این سن قادرند در مورد چیزهای اطراف یک گفتگوی ساده داشته باشند. بچه‌ها معمولا در ۳ سالگی سوالات زیادی در مورد چیه؟ کیه؟ کجا؟ می‌پرسند. جملات کوتاه ۳ تا ۵ کلمه‌ای را به راحتی ادا می‌کنند. ممکن است کودکان برای به زبان آوردن جملات و کلمات مکث و لکنت داشته باشند که کاملا طبیعی است آن‌ها دارند فکر می‌کنند از چه کلمه‌ای استفاده کنند.

توجه کنید اگر کودک ۲ یا ۳ ساله شما به جای پاسخ دادن به سوالات شما فقط آن‌ها را تکرار می‌کند و بیش از ۶ ماه با لکنت حرف زدن را ادامه می‌دهد حتما با دکتر خود مشورت کنید.

حرف زدن در ۳ تا ۴ سالگی

بچه‌ها بعد از سه سالگی به این توانایی می‌رسند که در مورد چیزهایی که در گذشته یا آینده اتفاق می‌افتد حرف بزنند، همچنین ضمایر مانند (من، تو، ما و ..) را درک می‌کنند و همچنین می‌توانند اسم‌های جمع مثل درخت‌ها و مدادها را به زبان بیاورند.

کودکان در سنین ۳ تا ۴ سالگی معمولا بین ۸۰۰ تا ‍۱۰۰۰ کلمه را می‌دانند. همچنین می‌توانید جملات ۴ تا ۶ کلمه‌ای را به راحتی به زبان بیاورند و کلمات مورد علاقه‌شان را تکرار کنند.

کودکان در این سن می‌توانند اتفاقات اطراف خود را توضیح دهند و منظورشان را به خوبی منتقل کنند.

وقتی بچه‌ها به سن ۵ سال می‌رسند نه تنها کلمات بلکه در اغلب موارد از نظر دستوری هم می‌توانند درست صحبت کنند. افعال گذشته و آینده را در جای مناسب خود به کار ببرند.

مقاله مرتبط: خودکنترلی را با رعایت ۶ نکته اساسی به کودکانتان بیاموزید

توجه کنید اگر با لکنت حرف زدن کودک شما بیش از ۶ ماه طول بکشد و موقع صحبت کردن به دهان و فک خود فشار می‌آورد یا دهان خود را کج می‌کند بهتر است با متخصص اطفال در میان بگذارید شاید نیاز باشد به یک متخصص گفتار درمانی مراجعه کنید. البته توجه کنید وقتی کودک شما هیجان‌زده یا احساساتی است کاملا طبیعی است موقع حرف زدن لکنت داشته باشد یا نتواند به خوبی کلمات را ادا کند.

یادتان می‌آید کودک شما اولین کلمه‌ای که گفت چه بود؟ و چه مدت از تولد او گذشته بود؟ آیا شما کاری برای بهبود قدرت تکلم و حرف زدن کودک خود انجام داده‌اید؟ فراموش نکنید در اینجا می‌توانید تجربیات، نظرات و سوالات خود را مطرح کنید تا با یاری هم به پرورش کودکانی توانمندتر کمک کنیم.

امین بینایی

View Comments

  • جالب بود ممنون.
    پسر من الان چهارده ماهه هست و دقیقا ۶ تا کلمه میگه. البته گاهی جای درست به کار نمیبره.

Share
Published by
امین بینایی

Recent Posts

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 هفته ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

2 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

6 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

6 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

6 ماه ago

اثرات بازی های ویدئویی بر کودکان

بازی‌های ویدیویی برای کودکان خردسال توصیه نمی‌شود، زیرا نور صفحه‌نمایش می‌تواند بر چشم‌های آن‌ها تأثیر…

9 ماه ago